Brussel weet zelf ook niet goed hoe het ‘nepnieuws’ moet bestrijden en faalt dus faliekant

We weten dat berichtgeving van GeenStijl en de Gelderlander op de zwarte lijst zijn beland in Brussel als ‘nepnieuws’. In Brussel vragen ze zich af hoe dat nou in vredesnaam kon gebeuren. De Europese politiek komt achter het feit dat ze hun hand hebben overspeeld met hun ‘goede bedoelingen’.

Ze zijn maar met een man of 15. Op een steenworp afstand van het gebouw van de Europese Commissie werkt een klein team dat de East Stratcom Taskforce heet. Zij hebben de opdracht om nepnieuws binnen en buiten de EU te bestrijden. In theorie zouden ze alles in de gaten moeten houden: duizenden kranten, tijdschriften, websites, sociale media, tv- en radio-programma’s, om de zin en de onzin van elkaar te scheiden. Maar dat lukt natuurlijk nooit.

Europarlementariërs in Brussel zijn het er over eens dat de hiervoor genoemde artikelen helemaal niet op de zwarte lijst moesten  staan, maar ze vragen zich wel af hoe dat kon gebeuren. Het is een beetje triest dat politici dit zelf niet kunnen bedenken. Je hebt ten eerste te maken met vrijwilligers. Ten tweede, het zijn duizenden, maar dan ook duizenden berichten waar je overheen moet gaan. Ten derde, je bent afhankelijk van het subjectieve interpretatievermogen van de personen die ‘nepnieuws’ moeten opsporen.

Daarnaast moet men zich afvragen wanneer iets ‘nepnieuws’ is en wanneer iets een mening is. Meningen over feiten kunnen verschillen. Zelfs interpretaties van feiten kunnen verschillen, zodat de verwerking en constructie van de context om die feiten gevoelig is voor de menselijke foutmarge. Met de goede bedoelingen wilden Europarlementariërs propaganda tegengaan, maar ze zijn er achter gekomen dat ze in hun menselijke hybris zijn getrapt en het gewoon niet gedaan kan worden.

“De gedachte lijkt te zijn: we vertrouwen op onze vrijwilligers”, zegt PvdA-Europarlementariërs Kati Piri. “Op de website staat: als we een valse melding doen, laat het ons dan weten, dan halen we het er weer af. Maar dat komt natuurlijk wel heel klungelig over.”

Nu komt men met een voorstel om meer geld beschikbaar te stellen voor de Taskforce, maar dat gaat natuurlijk geen zoden aan de dijk zetten. Je blijft dezelfde problemen houden, behalve als je een gigantisch instituut creëert dat alle uitspraken en nieuwsberichten in de gaten houdt. Dan hebben we ook nog eens te maken met de taalkundige problemen met zo veel dialecten en talen binnen Europa. Geen beginnen aan, dus stop er gewoon mee.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

18 reacties

 1. DolleDries

  Dat is ook moeilijk voor die club ,want gaan ze nepnieuws bestrijden steken ze zich zelf een mes in de rug-
  Ze zullen dus hun doelstellig moeten veranderen in hoe gaan we ons niet welgevallig nieuws bestrijden.

 2. EllyD18

  Weten ze in Brussel nou nog wel wat ?
  Kunnen ze weer maanden over vergaderen en er dan niet uitkomen omdat ze het niet eens kunnen worden.

 3. swetsnek

  Brussel manneke pis is daar de baas … het is ook een zeikstad haha

 4. Two Ravens Black Kettle

  Het zou zomaar kunnen werken
  Maar dan moeten ze in alle landen de Publieke omroepen en de MSM verbieden.
  Dat zijn immers ver- en veruit de grootste Fake News producenten van dit Schiereiland.
  Maar aangezien de EUSSR-dictatuur afhankelijk is van de Inquisiteurs en hyena’s van de PO zullen ze hun aandacht ongetwijfeld richten op diegenen die de waarheid vertellen of naar de bronnen op zoek willen gaan.

 5. Duke

  Het is niet de taak van Brussel om zich met nepnieuws bezig te houden. Punt.

 6. buitenbeentje

  In het geval van Geenstijl enz. was er sprake van een Oekrainse belangenorganisatie die bezwaar aantekende. Als je daar een stel mensen hebt zitten die zo ontzettend stom zijn dat ze niet begrijpen dat belangenorganisaties er belang bij hebben, daarom heten ze zo, onwelgevallig nieuws weg te houden, dan is mijn idee over de EU weer eens helemaal bevestigd.

  Ambtenaren die te beroerd zijn zelf te denken, behalve als hun salaris binnenkomt, daarmee is alles gezegd.

 7. Ni28

  Wat je kunt verwachten is dat alles wat niet politiek correct is als nepnieuws wordt aangemerkt. Heel simpel en kenmerkend voor de regerende elite. Dan wordt het een echte censuur.

 8. DolleDries

  De democratie en vrijheid van meningsuiting staan net als in Amerika onder grote druk. Zonder dat het volk er iets over te zeggen krijgt, wordt steeds meer macht overgeheveld naar een ongekozen, totalitaire EU-superstaat regering in Brussel. Onafhankelijke (nieuwe) media worden beschuldigd van ‘nepnieuws’ en op social media geblokkeerd, terwijl de officiële media in handen zijn van radicaal linkse ideologen, die louter nog staatspropaganda verspreiden.
  De grenzen werden geopend voor grote aantallen volgelingen van een religieuze ideologie die op de meeste punten diametraal staat tegenover de Westerse waarden. De islam heeft zelfs een speciaal beschermde status gekregen, ondanks het feit dat in het overgrote deel van de islamitische wereld minderheden worden vervolgd, vrouwen worden gediscrimineerd, homo’s worden opgehangen, op basis van de Koran gestreefd wordt naar de uitroeiing van de Joden en onderwerping van de christenen, en de zo nodig gewelddadige verovering van de hele wereld de plicht van iedere moslim is. Eén van de gevolgen is een exploderend aantal terreuraanslagen en misdaden , maar daar wordt in de genoemde propaganda media zo min mogelijk over bericht.

  1. DolleDries

   Bron X nieuws

  2. DolleDries

   De schulden van de staat, het bedrijfsleven en particulieren in Europa zijn sinds de crisis in 2008 in snel tempo verder gestegen, mede dankzij het lage-rente en ‘gratis geld’ beleid van de ECB. Grote aantallen analisten waarschuwen dat dit niet veel langer zo kan doorgaan, en een nieuwe, nog veel ernstigere crisis om de hoek ligt.
   * Kortom: ook hier hebben we een cultuur die zichzelf onder leiding van de elites stapsgewijs aan het uithollen, opheffen en vernietigen is. En ook hier staren de meeste mensen zich nog altijd blind op de technologische vooruitgang en hun eigen dagelijks gevulde koelkast. Voor hen zal de klap, die anderen al enige tijd zien aankomen, totaal onverwacht en zeer schokkend zijn.

 9. cor wit

  De grootste nep nieuws verspreiders is Brussel zelf hoe goed zouden we het krijgen in de eu grote leugen pure propaganda
  Totaal niet te vertrouwen ze hebben maar ėėn doel daar in Brussel controle over elke burger in de eu .
  Mensen hebben het nog niet door de eu is niks anders dan een grote gevangenis.
  Zogenaamd vrij reizen ze weten precies waar je zit !!
  De VVD help hier vrolijk aan mee.die hoort ook bij deze verraders club
  Mensen blijf lekker door slapen
  En wacht tot ze weten waneer je naar de wc gaat.Dan is het te laat
  Het begon met vinger afdrukken
  Straks je ogen dan DNA
  Als laatste krijgen we een chip waar alles in staat waar ze mee kunnen volgen .
  Slaap lekker door mensen

 10. Babaji538

  Het antwoord is reeds gegeven.

  Petra Hermans

 11. Kodi

  Nepnieuwslijst EU afhankelijk van tien vrijwilligers

  GISTEREN, 18:17 AANGEPAST GISTEREN, 18:31CULTUUR & MEDIA

  GESCHREVEN DOOR
  Thomas Spekschoor
  correspondent Europa

  De nepnieuwsbestrijders van de EU hebben veel te weinig personeel en vrijwilligers om al hun taken uit te voeren. Het team, East Stratcom, zegt zelf dat ze 400 vrijwilligers hebben, maar in de praktijk blijkt maar een heel klein deel echt actief.

  Zowel bronnen die de werkwijze van het team van nabij kennen als de actieve vrijwilligers zelf zeggen dat het team veel meer professionele krachten nodig heeft. “We moeten onszelf verdedigen tegen Russische desinformatie,” zegt de meest gedreven vrijwilliger, Pavel Spirin. “Dat kan niet met vrijwilligers, dat moet met professionele mensen.”

  De afgelopen weken kwam de EU-website EUvsdisinfo.eu in Nederland onder vuur te liggen. Artikelen van GeenStijl, The Post Online en De Gelderlander stonden op een lijst vol nepnieuws, volgens de media zelf ten onrechte. EUvsdisinfo gaf fouten toe en verwijderde de artikelen van GeenStijl en The Post Online van de lijst.

  Maar hoe werkt die website eigenlijk? Hoe stellen ze de lijst met nepnieuws samen? De NOS zocht het uit en stuitte op een team dat sterk afhankelijk is van een heel kleine groep vrijwilligers.

  Hij heeft er in zijn leven wel eens rianter bij gezeten. Pavel Spirin was ooit correspondent voor de Russische tv in China, deed ook verslag van de tweede Tsjetsjeense oorlog, maar slijt zijn dagen inmiddels in een slecht geïsoleerd flatje in een buitenwijk van Brussel.

  Een baan heeft hij niet, maar wel een reden om ’s ochtends zijn bed uit te komen: hij bestrijdt als vrijwilliger Russisch nepnieuws voor de Europese Unie.

  Afbeelding
  Pavel Spirin bestrijdt nepnieuws vanuit zijn woonkamer

  “Iedere week kijk ik minimaal tien uur, soms vijftien uur, naar Russische politieke talkshows,” zegt hij achter zijn computer. Het zijn talkshows die de meeste Nederlanders nauwelijks serieus zullen nemen. Over het Westen mag er vrijwel alles gezegd worden, als het maar negatief is.

  “De NAVO maakt vrouwen bang door te zeggen dat Russische militairen ze komen verkrachten.” Of “Poolse katholieken en neonazi’s hebben plannen om Rusland te veroveren en op te delen.” Pavel schrijft het op en meldt het bij de website EUvsdisinfo.eu.

  “Ongeveer driekwart van de meldingen die ik doe, komt ook daadwerkelijk op de website terecht,” zegt Pavel. Hij is de fanatiekste vrijwilliger van allemaal. 882 van de 3750 artikelen op de site zijn door hem aangegeven, bijna een kwart van het totaal.

  Vrijwilligers

  Het idee voor de website ontstond drie jaar geleden. EU-regeringsleiders vonden dat er iets moest gebeuren aan “de aanhoudende stroom Russische desinformatie”, die vooral gericht is op landen in Oost-Europa. De EU wilde dat nepnieuws aan het licht brengen, verzamelen en er een eigen verhaal tegenover zetten. Veel budget was er niet: voor 2017 slechts 1 miljoen euro.

  Met dat bedrag kun je niet veel, zeker niet als de ambities groot zijn. Behalve nepnieuws verzamelen moet het team ook lezingen geven en onafhankelijke media in Oost-Europa ondersteunen. De oplossing: vrijwilligers. Zij moeten voor de EU bijhouden welk nepnieuws er verspreid wordt. Drie betaalde krachten in Brussel checken de meldingen en zetten ze online.

  Afbeelding

  Voor Pavel is het vrijwilligerswerk de ideale tijdsbesteding. Hij vluchtte vijf jaar geleden met zijn gezin uit Rusland naar België, omdat zijn Tsjetsjeense vrouw er in de problemen zat. Ze kregen een verblijfsvergunning en Pavel ging studeren aan de Brusselse universiteit.

  Nadat hij een essay over Russische trollen op internet had geschreven raadde een docent hem aan om vrijwilliger te worden bij East Stratcom, de taskforce achter de nepnieuwslijst. De meeste Stratcom-vrijwilligers met wie de NOS sprak hebben een soortgelijk verhaal. Of ze horen bij een ngo, of ze komen als individu min of meer toevallig bij East Stratcom terecht.

