Jacques Monasch: Ik had moeten strijden voor de PvdA en niet moeten weggaan

Geen categoriedec 23 2017, 17:00
We kennen allemaal Diederik Samsom en Lodewijk Asscher wel, maar gaat er een belletje rinkelen bij de naam Jacques Monasch? De PvdA'er die niet stemde voor het negeren van de uitslag van het Oekraïne-referendum en de sociaal-democraat die vindt dat de PvdA, zeker op immigratie en integratie, een stuk harder moet zijn.
Hij had de redder van de sociaal-democratie kunnen zijn, omdat hij zag wat er mis was met de PvdA. Een verdorven structuur, waarbij macht en invloed een perverse invloed had op het functioneren van de partij en de politieke lijn van deze arbeidersclub. Naja, arbeidersclub, de afgelopen jaren is dat natuurlijk nogal veranderd.
Bij de PvdA zochten ze een held, waarbij Job Cohen langs kwam, Diederik Samsom, en nu Lodewijk Asscher. Monasch had het ook kunnen worden, maar hij ging weg voordat de verkiezing van de potentiële lijsttrekkers plaatsvond. Monasch richtte een eigen partij op, Nieuwe Wegen, maar behaalde geen zetels in de Tweede Kamer.
Daar heeft hij nu heel erg veel spijt van. Hij vindt dat hij had moeten volhouden en de debatten met Asscher en Samsom aan had moeten gaan:

Hij verwijst naar het lijsttrekkersdebat tussen toenmalig PvdA-minister Lodewijk Asscher en toenmalig fractieleider Diederik Samsom, dat voor de partij niet goed uitpakte. Monasch zou daar ook aan meedoen, maar zag ervan af. „Het werd een poppenkast, omdat twee mensen die 24 uur met elkaar optrekken opeens moesten gaan doen alsof ze met elkaar van mening verschilden. Aan het debat had ik een dimensie kunnen toevoegen”, zegt hij terugblikkend.

A little too late, makker. Een oprechte man met oprechte idealen, maar het heeft niet zo moeten zijn. De PvdA gaat door met dezelfde lijn en voorlopig zien we nog helemaal geen structurele veranderingen onder de rode kroonprins, Lodewijk Asscher.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten