Medische bedriegers en zweverige onzinverspreiders: dit zijn de vijf grootste kwakzalvers van 2017

In 2017 is de medische wetenschap weer een stapje verder gekomen. Zo kunnen er nu wonden in slechts een paar seconden worden genezen door er een wonderlijm in te spuiten en zijn er apps ontwikkeld om kanker in een vroege stadium te kunnen constateren. Allemaal top. Helaas zijn de kwakzalvers en de medische onzinverkopers ook nog niet uitgebannen. Voor sommigen van hen was 2017 – paradoxaal genoeg – ook een goed jaar. Tijd om ze voordat het 2018 is tóch nog een keer goed op hun nummer te zetten.

5. Ismail Ilgun

https://twitter.com/Ismaililgun1/status/893397139560292352

Hoe genees je van het zijn van een lasterende treitervlogger die een hele wijk in Zaandam op stelten zet? Heel simpel: door te mediteren. Ga in de klaarmakerszit op bergtop in de Alpen zitten, en probeer met al je vingertoppen je duim aan te raken. Nu nog even glazig voor je uit staren en je haar in een knot. En ziezo: je bent al op weg om een echte meditatiekoning te worden.

Of niet, natuurlijk. Je bent bezig met een volstrekt nutteloos tijdverdrijf waarbij je jezelf alleen maar wijsmaakt dat je bezig bent met het worden van een rustiger persoon. Als je wil veranderen, moet je je ogen niet sluiten maar juist openen. Praat over je tekortkomingen met vrienden en familie, of wellicht zelfs een psycholoog. Alleen dan kan je sterke en zwakke punten identificeren. Door als een kluizenaar stilletjes op een bergtop te gaan luisteren naar het geluid van de wind? Dat heeft geen enkele zin.

4. Sylvana Simons

Sylvana experimenteert vrolijk met allerlei oosterse wijsheden in haar rassenpolitiek. Bron: Screenshot Van Liempt Live / RTL.
Sylvana experimenteert vrolijk met allerlei oosterse wijsheden. Bron: Screenshot Van Liempt Live / RTL.

Nee, Sylvana’s strijd tegen racisme en discriminatie in Nederland is geen medische kwakzalverij. Er valt een hoop over te zeggen, maar het raakt niet aan de medische wetenschap. Of althans, dat zou het niet hoeven doen. Maar Sylvana vindt het kennelijk toch nodig om haar anti-discriminatieprincipes in te kleuren met het Xenoxboeddhisme. Wat dat is? Een onder Nederlandse vrouwen tussen de 40 en 50 populaire denkrichting. Je koopt een paar Boeddhabeelden bij de Xenos, en een paar ‘spiritual lounging’-cd’s bij De Tuinen. Vervolgens ga je orakelen over ‘je innerlijke rust’ vinden terwijl je met vriendinnen alvast de volgende yoga-afspraak inplant.

En ondanks dat Sylvana constant met haar hoofd in Amerikaanse SJW-toestanden hangt, is zij ook nog steeds een Nederlandse vrouw tussen de 40 en 50 die misschien niet ‘religieus’ is, maar wel ‘spiritueel’. En dat uit zich door zaken als het Oosterse concept van twee gelijke helften – yin en yang – te introduceren als middel waarop blanke en zwarte mensen elkaar in ‘balans’ zouden kunnen houden:

““Sylvana, maar mensen zijn toch zelden wit of zwart? Eerder roze of bruin?

Dat klopt. De kleuren staan dan ook symbool voor het sociale construct dat mensen in rassen en rangen verdeelt.
Daarnaast geloof ik in Yin en Yan. Het staat voor mij voor de balans en het feit dat wit en zwart complementair aan elkaar zijn. Dus even krachtig.””

Behalve dat Sylvana gelooft in yin en yang, geeft ze voor een flinke mep geld ook cursussen waarin de BIJ1-politica je zal leren hoe jij jezelf “in je Kracht” kan zetten. Lekker mystiek, lekker esoterisch. En dus: lekker onzinnig.

Maar dat hadden we kunnen verwachten van een vrouw die vorig jaar nog beweerde dat de planeet Mercurius haar laptop in de war stuurde.

3. De NOS

regenboog-amsterdam-tweetEén van de meest tragische overlijdensberichten van dit jaar ging ongetwijfeld over de burgemeester van Amsterdam: Eberhard van der Laan. Na een lange strijd tegen kanker moest de vader van de hoofdstad zijn ambtsketen voorgoed afleggen, en dat maakte een hoop verdriet los in Nederland.

Behalve bij de NOS, dan. Die vonden de dood van de burgemeester kennelijk een aanleiding om nog maar eens wat zweverige nonsens de wereld in te helpen. Zoals het feit dat er op de ochtend na zijn overlijden een regenboog boven Amsterdam te zien was. Zou dat misschien van boven worden aangestuurd door de overleden PvdA’er?

De vraag stellen is ‘m natuurlijk beantwoorden: uiteraard niet. Dood is dood, en regenbogen worden veroorzaakt doordat zonneschijn en neerslag zich tegelijkertijd roeren. Maar kennelijk is dat moeilijk te snappen in Hilversum.

2. Zorgverzekeraars

Je zou denken dat door winst gedreven zorgverzekeraars helemaal niets zouden doen met medicijnen die helemaal niet werken. Immers: geen werkend medicijn, geen patiënt die beter wordt, en dus ook geen persoon die de rest van z’n leven premie kan blijven afdragen.

Nou, mispoes. Zorgverzekeraars blijken namelijk op grote schaal allerlei alternatieve geneeswijzen te vergoeden. Waaronder homeopathie, acupunctuur, reïncarnatietherapie, en allerlei levensgevaarlijke vormen van immunotherapie. Zondag met Lubach wijdde er een schrikbarend item aan, waaruit blijkt dat het in Nederland gewoon loont om je onzin in een therapie te verpakken en dat via een zorgverzekeraar aan de man te brengen. Buitengewoon zuur.

1. Scientology

Eén van de meest kwaadaardige sektes op aarde blijft nog altijd de ‘Kerk’ van Scientology. Het is een van oorsprong Amerikaans geloof gesticht door een science fiction-schrijver, maar ook in Nederland heeft het zo z’n afdelingen.

Gewoon lekker laten geloven wat ze willen, die mensen? Nou, niet echt. Want Scientology verkondigt niet alleen aantoonbare onzin (de aarde zou gesticht zijn door buitenaardse aliens die de mensheid hebben laten ontstaan door het ‘zaadje’ van de mensheid in een uitbarstende volkaan te deponeren), het is ook nog eens verschrikkelijk duur. Terwijl de meeste religies content zijn met het laten eindigen van diens gelovigen in de hemel, wil Scientology dat ze onderweg ook nog eens volledig worden uitgekleed. Hogerop komen in de kerk betekent dat je duizenden euro’s moet neerleggen voor peperdure cursussen. Financieel sta je na enige tijd scientologist te zijn geweest gewoon aan de grond.

Maar ook in persoonlijk opzicht word je volledig afhankelijk gemaakt: Scientology probeert je van je vrienden en familie te scheiden, en je hele leven alleen nog uitsluitend binnen die kerk door te brengen. Dokters en psychologen worden geschuwd alsof het satanisten zijn, en als je ziek bent word je tegen je wil in opgesloten in een amateuristische gevangenis in Tennessee.

Daarom Scientology op 1 in deze kwakzalverij-top 10 van 2017. Want er is alweer een jaar voorbij gegaan waarin deze nepkerk niet is verboden en diens leiders niet zijn vervolgd wegens uitbuiting, oplichterij en het toebrengen van mentale en fysieke schade aan kwetsbare mensen. Bah!

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

9 reacties

 1. DolleDries

  Ik kom hier tot vier. Code 134,Spaanse kok, Meester Kong en Blue Monday.

  1. swetsnek

   Dat is nog maar 1 DD hahaha

  2. Dubbele Komma

   Nou de geestelijk kwetsbaarste mensen hier op dds halen hun wijsheden uit de NRC

   Dan kan je beter bij de scientology zitten. Die komen vele malen betrouwbaarder over!

 2. A3aan

  Als je het over “Scientology” hebt is zeker de Islam daar ook bij in te passen gezien het slopen van een christelijke kerk door vriendelijke aanhangers van de “religie van vrede” begin deze week in Egypte en meer van zulke activiteiten.

  Je zult niet raar op kijken als op enig moment men in Europa men de moskeeën begint te slopen. Gezien de uitspraken van de Rotterdamse burgemeester, wat er bij meer meer meer moslims in Nederland zou “moeten” gebeuren een logische reactie.

  1. Zout

   Islam is geen religie A3aan.

   1. A3aan

    Neen Zout is inderdaad géén religie, wel volgens de aanhangers van die club wat ik daarom ook tussen aanhalingstekens heb geplaatst.

    1. Zout

     😉

 3. denk eens na

  1 rutte 2 pechtold 3 ollengren 4 GroenLinks 5 pvda

 4. Babaji538

  In het begin van “The Neverending Story”
  berispt de vader van (Se)bastian, te zweverig te zijn.
  Vervolgens werkt hij een net gemaakt sapje van jus d’orange
  met ei naar binnen.

  Petra Cecilia Maria Hermans

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.