Topambtenaar vindt dat er geen fouten zijn gemaakt met WODC: gemakzuchtige houding ten top

WODC-affaire? Fouten? Politieke interventie in 0nafhankelijk onderzoek? Neejoh, ben je gek. Topambtenaar Siebe Riedstra vindt dat het allemaal wel meevalt en dat er helemaal geen fouten zijn gemaakt.

Secretaris-generaal Siebe Riedstra schrijft echter dat ambtenaren van de afdeling beleid ‘van gedachten’ moeten kunnen wisselen ‘met hun collega’s van het WODC’ over de vraag wat wordt onderzocht. ,,Daar kunnen ze zelfs over van mening verschillen, als ze er maar op een professionele manier uitkomen met elkaar en met respect voor ieder rol,’’ schrijft Riedstra in de brief, die deze krant in handen heeft.

Daar zijn de meningen natuurlijk nogal over verdeeld. De politiek en de regering moet geen druk of invloed uitoefenen op onderzoek. Nog geen eens een gesprek erover voeren met de onderzoekers. Zelfs dat soort gesprekken kunnen negatieve invloed zijn op de manier waarop onderzoek wordt gedaan.

Het is niet 1,2,3 gebeurt en onderzoekers hebben de opperste concentratie nodig zonder druk en invloed om onderzoek te kunnen uitvoeren. Zeker onderzoek naar beleid en sociale- en economische impact van beleid. Normatieve vraagstukken en invloed kunnen de waarden en resultaten van onderzoek makkelijk ondermijnen.

Minister Grapperhaus gaat het er dus nog moeilijk mee krijgen, want deze topambtenaar lijkt totaal geen vuiltje aan de lucht te zien. Wat zegt dat over het ambtenarenapparaat? Dat er in elk geval een diepe kloof zit tussen Grapperhaus en de topambtenaar die verantwoordelijk is voor het functioneren van het ministerie.

Natuurlijk heeft het ministerie van Justitie en Veiligheid al jaren problemen aangaande de interne structuur en het beleid. Het lijkt een bureauoorlog tegen de ministers die er aan het roer staan.

Willen we echt iets gedaan krijgen bij het ministerie, dan moet er toch een heftige reorganisatie komen.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

13 reacties

 1. Ruud562

  Mijns inziens is Justitie één grote stinkende politieke beerput met een zéér zware deksel daarop. Daarbij refereer ik bijvoorbeeld aan eerdere zaken: Demmink, MH17, de vele misplaatse rechtsspraak, kortom, ik denk het mijn ervan!

 2. Duke

  Die topambtenaar vindt vast dat er maar 1 fout gemaakt is, en dat is dat het uitgelekt is.

  1. hans-e-pans

   Men noemde het ministerie van justitie en veiligheid ook wel het partijbureau van de VVD. Dat komt aardig overeen met de werkelijkheid wat betreft de VVD.

 3. hans-e-pans

  Voor ons als klootjesvolk gelden deze uitzonderingen niet.

 4. Florissa

  Dit soort wat betaald wordt door de bevolking,en het als dank daarvoor in de maling neemt ,moet men onmiddelijk op non actief zetten .

 5. denk eens na

  Grappig toch, iemand die je dwars zit te kunnen veroordelen ,met een mistige meningen, geen uitleg om dat het niet openbaar gemaakt mag worden.

  1. PMG

   dat heb ik nou precies met jou joh!

 6. buitenbeentje

  Wij van WC eend vinden dat een onafhankelijk onderzoek in afhankelijkheid moet plaats vinden. Bij voorkeur met een stuurgroep die hen die niet gestuurd mogen worden te sturen. Pechtold zou zeggen: Je kunt sommige dingen niet aan anderen over laten, daar missen ze de intelligentie voor.

  Zo rolt Den Haag.

 7. poldi

  De politiek gestuurde bevindingen van het WODC-onderzoek.
  Waarom verbaas ik mij niet ?
  Wat te denken van de m.i. “wetenschappelijke” bevindingen van het CPB “Centraal Propaganda Bureau”, SCP “Sociaal Cultureel Propagandabureau” en de gemanipuleerde peilingen van vooral Maurice de Hond.

  WEDDEN dat de PVV bij onze Manipulator de Hond weer één zetel is gezakt en dat die zetel naar FVD is gegaan !

 8. Duckday

  Het rammelt aan alle kanten Het was een Bolwerk van de VVD een beerput met een grote zware deksel alles bedekt men met de mantel der liefde Ze houden elkaar steeds de hand boven het hoofd Alles wat een gevaar zou zijn voor deze dienst staan top ambtenaren klaar om de problemen goed te praten zelf de media helpt er aan mee

 9. Ni28

  De WODC affaire laat de stand van de wetenschap zien. Wetenschap die onder druk van de politiek zijn bevindingen aanpast. Er is geen dialoog meer maar van boven af gestuurde monoloog. Dodelijk voor echte wetenschap. Draait de aarde nog? Je zou het betwijfelen. En zo gaat het ook met de klimaat gekte. Elke tegenstander van de beweerde versie is een te veel. Wat wetenschap betreft staat de aarde weer stil.

 10. corfo

  Als zelfs leden uit het “kabinet” schoorvoetend moeten toegeven dat er ernstige fouten, zeg maar “bedrog”, heeft plaatsgevonden in de WODC-affaire, dan stinkt deze hele affaire nog véél meer dan wij, de bevolking, vermoeden. Op dit forum is reeds zó vele malen aangegeven dat wij worden “geregeerd” door een stelletje onfatsoenlijke, aan eigen gewin denkende, niksnutten, gelieerd aan de maffia; keer op keer blijkt deze zienswijze geheel correct !

 11. Parestado4

  Kan iemand mij uitleggen wat WODC betekend?Even kijken/opzoeken in mijn afkortingenboekje!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.