U betaalt 100 euro teveel voor uw zorgverzekering: uw eigen schuld

Lekker gechargeerd vindt u niet? Toch is het één van de conclusies van een rapport van de Autoriteit Consument en Markt en de Zorgautoriteit. Als u gewoon even de tijd ervoor neemt en de zorgverzekeraars vergelijkt, dan kunt u ongeveer 100 euro per jaar besparen.

Drie op de vier Nederlanders kunnen besparen door over te stappen op een andere zorgverzekering met vrijwel dezelfde voorwaarden en een lagere prijs. Gemiddeld kan er 100 euro per jaar worden bespaard op de basisverzekering.

Dat stellen toezichthouders Autoriteit Consument & Markt en de Nederlandse Zorgautoriteit op basis van eigen onderzoek. In Nederland zijn er 25 zorgverzekeraars actief die allemaal verschillende verzekeringen aanbieden. Het kost tijd en moeite om al het aanbod te vergelijken, maar de toezichthouders roepen consumenten op om dat toch te doen.

We kunnen wel altijd wijzen naar de zorgverzekeraars en er is ook veel mis met ons zorgsysteem, maar het rapport heeft stiekem natuurlijk wel een beetje gelijk. Natuurlijk, ons zorgsysteem bestaat uit een gecollectiviseerde zorgstructuur in combinatie met een marktstructuur waarin zorgverzekeraars ‘concurreren’. Dat iedereen verplicht een zorgpremie moet afsluiten en zorgverzekeraars op die manier sowieso gegarandeerd zijn van klanten is natuurlijk een raar en pervers systeem. Van alles een beetje en daardoor niets.

Maar goed, we hebben dit systeem nu eenmaal en daarin kunnen we zelf ook veel doen. Het rapport geeft aan dat per jaar gemiddeld maar zes procent van alle mensen overstapt van zorgverzekeraar. Daarmee maak je het de zorgverzekeraars wel heel erg makkelijk om niets te gaan doen aan hun aanbiedingen en prijzen. Wij als makke consumenten gaan toch niet snel overstappen.

Zoals de autoriteiten aangeven, moeten wij als consumenten wel de moeite nemen om even goed te vergelijken.  Een a twee avondjes goed zoeken en kijken waar de verschillen zitten. Het rapport geeft aan dat sommige pakketten precies hetzelfde zijn, maar bij de ene zorgverzekeraar betaal je er meer voor dan bij de andere. Ook kunnen zogenaamde ‘kloonpakketten’ precies hetzelfde er uit zien, maar is het ene pakket wel echt veel duurder dan het andere pakket.

Laten we dus als zuinige en calvinistische Nederlanders dan ook zelf even goed werk leveren en het onszelf een stuk goedkoper maken: vergelijken die handel en stap over als het goedkoper kan!

 


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

5 reacties

 1. swetsnek

  Tenzij je aardig op leeftijd bent want dan gaat het niet meer zo gemakkelijk .

 2. C.oitus

  Geeft niks gewoon betalen, het overgrote deel van de nederlandse stemmers heeft gesproken. Dus niet janken maar dragen.

 3. van Urk

  Allemaal onzin. Goedkope aanbieders worden met de jaren ook weer duurder (want zij moeten er ook aan verdienen). Als men het goedkoop wil houden moet je ieder jaar van zorgverzekeraar veranderen. Het gaat zozeer niet om wat of hoeveel je betalen moet maar of je zorgverzekeraar wel past aan je behoeften en wensen. Bijvoorbeeld of je het nog betalen kunt als je opeens naar de tandarts moet. Het is dus belangrijker om te weten of je nog goed zit bij je oude zorgverzekeraar of dat je moet gaan overstappen omdat je oude verzekeraar je niets meer kan bieden aan je zorgwensen of behoeftes. Dat geldt ook bij energieleveranciers. Een overstap op de verkeerde moment kan namelijk ook nog honderden euro,s kosten.

 4. Ni28

  Ongelooflijke tactiek. Zorgverzekering is in tegendeel tot wij geloven erg goedkoop maar het is uw eigen schuld dat u teveel betaalt. Om de maand door te komen kunt u nu tot € 8,33 besparen. Dat maakt een behoorlijk verschil toch? Opgelost! Klaar! Niet klagen!
  Hetzelfde is het ontdekking van het Bos atlas dat de grootste kans tot het plotseling overlijden schuilt in een bananenschil op de grond. Wat, moordenaars, gewoon een bananenschil. Opbeurende woorden van onze media in roerige tijden. Dat hadden wij net nodig. Voer voor onnozele trollen.

 5. Pjotter

  Wie op 1 van deze 4 regeringspartijen gestemd heeft mag niet klagen want hij/zij heeft het aan zichzelf te danken.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.