Mark Rutte erkent zijn fouten: ''Die 1000 euro beloven was echt een fout.''

Geen categoriedec 30 2017, 15:00
Het is het eind van het jaar, dus er zijn veel momenten om terug te kijken naar hoe alles afgelopen jaar is gegaan. Bij de Dagelijkse Standaard zijn we kritisch op het Kabinet en ook op Mark Rutte. Zelf schuw ik er nooit voor om mijn mening te geven, maar dat betekent ook realistisch zijn op het moment dat het wél goed is.
Dat moment was voor mij vandaag, op het moment dat ik een interview las met Mark Rutte in het Algemeen Dagblad. In dit interview blikt hij terug op 2017 en vertelt hij een aantal persoonlijke aspecten van hem als persoon. Zo geeft hij toe dat hij in het verleden een aantal fouten heeft gemaakt waardoor mensen met enig wantrouwen naar hem als persoon kijken:

''Ik heb in het verleden beloftes gedaan die ik niet had mogen maken. Daar heb ik ook mijn excuses voor aangeboden. Die fout heb ik ook niet herhaald. Maar dat de VVD weer de grootste werd met mij als lijsttrekker, geeft aan dat Nederland fouten ook kan vergeven. Want dat was die 1000 euro, een echte fout. Maar dat als politici wat zeggen daar veel wantrouwen over is, daar heb ik mee te wirtschaften.’’

We kunnen elke dag boos of kritisch zijn op alles en iedereen, maar uiteindelijk moeten we ook erkennen dat we allemaal maar mensen zijn. We zijn geen robots of heiligen, we kunnen niet alles goed doen, altijd en overal. Natuurlijk, van politici en bestuurders mogen we altijd wel wat meer verwachten, aangezien ze een voorbeeldfunctie hebben. Toch moeten we onthouden dat zij ook een leven buiten de politiek hebben. Ze hebben familie, een eigen verleden met alle mooie en pijnlijke momenten die we allemaal meemaken.
Het is soms te makkelijk om bij voorbaat al te gaan zitten kankeren over iemand, zonder eens goed na te denken waar we het over hebben. Zeker op social media hebben mensen nogal eens de neiging om karikaturen van andere mensen te maken en uiteindelijk ook van zichzelf.
Mark Rutte heeft veel dingen fout gedaan, maar ook veel goede dingen. Politiek is nooit makkelijk en het land besturen al helemaal niet. Om alles te zien als onderdeel van een politiek spelletje of als een geheim plan, dat is nogal kortzichtig en niet representatief voor de waarheid en het echte leven.
Enfin, ik wil niet over komen als iemand die Mark Rutte het beste van iedereen vindt, maar ik heb al vaak genoeg gezien dat Rutte voor alles en nog wat is uitgemaakt en bijna niemand verdient zulke simplistische veroordelingen. Nuance is zo gek nog niet als een moment het vraagt en het nodig heeft.

,''Wat je op social media als Facebook en Twitter aan chagrijn ziet, is niet representatief. Ik kom veel in het land. Laatst was ik in een verpleeghuis. En dan zie je al die familie die op bezoek komt, al die vrijwilligers. Dan zie je het normale Nederland. Mensen die met hun opa en oma geven. Ik zie het ook in mijn eigen omgeving: mensen kijken naar elkaar om. Wij hebben echt wel een hele warme samenleving.’’

Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten