Mark Rutte vindt het niet meer dan logisch dat het afschaffen van de referendumwet niet referendabel is

Nogal wat commotie om de uitspraak dat de regering het niet toestaat dat er een referendum wordt gehouden over het afschaffen van het referendum. Hiermee heeft de regering het laatste middel van het volk afgenomen om er nog iets tegen te doen. Mark Rutte vindt het heel erg logisch dat het besluit niet referendabel is.

“Wij zijn tegen referenda, dan is het gek om dat wetsvoorstel [de intrekkingswet red.] referendabel te maken”, zei Rutte vrijdag tijdens de wekelijkse persconferentie na afloop van de ministerraad. Volgens de premier is dat “inherent logisch”.

Daarnaast vindt Mark Rutte dat de bevolking de partijen kunnen afstraffen bij de volgende Tweede Kamerverkiezingen. Dat die verkiezingen pas over drie jaar zijn, ziet hij blijkbaar dan maar eventjes over het hoofd. Het referendum is juist opgesteld om besluiten van de regering tussentijds te kunnen beoordelen en tegen te houden als het moet.

Dat is het hele complementaire aspect aan het systeem van de representatieve en de directe democratie. Je hebt een parlementair systeem en de bevolking kan tussen de democratische momenten, de verkiezingen, nog een oordeel vellen over nieuw beleid of nieuwe problemen waar in het regeerakkoord geen rekening mee is gehouden, of wanneer er een consensus is bereikt waar het volk het helemaal niet mee eens is. Het is een correctiesysteem. Een systeem dat nu afgebroken is.

Het kabinet zal andere referenda die tot de intrekking worden georganiseerd niet blokkeren, al is het bekend dat de coalitie de uitslag niet serieus zal nemen. Zo zei CDA-leider Sybrand Buma onlangs nog dat het kabinet de uitslag van het referendum over de Wiv hoe dan ook zal negeren.

Hoe erg kan je de bevolking schofferen? Normaliter ben ik niet zo ongenuanceerd, maar deze uitspraken kunnen gewoon niet. Dit is een democratische blokkade en centralisering van de politieke besluitvorming en de politieke macht.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

66 reacties

 1. DolleDries

  Het EU fascisme.

  1. Meester Kong

   Nee Domme Dries .
   Je kiest je vertegenwoordiger en die stelt eventueel met anderen een regering samen.
   Rutte zegt terecht, over 4 jaar kun je anders kiezen en maak je het referendum maar een speerpunt.
   Ook mijn eigen partij zit te jammeren maar regeren met Rutte was not done…(SP)
   Tja niet mee doen, ook geen inspraak in het regeerakkoord.

   1. DolleDries

    Nee domme Kong het is EU fascisme.

   2. Dubbele Komma

    Dhimmie dopper. Je hebt het misschien niet door met je zoveelste nep-account,Maar niemand zit jouw geestelijk beperkte nep-info te wachten. Mini Hitler!

    Maar ik moet wel weer om je lachen. Je bent weer op je domste he vanavond. En je steekt het niet onder stoelen of banken.

    WHAHAHA

    Hey er Word geklopt in je hoofd. En een van je schizofrene alter ego’s moet nog ff trol alert riepen bij een ander topic.

    Je hebt het maar druk met je persoonlijkheidsstoornis.

    Hahahaha

    1. Anton Adriaan

     Dubbele komma… deze moet je even uitleggen. Hoezo is hij een mini Hitler? En wat heeft Hitler in Godensnaam met met deze reactie te maken?!

   3. Baaz

    ╭∩╮̶̶K̶̶o̶̶n̶̶g̶̶ ╭∩╮

 2. Dubbele Komma

  Iemand verrast door trutte de europa-minion?

  Ik niet. Hier koos u voor.

  1. hans-e-pans

   Iets meer dan de helft van de kiezers die hun stem hebben uitgebracht, hebben dus op de verkeerde partij gestemd.

   1. van Urk

    Ze werden bang gemaakt als zij op de goede partij gingen gaan stemmen.

 3. Spaanse kok

  Binnen Europa hebben we nu een aantal keer gezien, dat een referendum “gekaapt” werd door een partij, welke onder valse voorwendselen een uitslag voor elkaar krijgen welke duidelijk noch de verstandigste noch een meerderheid vertegenwoordigt.
  Je kunt ook zeggen, dat een referendum te weinig mensen op de been krijgt waardoor er een uitslag komt welke een meerderheid lijkt maar het niet is.
  .
  Nu we gezien hebben dat referenda onjuist gebruikt worden, kunnen we 2 dingen doen, uitslag negeren of referenda afschaffen. Het resultaat is hetzelfde, de kosten niet.
  Afschaffen is dus de goedkoopste oplossing.
  Kan me er goed in vinden.

