Nieuwe Koude Oorlog wordt steeds warmer: Poetin hekelt wapens van VS aan Oekraïne

Het is tegenwoordig allemaal wat minder zichtbaar en voelbaar, mede doordat de media het niet benoemt, maar we lijken toch weer in een Koude Oorlog te zitten. De vraag is zelfs, zijn we er ooit echt uit geweest? De Russische president is in elk geval niet blij met de VS als wapenleverancier van Oekraïne.

De Verenigde Staten hebben aangekondigd dat ze wapens gaan leveren aan Oekraïne, waarbij Kiev dus meer oorlogsmateriaal ter beschikking krijgt. Natuurlijk allemaal ter zelfverdediging. Toch schuurt het, want Oekraïne is één van de laatste landen dat geldt als ‘bufferzone’ tussen het Westen en Rusland.

Wapenleveringen moedigen degenen in het conflict in Oekraïne aan om het „geweldscenario” te gebruiken, citeerde het Russische staatsagentschap RIA zaterdag onderminister van Buitenlandse Zaken Grigori Karasin.

Franz Klintsevitsj, lid van het hogerhuis van het Russische parlement, zei dat Kiev wapenleveringen zal beschouwen als steun voor zijn acties, meldde persbureau Interfax. „Amerikanen sturen de Oekraïense strijdkrachten regelrecht de oorlog in”, voegde hij eraan toe.

De Amerikaanse macht is sinds het einde van de Koude Oorlog, in 1989, steeds meer naar het oosten getrokken. Tegen de afspraken in die toen met de Russen zijn gemaakt. De NAVO heeft Oostbloklanden opgenomen en de Europese Unie, natuurlijk gedekt door de Verenigde Staten, is ook groter geworden met leden in Oost-Europa.

Rusland heeft dit met lede ogen aangezien en heeft in de tussentijd ook niet stilgezeten. Waar nu het begin van de huidige spanningen was, dat is een kip-en-ei  verhaal. Niemand weet het echt, maar wat men wel weet is dat het de afgelopen jaren alleen maar meer aan het escaleren is. Het Midden-Oosten lijkt een deel van het schaakbord waarbij de macht en invloed indirect of zelfs direct wordt getoond. Ook sinds Donald Trump aan de macht is, die milder is tegenover Rusland, lijkt er nog geen einde te komen aan het warmer worden van deze nieuwe Koude Oorlog.

Twee mannen die hun spierballen willen laten zien op het wereldtoneel. Twee mannen die hun eigen invloed willen uitbreiden en solideren in de rest van de wereld. Het voorspelt niet veel goeds voor 2018.

 


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

36 reacties

 1. DolleDries

  Vergeet het opjuinen van de EU niet in de Oekraïne.

  1. DolleDries

   Maar in dit land is men druk met een Homo trouwpartij of oliebollen test. Of met een BN’er die niet ongesteld is geworden.

   1. denk eens na

    je bedoelt rutte?

    1. DolleDries

     Die is altijd ongesteld.

 2. DolleDries

  Zowel Rusland als Oekraïne hebben besloten militaire waarnemers terug te trekken die toezien op het staakt-het-vuren in Oost-Oekraïne. Daarnaast hebben de Verenigde Staten groen licht gegeven voor de levering van wapens aan Oekraïne. Tezelfdertijd is ook het aantal overtredingen van het staakt-het-vuren toegenomen.
  Rusland heeft de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) gemeld haar militaire waarnemers terug te trekken uit Oekraïens gebied. De waarnemers zijn verbonden aan het Joint Center for Control and Coordination (JCCC), een subgroep die vanuit het Minsk-proces het staakt-het-vuren controleert. Het besluit is gemeld aan de OVSE een dag nadat Canada bekend heeft gemaakt groen licht te hebben gegeven aan de levering van vuurwapens aan Oekraïne.
  Volgens kolonel Andrej Korotkov, vertegenwoordiger van het Russische ministerie van defensie voor de JCCC wordt het werk van de Russische officieren in de JCCC onmogelijk gemaakt door het Oekraïense leger. “Elke beweging van Russische officieren door gebouwen is, volgens Oekraïense documenten, alleen mogelijk indien zij vergezeld zijn (beter is om te zeggen, als ze worden geëscorteerd) door Oekraïense soldaten.”, aldus Korotkov.

 3. PMG

  Off Topic:

  Denemarken doet het gewoon wel en m.b.v. militairen.

 4. Ritter

  Trump wil graag met Rusland samenwerken. Dat heeft Trump al vele malen gezegd. Zowel tijdens als na de verkiezingen.

  Dat is ook gebeurt in de strijd tegen ISIS waarbij Amerikanen en Russen hebben samengewerkt om ISIS te verslaan.

