Tweede Kamer: ‘Belastingdienst nog chaotischer door vorige regering’

De Tweede Kamer is erg verontwaardigd door de chaos bij de Belastingdienst. De systemen van de schenk- en erfbelasting hebben heel veel problemen, waardoor vorig jaar de Belastingdienst 450 miljoen euro aan ‘inkomsten’ is misgelopen

“Ik val nu echt van mijn stoel”, zei CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt donderdag tijdens een debat over de Belastingdienst.

“De voorganger heeft de Belastingdienst nog problematischer achtergelaten dan ik al dacht”, vulde Steven van Weyenberg (D66) aan.

Nu is alles bij de Belastingdienst al veel langer een chaos, maar het is ongelooflijk om te zien dat dit maar blijft doorgaan. De systemen zijn verouderd, ze kunnen niet langs elkaar werken, de implementatie van nieuwe modernere systemen verloopt chaotisch en kost steeds meer geld. Dat de Belastingdienst belastinggeld ging mislopen is ook al langer bekend, maar toch reageert de politiek elke keer weer alsof het ‘verrast’ is.

Naar mijn idee zijn de problemen bij de Belastingdienst zo groot, dat het niet met zachte hand aangepakt dient te worden. Staatssecretarissen moeten de hulp van experts inschakelen en de ambtenarij, zeker de topambtenaren,  vervangen door mensen die de expertise hebben en de motivatie om dingen te veranderen.

Het systeem is te gesloten en voor een dienst als de Belastingdienst is dat op een gegeven moment funest, want de digitale ontwikkelingen zijn ongekend. Hoe meer ze daar achterlopen, hoe moeilijker het wordt om het te repareren, als dat op dit moment niet al onmogelijk is met de huidige structuur.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

15 reacties

 1. PMG

  Niet doorvertellen, dit is alvast de voorbereiding voor wanneer het FVD de boel gaat overnemen, die gaan namelijk de erf- en schenkbelasting afschaffen. En terecht!

  1. Henk-Jansen

   Een heel slecht plan, maar dat zijn we natuurlijk wel gewend van PMG.

   1. corfo

    @ PMG.
    Een geweldig plan.
    Ná de afschaffing van de winstbelasting voor buitenlandse bedrijven is een kleine tegemoetkoming aan de échte Nederlanders wel op z’n plaats. Dát zijn tenslotte de mensen die de afgeschafte winstbelasting moeten gaan opvangen/betalen !

    1. glazenbol

     Ik vind het ook een geweldig plan maar zo makkelijk te voorkomen. Gewoon tijdens het leven zo belasten dat er niet teveel over kan blijven voorkomt dit soort eindeloze nutteloze discussies.

 2. sonar

  Kwiebes heeft er toen al een puinhoop van gemaakt,dus dit kan geen verrassing zijn.
  Nu kan hij het volgende departement gaan verklooien,wat hebben we toch een onbekwame idioten die een land moeten besturen,stuk voor stuk Nitwitten van de eerste orde.

 3. sonar

  Kwiebes heeft er toen al een puinhoop van gemaakt,dus dit kan geen verrassing zijn.
  Nu kan hij het volgende departement gaan verklooien,wat hebben we toch een onbekwame idioten die een land moeten besturen,stuk voor stuks Nitwitten

 4. Seneca

  het feit dat de belastingdienst de toeslagen (voorbeeld Bulgaren) niet terug kan vorderen, wil niet zeggen dat deze dienst de zaken niet op een rijtje heeft. op het moment dat u of ik (autochtone Nederlanders) proberen om foutief uitgekeerde toeslagen niet terug te betalen, dan zijn de rapen echt gaar. desnoods word het huis onder je kont verkocht, maar betalen zal je. ook dit is dus wederom fake nieuws.

  1. Janna47

   Ja precies….ik denk dat de chaos alleen allochtonen betreft….wat de Nederlanders betreft: boter bij de vis….zo niet, kun je zorgen voor sinaasappelkistjes..dus ik gok op
   selectieve chaos…toch?

 5. PMG

  Ja, Henk-Jansen, ik hoop dat jij een godsvermogen bij elkaar sprokkelt in je leven, dan verdelen wij dat wel onder de armen t.z.t.

 6. PMG

  Hebben wij dat hok echt betaald?

  1. hans-e-pans

   Wat een bouwkundig gedrocht, dat dit goedgekeurd is door de gemeente Apeldoorn.

 7. hans-e-pans

  Rutte zou in een opwelling de dividentsbelasting willen afschaffen, ziet dit artikel!

  https://www.youtube.com/watch?v=qdn5SOj13Eo

  Het is een hele zit maar dan zie en weet je ook meer.

 8. Ruud562

  Tja, straks weer vooral op de VVD stemmen, mensen! En niet te vergeten op het CDA, D66, PvdA, GL! En over een aantal jaar wakker worden in een grote nachtmerrie!

 9. Bes Tolen

  Is dit een nieuw gebouw van de Belastingdienst? Ik heb ooit één keer, dat zal wel twintig jaar geleden zijn geweest, de Belastingdienst in Apeldoorn bezocht. Het gebouw was echt een gevangenis. Nou, gevangenissen zagen er nog beter, minder gruwelijk uit.

 10. Bes Tolen

  Dat het met de Belastingdienst niet goed gaat, is niet verwonderlijk. De meest bekwame mensen op hoger niveau werd het daar altijd moeilijk gemaakt. Die raakten gefrustreerd omdat ze in hun werk werden gekort en onderwerpen voor altijd bleven liggen. Juist vanuit die categorie vertrok men. Te meer onvrede omdat voor inspecteurs en accountants hogere salarisschalen kwamen te vervallen. Oude afspraken werden ingetrokken.
  Over de hele lijn is trouwens de jaren door na 1980 vrijwel niet anders dan op inkomen ingeleverd maar de hogere niveaus veruit het meest. [Dat was dus in het onderwijs wel anders! Maar ja, belangrijk voor de politieke indoctrinatie van kinderen]. Dat heette daar democratie net als dat hoger gekwalificeerden geen kritiek mochten hebben op het aangeleverde werk van lager gekwalificeerden. De Belastingdienst kenmerkte zich ook door jaloezie van lager personeel op het hoger wat de hogere leiding in haar verdeel en heerspolitiek wel goed uit kwam. Bovendien werkte het ministerie met voorschriften voor hogere leiding, die beslist niet door de beugel konden. Geheim nota bene. De hogere leiding mocht namelijk als ze vond dat haar gezag gevaar liep, zich oneerlijk en vals gedragen tegenover personeel. Dat werd voor die leiding als nodige voorwaarde gepresenteerd. Zo werden inspecteurs en accountants individueel geïntimideerd als die zich als groep voelden mishandeld en daarvan werk hadden gemaakt door naar de rechter te stappen. Dat ging van het ministerie uit. [Uit vroegere stukken].

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.