Openbaar ministerie: vuurwerk naar mensen gooien is poging tot doodslag

Geen categoriedec 23 2017, 15:00
Het openbaar ministerie heeft belhamels gewaarschuwd die het lef hebben om met vuurwerk te gaan gooien naar mensen. Het is niet zomaar een 'ludieke grap', als je überhaupt kan spreken over een grap, maar het is ook ontzettend gevaarlijk. Zeker omdat elk jaar het vuurwerk steeds heftiger wordt.

De politie maakt zich steeds meer zorgen over de kracht van illegaal vuurwerk dat in omloop is, ook omdat agenten en hulpverleners geregeld met vuurwerk worden bestookt. Hoofdcommissaris Oscar Dros van de politieregio Oost-Nederland zegt in de krant: “In Arnhem hebben we onlangs een illegale partij vuurwerk aangetroffen met daarin Cobra 80’s. Dat noem ik geen rotje, maar een aanvalsgranaat.”

Elk jaar is het weer zover, dan wordt er gesproken over een algemeen vuurwerkverbod, waarbij alles behalve niet-ontploffend vuurwerk verboden wordt voor particulieren om te gebruiken. Het is een aanslag op de vrijheid van burgers om vuurwerk af te steken en het oude jaar te eindigen en een begin te luiden van het nieuwe jaar.
Toch moeten we realistisch blijven en ook inzien dat er een steeds grotere groep mensen het vuurwerk misbruikt, waardoor zij het voor de grote groep mensen verpest. Rechtvaardig? Nee, maar daar red je geen mensenlevens mee. Ik vind het zelf erg moeilijk, wel of niet vuurwerk verbieden voor particuliere gebruikers? Ik woon zelf naast de Erasmusbrug en ik zie elk jaar een geweldige vuurwerkshow, georganiseerd door de lokale overheid.
Daarnaast heb ik helemaal niets met vuurwerk en vind ik het vooral geldverspilling. Waarom tweehonderd euro uitgeven voor een aantal seconden van extreem hard geluid en gekleurd licht? Beetje cynisch, ik weet het, maar alsnog vind ik het moeilijk te begrijpen.
We moeten de vrijheid van de burgers niet nodeloos inperken, omdat een kleine groep het verpest voor de rest. Echter, we hebben het niet over drugs, of alcohol, of bloemetjes, maar vuurwerk die je vingers eraf kunnen blazen. Per gemeente moet er naar mijn mening besproken worden of particulier vuurwerkgebruik toegestaan is of niet. Dan houdt men het lokaal en wordt niet heel Nederland ermee opgescheept, want laten we eerlijk zijn, het is vooral een probleem voor de Randstad.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten