Mark Rutte op ALDE congres: ”We moeten niet dromen over een federaal Europa”

De partijvoorzitter, Guy Verhofstadt, onze favoriete (naja ‘favoriet’) federalist, moet het met rode oren aangehoord hebben. Mark Rutte heeft gezegd dat de Europese Unie pragmatisch moet zijn en de Europese liberalen niet moeten dromen over een federaal Europa.

Rutte hield vorig jaar ook een toespraak op het ALDE-congres, en riep toen op migratie en economische problemen aan te pakken. „Europa staat er vandaag beter voor omdat we resultaten hebben geboekt op die thema’s”, aldus Rutte zaterdag. „Maar we kunnen niet achterover leunen omdat de populisten kiezers niet hebben overtuigd. We moeten ons als liberalen blijven richten op de reële zorgen van burgers.”

Pardon? De populisten de kiezers niet hebben overtuigd? Volgens mij zitten we midden in een proces dat deze zogenaamde ‘populisten’ steeds meer aanhang krijgen. Het simplificeren van de verkiezingen en de motivaties van kiezers om op bepaalde partijen te stemmen, is gewoonweg naïef. Dat mensen op bijvoorbeeld Mark Rutte hebben gestemd, betekent niet dat ze voor een grotere EU zijn of een meer federaal EU.

Het zegt helemaal niet zo veel, omdat de signatuur van partijen als de VVD niet duidelijk zijn, zeker niet aangaande de Europese Unie. Eurosceptisch praten, maar eurofiel doen. Dat is de simplificatie die ik de VVD en vooral Mark Rutte zou geven. Partijen als de PVV, Partij voor de Dieren, de SP, Forum voor Democratie, en D66 hebben een veel duidelijkere signatuur met betrekking tot de Europese Unie. Je weet wat je krijgt.

Stellen dat de eurosceptici verloren hebben is een vorm van wensdenken waar Rutte later nog spijt van zal krijgen. Het feit dat hij tijdens een congres van de ALDE, de Europese partij van liberalen, zegt niet aan federalisme te willen doen is mooi, maar met het pragmatisme kan je ook komen bij een federaal Europa. De Europese Unie is een mengelmoes van beleid dat gewoonweg niet werkt, omdat het geen duidelijke keuze maakt: soevereiniteit of federaal? Daar kan je geen tussenvorm in vinden. Dat betekent dat beleid zal falen en dat er dan meer EU moet komen, een ‘sterker’ EU.

Een voorbeeld is de Schengenzone. Geen interne grenzen en vrij verkeer van personen gaat natuurlijk een groot probleem zijn met betrekking tot de massale migratiestromen die we hebben gezien. Gedoemd om te falen en wat is de oplossing? Juist, Europees migratiebeleid en Europese organisaties die de ‘buitengrenzen’ moeten bewaken.

 


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

49 reacties

 1. denk eens na

  Het woord is al gevallen; federaal . Het grote masseren is begonnen laat het (woord) een gewoonte woord worden en dan laten escaleren dat we er niet meer buiten kunnen.

 2. denk eens na

  Het woord is al gevallen; federaal . Het grote masseren is begonnen laat het (woord) een gewoonte woord worden en dan laten escaleren Mensen tel hoe veel keer je het woord federaal uit het kabinet hoort . En je zal verstelt staan hoe je voor gemasseerd word op een federaal eu

  .

 3. Original NL

  Citaat:” ……stellen dat de eurosceptici verloren hebben is een vorm van wensdenken waar Rutte later nog spijt van zal krijgen”
  Helaas hebben de eurosceptici idd verloren want rubberen Rutte zit nog gewoon op zijn troon.
  Hopelijk veranderd dat snel….kan niet wachten!

  1. denk eens na

   Wacht maar als er een burgeroorlog in de eu begint ,ik vrees dat het in duitsland begint.

 4. Ben Zine

  Eurosceptisch praten en eurofiel handelen is typerend voor Rutte. Zo iemand spreekt met gespleten tong. Wat zal het een zegen voor dit land zijn als we eindelijk van deze achterbakse leugenaar zijn verlost.

 5. Baaz

  Rutte? Die gelooft toch niemand meer? Op een enkel multinicker na dan.

