De gruwel: Europese Commissie droomt weer eens van ‘superminister’ voor Financiën

Nee, nee, nee, nee en nog eens nee.

Geef ze een vinger, en ze grijpen meteen je hele hand. Of in het geval van de Europese Commissie: je arm, en welke andere ledematen ze ook te pakken kunnen krijgen. Het liefste zouden ze ons helemaal bezitten, en als het zo doorgaat lijkt dat slechts een kwestie van tijd.

Toen in de crisis enkele landen bijzonder hard geraakt werden, werd snel het Europese noodfonds, het ESM, opgetogen. Daarmee werden zwakkere landen overeind gehouden, met centjes van de andere landen dus. Achteraf bezien valt te stellen dat dat in de meeste gevallen – behalve bij Griekenland dan, dat nog steeds niet op eigen benen kan staan – heeft geholpen. Helaas heeft het wel een bijzonder nare bijwerking gehad: de hoge heren in Brussel willen dit gedoe permanent maken, en zelfs stevig uitbreiden.

Als het aan Jean-Claude Juncker, Frans Timmermans en andere bobo’s van de Europese Commissie ligt, gaat het er nu echt van komen met die Brusselse schatmeester:

Er moet een Europese superminister van Financiën komen die zo veel macht krijgt dat hij problemen kan oplossen. De nieuwe minister moet een speciale pot met geld krijgen zodat landen met problemen meteen kunnen worden geholpen. “Opvangen van schokken”, zo noemt de Europese Commissie het.

De voorstellen staan in een nieuw plan van de Europese Commissie. Het is vandaag gepubliceerd, een week voordat de regeringsleiders van de EU zich buigen over de toekomst van de Economische en Monetaire Unie (EMU).

Goh, wat leuk zeg: ze willen iemand die “problemen kan oplossen”. Nou, ik heb nieuws voor Juncker c.s.: die bestaan al, en ze heten ministers van Financiën. Van de individuele landen, welteverstaan. Ze hebben macht, en zijn meestal prima in staat om de boontjes van hun eigen land te doppen. ‘Soevereiniteit’ en ‘eigen verantwoordelijkheid’ zijn woorden die me wat dat betreft te binnen schieten. Maar dat is vloeken in de kerk bij deze heren, die enkel en alleen hun eigen macht uit willen breiden. En daar komt dat ESM weer om de hoek kijken:

Daarnaast wordt gepleit voor het ombouwen van het Europese noodfonds. Dat ESM werd door de eurolanden opgericht om het faillissement van onder meer Griekenland, Portugal en Ierland te voorkomen.

Als het aan de Europese Commissie ligt, wordt het ESM een soort Europees Monetair Fonds, dat als een vangnet kan dienen. De nieuwe minister moet als een schatkistbewaarder toezicht op het geld houden.

En hier zit ook meteen het gevaar. Als je zo’n vangnet hebt, zullen landen daar – bewust of onbewust – hun keuzes op baseren. Met als gevolg: ze worden afhankelijk ervan, en overleven dus in feite bij de gratie van die minister. Bij de gratie Juncker’s dus, eigenlijk. Zeg het maar hoor: moeten we dat nou echt willen? Moet Brussel landen zo stevig kunnen gijzelen? Aan de ene kant roep ik hard “nee”, en aan de andere kant vrees ik dat het eigenlijk al te laat is voor dat besef.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

28 reacties

 1. van Urk

  Inderdaad. Laat ieder land zijn eigen financiele dopjes gaan regelen. Waar het dus nu op neer komt dat rijke EU landen (want daar komt het meeste geld voor de pot vandaan) door deze “super” minister zo uitgeknepen zullen gaan worden dat deze landen financieel in de gelijkheid komen te staan met de armere EU landen.

  1. Code134

   ‘Laat ieder land zijn eigen financiele dopjes gaan regelen’

   We mogen de Heere Jezus hartelijk danken voor het feit dat dit tijdens de afgelopen financiële crisis niet mogelijk was.

   1. denk eens na

    Dat is juist dat het landelijk moet blijven. Wat hebben we te maken met de beurs>? niets.

   2. swetsnek

    get a life klets geen onzin

 2. van Urk

  Een ding staat vast:1) Wij gaan Europese belastingen betalen, 2) Wij verliezen onze pensioengeld en 3) Wij gaan en blijven betalen aan Oost en Zuid Europese zwakke economieen. Vooral als de rente weer omhoog stijgt en deze landen weer in de problemen zullen komen.

  1. Rechtsaf

   Dat is één van de redenen waarom ik lid ben geworden van FVD.

 3. Code134

  De economische crisis is effectief bestreden in Europees verband en het zou mooi zijn als dat bij de volgende crisis nog effectiever kan.
  De ‘hele hand’ die de Commissie neemt is het gevolg van het feit dat de EU van de kiezer een toenemende steun heeft gekregen en de eurosceptische populisten een zeperd haalden in Europa. De kiezer droeg de Commissie dus meer en niet minder Europa op.

  De EU gaat de komende jaren ferme stappen naar meer integratie maken. Wen er maar aan.

  1. denk eens na

   Wennen doe ik er niet aan om aan die griek te moeten blijven betalen. Jij wel??

   1. van Urk

    Zo is het maar net. Op een gegeven moment beginnen de jaarlijkse verre vakanties en de aankoop van een nieuwe gouden koe bij de rijke Nederlanders (lees VVD-ers) ook wat te minderen als zij extra betalen moeten voor een Europees adoptieland. En dan begint er vanuit die hoek ook het flinke PVV gemopper.

  2. PMG

   Jij verzint ze waar je bij staat, jij bent echt niet aangesloten ofzo.
   De economische crisis bestreden? Met elke maand miljarden aan nieuwe euro’s drukken?
   Het wordt nog mooier:
   Wie een spaarrekening heeft bij een bank die failliet gaat wordt vergoed tot een bedrag van 100.000 euro. Maar dat systeem wil de Europese Centrale Bank (ECB) nu veranderen. Zij willen bepalen hoeveel geld u werkelijk nodig heeft om in uw levensonderhoud te voorzien nadat je bank kopje onder gaat!

  3. Roughwood

   Eurofiel gelul. Hoezo effectief bestreden? De Griekse staatsschuld is onhoudbaar. Het aan de Grieken uitgeleende geld zien we nooit meer terug. En om de Euro levensvatbaar te houden is het het beste dat de Grieken afscheid nemen van de Eurozone. Want de kans op die volgende crisis waar u het over heeft, blijft onverminderd aanwezig. En dan hebben we het nog niet eens over Italië, Spanje en Portugal gehad. Dus niet aan het noodfondsinfuus waar ze nooit meer afkomen. En waar NL dan tot de eeuwigheid amen geld in mag storten als beloning voor zijn begrotingsdiscipline, welke genoemde landen en Frankrijk bijvoorbeeld niet hebben. Iedereen gewoon verplicht aan de afgesproken EU begrotingsafspraken houden. En straffen opleggen wanneer men zich daar niet aan houdt. Maar wat dat betreft meet men met twee maten…

  4. sjun

   De crisis is niet bestreden maar afgewenteld op de belastingbetalers van Noord-West Europa. Waar Duitsland nog centen terugveriende door export bleek Nederland vooral de gekke Henkie die als pinautomaat diende. Intussen moeten dezelfde Nederlanders langer gaan doorwerken om Europese sociale experimenten en spilzucht te betalen.

   De EU heeft vanwege bangmakerij, misplaatst vertrouwen, slechte voorlichting, achterhouden van informatie en behoedzaamheid nog voordeel van de kiezer gekregen. Dat zal vervlieden nu steeds meer mensen in de gaten krijgen dat ze het niet van de NPO en haar commerciële neefjes moet hebben om terzake geïnformeerd te worden. Die zoeken en vinden de informatie waarop zij hun werkelijkheidsbeeld baseren en politiek mandaat verstrekken dus vanzelf elders.

   Nu blijkt het het Verenigd Koninkrijk helemaal niet instort en ook Finland al aanstalten maakt om de Euro te verlaten vanwege bedroevende economische resultaten zien EU bestuurders de bui al hangen. In nagenoeg elke betalende lidstaat keert het tij met betrekking tot voortdurende extra bekostiging van EU-budget. Deze vlucht naar voren was dus voorspelbaar. Het zal de instelling EU en haar legitimiteit nog verder ondergraven.

  5. swetsnek

   voor jou gelul zijn wel tabletten hoor hahahahaah

 4. denk eens na

  Ik ben pro een zuid europeese super minister van pensioen fondsen . Anders denk je nog dat je het op je 70ste een pensioen krijgt , dan maar meteen weten dat al het pensioen naar het zuiden gaat.

 5. Heinz

  Samen uit samen thuis. Dat is de clou. Kijk, GB nu komt men met de opmerking dat de effecten van de Brexit nooit zijn onderzocht. Daar begint het besef door te dringen dat heel dat referendum enorme hoofdpijn heeft veroorzaakt. Het liefst willen de Britten morgen wakker worden en zich wanen dat het slechts een nachtmerrie was. Wat dat betreft zullen zich in de Grieken kunnen verplaatsen.

  1. PMG

   Fuck toch op man, de britten zijn super blij, alleen en paar politici niet, nou, jammer dan voor hun. Je moet echt wel heel dom zijn om in de EU te willen zitten!!! Noorwegen en Zwitserland doen ook niet mee maar hebben gewoon handelsverdragen en hebben zo geen enkele last. Andere landen zoals Denemarken behielden hun eigen munt en daar gaat het super. Die hele klote EU is een linkse/communistische ballen-club die centjes van rijken wil afpakken en aan armen wil geven en ondertussen zichzelf op de borst rammen hoe goed ze zijn. Rutte was VVD maar past zich aan aan het linkse gedrag zodat hij straks er mooi tussen kan schuiven.

 6. trampoline

  “Waar het dus nu op neer komt dat rijke EU landen (want daar komt het meeste geld voor de pot vandaan) door deze “super” minister zo uitgeknepen zullen gaan worden dat deze landen financieel in de gelijkheid komen te staan met de armere EU landen.”
  Alles wat je meer verdient dan de standaard zal je voor het grootste deel moeten inleveren; nivellering toch?

  Maar als dat gaat gebeuren zullen mensen in zgn. rijke landen zich ook een stuk minder gaan inspannen; zodat ze minder uren werken en ook minder verdienen. Dat is ook nivellering.

 7. Duckday

  NL EXIT

  1. Zout

   *****

 8. corfo

  Nederland : z.s.m. NEXIT.
  Als de Grieken, Fransen, Spanjaarden enz. niet in staat voor zichzelf te zorgen moeten ze een keer aan het werk gaan. En als ze géén pensioen krijgen, ligt dat NIET aan mij, dus ik voel geen enkele verplichting, óók niet moreel, om me “kapot” te werken voor hún oude dag !

 9. Ni28

  De EU heeft steeds meer geld nodig en dat kan als je een superminister van Financien regelt. Al die immigranten waardoor Juncker niet kan slapen moeten tenslotte betaald worden. Dat de rest van Europa juist niet kan slapen door hun komst zal Juncker niet deren. Gratis leventje op onze kosten. Gisteren sprak ik een echtpaar uit Knokke die zich beklaagde dat zij worden uitgelachen door Syriërs bij de huisarts als zij moeten betalen en hun niet. Leuk, toch heer Juncker? Slaapt u nu wel goed? Idioot!

 10. Ni28

  5@ Hoofdpijn kunt je doorgaans bestrijden, dodelijke ziekte niet.

 11. Peter Selie

  Het apocalyptische van deze totalitaire Eurofiele dromen worden aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid in de nabije toekomst waarheid. Enfin we stonden er met zijn allen bij en we keken er gelaten naar.

  1. Zout

   Ja als men in grote getale stemt op partijen als D’66 en VVD moet je niet vreemd opkijken dat Brussel ons in de (financiële) boeien slaat.

   1. Peter Selie

    Ik kijk nergens meer vreemd van op.

 12. Zout

  Nexit, z.s.m!

 13. Pretpark

  Kijk ze staan,de nieuwe NSBers van deze tijd,de mensen die hun achterban,verraden voor de nieuwe NAZISTAAT EUROPA!!!!
  Een Timmermans,PVDA,er wel een godsvermogen opstrijken daar,voor een nietszeggende baan!!
  Zitten de meeste mensen in europa,TE SLAPEN!HEBBEN ZIJ NIET IN DE GATEN DAT WIJ OPNIEUW IN EEN NAZISTAAT ZITTEN MET NU BRUSSEL ALS HOOFDSTAD ALWAAR DE NIEUWE GESTAPO ZETELD!!!!!!!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.