  1. Dubbele Komma

   Ja hooooöoor …. dhimmie dopper schakelt weer even over op een ander account,En de voorvechter van het grootkapitaal en verblind eurofiel gaat de mensheid even uitleggen dat referenda nogal irritant zijn voor hele volksstammen die hun zakken aan het vullen zijn over de ruggen van de belastingbetaler.

   Dhimmie dopper vind het prima. Maak de rijken rijker, links doppertje. Ze zijn blij met mongooltjes als jij.

   Zullen we alle controle maar afschaffen voor iedereen die meer dan een ton schoon per jaar verdiend?

   Zullen we maar gewoon blanke slavernij invoeren dhimmie dopper?

   Ben je dan tevreden?

   1. Spaanse kok

    Ik moet zeggen dat er een paar zeer aantrekkelijke ideeën tussen staan ter bescherming van de maatschappij tegen mensen van uw niveau.

    1. Roughwood

     Hé Zweedse, naar het Iberisch schiereiland verkast?

   2. Tjeempie80

    Je gaat nog steeds foel spied Kromme Lul. Goed zo.

    Je bent een trieste sukkel.

    Weet je dat zelf ook?

    1. Baaz

     ╭∩╮

  2. sjun

   We hebben in Europa ook al gezien dat de democratie gekaapt werd. Ook maar afschaffen dan?

   1. Code134

    Welke democratie is in Europa afgeschaft?

    Wat een dom gelul is dit toch.

    1. sjun

     De Duitse democratie werd al eens gekaapt door de nationale variant van het Socialisme Tegenwoordig ondergraaft het Europese bestuur effectief de democratie in de lidstaten. Europese bestuurders zijn domweg niet door electoraat op het vestje te spugen bij het vigerende wanbeleid. Daarom ontstaat en groeit er opstand. We zien daar al iets van in de Visegradlanden en ook in West-Europa groeit het politieke bewustzijn gestaag.

     1. Code134

      Er zijn in Nederland, omdat de overgrote meerderheid van ons volk de EU niet zo’n slecht idee vindt, niet zoveel partijen die het malle idee hebben dat we er enorm op vooruit zullen gaan als we de EU verlaten en de grenzen zullen afsluiten, maar die partijen zijn er wel en de Nederlander kan er in volle vrijheid op stemmen. Als we dat in meerderheid gaan doen is er ook weinig wat ons belemmert uit de EU te stappen.

      Wat is er dan precies zo ondemocratisch dan wel dictatoriaal?

     2. Spaanse kok

      @code 134
      Er wordt hier nogal eens gezegd dat de EU bestuurders niet gekozen zijn, waarbij men geheel voorbij gaat aan het feit dat in Nederland geen enkele minister direct gekozen is.

     3. Code134

      Correct, Spaanse kok. Er bestaat in populistische kringen het rare idee dat de Europese Commissie in mindere mate democratisch gelegitimeerd zijn dan de nationale regeringen. Slaat nergens op maar de leugen wordt zorgvuldig gekoesterd.

   2. Spaanse kok

    zover mijn kennis strekt verblijft u vrijwillig in een Balkan land waar de democratie zeer ver te zoeken is.
    Ik heb dan ook weinig interesse in uw beleving van het begrip democratie.

    1. swetsnek

     Ik zie dat dopper hele gesprekken met zichzelf voert ?? wat een een randdebiel die moet echt achter het hek tbs moet die clown krijgen hahahahaha

  3. trampoline

   Wat je bedoelt is dat er een paar keer binnen de EU een referendum is gehouden waarvan de uitkomst ongewenst is door de EUSSR dictators, w.o. Rutte en co.
   Voorbeelden zijn de Brexit en het Oekraïne referendum.
   Dat moet natuurlijk worden voorkomen want het past niet in de dictatoriale machtsgeile lijn van de EUSSR en haar dictators. Dus moeten referenda worden verboden en daar mag de burger niets over te zeggen hebben; want die wordt gezien als dom.

   Nou heb ik een universitaire opleiding en snap ik heel goed wat er gaande is want, helaas voor onze dictators, ben ik niet dom. Referenda zitten de ongebreidelde en niet bespreekbare machtshonger van de EUSSR in de weg en dat mag natuurlijk niet.

