Nieuwe Koude Oorlog wordt steeds warmer: Poetin hekelt wapens van VS aan Oekraïne

Nieuwe Koude Oorlog wordt steeds warmer: Poetin hekelt wapens van VS aan Oekraïne

Het is tegenwoordig allemaal wat minder zichtbaar en voelbaar, mede doordat de media het niet benoemt, maar we lijken toch weer in een Koude Oorlog te zitten. De vraag is zelfs, zijn we er ooit echt uit geweest? De Russische president is in elk geval niet blij met de VS als wapenleverancier van Oekraïne.

De Verenigde Staten hebben aangekondigd dat ze wapens gaan leveren aan Oekraïne, waarbij Kiev dus meer oorlogsmateriaal ter beschikking krijgt. Natuurlijk allemaal ter zelfverdediging. Toch schuurt het, want Oekraïne is één van de laatste landen dat geldt als 'bufferzone' tussen het Westen en Rusland.

Wapenleveringen moedigen degenen in het conflict in Oekraïne aan om het „geweldscenario” te gebruiken, citeerde het Russische staatsagentschap RIA zaterdag onderminister van Buitenlandse Zaken Grigori Karasin.

Franz Klintsevitsj, lid van het hogerhuis van het Russische parlement, zei dat Kiev wapenleveringen zal beschouwen als steun voor zijn acties, meldde persbureau Interfax. „Amerikanen sturen de Oekraïense strijdkrachten regelrecht de oorlog in”, voegde hij eraan toe.

De Amerikaanse macht is sinds het einde van de Koude Oorlog, in 1989, steeds meer naar het oosten getrokken. Tegen de afspraken in die toen met de Russen zijn gemaakt. De NAVO heeft Oostbloklanden opgenomen en de Europese Unie, natuurlijk gedekt door de Verenigde Staten, is ook groter geworden met leden in Oost-Europa.

Rusland heeft dit met lede ogen aangezien en heeft in de tussentijd ook niet stilgezeten. Waar nu het begin van de huidige spanningen was, dat is een kip-en-ei verhaal. Niemand weet het echt, maar wat men wel weet is dat het de afgelopen jaren alleen maar meer aan het escaleren is. Het Midden-Oosten lijkt een deel van het schaakbord waarbij de macht en invloed indirect of zelfs direct wordt getoond. Ook sinds Donald Trump aan de macht is, die milder is tegenover Rusland, lijkt er nog geen einde te komen aan het warmer worden van deze nieuwe Koude Oorlog.

Twee mannen die hun spierballen willen laten zien op het wereldtoneel. Twee mannen die hun eigen invloed willen uitbreiden en solideren in de rest van de wereld. Het voorspelt niet veel goeds voor 2018.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties