Column Jan Roos: Forum voor Democratie is grote PR-machine met fantastische volzinnen vol waarheden

Tijdens de Tweede Kamerverkiezingen van afgelopen maart stonden ze nog tegenover elkaar: Jan Roos en Thierry Baudet. Maar Jan is die rivaliteit voorbij, zo lezen wij vandaag in zijn wekelijkse column. Hij roemt Thierry Baudet en verklaart zijn conservatisme tot het ‘nieuwe sexy.’

Mijn moeder zegt altijd als het over vluchtelingen gaat: “Ga eens in hun schoenen staan, wat zou jij dan doen?” Nou, dat is heel simpel. Ik zou ook naar de plek gaan waar de beste toekomst voor mijn kinderen is. Ja, ik zou economisch vluchteling zijn als ik in een land woonde waar honger, armoede en onderdrukking heerste. Maar ik woon daar niet. Ik zit aan de andere kant van de brug, in een land met overvloed, welvaart en vrijheid. En dat wil ik graag zo houden. Dit is dan ook altijd het begin van een verhitte discussie.

Mijn moeder verwijt mij niet empathisch te zijn, en ik verwijt haar met maar één partij empatisch te zijn. Want laten we eerlijk zijn: waarom is empathie met de “haves” er niet en met de “have nots” er altijd wel? Want waarom is het slecht om jouw goede levensomstandigheden te willen behouden? Nou, het klinkt gewoon niet zo lekker. En dat is het hele gedoe met niet deugen: je moet er rekening mee houden dat je een marketingprobleem hebt.

Hetzelfde geldt voor mensen die graag Nederland willen houden zoals in hun jeugd. Die zijn al snel eng conservatief, extreem-rechts of racistisch. Het bekt zo lekker om te zeggen dat iemand te beperkt is om verandering te accepteren, terwijl het verhaal dat je geen behoefte hebt aan vreemde religies, aangepaste eigen tradities en onverstaanbare mensen je al gauw xenofobisch maakt. Het is gewoon geen sexy statement als je tevreden bent met zoals het was. Dan ben je iemand “die niet met zijn tijd meegaat” en niet de intellectuele flexibiliteit heeft om in te zien dat grenzen alleen maar streepjes op een wereldkaart zijn.

De keuze om politiek-correct te zijn is niets anders dan de keuze voor de minste weerstand, je bent lekker hip en een goed mens, terwijl de uitwerking desastreus zal zijn; ook voor die GroenLinks-grachtengordelmeisjes. Want zij zijn juist degenen die door onze overvloed, welvaart en vrijheid hun op gebakken lucht gebaseerde inclusieve samenlevingsverhaaltje kunnen uitkramen.

Dat Thierry Baudet in de peilingen nu zo vreselijk aan het groeien is heeft te maken met twee dingen. Ten eerste is men, de gewone Nederlander, het zo langzamerhand spuugzat om steeds maar te moeten aanhoren dat hij dom en xenofobisch is als hij graag een welvarend land met eigen tradities wil behouden en in vrijheid wil blijven leven.

Ten tweede, en dat is het belangrijkste punt, heeft het Forum van Democratie van Baudet het marketingverhaal prima in de vingers. Waar de PVV nog met dommige en flauwe retoriek komt aankakken vormen Thierry en Theo een grote PR-machine met fantastische volzinnen vol waarheden. Conservatisme zal dan ook snel het nieuwe sexy zijn en dan is het te hopen dat het gejammerhout van de Anne Fleurtjes, Sylvaantjes, Gloriaatjes en de Jessetjes weer verstomt.

Want laten we eerlijk zijn, de multiculturele samenleving en haar aanbidders hebben het er niet gezelliger opgemaakt.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

33 reacties

 1. denk eens na

  soros kreeg hartaanval met kerst .

  1. Marija

   Dodelijk?

 2. Bloem

  Thierry gaat uiteindelijk gewoon met de maintream politici mee om op het pluche te komen. Heb er geen vertrouwen in dat hij voor verandering gaat zorgen. Daar heb je een botte bijl voor nodig. Baudet zal uiteindelijk te genuancerrd zijn. Aardige vent met de juiste intenties, niet meer of minder. Uiteidelijk is de weg naar de hel geplaveid met goede intenties

  1. Guus Geluk

   Afgaand op de peilingen, zal Baudet in zee moeten gaan, met het door hem verafschuwde partijkartel. Baudet mag een rolletje spelen in de marge, maar die NEXIT gaat op de lange baan.

