Staatscommissie en Tweede Kamer opnieuw woedend om Defensiebeleid

De commissie-Van der Veer heeft tergende conclusies getrokken met betrekking tot het Defensiebeleid. De Tweede Kamer heeft door het rapport woedend gereageerd op de Defensietop, maar uiteindelijk is het allemaal een show voor de bühne.

De meeste partijen willen dat minister Bijleveld van Defensie alle conclusies en aanbevelingen van de commissie zo snel mogelijk overneemt. Zij heeft dit al toegezegd. De commissie zegt dat het veiligheidsbeleid snel kan worden verbeterd en dat dit geen rocket science is.

De VVD is boos op de Defensietop en snapt niet waarom er nog niets veranderd is aan het beleid, ondanks alle kritiek vorig jaar. Mede door het mortierongeval is voormalig minister Hennis van de VVD opgestapt. Maar er is niet veel tijd verstreken tussen deze momenten en nu getergd gaan reageren is politieke poppenkast.

De problemen bij Defensie zitten veel dieper. Geldtekort en daardoor structurele problemen bij Defensie. Dit tast de processen aan en de structuren binnen de organisatie. Net doen alsof dit binnen een aantal maanden, of zelfs maar jaren, is opgelost is puur wensdenken. Mede door de VVD is afgelopen decennia structureel bezuinigd op Defensie en dat heeft langdurige problemen tot gevolg.

In plaats van heel de tijd boos doen en gaan wijzen naar de Defensietop, moet de politiek vooral even aan zelfreflectie doen. Een aantal keer concluderen dat de politiek tekort is geschoten is niet genoeg. Men moet in de Tweede Kamer erkennen dat zij degene zijn die mensen op militaire missies stuurt en Defensie onderhoudt in de vorm van budgetten. Alleen dan kunnen we stappen ondernemen.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

21 reacties

 1. Zout

  En eerst maar eens een vakminister i.p.v. een meisje…

  https://legacy.gscdn.nl/archives/images/wezijngered.jpg

 2. Ni28

  Het gebruikelijke beeld in de Tweede kamer bij foute beleid. Kamer wordt boos op de minister, oppositie breekt de tent bijna af om uiteindelijk met de klauwtje in het riet gestuurd te worden. De desbetreffende minister wordt gefeliciteerd. Probleem niet opgelost.

  1. Zout

   Het is inderdaad een spel voor de bühne. De jarenlange bezuinigingen (Rutte I, II & III) hebben ervoor gezorgd dat onze defensie zich manifesteert als een pistolenpudding. Omdat er meisjes en geen kerels op die departementen zitten krijgen we nog meer geitenwollensokken die bovendien niets mogen kosten.

  2. cmsuijkerbuijk

   @Ni28
   Zolang deze incapabele bende aan de macht zal zijn, zal er helemaal niéts, op wat voor gebied ook, opgelost worden, integendeel alleen maar erger maken!

   1. Ni28

    De enige uitgangspunt is geld besparen maar dat is moeilijk als je ook kwaliteit wilt. Het Rijk gebruikt kromme redenering. Overigens zie ik de ministers als interim managers(koele berekenaars) die meestal een slachtveld achter zich laten en met de buit vandoor gaan.

  3. Duke

   Die incompetentie doen ze volgens mij express om ons klaar te stomen voor een Europees leger.

   1. Zout

    @Duke: Daar kon je nog wel eens gelijk in hebben, inclusief EU-dienstplicht.

    1. corfo

     @ Zout.
     Als er nog bewegende schietschijven worden gezocht voor een EU-schietbaan weet ik er in ieder geval één !
     Zuipschuit Juncker !!
     Hij “rent” al slingerend over de baan, moeilijk te raken, maar het verhoogt de schietvaardigheid van de recruten, dat dan weer wel !

     1. Zout

      @Corfo: Zuipschutter Juncker… 😛

 3. corfo

  Ik vraag me af :
  Het kan toch niet bestaan dat een tuinkabouter als “minister van wát dan ook” kan optreden ? Dat meisje kan nog geen kruisboog onderscheiden van bijv. een Lee Enfield;
  of is een Lee Enfield niet meer het huidige wapen van ons “defensie-apparaat”?

