Diederik Samsom: PvdA en GroenLinks moeten samengaan in één fractie

Want tja, de toekomst ziet er bepaald niet rooskleurig uit voor zijn partij.

Oud-PvdA-leider Diederik Samsom — die er samen met Rutte voor zorgde dat we jaren opgezadeld zaten met het Nachtmerriekabinet Rutte III — wil dat de fracties van de PvdA en GroenLinks in de Tweede Kamer samen in één fractie gaan zitten. Wat hem betreft is dat dan de opmaat naar een fusie van beide partijen. Want ze hebben zoveel gemeen met elkaar, het is veel beter om samen te gaan werken. Ofzo.

Meneertje koekepeertje doet die uitspraken in een nieuw boek, De neergang van de PvdA, geschreven door NOS’er (zo, dat gaat even objectief zijn zeg!) Wilco Boom. In het boek kijken, aldus het Algemeen Dagblad dat het boek al mocht lezen (het is vandaag pas verkrijgbaar), terug op de “desastreus verlopen verkiezingen van dit jaar.” Desastreus voor de PvdA dus he?

Boom citeert Samsom:

“Misschien is het wel tijd voor een nieuwe fusiegolf. Je kunt daarvoor het beste als twee afzonderlijke partijen de verkiezingen ingaan en voor de verkiezingen al aankondigen dat je daarna één fractie vormt. Dan kun je alles houden zoals het is, geen partijfusies, gezamenlijke lijsten, geen statutenwijzigingen. Als je eerst één fractie vormt, kun je daarna zien hoe je verdergaat.”

Als ze in de oppositie zitten, zoals nu het geval is, ga je volgens Samsom “zien dat ze vaak hetzelfde stemmen, dat Kamerleden van de ene partij het woord zullen gaan voeren in debatten, en zo groei je naar elkaar toe.” Met andere woorden: er is geen verschil meer tussen GroenLinks en de PvdA. Hij beweert zelfs dat GroenLinks “eigenlijk gewoon een sociaal-democratische partij” is geworden. “Maar dan met een hoogopgeleidenrandje.”

Natuurlijk heeft Samsom wel degelijk een punt: GroenLinks en de PvdA zijn nauwelijks van elkaar te onderscheiden. Datzelfde geldt tot op zekere hoogte voor de SP. Maar hij komt hier nu alleen maar mee omdat de PvdA de ondergang tegemoet lijkt te gaan. Toen die partij nog 38 zetels had in het parlement hoorde je hem hier niet over. Nee, eerst moest de PvdA kleiner worden dan GroenLinks.

 

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

18 reacties

 1. wheelboy

  Goed idee vooral doen en dan samsom als fractieleider . Dan zijn we na 4 jaar regeren van geheel links af op paar zetels na . Enig nadeel alles is tax en je wordt omver gelopen door de bergen gelukzoekers

  1. buitenbeentje

   +++++
   dank je, scheelt een reactie tikken

 2. Ben Zine

  Doe dan de SP er ook maar meteen bij.

  1. PMG

   Rutte is ook voorstander hoor, wil zeker de boot niet missen!

 3. Bloem

  Stelletje sneuneuzen bij de PVDA. Verworden tot een marginaal clubje doen ze er alles aan om macht et behouden. Ondertussen verlaten alle ratten het zinkende schip om een dikbetaalde (semi-) overheidsfunctie in de wacht te slepen nu het nog kan.

 4. Babaji538

  De krolse kat krabt de krullen van de trap.
  Zo’n 999 keer.
  Petra Hermans

 5. Supernoodle

  Gewoon lekker doen.
  De afbraak van links gaat verder. Nu gaan ze in overdrive.
  Prima!!

  1. penis aqua di rosa

   Of dubbelkluts (ouwe vw)

 6. sjun

  Lekker op tijd Didi. Maar goed, zo’n nivelleringsfeestje op links valt toe te juichen want het gaat daar al jaren nergens meer over. Er valt eerst en vooral uitlevering van de Nederlandse cultuur en haar Nederlandse waarden en een uitverkoop aan het democratie-ondergravende Brussel te bespeuren.

