Uit peiling blijkt: Roemers gestaalde SP-kaders kunnen Lilian Marijnissen ook uitstekend pruimen

Dat is een meevallertje voor Lilian Marijnissen, de kersverse leider van de SP. Haar kiezers én haar potentiële kiezers zien in de juist gekroonde dochter van Jan Marijnissen een prima aanleiding om bij de eerstvolgende stembusgang – wellicht – de SP mee te nemen in hun overwegingen. Dat blijkt uit een peiling van Maurice de Hond.

sp-peiling-17-12-2017

De SP kan even opgelucht ademhalen: alhoewel politieke commentatoren aan allerlei kanten van het spectrum kritiek leverden op de ‘monarchistische’ zet van de partij om Lilian Marijnissen, dochter van Jan Marijnissen, te bombarderen tot SP-leider blijken SP-kiezers niet zo vatbaar voor alle insinuaties over zogeheten erfopvolging bij de meest linkse partij van Nederland.

Uit een peiling van Maurice de Hond blijkt namelijk dat 19% van de Nederlandse kiesgerechtigden overweegt om SP te stemmen. Dieper in de cijfers duikend zien we dat 9% van de Nederlandse kiezers de partij gewoon trouw blijft, terwijl 9% andere kiezers aangeven de SP nu serieuzer te overwegen. Die groep is aanzienlijk groter dan de weglopers: die is maar 2%.

De Hond schetst welke partijen extra goed moeten uikijken voor Marijnissen junior:

“Een leiderschapswisseling, zeker als die zonder ruzie geschiedt, heeft doorgaans, op een iets langer termijn, een positieve werking op de electorale potentie van een partij. De vragen die we gesteld hebben over de electorale positie van de SP, laten dat ook zien.

Inmiddels geeft 19% van de Nederlanders de SP een kans op een stem. Dat was twee weken geleden 16%. PvdA en GroenLinks lijken door de veranderingen bij de SP de grootste kans te hebben daar last van te krijgen. D66 en 50PLUS volgen daarachter.”

Asscher en Klaver mogen zich dus gewaarschuwd weten: SP-leider Marijnissen komt eraan om eens even aan wat radicale zetelnivellering te gaan doen met de linkse zusterpartijen.

En dat is natuurlijk heel erg prima: als de SP iets populairder wordt, dan zorgt ze er in feite voor dat geen enkele linkse partij de grootste club van Nederland kan worden.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel
   

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

21 reacties

 1. DolleDries

  Wist u dat in 95% van alle gemeentes tegenwoordig een voedselbank is? Dat per 1-1-2018 de criteria om gebruik te mogen maken van de voedselbank verlaagd worden zodat nog meer mensen gebruik kunnen maken van de voedselbank?
  https://www.rtvnoord.nl/…/Voedselbanken-Groningen-krijgen-l…
  Wist u dat er al veel voedselbanken meer aanvragen hebben dan dat ze spullen hebben? Dat sommige voedselbanken al een cliëntenstop hebben?
  Door Elise Nijmegen
  Het is duidelijk dat door Rutte’s wanbeleid de armoede in ons land is gestegen en dat het beleid dat nu gevoerd wordt door dit nieuwe eurofiele ondemocratische kabinet geen verlichting gaat geven aan de bevolking. De energierekening (toch al voor veel mensen een grote financiële last), wordt duurder, de boodschappen worden duurder en dat allemaal omdat we van de Rutte en de EU (de hedendaagse maffia) moeten omvolken tot een islamitisch land.
  Het is diep triest dat er politici in Den haag zitten die geen liefde hebben voor Nederland of de Nederlandse cultuur. Politici die ver af staan van de gewone normale Nederlander en die liever zien dat we onder de EU-dictatuur een islamitisch land worden. Rutte die Viktor Orban van Hongarije schaamteloos noemt omdat die wel opkomt voor de nationale bevolking van Hongarije, die wel het gevaar ziet van de islam in combinatie met de EU.
  Weet u wat ik schaamteloos vind? Dat je als PM van Nederland de bevolking voorliegt, geen openheid van zaken geeft en vriendjespolitiek bedrijft. Treurig dat de man die al jarenlang omringt wordt door doofpotten, corruptie en schandalen nu weer de kans heeft om ons land nog verder de afgrond in te laten glijden. Want dat is wat het beleid onder Rutte de afgelopen jaren gedaan heeft. Het heeft gezorgd voor een nog grotere tweedeling in de maatschappij, tussen arm en rijk en tussen nationalistisch ingestelde mensen en islam knuffelende mensen.
  Zoek contact met gelijkgestemden, groepeer en werk samen met anderen. Laten we als Nederlanders opstaan voor een vrije en veilige toekomst voor onze kinderen! Laten we er samen voor zorgen dat onze (klein) kinderen ook kunnen genieten van de Nederlandse cultuur en tradities en kunnen opgroeien in een vrij en veilig Nederland.

  1. Code134

   De voedselbanken zijn niet zozeer het gevolg van het beleid van het Kabinet Rutte maar van de diepe economische crisis. Het is juist opvallend dat de lagere inkomens, dankzij de PvdA, er onder dit Kabinet op vooruit zijn gegaan. Wel verloren veel mensen met middeninkomens hun baan en raakten in financiële problemen.

   1. Zout

    Nee, de voedselbanken zijn niet het gevolg van Rutte… Hoe dik is dat bord voor jouw kop Error? Nog een beetje eigen risico, nog een beetje BTW, nog een beetje extra milieubelasting, nog een beetje extra belasting want miljarden naar Brussel? Nog een beetje minder banen want versoepeling ontslagrecht.

    De lijst met aantijgingen is gansch onmetelijk. Geloof jij in het homohuwelijk? Mark is nog vrij!

  2. Spaanse kok

   Dries, een fanatieke PVVer hoort zonder het te weten bij de SP thuis.
   Wat Dries vergeet te vermelden is dat de voedsel bank een tijdsverschijnsel is, heeft niets met politiek te maken, waarschijnlijk wel met onverantwoord financieel beheer van hun klanten.

   1. DolleDries

    Nou er zijn nog wel wat verschillen ,dat vind ik zo mooi van de PVV het linkse sociale programma en daarbij het anti EU, islam en immigratie beleid.
    Mooier kan het niet. O ja ook vrienden van Israël.

    1. Zout

     Inderdaad, vrienden van Israël, net als ik. wie Israël zegent zal gezegend worden.

   2. HW

    Het wordt tijd, dat ze jou een salaris geven op bijstand niveau. Kun je aan den lijve ondervinden hoe het leven er dan uitziet.

    1. Zout

     Ik denk niet dat er salaris is HW. Ik denk dat er alleen sprake is van giften en roof.

    2. Spaanse kok

     Helaas HW.
     Zeker al 35 jaar geen salaris ontvangen.
     Ben nu ondernemer in ruste.
     Slechts AOW en wat spaarcentjes.

   3. CJD

    Als jij zou moeten kiezen tussen eten en je huis opwarmen in de winter zou je wel anders piepen, liberale kwal

  3. swetsnek

   Die twee adolfjes mooi laten lullen DD je hebt groot gelijk

   1. Fortiori

    Je hebt helemaal niets met voedselbanken, dat blijkt. Alleen slaafs volgen van populisten. En natte winden laten.

    1. swetsnek

     ik heb alles met voedselbanken en ik volg niemand laten we dat voorop stellen Als je niks nuttigs te melden hebt linkse rakker hoepel dan op of zal ik zeggen dopper aanhanger

 2. loes530

  DolleDries mee eens

  1. Heinz

   Loes, jij bent een naprater en een meeloper. Pas alsjeblieft op dat de niet struikelt.

   1. swetsnek

    nog een adolfje zie ik terug naar munster nazi

   2. Zout

    Speel niet op de persoon Heinzstra!

 3. Heinz

  Los van de sociale functie van de voedselbank is het terugdringen van voedselverspilling een bijkomende gunstige ontwikkeling.

  1. DolleDries

   Dan vreet jij toch minder met je dikke Heinz Ketchup pens.

   1. Heinz

    Dolleman wat draaf je door! Ik ben een matige eter (ter informatie). Verder doneer ik aan de tafel van de voedselbank in de buurtsuper. Kwalijk?

 4. DolleDries

  Men moet oppassen dat men niet in de val van de FVD trapt, deze partij is voor de liberalisering van het land. Dat betekent het recht van de sterkste en voor de arbeider en mensen die door omstandigheden niet meer kunnen werken terug naar de jaren 20 van de vorige eeuw.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.