   Tegen dictators moet je zelfs, moreel gezien, in opstand komen; dat moedigt de EUSSR n.b. zelf aan (zoals Van Baalen en Verhofstadt op het Maidanplein in Kiev), zolang het maar in hun belang is.

   In ons land is de democratie volkomen dood; een nep-parlement dat niets te vertellen heeft en in meerderheid uit ja-knikkers bestaat. Om de 4 jaar mogen kiezen op basis van leugens in verkiezingsprogramma’s heeft derhalve niets met democratie te maken.

   1. Spaanse kok

    De door u aangehaalde referenda zijn onvergelijkbaar.
    Het Oekraïne was een Nederlands correctief, raadgevend referendum achteraf.
    Dit referendum is door een aantal personen gebruikt/misbruikt om zichzelf te profileren en op de politieke kaart te zetten.
    Bij Baudet is de truc gelukt, bij Roos duidelijk niet.
    Met de inhoudelijkheid van dit referendum hebben beide heren helemaal niets gedaan.
    .
    Het Brexit referendum is onder valse voorwenselen door het leave kamp gewonnen. Achteraf heeft men waarschijnlijk spijt maar dat zal de toekomst moeten uitwijzen.
    In ieder geval willen de Britten alle voordelen van de EU behouden.
    Of de EU rauwig is over een Brexit, waarbij een land met veel afwijkende afspraken de club verlaat betwijfel ik.
    .
    In uw betoog schrijft u dat u een universitaire opleiding heeft genoten, dat u niet dom bent, dat u snapt wat er gaande is. Voor mij 3 zaken welke weinig met elkaar te maken hebben en het vermelden ervan is dan ook volstrekt overbodig. Het helpt niet om uw posting gewicht te geven of overtuigender te maken.

    1. Dubbele Komma

     onzin dhimmie dopper,je verkondigt jouw wensdenk visie als de waarheid.

     daar ga je nat,leeghoofd.

    2. trampoline

     Inderdaad, ik snap heel goed wat er gaande is. Ik ben niet dom zoals deze coalitie alle burgers graag afschildert.
     Voor u hebben deze zaken misschien niets met elkaar te maken maar voor mij wel. Ik ben opgeleid om verbanden tussen dingen te zien en die zie ik overduidelijk.

     De EUSSR met diverse dictators in de lidstaten heeft overal haar tentakels; afwijkende meningen worden niet getolereerd. Verhofstadt zei het een paar weken geleden nog: Eurosceptisch denken moet worden vernietigd.
     Helaas voor hem, de EU en Rutte, doe ik daar niet aan mee. Ik heb mijn eigen mening gevormd en handel daar naar, dwars tegen de geldende policor mening in.

  4. Kodi

   Meerderheden van 61 % zijn significante meerderheden. En of het nou parlementaire verkiezingen of referenda zijn; Wie niet stemt, telt niet mee.

 4. CJD

  Het is idd een schandalig besluit. Laten we hopen dat rutte en zijn asociaal partijtje bij de volgende verkiezingen genadeloos wordt afgestraft. De VVD en haar bestaan is een nationale schande

 5. DolleDries

  Onder meer de volgende landen kennen een referendum: Australië, België, Brazilië, Canada, Chili, Costa Rica, Denemarken, Egypte, Frankrijk, Hongkong, IJsland, Irak, Iran, Ierland, Italië, Kroatië, Malta, Moldavië, Marokko, Nederland, Nieuw-Zeeland, Noorwegen, Pakistan, Portugal, Puerto Rico, Roemenië, Servië, Singapore, Slovenië, Spanje, Taiwan, Thailand, Turkije, Uruguay, Verenigd Koninkrijk, Verenigde Staten, Zweden en Zwitserland. In Zwitserland heeft men de meeste ervaring opgedaan met referenda, die in de Grondwet

  1. Spaanse kok

   Prachtig.
   Kunt u er ook bij vermelden of het raadgevende of bepalend referenda zijn.
   Wie bepaalt wanneer er waarover gestemd mag worden.
   Zodra het stemmen gaat over de kleur van het toiletpapier in het parlement denk ik: afschaffen.

   1. Dubbele Komma

    dat maak jij er weer van,want je begrijpt het allemaal weer eens niet dhimmie dopper.

    dat jij tegen inspraak van de burger bent verbaasd me helemaal niks,socialistisch eng fascistje.

    wat ben je een enge griezel zeg,volkert.

