Facebook geeft toe: sociale media kunnen heel slecht voor je geestelijke gezondheid zijn

Maar de oplossing is: meer, meer, meer Facebook.

De afgelopen jaren zijn er steeds meer experts, artsen en psychologen die stellen dat sociale media slecht zijn voor je geestelijke gezondheid. Het heeft even geduurd, maar Facebook geeft dat nu zelf ook toe.

Dat Facebook dit toegeeft is op zich niet zo gek. Het is namelijk niet langer te ontkennen. Zo blijkt uit een recent onderzoek zonder twijfel dat het lezen van status updates op Facebook een negatieve impact heeft op je psyche. Met name Instagram — gekocht door Facebook! — blijkt desastreus te zijn voor heel veel gebruikers.

David Ginsberg, Facebooks directeur van onderzoek en onderzoekswetenschapper Moira Burke, schrijven daarom in een blogpost van Facebook dat “over het algemeen geldt dat mensen die Facebook passief gebruiken — lezen, maar niet reageren — zich achteraf slechter voelen.” Daarbij citeerden ze een wetenschappelijk onderzoek van de Universiteit van Michigan. Uit eerder onderzoek van de Universiteit van Californië San Diego en Yale bleek al dat mensen die veel posts van vrienden liken zich ook slechter voelen over hun eigen leven. Dat zou komen doordat ze hun eigen leven vergelijken met dat van vrienden en dan depressief worden.

Maar, zeggen de Facebookers, er is een oplossing! Uit een ander onderzoek zou namelijk blijken dat mensen die veel reacties achterlaten (bij Facebookposts) of juist veel reacties ontvangen “zich minder eenzaam voelen.” En dat zou ervoor zorgen dat ze positiever zijn over zichzelf en hun leven.

Kortom: ja, Facebook veelvuldig bezoeken is hartstikke slecht, maar niet als je de site nóg meer bezoekt, nog actiever bent, en nog meer met ‘vrienden’ communiceert. Dat dit voor hogere winsten zorgt voor Facebook heeft daar natuurlijk niets mee te maken. Nope.

De erkenning van Facebook dat er flinke nadelen kleven aan het gebruik van sociale media komt nadat twee voormalige top-Facebook-managers publiekelijk kritiek leverden op het bedrijf. Chamath Palihapitiya, Facebooks vice-president voor bezoekersgroei tot 2011, vertelde onlangs aan studenten van de Stanford Business School:

“Het (gebruik van Facebook) is nu op een punt waarbij we gereedschap hebben ontwikkeld die de structuur van de maatschappij verscheurt.”

Afgelopen maand zei de voormalige president van Facebook, Sean Parker, dat de eigenaren van Facebook maar al te goed beseffen dat ze gebruik maken “van een zwakte in de menselijke psyche” om het platform zo verslavend mogelijk te maken. “Alleen God weet wat het effect daarvan is op de hersenen van onze kinderen,” zei hij bijna depressief.

Natuurlijk was dit al langer bekend, maar het is wel opzienbarend dat Facebook dit zelf nu toegeeft. Alleen is de oplossing wél hilarisch; meer Facebook! Je zou bijna denken dat die conclusie de financiële belangen dient van Mark Zuckerberg…

Hoe dan ook, voor Facebook geldt hetzelfde als voor Instagram, Twitter, tv kijken, en ga zo maar door: het is hartstikke interessant, maar je moet er niet obsessief mee bezig zijn. Punt.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

9 reacties

 1. PMG

  Waar blijft dat supersnelle internet eigenlijk?

  1. swetsnek

   Dat is al voorbij gesjeest PMG je was te traag hahahahaah

  2. Rosasolis

   @PMG. Er is geen supersnelle internet. En op internet krijg alleen vrij korte berichten, die gebaseerd zijn op de ochtend nieuwsbladen, die een hele verhaal beschreven.
   Daarom lees ik al jaren Trouw, die ik dagelijks omstreeks 7:00 krijg. Maar later in de middag, vind ik het leuk te lezen wat DDS schrijft, en de directe reacties van ons commentaren. En op dit manier is internet wat sneller dan de dagbladen: met internet kan je meteen reageren, maar als je een mailtje steurt naar de krant, wordt het de volgende dag gepubliceerd. Omdat de drukkers hun werk doen s nachts om te zorgen voor het vroege ochtend krant. Dus mijn conclusie: Voor echt uitgebreide nieuws gaan
   de dagbladen voor, (althans dit vind ik van Trouw), maar voor reacties van lezers, is internet veel sneller.

 2. Original NL

  Off Topic…..stukje uit GeenStijl…
  We zouden deze koffiepauze graag beginnen met een minuut stilte voor de NOS-webredacteur die gisteravond laat door moreel incassobureau Gelauff & Ollongren van het matras gelicht is en afgescheept werd naar een heropvoedingskamp ergens diep achterin een gebedsruimte in de VU. Want het bericht over pantserwagens bij Hongaarse kerstmarkten was natuurlijk bepaald niet pluis: “Het risico op aanslagen is volgens kenners uiterst klein. Hongarije houdt asielzoekers tegen en er zijn vrijwel geen immigranten met een islamitische achtergrond in het land.” ’s Lands morele geweten Leo Lucassen was boos, dus dan is de NOS er natuurlijk snel bij om de alinea te jorissen. Gelukkig hebben we ook de audio nog, want in dit Radio 1 nieuwsbulletin van 01:00 wordt de bovenstaande kwoot vanaf 1:20 gewoon vrolijk voorgelezen.
  ….
  Zo is het maar net..waar geen stront is kan je er ook niet intrappen!!

 3. Steve Van der Vekens

  Ik heb Facebook even gebruikt, en het maakt je ongelukkig. Mensen kloten elkaar voortdurend door net geen (!) likes te geven voor je werk, terwijl ze enkele mongolen voor je neus wel gaan liken. Het zijn allemaal rotzakken.

 4. Rosasolis

  Ik heb Facebook nooit interessant gevonden. Misschien leuk voor jonge tieners om met elkaar te babbelen, maar tijdverspilling voor intelligent volwassenen. Als je zo’n site
  als ons DDS hebt, die ons dagelijks, gevarieerde Nederlandse en Int. nieuws doorgeeft, heb je Facebook niet nodig. Ik lees veel reacties van ons commentaren,
  en zie dat vaak mijn meningen overeen komen met vele anderen. Alleen hoop ik dat er
  steeds minder Troll aanvallen komen. Want dit is onnozel tijd- en ruimteverspilling.
  Veel waardering voor de DDS redactie die hun best doen om ons dagelijks te voorzien van interessante onderwerpen.

  1. Steve Van der Vekens

   Mooi hoor. 🙂

 5. Babaji538

  Overgave of toegeven, aan.
  Een klein verschilletje.

  Petra Hermans

 6. Babaji538

  Hoe meer contacten, des te beter.
  Een gezicht zonder gelaat vertelt mij niks.

  Wereldvrede is binnen handbereik.
  Petra Hermans

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.