Internationale onrust: Rusland levert wapens aan NAVO-lid Turkije

Een jaar later hebben Rusland en Turkije een deal gesloten over het leveren van wapens. Voor 2,1 miljard euro gaat Rusland S-400 luchtdoelraketten leveren aan Turkije. Dit heeft nogal wat stof doen opwaaien, aangezien Turkije natuurlijk een NAVO-lid is.

De NAVO, ooit opgericht tegen de opmars van het Russisch communisme en haar invloed op de wereld. Is deze bondgenootschap nog steeds nodig om haar oorspronkelijke doel te bereiken, of zijn er andere redenen opgekomen om de NAVO te laten bestaan? Over het bestaansrecht van de NAVO zijn er veel discussies, maar het blijft pijnlijk als de ‘oorspronkelijke vijand’ wapens gaat leveren aan een land dat lid is van de NAVO.

De deal is omstreden omdat Turkije lid is van de NAVO. Daarnaast is het Russische materieel niet te integreren in de wapenarchitectuur van de NAVO. De twee landen en het bondgenootschap wilden vrijdag geen commentaar geven op de wapendeal.

Dit betekent dat er ook andere systemen moeten worden geïmplementeerd en waar komen die dan vandaan? Het kan allemaal een storm in een glas water zijn, maar Turkije en Rusland zijn twee landen die de laatste jaren onder het vergrootglas liggen om hun acties. Allebei de landen hebben politieke leiders die alsmaar meer macht naar zich toe trekken. De ontwikkelingen zijn in elk geval genoeg reden om met enig wantrouwen naar deze deal te kijken.

Daarnaast is het geen reden om in volle hysterie te reageren en weer te gaan denken in twee kampen. De realiteit is daarvoor te complex en het heeft geen zin om agressiever te reageren dan nodig is, voordat het Westen haar eigen angsten gaat realiseren door haar eigen acties.

 

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

14 reacties

 1. Dubbele Komma

  wat maakt het nou weer uit dat rusland wapens levert aan de vriend van merkel en trutje?

  ze likken hem helemaal de fascistische hol uit.

 2. Ni28

  En daarom wil laffe Rutte snel alles goedmaken in Turkije. Erdogan is toch een oude vriend en van vrienden moet je het hebben. Die zullen je nooit verraden. Misschien is Erdogan toch nog iets grotere vriend van Poetin, wie zal het zeggen! Dat heb je met zulke vrienden.

  1. van Urk

   Wegens het niet naar wens lopende toetredingsgesprekken met de EU is Turkije officieel dialoog partner van de SSO. Dus is het logisch dat Turkije ook betere banden heeft met Rusland.

 3. denk eens na

  rutte zal erdogan wel flink de les lezen ,zomaar van Rusland wapens kopen.

  1. van Urk

   Maar Turkije is toch een NAVO bondgenoot. En daarom een goed reden van Rutte om weer vriendschap te sluiten met Erdogan. Turkije laat ieder keer, als enige moslimland, weer zien dat het geen betrouwbaar partner kan zijn en daarom beter lid moet gaan worden bij organisaties waar ze beter bij thuis voelen.

 4. Nasrani

  Europa moet Turkije uit de EU houden en uit de NAVO gooien. We hebben die Turken niet nodig, kost ons veel geld en wellicht, wanneer we de dubbele nationaliteit aanpakken, verdwijnen er weer Turken naar hun geliefde land en dictator. Ik zou Israel wel bij de NAVO willen ipv die Turken.

  1. denk eens na

   Goed idee Israel bij de navo

  2. Anton Adriaan

   Ik vind de Turken zeer onbetrouwbaar. Erdogan praat continu met een gespleten tong. Het zelfde kan worden gezegd over Netanyahu met z’n Israël.
   Misschien is het beter om deze waardelozen beide te laten vallen.

 5. sjun

  Het lijkt me logisch dat Turkije wapens koopt om Bulgarije, Macedonië en Oost Roemenië binnen te kunnen vallen zodra de EU implodeert.

 6. Ruud562

  De Turken hebben ook zitting in het NAVO-commandocentrum, dus n o g makkelijker voor Poetin om aan strategische en militaire gegevens te komen!

  In ons leger zitten ook lui met dubbele paspoorten, lui die vaak ook voor maanden teruggaan naar hun oorspronkelijke vaderland om daar de dienstplicht te vervullen. Kennis van onze militaire strategieën bij zich hebbend …..!

  Maar dat allemaal in het kader van diversiteit, hé. Want oooooh.. we moeten zo deugzaam zijn!!

  Conclusie: die Turken hadden nooit en nimmer bij de NAVO mogen komen, het paard van Troje is dus ook daar in huis gehaald.

  Dankzij onze fijne, vooruitziende deugpoliticy! (Waarvan onze volksleugenaar c.q. -verlakker met de naam Rutte weer vrindjes is met de dictator uit dat moslimland!)

 7. Gerlos

  Nooit gelezen, als ik de reacties lees ook niks gemist, dat wil ik graag zo houden.

 8. Parestado4

  en de Russische wapen industrie kan alleen draaien met toeleveringsbedrijven uit het westenGeld stinkt niet!

 9. Vraagtekentje

  Kan Erdo wel betalen van de miljarden die hij van Brussel/EU kreeg/krijgt om zogenaamd de “vluchtelingen” aan gene zijde te houden.

 10. Florissa

  Waar is Timmermans met zijn grote bek???

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.