    1. Guus Geluk

     Nee, bobo, niemand is tegen inspraak van de burger. De burger heeft elke vier jaar inspraak: politici kunnen worden weggestemd en zetels kunnen worden verdeeld.

     Bovendien wordt het kabinet gecontroleerd door het parlement.

     1. Spaanse kok

      Ach Guus, leesteken verstaat de kunst van het lezen geeneens. Hij/zij/het reageert meestal op iets wat er niet staat.
      Laat de beste lekker zijn ongeciviliseerde reacties geven, lucht waarschijnlijk lekker op.
      Verder niet serieus op reageren, zinloos.

     2. Guus Geluk

      “Verder niet serieus op reageren, zinloos.”

      Eens, don’t feed the troll.

 6. Ali Yas

  “dan is het gek om dat wetsvoorstel [de intrekkingswet red.] referendabel te maken”

  Rutte draait het om. Hij maakt het *on*referendabel en lapt daarmee de wet aan zijn laars – zoals wel vaker. De VVD-stemmers worden bedankt voor het opnieuw in het zadel helpen van deze ergerlijke lachebek.

  1. Spaanse kok

   quote>lapt daarmee de wet aan zijn laars.
   .
   Mocht de regering de wet onjuist hanteren en de oppositie grijpt niet in, wie is dan de grootste dombo?

  2. sjun

   Het zal zijn laatste periode in Nederland zijn… Brussel kan de borst vast nat maken.

 7. poldi

  Wat een nare en leugenachtige vent is die Rutte toch.
  Hoe eerder de boel daar in elkaar flikkert des te beter.

  Merkel en Macron hebben de toekomst voor Nederland uitgestippeld, in belang van de EU en vooral Frankrijk, Rutte is hun piano man, Natuurlijk

  1. poldi

   Correctie

   Merkel en Macron hebben de toekomst voor Nederland uitgestippeld, in belang van de EU en vooral Frankrijk, Rutte is hun piano man, Natuurlijk mag het Nederlandse volk vervolgens geen spaak in de wiel steken.

 8. poldi

  Plagiaten
  ———-

  1) Slap excuus hoor. De man verliest dagelijks aan geloofwaardigheid. Wees een vent en laat de burgers zelf een advies geven of ze het referendum willen houden of niet. We hebben er destijds voor gekozen door de juiste partijen te kiezen , die dit instrument wilden hebben en toen was het onderdeel van de verkiezingscampagne.

  2) Het afschaffen van het referendum was geen onderdeel van de vorige verkiezingen geweest maar het wordt nu , net als een paar andere zaken uit de hoge hoed getoverd en botweg afgeschaft.

  3) Door zijn arrogante en leugenachtig gedrag plus die eeuwige grijns krijg ik hele primitieve gevoelens en snak ik ernaar om hem een flin ke klap in zijn smoelwerk te geven.

  1 antwoord

  4 uren geleden

  bonk

  Ik ga een steeds grotere hekel aan Rutte te krijgen, hij krijgt de trekken van een dictator, zou dat komen omdat hij al te lang aan de touwtjes trekt

  1. Roughwood

   Joop en Jessica zingen er een zeer toepasselijk liedje over. Sluit ik me van harte bij aan!

   https://www.youtube.com/watch?v=6NgWywGRBCs

  2. buitenbeentje

   verliest aan geloofwaardigheid? Voor mij was hij die al ruim 4 jaar geleden kwijt, nadat hij bij de PvdA in bed stapte.

  3. Guus Geluk

   Zonder enige kennis van de materie gaat het PVV-volk weer los met geweldsdreigingen.

   Triest volk is het.

   1. poldi

    Guus Geluk, het trieste is dat jij zo verblind bent in je adoratie van de leugenaar en oplichter Mark Rutte.

    1. Guus Geluk

     Poldi, het trieste is dat jij primitieve gevoelens krijgt.

   2. trampoline

    waar lees jij iets over geweld?

    1. Guus Geluk

     “Door zijn arrogante en leugenachtig gedrag plus die eeuwige grijns krijg ik hele primitieve gevoelens en snak ik ernaar om hem een flin ke klap in zijn smoelwerk te geven.”

 9. buitenbeentje

  “Het volk” heeft alleen inspraak als het onderwerp door DWDD wordt uitgemolken. Dan hebben 144 mensen inspraak en zeggen ze dat het gros voor was.

