Thierry Baudet, Klaas Dijkhoff, en Jesse Klaver geven jonge generaties een identiteit

Politiek is niet alleen een middel om invloed uit te oefenen op het beleid van een land, of om kapitaal te herverdelen, of ter pacificatie van de heftige gevoelens van onrust, angst en boosheid. Het is ook een middel om identiteit te verkrijgen. Zeker voor de jonge generaties blijken de jonge fractieleiders politieke voorbeelden.

Klaas Dijkhoff, met zijn Brabantse gezelligheid, zijn Hollands nuchterheid, en hilarisch sarcasme. Met driedelig pak is hij sowieso de best geklede man van het Binnenhof en met zijn retorische techniek ook een van de beste debaters. Voor de nieuwe generatie VVD’ers is hij een voorbeeld om te volgen en men kleed zich graag hetzelfde als de Brabantse liberaal.

Niet alleen Dijkhoff is in 2017 een voorbeeld geworden voor jonge potentiële politici, maar Jesse Klaver ook. Zalen vol fans, meet-up na meet-up. De jonge Klaver weet niet van ophouden en (vooral) de jonge vrouwen staan in de zalen geïnteresseerd te luisteren naar de jonge heer. Jesse maakt van milieubeleid weer een sexy onderwerp en met typisch linkse anti-kapitalisme retoriek weet hij de linkse onderbuik van jongeren aan te wakkeren en aan zich te binden.

Thierry Baudet, de voorman van Forum voor Democratie, heeft ook een grote achterban onder de jongeren. Gekleed als Thierry of Jort Kelder lopen de jonge mannen in de zalen en over straat. Rechtse praatjes over immigratie, integratie, en identiteit galmen door de gangetjes en over de tafels wanneer de jonge FvD’ers zich uitlaten over de actuele politiek. Baudet vindt het ook nog geweldig om deze jonge mensen iets te leren over de Westerse cultuur, muziek, en filosofie. ”Smaak valt te leren”, zul je menig persoon bij Forum horen zeggen.

Drie voorbeelden van de nieuwe generatie politici, drie voorbeelden voor jongeren en de toekomst van de Nederlandse politiek. Ze geven politiek niet alleen een fris geluid en de broodnodige allure, maar ze vormen ook een onderdeel voor het zoeken naar de eigen identiteit. Politiek is geen stoffig onderwerp meer, maar de hoop voor de toekomst en een lifestyle. Het zorgt ervoor dat jongeren weer geïnteresseerd raken in de politiek, waarbij we minder snel vervallen in politieke apathie.

Aan de andere kant, het zorgt ook voor het verval van de politieke inhoud. Politiek beleid en de politiek cultuur vervormt zich tot een fundamentele vorm van identiteitsleer. Je bént dan een GroenLinkser, of je bént een FvD’er. Het leven in karikaturen en grijze identiteitsvorming. Natuurlijk geldt dat bij zoveel aspecten in het leven en in de maatschappij, maar het is wel iets waar we op moeten letten. Als we onszelf gaan vervormen tot karikaturen, wordt het politiek debat gemuteerd tot een theatershow, of een televisieserie, waarin iedereen zijn of haar eigen rol heeft.

Prima, deze herleving van de politieke identiteit, maar we moeten niet blind zijn voor de mogelijke negatieve gevolgen.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

22 reacties

 1. Code134

  Waarom Lilian Marijnissen hier niet genoemd wordt blijft duister.

  1. Henk-Jansen

   De anderen hebben al veel meer bereikt. Lilian zal zich eerst nog moeten bewijzen.

  2. Two Ravens Black Kettle

   Mijn inschatting: L’enfante Lilian (gespeend van alle charme) zal de SP onder de 8 zetels pluggen.
   Naar wie gaan die zetels ?
   Ik vrees voor het grootste deel naar de WegMetOnzers
   Maar wie weet kan ook Ome Greet een zeteltje of twee erbij snoepen.

  3. Zout

   @Error: Dat Dijkhoff en Klaver hier genoemd worden blijft duister.

   1. Henk-Jansen

    Je kan het met ze oneens zijn maar je kunt het niet ontkennen dat ze een nieuwe generatie kiezers aanspreken en oude partijen nieuw elan geven.

    1. Zout

     Ze spreken kiezers aan, dat ben ik met je eens. Verder representeren ze de oude antieke representatieve vertegenwoordigende democratie. En die willen de meeste moderne kiezers niet meer. Waarom niet? Omdat de kiezers geen directe invloed hebben, en daar waar ze dat wel hebben wordt hen dat afgenomen door deze vertegenwoordigers. En dat geldt ook voor Dijkhoff (VVD) en Klaver. Nevin Özütok (GroenLinks) heeft tegen Nieuwsuur gezegd dat ze het bindend referendum niet meer verdedigen.

    2. swetsnek

     Als klaas adem haalt knapt ie uit zijn te kleine pakkie hahahaha en die groene links van de foto moet meer gras gaan vreten.

 2. Two Ravens Black Kettle

  Een snotterige snowflake (volgens mij noemt hij zichzelf de nieuwe Trudeau) afkomstig uit een partij met Stalinistische (>100 miljoen lijken) wortels
  De eurofiele hipster opvolger van Pinoccio die in elke Jihadist een vluchteling+hersenchirurg ziet.
  En
  good ‘le Thierry

  Beetje appelen met peren vergelijken. Eurofiel Snot en nihilistisch hipster versus iemand die de zilverlingen weigert en NL niet wil verkopen aan Frau Merkel en de Kalief.

  Overigens heeft Lars Benthin ook een punt
  De overheid als geluksmachine
  (Sam Harris en Dave Rubin hebben hier wel een paar goede punten over gemaakt)
  De overheid als geluksmachine
  Doet erg denken aan The Brave New World van Aldous Huxley.

 3. fockingworst

  Code dopper brouwenstein….
  Iets met wat bereikt hebben in de politiek…..ofzo

 4. Floris

  Het is niet nieuw dat bepaalde persoonlijkheden nieuw elan aan de politiek geven. Hans Wiegel is daar een schoolvoorbeeld van. Voor zijn komst was de VVD een saaie, nogal kleine partij van oude heertjes in driedelig grijs.

  Dat veranderde grondig toen de welbespraakte, jonge en felle Wiegel fractievoorzitter werd. Niemand kon in het debat tegen hem op en ik heb genoten van de vele keren dat hij Den Uyl compleet voor schut zette. Hier bijvoorbeeld: https://www.youtube.com/watch?v=g0f_dFtK2fY

  Onder Wiegel groeide de VVD als kool.

  Een ander voorbeeld is uiteraard Pim Fortuyn, die in het debat en de omgang met de hem vijandig gezinde pers een fenomeen was.

  Van Klaver en Baudet kan zeker gezegd worden dat ze hun doelgroep aanspreken, maar Baudet moet het nog laten zien en Klaver moet het puur van z’n face hebben. Inhoudelijk is hij een laagopgeleide lege huls. Waarom Dijkhoff in dit rijtje staat is mij een raadsel. Die heeft het charisma van een dooie muis.

  1. Code134

   Den Uyl werd daarna premier van een succesvol Kabinet en Wiegel vice-premier in een van de zwakste regeringen die dit land ooit kende.
   Ik bedoel maar.

   1. Floris

    “succesvol Kabinet”

    Whoehahaha.

    1. Code134

     Niet voor conservatief-rechts, dat geef ik toe.

     🙂

     1. Zout

      Thierry Baudet, daarentegen, zal wel succesvol zijn. Hij zal, samen met de PVV, een succesvolle coalitie sluiten waarbij zij, wellicht nog met een derde partij, een meerderheid zullen behalen voor het vertrekpunt van de broodnodige nieuwe politiek.

     2. Code134

      Zout roemt zijn Führer, die hij een glanzende toekomst voorspelt.

      🙂

 5. Floris

  “Als resultaat van dit alles vliegen onder het bewind van het kabinet-Den Uyl de collectieve uitgaven omhoog, van 48 naar 55 procent van het nationale inkomen. De groeiende aardgasinkomsten voor de schatkist vergemakkelijken uiteraard de expansie van de collectieve sector. Maar ook het belasting- en premiepeil stijgt. Bovendien neemt het tekort op de begroting toe.”

  https://www.nrc.nl/nieuws/1997/01/30/aardgasbaten-de-verkwisting-van-een-bodemschat-7340675-a865720

  1. Code134

   In het Kabinet Den Uyl was er een bekwame Minister van Financiën (Duisenberg) die de Begroting onder controle hield. Het liep gierend uit de klauw tijdens het bewind van de door Floris bejubelde Wiegel.

   1. Floris

    Ten eerste bejubel ik Wiegel niet, maar gaf slechts aan dat hij bij de VVD nieuw elan bracht.

    Dat hij in dat kabinet Van Agt ging zitten beschouw ik als een enorme blunder van hem. Dat kabinet was volkomen vleugellam en niet in staat de onder Den Uyl ingezette Sinterklaas-politiek te keren.

   1. Floris

    Joseph Kluns.

    😉

 6. denk eens na

  klaas een beetje het sint probleem hij lijkt wel 501

 7. Blue monday

  Nooit zo eens geweest met een schrijver van DDS…

  Baudet is inderdaad ene karikatuur van een dandy, idd. een klef soort Jort K.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.