 6. Bram Zanddijk

  Dromen is nimmer aan te bevelen maar als je bereid bent de concrete feiten onder ogen te zien dat de vorming van de federale staat Europa een realiteit is. Met name de komende jaren zullen ingrijpende stappen in die richting plaatsvinden.

  1. Dubbele Komma

   jouw soort is gek op het 4e rijk,he dhimmie dopper met je nep-account.

  2. Bloem

   Beste heer Dopper, heeft u er al eens in al uw veronderstelde wijsheid over nagedacht dat wanneer uw grote wens, een federaal Europa, uitkomt……. het best goed voorstelbaar is dat partijen als AFD, Front National en FPÖ het voor het zeggen krijgen. Of wat te denken van een aantal Zuid-Europese politici. Het schijnt dat de ster van Berlusconi ook weer rijzende is. Dan zouden druiven voor u als extreem links federalist erg zuur zijn…

 7. Pecunia

  Het wordt tijd dat de Russen orde op zaken komen stellen in Europa.

  1. Code134

   Het probleem is dat Pecunia dit waarschijnlijk serieus meent.

   1. Pecunia

    Ik neem problemen altijd serieus.

    1. Code134

     Het probleem is dat je hier een veronderstelde oplossing serieus neemt.

     1. Pecunia

      Zeg nou gewoon wat je op je hart hebt.

     2. Code134

      Ik heb een hekel aan landverraders, Pecunia.

      Mensen die vinden dat de Russen hier orde op zaken moeten stellen moeten wat mij betreft door de AIVD grondig in de gaten worden gehouden.

     3. Pecunia

      De EU levert Europa uit aan een verderfelijke ideologie de islam, waar jouw soort het mee eens is, dus wie is er hier nou een landverrader?

      De knuppel in het hoenderhok heeft dus gewerkt, lukt altijd bij dom links volk.

     4. Dubbele Komma

      Wat jou betreft?

      Lekker belangrijk.

      Psychisch patiënten die met 40 nep accounts socialistische onzin en leugens verspreiden moeten we zelfs het stemrecht afnemen!

      En nu je dwangbuis weer aan het is weer leuk geweest achterlijk dhimmie doppertje met je nep-nieuws van al je nep accounts.

     5. Anton Adriaan

      Pecunia. Ben je vergeten wat er is gebeurt nadat de russen ‘hielpen’ met Europa te bevrijden? Verkachtingen aan de orde van de dag, gulag, communisme, totale onderdrukking, kgb, rode Ivar en hoogveraad.

     6. Vit

      Let eens even op. Zoals Pecunia schreef was het een knuppel in het spreekwoordelijke hoenderhok om een zeker persoon uit de tent te lokken, niet serieus dus.

   2. lanex

    Waarom zou hij het niet menen?

 8. toetssteen

  http://www.vrijspreker.nl/wp/2015/07/ein-volk-ein-reich-ein-fuhrer/

  Brrr, laten we afstand houden tot de schachtwand.

   1. Dubbele Komma

    jij hebt die schachtwand al jaren voor je botte kop zitten schijnbaar.

    waarom probeer je je achterlijke blindheid op anderen over te brengen dhimmie dopper met je nep-account

    schandknaapje van soros

    volidioot.

    1. Code134

     Volgens mij je ook een echte vakman, Dubbele Komma.

     🙂

     1. Dubbele Komma

      Volgens een doorgedraaide dorpsgek met 40 nep-accounts….

      Ik zal er wakker van liggen…

    2. Tjeempie80

     Wat zit je weer dom te lullen, Kromme Lul.

     1. Baaz

      ╭∩╮ophoepelen╭∩╮

     2. Dubbele Komma

      Ach dhimmie dopper De Achterlijke is weer oven overgesprongen naar zijn volgende nep-account.

      En bezigt stevige termen die een zwakzinnige pilletje als hij beter niet kunnen gebruiken.

      Het benadrukt je geestelijke beperkingen.

      Sjongejongejonge wat ben je weer op je debieĺst

   2. Pecunia

    Prettige avond verder.

 9. Gerben

  Liberalen die streven naar meer overheid kan ik gewoon niet serieus nemen.

  1. Dubbele Komma

   Nee. Precies.

   En het is ze niet uit te leggen want ze houden zich ziende blind.

   Kijk naar de plaatselijke dorpsgek hier. Dopper a.k.a Michael ,kong, Zweedse kneus ,tjeempie, code gestoord en noem ze maar op.

   Iemand die de moeite neemt om meerdere accounts aan te maken om elke dag hier zijn allang bewezen onzin uit te kramen. Elke dag maar weer.

   Helemaal gehersenspoeld totaal krankjorum.

   En daar moet je een zinnige discussie mee voeren. Knetter.

 10. Paaldanseres

  Lulhannes!!!

 11. J.C.

  Op deze manier koopt Rutte I, Rutte II en Rutte III nu al 7 jaar steeds opnieuw tijd. We geven steeds opnieuw genoemde kabinetten het voordeel van de twijfel, maar dat gunnen de kartelpartijen de Nederlandse bevolking in het geheel niet, dus…..

  Er is maar 1 oplossing: terstond, dus zonder uitstel, heel actief actief, democratisch en geweldloos, met elkaar aan de gang gaan met het voorbereiden en uitvoeren van de bevrijdende NEXIT.

 12. Babaji538

  Een Generaal, een goede generaal wéét nog altijd
  meer dan wetgeving en rechtspraak met elkaar
  dachten te bedisselen.
  Petra Hermans

 13. sjun

  Mark Rutte kon geen beter signaal afgeven voor het ontstaan van een uitgebreide ruileconomie. Onthoud je politici belastinginkomsten dan kelderen hun idealen die ergens van bekostigd moeten worden.

 14. buitenbeentje

  Rutte is tegen een federatie en zal dus de eerste zijn die vóór een federatie zal stemmen. Het schoothondje van Angela Merkel ruikt net zo hard aan de kont van engnek Verhofstad.

 15. poldi

  Mark Rutte onze wolf in schaapskleren met diverse agenda’s ten voeten uit.

  1. Baaz

   En pathologisch leugenaar, vooral dat!

 16. Vit

  @Pecunia

  “De EU levert Europa uit aan een verderfelijke ideologie de islam, waar jouw soort het mee eens is, dus wie is er hier nou een landverrader?

  De knuppel in het hoenderhok heeft dus gewerkt, lukt altijd bij dom links volk.”

  Wat grappig hij tuint er met open ogen in. 🙂

 17. Ni28

  Wat een heroïsche daad van Rutte wat een durf. Zijn pen staat al paraat om bij het kruisje te tekenen.

 18. Ruud562

  “De EU levert Europa uit aan een verderfelijke ideologie de islam, waar jouw soort het mee eens is, dus wie is er hier nou een landverrader?”

  @Pecunia: chapeau!!

 19. Ni28

  Pecunia, verklaar je nader.

  1. Pecunia

   Het is zoals het er staat, niets meer en niets minder, ik zat er op te wachten dat het woord landverrader zou komen, daarna kon ik het invullen zoals het werkelijk is.

 20. Ruud562

  Verzet laat je beginnen in het stemhokje, daaraan in maart a.s.!!

 21. Ruud562

  Verzet laat je beginnen in het stemhokje, denk daaraan in maart a.s.!!

 22. corfo

  Als Rubberen Rutte iets zegt moeten er vele vraagtekens bij geplaatst worden; deze figuur hangt van leugens en bedrog aan elkaar; volkomen onbetrouwbare vent.

 23. Pecunia

  Vertrouw de mens maar niet de duivel in hen.

 24. Guus Geluk

  Rutte heeft hier in elk geval gelijk, de EU moet zich richten op de kerntaken en het is zinloos te dromen over een soort Eurofiel utopia, een superstaat.

  Rutte heeft ook nooit beleid gevoerd richting een superstaat.

  1. sjun

   Ondertussen blijkt al onders en tracht Europa nog meer Nederlands geld binnen te harken voor sinterklazende nivellering. https://www.volkskrant.nl/binnenland/plan-voor-ingrijpende-vernieuwing-eurozone-stuit-op-fors-verzet-vooral-uit-nederland~a4543587/

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.