De wereld bereidt zich voor op kerstaanslagen door IS: vrolijk kerstfeest

De wereld bereidt zich voor op kerstaanslagen door IS: vrolijk kerstfeest

Die goede oude tijd waarin het kerstfeest een voorbode was voor een aantal maanden van gelukzaligheid, blijheid, cadeautjes, en sneeuw. Sneeuw rond kerst is sowieso de laatste jaren al bijna niet te zien en gelukzaligheid blijft ook een beetje achterwege. Dit heeft deels te maken met de symboliek van dit feest die voor islamitisch fundamentalisten erg belangrijk is.

IS heeft in het wilde weg gedreigd met terreur tijdens de komende kerstdagen. Onder meer dat ‘Berlijn zal branden’. Op een propagandafoto stond een terrorist van de organisatie voor de Brandenburger Tor. In een andere kerstboodschap die via de app Telegram is verstuurd staat de sinistere tekst: ‘verwacht ons in New York’. Bizar genoeg wordt dat geïllustreerd met een afbeelding van de kathedraal van Washington, uit een andere stad dus. In beide steden wordt de dreiging serieus genomen door de politie.

Het staatsbestel van IS is uitgeschakeld en de formele structuren van de organisatie zijn doorbroken. Het fysische aspect van deze islamitische dreiging is dus bijna weggevaagd, maar dat betekent niet dat er niets meer aan de hand is. Eerst had IS nog een lichaam, een herkenningspunt. Nu is het de geest van IS die ronddwaalt en dat is veel moeilijker te bestrijden.

Over heel de wereld kunnen kleine groepen van IS-strijders zitten en lone wolves die overal kunnen toeslaan. Rond kerst is dan, zeker na dit rampzalige jaar voor IS, de perfecte tijd voor een symbolische tegenslag. Is dit zomaar stemmingmakerij? Probeer ik angst te zaaien? Nee, helemaal niet. Ik wil heel graag dat iedereen een zalig kerstfeest heeft, waarbij de samenkomst van familieleden en heerlijk eten zorgt voor warme en mooie momenten.

Toch wil ik dat men begrijpt wat er nog meer aan de hand is. Naïviteit is er vandaag de dag gewoon niet meer bij. Het onschuldig genieten is voorbij en het is eerder dat we moeten strijden en ons best moeten doen voor die onschuld dan andersom. Daarom wens ik iedereen dan ook een zalig en fijn kerstfeest, waarbij wij ook onthouden wat deze momenten symboliseren en wat we moeten koesteren. Laat u niet afleiden van de kern van kerstmis, maar kijk ook niet weg voor de huidige realiteit.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties