Muziekcritici zien het eindelijk: U2 heeft helemaal niets te zeggen

Al jaren erger ik me aan de verheerlijking van U2.

Als er nou één ‘rockband’ niets interessants te zeggen heeft dan is het U2 wel. Toch wordt de band systematisch opgehemeld door zogenaamde muziekcritici/recensenten. Ik heb nooit begrepen waarom. Als band is U2 niet indrukwekkend, voorman Bono is meer bezig met zijn reputatie dan met goede nummers maken, en — oh ja — de teksten van de band zijn vreselijk leeg. Liefde overwint! Het is een mooie dag!

Flikker toch op.

Het goede nieuws? U2 heeft deze maand zijn veertiende album de wereld ingeslingerd. En wat blijkt? Veel critici vinden het niets. “Songs of Experience” blijkt namelijk… vooral uit holle frasen te bestaan.

Joh.

Lyrically, “Songs of Experience” is, unfortunately, almost nothing but banalities. It seems as if Bono has figured out that being specific means being held accountable to certain ideals or opinions; shouting about the glory of love means having less to answer for.

Oftewel: het lijkt alsof Bono begrijpt dat specifieke ideeën en meningen hebben betekent dat mensen je erop afrekenen. Daarom is het veel ‘slimmer’ om wat banale dingen te roepen over de kracht van liefde. Best inhoudsloos allemaal, maar hé, je hoeft je in ieder geval niet zorgen te maken dat je wordt afgerekend op je woorden.

Bono seems to have taken to the pulpit instinctively, stripping his proclamations of any personality or grit: “Nothing to stop this being the best day ever,” he assures us, with Sunday-morning certainty. Many of the record’s lyrics seem like lost bits of sermons, delivered to an indistinct mass. “Nothing’s stopping you except what’s inside!” “Love is bigger than anything in its way!” “When you think you’re done, you’ve just begun!”

Muzikaal is het nieuwe album ook niet bepaald indrukwekkend. Hoewel de recensent aangeeft dat “You’re The Best Thing About Me” een prima nummer is (het enige goede nummer op het album), en Edge weer eens heerlijk op zijn gitaar speelt (zucht), schrijft ze ook dat de stijl intrinsiek U2 is. “De band klinkt als U2, precies zoals ze klinken sinds 1976.”

Met andere woorden: geen vernieuwing. Geen innovatie. Geen creativiteit.

Het enige opvallende aan deze recensie is dat de recensent dit nu pas inziet. U2 is namelijk altijd zo geweest. De band is volstrekt inhoudsloos. Hun enige kracht is dat ze ongelooflijk goed zijn in zichzelf verkopen. Bono is een marketing specialist, niet een fantastische rockzanger.

Volg me op Twitter.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

13 reacties

 1. Spaanse kok

  Michael vd Galien vindt U2 en in het bijzonder Bona helemaal niets.
  Gefeliciteerd, denk dat zowel Bono als het bedrijf U2 geeneens de moeite nemen om over DDS, met in het bijzonder M vd Galien een mening te hebben.
  Betreffende behaalde financiële resultaten kan er maar een jankend in een hoekje gaan zitten.

  1. Top

   Blablablabla Blaaskaak!

 2. Blue monday

  Ik deel je mening Michael, U2 is vlees noch vis.
  Dat is al zo sinds de jaren 80, een band tussen New wave en mainstream in,
  met laffe teksten die de inhoud van ABBA niet overtreffen.

  Maar je argumenten verbazen me, gezien je politieke standpunten.

  Je vind de teksten namelijk inhoudsloos, maar ik ken werkelijk geen een band die betekenisvolle teksten zingt met een rechtse inslag.

  Het is links gedachtengoed, zeker volgens de definitie van links op deze site,
  wat een band zingt. er was zelfs in de USA geen een band die voor Trump wilde optreden en alle bands hebben Trump verboden hun muziek te gebruiken in campagnes.

  Gordon, Jan Smit, Hazes jr. die jongens zijn wel rechts….maar hun teksten?

  Dus ik ben benieuwd, welke muziek jij leuk vindt…en de teksten inhoudsloos vindt.

  Hoe dan ook, je geeft eigenlijk al toe van muziek te houden met een linkse boodschap.
  Het kan bijna niet anders..of mis ik iets?

 3. Marija

  Het is niet alleen in de muziek dat goede teksten met inhoud niet meer kunnen of niet meer durven te worden gebruikt. Ook cabaretiers zijn voorzichtig geworden.
  Je zal er maar op afgerekend worden door al die idioten die steeds meer voor het zeggen krijgen.

 4. Rex Gildo

  Hierbij roep ik iedereen op voor de top 2000 geen stem uit te brengen op U2.
  Bono heeft zich als multi-miljonair laten kennen als kampioen belasting-ontwijker.
  Tegelijkertijd doet hij zich voor als een politiek correcte goede-doelen-steuner.
  Hypocriet als de neten.

  1. Blue monday

   Geen probleem…U2 komt in mijn top 2000 niet voor.

   New Order – Blue Monday op 1!

 5. Equilibrium

  Futloze nietszeggende muziek.
  Vanaf dag 1.

 6. marco1

  Ik vind U2 wel een goede band vooral de teksten spreken mij enorm aan.

 7. peerke_

  Een album kun je niet beoordelen na één keer luisteren. Het vorige album bevat prachtige nummers. Iris gaat over de moeder van Bono. Een prachtig nummer. Deze column lees ik toevallig voor de eerste keer. Ik vind hem echter waardeloos. De meningen van andere recensenten worden voor waar aangenomen in plaats van met een eigen mening te komen.
  Ik kom hier niet meer terug.

 8. Babaji538

  Muziek?
  Petra Hermans

 9. Klukkluk

  Eensch. U2 is al jaren crap. De enige succesvolle rocker met een afwijkende mening die ik nu kan bedenken is Steven Patrick Morrissey. Die komt tenminste met opzienbarende uitspraken en niet alleen obligate onliners over love and peace. Zoals op zijn album World Peace Is None Of Your Business; betaal je belasting en verder je bek houden, kutburger. Stemmen is zinloos. De rijken moeten rijker worden.

 10. Zout

  U2 is volgens mij zoiets als: “Je houdt ervan of niet”

  Ik vind sommige nummers wel mooi, ze blijven je bij. Maar U2 is ook heel veel van hetzelfde. Maar dat lijkt mij logisch. Wanneer een band zichzelf opnieuw uitvindt kan het zomaar een andere band zijn. Zelf Borsato heeft een eigen geluid.

 11. janussie

  Wat een lang gezeik beste Gallier!
  U2 is een beste band en heeft mooie klassiekers gemaakt! Je bent echt 1 trut als je de teksten gaat ontleden!….moet je niet doen…klinkt een nummer goed dan is het ook goed!….ik denk dat het meneer Gallier niet is gelukt om met zijn krantje net zo goed te scoren als U2….jaloezie?

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.