   1. Zout

    Afgaand op de peilingen?

    FVD zal 30+ zetels halen en lakens gaan uitdelen, samen met de PVV. Dan maar eens kijken hoe snel de Nexit komt. Gewoon een referendum houden, wel zo eerlijk, toch?

    1. Henk-Jansen

     Een meerderheid van de Nederlanders is voorstander van de EU dus een referendum zal niks uitrichten.

     1. Vit

      Bedankt ik heb in mijn broek gepiest van het lachen.

     2. Guus Geluk

      Trek dan een schone broek aan.

     3. sjun

      Daar heb je vast een betrouwbare bron voor. Ik heb veel eerder de indruk dat steeds meer Nederlanders zich bewust worden van door Brussel geëntameerde omvolking met meekomende cumulerende maatschappelijke meerkosten, onttrekking van Nederlands kapitaal aan Nederland en beperking van de Nederlandse handel met Rusland en China. De EU kost meer dan het oplevert daarom maar gewoon weer terug naar de EG, soevereiniteit in eigen land, vlot een eigen munt (waarvan de waarde niet langer wordt uitgehold doordat elders de geldpersen worden aangezet) en bemensing aan de grenzen.

    2. Guus Geluk

     Afgaand op de peilingen, zakt de PVV naar de grond.

     1. Ni28

      Dan is jouw jaar toch nog goed gekomen. Met de overige shit bent je tevreden.

     2. Guus Geluk

      Ik had een prima jaar, Ni28, het populisme ligt versuft in de touwen en er is een christen-liberaal kabinet VVD, CDA, D66, CU aangetreden.

    3. Code134

     Zout houdt de moed erin.

    4. Blue monday

     Meer dan 30 voor FvD en 45 voor de PVV?

     Leer eens tellen, Nederland wil geen Nexit.
     En we danken in Europa de heer Farage om zo’n idioot plan in de praktijk te zien mislukken.

     1. sjun

      Steevast herhalen dat Nederland geen NExit wil maakt het nog niet waar. Steeds meer mensen krijgen in de gaten dat Brussel de democratie in Nederland ondermijnt, dat Brussel de lucratieve banenscheppende Nederlandse handel met Rusland en China tegenhoudt en dat vanuit Brussel groen licht gegeven is voor uitholling van de waarde van je spaargeld doordat in Zuid-Europa de geldpers aangezet wordt. Tel hierbij op de structurele afroming van het Nederlandse BNP door Brussel voor allerhande sociale, financiële en culturele experimenten en zelfs Jan met de Pet krijgt in de gaten dus Brussel vooral dient om belanghebbenden aan wat extra pecunia te helpen. Problemen die dat oplevert worden eerst onderin de samenleving geparkeerd totdat geen wal dit schip nog kan keren. DAAROM wordt het tijd voor alternatieve voorlichting naar Europese ingezetenen uit elke Europese staat.

  2. Marija

   Je vangt meer vliegen met stroop dan met azijn.
   Ik hoop dat dit de weg is die Baudet volgt.
   Pas met overweldigend succes zal hij naar ik hoop, zijn gedachten tot uitvoering kunnen brengen.
   De botte bijl werkt niet, hoewel die van Wilders wel duidelijk is, maar je ziet waar het toe leidt.
   Hoop dan dat Baudet oogst wat Wilders heeft gezaaid, de grote omkeer.

   1. Marija

    Ik *hoop* 🙂 en vertrouw nog………even.

  3. Zout

   @Bloem: Dat jij dat hoopt is logisch. De laatste stuiptrekkingen van een onhoudbaar politiek systeem. Ook jij schijnt te vergeten waarom er eigenlijk politici in Den Haag aanwezig zijn. Maar goed, we gaan het zien want de tijd zal het leren. Ikzelf ben er van overtuigd dat FVD wél het verschil zal gaan maken.

   Daarom moet Rutte III c.s. nog even doorpruttelen zodat FVD kan groeien, tegen de klippen op! 😛

   1. Bloem

    Baudet is niet bot genoeg

 3. Jetske

  Ook een plekje op de lijst gekregen Jan?
  We hebben aan één Maurice de Hond wel
  genoeg!!!