 7. Ni28

  Socialisten, communisten, activisten en andere schreeuwers vechten voor een nieuwe Oostbloktoestanden. Ja, daar zijn zij in staat toe, vergis je niet! Een kabinet met de VVD is al hoogstens ondemocratisch en dit gaat nog een stapje verder.

  1. Blue monday

   Oostbloktoestanden?
   Als er ooit 1 partij was die allergisch was voor communistische inmenging was het wel de PvdA.

   Niet voor niets was het niet Churchill maar de Duitse sociaal-democratie die al in de jaren ’30 waarschuwde dat de communisten de volgende fascisten zouden worden.

 8. Blue monday

  Ik begrijp de aversie hier wel…tis links dus niks.

  Maar de Pvda is natuurlijk zeer gelouterd door haar mega-verlies en ziet ook wel in dat
  er teveel keuze is gekomen op links.

  Virtueel zijn GL en PvdA gewoon de grootste partij van Nederland en dan hebben we écht weer iets te kiezen.

  Slecht nieuws voor de PVV en FvD, want die gaan dan gewoon weer VVD stemmen als tegenwicht.

  Laten we dit toejuichen en direct een 10% kiesdrempel invoeren.

  1. wheelboy

   Das onzin . Links Nl heeft toh geen oplossing voor het allochtonen probleem .Sterker nog ze maken het probleem alleen groter .En daar schuilt nu het probleem .Meeste PVV en FvD stemmers willen eigenlijk daar vanaf samen met een goed sociaal stelsel . Ze zien dat laatste afgebroken worden .Zolang Links geen oplossing heeft voor het allochtonen probleem zullen veel mensen rechts stemmen en zal het sociale stelsel verder worden afgebroken .VVD CDA hebben ook geen oplossing voor het probleem zij zijn te politiek correct .En zullen bergen afrikanen ri europa komen .En zal het gehele sociale stelsel worden opgevreten en afgebroken .Want je kan nu eenmaal een euro maar een keer uitgeven .

 9. corfo

  De reacties n.a.v. het sterker worden van rechts in de NL-politiek, drijft de andersdenkenden tot wanhoop !!
  Dat vullis is tot álles in staat, demoniseren, weglachen/c.q. -grijnzen en zelfs voor moorden deinst die zooi niet achteruit.
  Weest op uw hoede.

  1. Blue monday

   Je kunt ook overdrijven…

   waren de afgelopen 50 jaar voor u zo’n hel in Nederland?

   Wat is u overkomen dat u zo negatief bent….
   Geen huis, vrouw, eten of een dak boven uw hoofd of moest u als succesvol
   ondernemer teveel belasting betalen.

   Is het niet vreemd dat met name de sociaal democratische landen tot de meest gelukkige en succesvolle in de wereld behoren?

 10. Fortiori

  Michael is de tel een beetje kwijt. Actueel is het Rutte III dat het bewind voert. Misschien in de war met II. Maar dat terzijde, nooit een slechte zaak om de krachten te bundelen. Splinterpartijtjes zijn er inmiddels genoeg zonder enige inbreng. Dat zal ook het formeren van een kabinet eenvoudiger maken. Dus een logische stap. Zonder die verdeeldheid zou een ei als FvD nooit zijn uitgebroed.

 11. Zout

  PvdA en GroenLinks moeten inderdaad failliet gaan. Exemplarisch als ze zijn voor de oude politiek.

 12. eRik2017

  Samson verlaagt zichzelf hier behoorlijk mee. Voor mij was hij de enige PvdA-er met ballen om Nederland door de recessie te helpen door moeilijke niet altijd socialistische keuzes te maken. Net zoals Job Cohen in zijn gloriedagen deed VOORDAT hij Burgemeester van Amsterdam werd.

  En nu zegt hij ineens dat hij het pad van GL had moeten kiezen?
  GL kan met D66 fuseren. Die zijn nog linkser geworden dan de SP en GL bij elkaar.
  Over rechts kan je beter met de PvdA op dit moment dan met D66 denk ik. Ben benieuwd hoe lang het duurt voordat D66 de coalitie laat klappen.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.