 10. Babaji538

  Het verstaan van een vak wordt niet uitgedragen
  via het bezigen van chique taal, die jou niet als verdienste
  zal toekomen!
  Petra Hermans

 11. Guus Geluk

  Premier Rutte heeft natuurlijk gelijk: erg logisch is het niet.

  1. swetsnek

   het stinkt hier naar stront o jij bent het guuske hahahahaa

  2. Ni28

   Je reacties lijken ook op een Droste blik.

   1. Guus Geluk

    Elsevier gelezen :-).

 12. poldi

  Rutte heeft al jaren geleden ervaren dat hij alles kan doen.
  Liegen, adviezen naast zich neerleggen, echt alles.
  Het ergste wat er gebeurt is dat wij, reageerders, onze frustratie van ons afschrijven op fora als deze. Verder helemaal niets.
  We stemmen zelfs weer op dezelfde partijen.
  Dus waarom zou je je nog iets aan de burger gelegen laten liggen? Je kijkt gewoon niet op de fora en dan is die woede er niet. Simpel toch?
  En niet alleen Rutte met oa zijn “geen geld naar Griekenland” en “de 1000 euro”. Herfkens moest US$ 232.000,- terug betalen. Deed het niet. En het waaide over. Kok voerde een tijdelijk kwartje in… Oekraïne verdrag kreeg een nietszeggend (ik heb alles gelezen!) inlegvel waarmee ‘recht’ gedaan werd aan de tegenstem. Voor de buhne… Balkenende kreeg een duidelijk nee tegen de Europese grondwet. Noemde die toen maar het verdrag van Lissabon, haalde de vlag en het volkslied eruit en tekende.
  Moet ik nog verder doorgaan?
  Nog eentje dan: de aflosboete. Het huis als nieuwe melkkoe.
  We laten het allemaal gebeuren en volgen Mark Rutte de de rattenvanger van Hamelen.

 13. Ni28

  Ritten is een bange man, bang voor het volk en zijn eigen fabeltjes krant heeft zijn geloofwaardigheid al lang verloren.

  1. Ni28

   Ritten moet Ritten zijn.

 14. thaithai

  Ik vind het niet meer dan logisch indien een volksvertegenwoorfiger doet wat het bolk hem/haar/het opdraagt te doen.

  Zo niet dan een ferme trap van het fiere trotse volk onder de veelgebruikte reet!

  Wegwezezen lelijkert! Kssst! Vort!!!

 15. Baaz

  Dit is inderdaad een democratische blokkade en centralisering van de politieke besluitvorming en de politieke macht. Exact datgene wordt voortdurend door FVD benadrukt.

 16. Ruud562

  Rutte is de slippendrager van mutti Merkel, zij is (samen met Frankrijk) bepalend over de EU, zij bepaald dat alle zeggenschap in Brussel moet komen te liggen, zij bepaald dat inspraak binnen de EU niet wenselijk is omdat dit het EU-beleid zou kunnen schaden, beleid dat als doel heeft te komen tot één groot centraal aangestuurd rijk!
  En eurofiel Rutte c.s., die happen naar de vette worst die hen wordt voorgehouden. Ja, de Britten zijn zo gek nog niet, zullen uiteindelijk de lachende derde zijn!

  1. Baaz

   De Britten hebben door de jaren heen bewezen wél naar hun mensen te luisteren, iets dat Rutte volstrekt ontbreekt.

 17. Ruud562

  En inderdaad Poldi, elke keer weer laten we in het stemhokje het weer gebeuren en volgen we Rutte en aanverwante partijen gelijk de rattenvanger van Hamelen.

 18. Babaji538

  Nou moet ik toegeven, dat ik altijd heb gehouden
  van een héérlijk zelfgemaakt kopje chocolademelk
  van Droste!
  Petra Hermans

 19. Kodi

  Vreest Pinokkio Rutte soms de uitslag van een referendum?

 20. wheelboy

  Je kan hier spreken van een verkapte dictatuur . Nu kun je ook mooi zien hoe de media er mee omspringen .Juist zij moeten in dit geval in de bres springen .Zeker als het gaat om het beknotten van onze democratie . Maar ivm dat ze vriendjes zijn van de gevestigde politiek krijg je gematigde berichten .Schijnbaar is een democratie handhaven bij de media minder van belang als dat Wilders wat roept . Meneer wester (CDA lid) reporter in den haag zul je er in iedergeval geen harde uitspraken over horen doen .

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.