 4. Holland

  “Want laten we eerlijk zijn, de multiculturele samenleving en haar aanbidders hebben het er niet gezelliger opgemaakt.”
  ———————————————————————-
  De jonge generatie heeft geen geschiedenis op school gehad en is te jong om te weten hoe leuk Nederland 25 jaar geleden was. Ze hebben geen benul. Dus kun je ze alles wijs maken. Links giet die hoofden vanaf school vol met Gutmenschen-flauwekul. De nieuwe dramjeugd en deugende betwetertjes die volgaarne het multiculturele drama ondersteunen, rennen blind richting afgrond. Ook Baudet zal daar niets aan kunnen veranderen.

  Eens met Bloem: alleen de botte bijl kan nog helpen.

 5. Ni28

  Mensen horen elkaar te helpen maar het gaat er om dat je door je hulp niet het geheel afbreekt. Dan lijkt het meer op een aanval sprinkhanen die overvloed in een woestijn veranderen in de kortste tijd. De meeste mensen die hier geïmporteerd worden consumeren maar bouwen niet. Daarmee boek je geen vooruitgang maar achteruitgang. Langzaam ga je terug in de tijd wat de nieuwelingen ook nog vaak graag willen zien door hun godsdienst. Er is alleen nog technische vooruitgang gaande nog tegenover morele achteruitgang. Warrige tijden waar het humanisme bijna inhumaan kan worden.

 6. Code134

  ” Want laten we eerlijk zijn: waarom is empathie met de “haves” er niet en met de “have nots” er altijd wel? ”

  Een pijnlijk geval van iemand die moreel koersloos is.
  Jan Roos ten voeten uit.

  1. Holland

   Vertel dat maar aan je ouwe moer, Trol134. Grote kans dat zij de linkse deugpraatjes en Gutmensch-leugens van haar hoogverheven moraalzoon nog slikt.

  2. en_els

   Hij heeft de enige juiste koers.
   Over vijf jaar nog eens praten?

 7. Original NL

  Jan verwoordt weer feilloos hoe het zit.
  Dus begin maar vast weer met piepen guusjes en codes .
  Opties:
  Baudet is een charlatan.
  Vaderlandsliefde = fascisme.
  Tradities… moeten bestreden worden.
  Kritiek op de achterlijke islam =Islamofobie.
  Rutte is een “bekwaam” bestuurder.
  EU is een zegen .
  Enz enz… veel plezier!

 8. en_els

  Die laatste zin. Schreeuw hem uit naar alles en iedereen.

 9. Ni28

  11@ Ga lekker slapen GG ik hoop voor je dat je niet in een nachtmerrie wakker wordt. Maar die komt langzaam op je af als alles zo doorgaat.

 10. Ni28

  19@ Het groot verschil tussen jou en Jan Roos is dat hij nadenkt over dingen en jij praat je bazen na.

 11. Parestado4

  Het zijn alleen maar toeters.
  Hoeveel Toeters hebben we al niet gehad?Boer Koekoek,Janmaat,lijst postuum Fortuyn
  Wilders en recentelijk Thierry Baudet?Wie volgt?

 12. mening66

  Zo veranderend kan een mens zijn, eerst was Roos nog zeer genuanceerd met de PVV maar die zat toen ver in de 30 in de peilingen nu hij ziet dat zijn vorige rivaal de grote jongen is vind hij Baudet een aardige vent met prachtige volzinnen en d PVV met Flauwe retoriek geen goede partij meer vind.
  Nee Wilders wilde hem niet en nu is het een open sollicitatie naar Baudet.
  Hoe noemen we zo iemand?!
  Ik laat het aan d lezer over.

 13. sjun

  Conservatisme is het nieuwe Punk. De reacties die het bij de gevestigde politieke orde oproept zijn ook al navenant.

 14. chicamo1

  Het heeft ook niks met discriminatie te maken. 2 voorbeelden, ik woon in Spanje, Fortuna. Vroeger woonden daar een paar Marokkaanse families, aardige mensen waar ik nog steeds goed mee om ga. Maar wat de laatste jaren binnenkomt, ze kijken je aan of je stront bent. 2) mijn zoon woont sinds enige tijd in het oude deel van centrum Rotterdam, Chinatown genoemd. Gezellig met een gemixte Chinese, Surinaamse en Nederlandse bevolking en gelukkig weinig Noordafrikanen. Echt super, maar ik ben dan uiteraard ook een racistische fascist.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.