  Maar de politieke (en vooral de media elite!!) blijft de burgers maar angst aanpraten voor Rusland en de media blijft Trump maar beschuldigen van samenwerking met Rusland tijdens de verkiezingen.

  Trump is een “zaken” President die niet uit is op oorlog. Met Hillary aan het bewind was er misschien al oorlog geweest met Rusland.
  ——————-

  Susan Sarandon: “Hillary was heel gevaarlijk. Als zij gewonnen had, was er oorlog”
  https://www.hln.be/nieuws/buitenland/susan-sarandon-hillary-was-heel-gevaarlijk-als-zij-gewonnen-had-was-er-oorlog~a9dee939/

  1. Blue monday

   Je spoort niet, landverrader!

   1. Code134

    De geschiedenis herhaalt zich: NSB-ers voelden veel liefde voor een smerige buitenlandse dictator en hun ideologische opvolgers voelen veel liefde voor Putin, ook een smerige dictator, die ze veel hoger achten dan de eigen democratisch gekozen bestuurders.
    Het fascisme is springlevend en het landverraad ook.

    1. DolleDries

     Kijk eens aan het Nazi bloed kruipt weer bij code en bleu het barbarossa gevoel komt weer bij ze naar boven.

    2. Zout

     @Error: NSB? Je vergeet Adolf H.

  2. DolleDries

   Duidelijk Ritter en tevens de waarheid. Trouwens Clinton en Obama gaan wegens corruptie voor de bijl.
   Het verweer van wat gestoorden hier beperkt zich tot schelden. Die bleu is helemaal gestoord met zijn landverrader.

 5. denk eens na

  Of is ollegren door haar eitjes heen?

 6. denk eens na

  Draai het nu eens om, china gaat wapens aan noord Korea leveren.

 7. denk eens na

  Het voor masseren hoe slecht poetin is dat is al 3 jaar aan de gang bij de npo

 8. Blue monday

  Begrijp ik onze extreem rechtse reaguurdertjes nog?

  Poetin en Trump hebbeb alle Macht in handen hebben en dagen elkaar steeds uit.

  Toch is het de schuld van Hillary, Ollongren en de EU dat Trump wapens levert en Poetin Nederlandse vliegtuigen naar beneden knalt en zo af en toe een vervelde journalist om laat leggen(???)

  Onze extreem rechtse vrienden, bekend dat ze tegen de Nederlandse regering, zeg maar onze huidige staatsvorm zijn, tegen Europa, heulen liever met de vijand.

  Extreem rechts wil het maar niet leren, weer de kant van de vijand kiezen…

  Wat is dat nu toch?

  1. van Urk

   Is het niet zo omdat de NAVO grote hoeveelheden troepen en materieel naar de Russische grens blijft verplaatsen en de media nepnieuws-haatpropaganda over Putin en Rusland verspreidt (o.a. het hacken wat allemaal niet te bewijzen is) dat er in het Kremlin het idee wordt opwekt dat het westerse bondgenootschap een militaire aanval voorbereidt? Het is daarom niet te begrijpen waarom de Europese leiders bereid zijn hun landen en onderdanen ten gunste van Washington in zo,n groot gevaar brengen.

  2. Spaanse kok

   Wat is dat nu toch?
   .
   Blinde verbitterheid ?
   Verbitterde blindheid?
   Vaak veroorzaakt door niet verwerkte teleurstellingen in eigen leven.

   1. DolleDries

    Ja dat moet het zijn bij jou ,je bent nooit een top Kok geworden. Beetje bij het Leger des Heils koken kwam je ook niet verder mee. Maar goed ,het was wel goed werk van je. Pluimpje.

    1. Spaanse kok

     Inderdaad, nooit topkok geweest, zelfs nooit kok geweest.
     Maar wel tevreden met wat ik in mijn leven bereikt heb.
     En nu er elke dag van genieten in Nederland of Spanje.

     1. DolleDries

      Als ik jou was ging ik maar naar het zuidpuntje van Spanje voor dat je hier het Russisch vuurwerk om de oren vliegt.

     2. Spaanse kok

      Vluchten zal ik zeker niet.
      Maak mij wel zorgen om DD, die juichend aan de grens een vreemde mogendheid staat te verwelkomen. De bijbehorende benaming mag u zelf bedenken.

     3. DolleDries

      Maak je geen zorgen Kok. Met zo (na de) oorlog kan niemand meer juichen. Ja misschien de USA ,weer een oorlog op andermans grondgebied. Het nadeel met vrede is er is niets te verdienen ,met een oorlog wel.
      Mag jij raden wie hier aan gaat verdienen, de benaming mag jij zelf bedenken. Ik weet wel wie als eerste gaat vluchten zomaar een gegeven uit WOII.
      Het is eigenlijk gek gezien de WOII waar onze Oosterburen zich ook enorm lieten opjuinen met alle z.g. gevaren om hun hun heen dat jij daar nu weer intrapt. Je weet hun lot ,dat jij daar naar verlangt is jou wens niet de mijne. Het is eigenlijk schandalig dat jij je eigen land zo te grabbel wil gooien.

 9. Duckday

  Wat zou de USA doen als Rusland wapens in hun voor of achter tuin De De EU blijft maar opruien En Rutte Ramde nee voor JA door voor straks het baantje in de EU hij is de aanstichter van NO 3

  1. van Urk

   Beste Duckday, Wat heeft Rutte met nitraat te maken? U bedoelde waarschijnlijk WO 3. 😉

  2. DolleDries

   Denk maar aan de Cuba, toen stond men al op randje WOIII en de USA in paniek.

 10. DolleDries

  Nepnieuws?

  De NAVO maakt zich grote zorgen over
  Russische onderzeeërs in de Atlantische
  Oceaan en de Middellandse Zee.NAVO-chef
  Stoltenberg zegt tegen de Frankfurter
  Allgemeine en The Washington Post dat
  de Russische marine-activiteiten sinds
  de Koude Oorlog niet zo groot waren.

  De onderzeeërs worden dichter bij de
  kust gezien,en in de Atlantische Oceaan
  bij kabels die van vitaal belang zijn
  voor het economische verkeer en de
  communicatie tussen Europa en Amerika.

  Een Amerikaanse NAVO-commandant zegt
  dat de heropening wordt voorbereid van
  de commandopost ter verdediging van de
  noordelijke Atlantische Oceaan

 11. CJD

  Ik vraag me af hoe de Trumpetiers hier met droge ogen vol kunnen houden dat Trump uit is op vrede

  1. DolleDries

   Ben je niet in de war met Obama, Nobelprijs voor de vrede met drogen ogen, daarna acht oorlogen begonnen met ruim een miljoen doden.

   1. CJD

    Obama heeft de oorlogen van Bush voortgezet en Trump zet nu de zelfde traditie voort

    1. DolleDries

     USA tipt Poetin voor moordaanslag op hem. Poetin bedankt Trump hiervoor.

 12. fusilier

  Hoe zou dat toch kunnen, mens Merkel spreekt perfect Russisch.

 13. DolleDries

  Rusland’s response op USA-wapenleveranties aan Oekraïne: “Kan in een bloedbad eindigen”
  Het voornemen van de Verenigde Staten om zwaardere wapens naar Oekraïne te sturen, is “over een grens gegaan” en kan eindigen in een bloedbad. Dit verklaart de Russische vice-minister van Buitenlandse Zaken, Sergey Ryjabkov, en beschuldigt de Verenigde Staten ervan dat het een oorlogstichter is in het Oekraïense conflict.
  Amerika heeft plannen om 210 anti-tank raketten en 35 raketlanceerbasissen naar Oekraïne te sturen die in de oostelijke delen van het land worden gestationeerd om de zogeheten pro-Russische rebellengroepen te bestrijden.
  In totaal gaat het om 47 miljoen dollar aan wapens.
  Washington beweert dat het om defensie handelt en dat Oekraïne het recht heeft om zichzelf te verdedigen.
  Maar nu zegt de Russische vice-minister van Buitenlandse Zaken, Sergey Ryjabkov, dat het kan eindigen in een bloedbad.
  – In zekere zin is de VS over een grens gegaan, zei hij in een verklaring, en merkte op dat het aanspoort tot meer bloedvergieten, schrijft RT.
  Volgens Rusland is dit een escalatie in vergelijking met de eerdere praktijk om via overeenkomsten met Amerikaanse wapenfabrikanten wapens te leveren aan Kiev.
  Oekraïne is niet geïnteresseerd in vrede, betoogt Ryjabkov.
  – De Revanchisten in Kiev schieten elke dag op Donbass (het Donetsbekken) en willen geen vreedzame onderhandelingen, zei de minister.
  De Russische diplomaat voegt eraan toe dat Washington niet langer een bemiddelaar in het conflict kan zijn, omdat het “medeplichtig is aan het ontketenen van een oorlog”.
  Ook de Franse president Emmanuel Macron en de Duitse kanselier Angela Merkel hebben zich over deze kwestie uitgesproken en doen een beroep op beide partijen om een ​​vreedzame oplossing voor het conflict te bereiken, dat al sinds 2014 ongeveer 10.000 mensen het leven heeft gekost.
  Tijdens Kerstmis en Nieuwjaar zou er eigenlijk een wapenstilstand in Oost-Oekraïne heersen, maar die is nu verbroken, schrijft SR Ekot. In plaats daarvan zijn huizen, scholen en een medisch centrum door raketten vernietigd.

 14. Babaji538

  De AIVD is goed bezig.
  3/4 van MH17 ligt te Nederland.
  Een fout is geen falen.

  Rasputin was slimmer.

  Petra Hermans

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.