 4. B. Pascal

  Er veranderd toch niets, in de 2e wereldoorlog stonden we ook met wapens uit 1885.

  In de 80 jarige oorlog hadden we een Duitser nodig, Willem van Nassau.
  De eeuw daarop stonden we overeind.
  De eeuwen daarop hebben we onze Gouden Eeuw vergooit aan de Verlichting.

  Een Nederlander heeft te weinig in zichzelf, is een zelfhater!
  Hij hangt altijd naar gedachten die verwoesten.
  Dat linkse dat zijn wij! Wij zijn geen volk die een volksverhuizing overleefd.
  Wij hebben van het compromis de norm gemaakt, dat maakt dat we eens zullen verdwijnen. We hebben een man nodig die ons met rechte hand ten goede stuurt.
  Daarbij de middelen gebruikt ten Goede.

 5. DolleDries

  Ondertussen is de USA bijna failliet. Obama heeft een enorme puinhoop achter gelaten.

 6. A3aan

  Het Nederlandse leger is, ondanks de militairen die hun best willen doen, een lachertje. Financieel is defensie uitgeknepen, tanks, schepen en wat al niet meer verkocht. De vijand kan Nederland zo binnenvallen want “onze” luchtbescherming kan effe niet, de paar straaljagers die er nog zijn, zijn ver weg van Nederland dus mogen de Belgen met hun twee straaljagers de job doen.

  Militairen worden ontslagen om plaats te maken voor de volgende groep die middels reclame worden binnen gehaald. Of hen verteld word zelf voor hun uitrusting te zorgen, het zou zo maar kunnen. Wat óók tot de mogelijkheden behoort is de mededeling dat het Nederlandse leger over gaat in een EU leger. Dat maakt het onmogelijk tegen de eigen regering te ageren want het EU leger beschermt… die foute regering. Wordt je b.v. door een Franse militair gesommeerd je nergens mee te bemoeien en door te gaan met je werk. Rutte hóógste baas van het EU leger, zou die wel willen, kassa!

 7. fusilier

  D.D odrama is en was een clown. Het allerslechtste wat Amerika overkomen kon.Het duurt jaren voor Trump Amerika weer op de rails hebt.

  1. Abri079

   Maar wees eerlijk. Amerika heeft ongeveer 340 miljoen inwoners en dan is dat de presidents kandidaat?
   Of de familie Clinton?

 8. denk eens na

  Nod steeds met teen slippers het oorlog s front in gaan?

 9. Henk-Jansen

  Zeggen dat de problemen bij defensie door een te laag budget komt is gewoon onzin. Er zijn landen met nog veel lagere budgetten en daar functioneert alles nog prima.

  1. denk eens na

   bv?

  2. Guus Geluk

   In zulke landen is het ambitieniveau van de krijgsmacht aanzienlijk lager dan die van de Nederlandse.

   Veiligheid kost geld en daar moeten we voor betalen.

 10. Ruud562

  Het is puur een kwestie van het op een juiste manier prioriteren van overheidsgelden!
  Jarenlang kortzichtig en dom regeringsbeleid mét instemming van het parlement zorgt voor het jarenlang (ruim zestig jaar) miljarden droppen in bodemloze putten over de gehele wereld terwijl voor de miljoenen voor het eigen volk ver zijn te zoeken! Of toch wel? kijkend naar de asiel-/migratiepolitiek! Ja, want de gehele wereld moet zien wat voor deugmensen we zijn, daarom zenden we onze slecht bewapende militairen naar de vele brandhaarden all over the world en als ze dan terugkomen branden we ze af omdat ze tijdens oorlogshandelingen de vijand hebben gedood. Maar dat even terzijde.

  En zoals Duke hier ook al suggereerde: waarschijnlijk is dit jarenlange politieke wanbeleid een vanuit Brussel geregisseerde en zoveelste opstap naar een centrale Europese regering, met dus één Europees leger.

 11. Babaji538

  Het lijkt me beter, als de Eerste en Tweede Kamer
  worden teruggebracht, tot drie personen.
  Zij mogen zich terugtrekken in een kelder, om aldaar
  alles te bepalen.
  Het scheelt een stuk in de stookkosten.

  Petra Hermans

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.