  Tien vrijwilligers

  Minister Ollongren van Binnenlandse Zaken noemde het afgelopen zaterdag in NRC nog “heel goed” dat de factchecksite bestaat. “Ze werken samen met een heel netwerk aan ngo’s en wetenschappers.”

  Maar dat ‘hele netwerk’ van East Stratcom is dus klein. Kleiner dan ze zelf suggereren. De organisatie spreekt over meer dan 400 vrijwilligers die artikelen aangeven. De NOS verzamelde de gegevens van alle 3750 artikelen op de website en zag dat maar een heel kleine groep daadwerkelijk actief is. Tien vrijwilligers hebben samen zo’n 75% van alle artikelen op de website aangegeven. De grootste groep vrijwilligers plaatst één of twee keer een artikel en haakt dan af.

  Afbeelding

  uist die kleine groep fanatieke vrijwilligers maakt de EU-website kwetsbaar. De vrijwilligers die wel actief blijven, hebben vaak een sterk ideologische motivatie. Dat blijkt wel uit de Nederlandse voorbeelden op de website: vier van de vijf Nederlandse artikelen werden gemeld door de ngo Promote Ukraine, een groep die als doel heeft Oekraïne en de EU dichter bij elkaar te brengen. Een Nederlands sprekende Oekraïense van die groep gaf de artikelen aan.

  Fouten

  De artikelen van GeenStijl en The Post Online zijn weliswaar kritisch over Oekraïne, maar er staan geen leugens in. Nadat Promote Ukraine ze aanmeldde, werd er in Brussel niet goed opgelet. Eén van de drie betaalde krachten van East Stratcom zette de artikelen online in de lijst met nepnieuws. Hij of zij sprak geen Nederlands.

  “Er moeten soms wel fouten gemaakt worden, gezien het budget,” zegt een bron die de werkwijze van het team goed kent. “Ze moeten kiezen tussen hun opdracht uitvoeren en de fouten voor lief nemen of helemaal niets plaatsen. Daarin kiezen ze voor het eerste.”

  Naïef

  Zelfs de vrijwilligers zelf zijn kritisch over het systeem met vrijwilligers. Peter Kreko van het Hongaarse Political Capital Institute: “Wij zouden dit werk niet gratis doen, als we niet wisten dat de middelen beperkt zijn. Maar het is naïef dat tegenover de miljarden die Rusland aan propaganda spendeert, de EU vrijwilligers opstelt.”

  De Tsjechische denktank European Values, die na Pavel Spirin de meeste artikelen heeft aangemeld, accepteert dat vrijwilligers inzetten “op dit moment de enige manier is” om iets van de grond te krijgen. “Maar we denken echt dat ze in Brussel uiteindelijk zelf mensen moeten aannemen.”

  Verdedigen

  Zo kijkt Pavel Spirin er in zijn flatje in Brussel ook tegenaan. Hij vreest dat zijn vaderland aan de winnende hand is in een propaganda-oorlog tegen de EU en dus doet hij wat hij kan. “Propaganda is na oorlog de beste manier om een democratische staat kapot te maken. Als je je daar niet tegen verdedigt, dan zul je verliezen als democratische staat.”

  Maar die verdediging zou eigenlijk niet moeten komen van vrijwilligers zoals hij, vindt hij. “Vrijwilligers kunnen niet verdedigen. Alleen professionele mensen kunnen dat.”

  NOS

  1. Kodi

   Hoe amateuristisch wil je het hebben? Ondertussen zijn er dus wel door dit EU-gesubsidieerde inquisitoriale panel onafhankelijke, kritische en zelf denkende media beschadigd.

   De artikelen van GeenStijl en The Post Online zijn weliswaar kritisch over Oekraïne, maar er staan geen leugens in. Nadat Promote Ukraine ze aanmeldde, werd er in Brussel niet goed opgelet. Eén van de drie betaalde krachten van East Stratcom zette de artikelen online in de lijst met nepnieuws. Hij of zij sprak geen Nederlands.

 12. Kodi

  Sociale media, blogs en internetfora. Niets is straks nog veilig voor EU-ambtenaren. Om het imago van Europa een beetje op te krikken, heeft het Europees parlement een plan goedgekeurd om internetdiscussies te monitoren en te beïnvloeden. Dat staat in een document dat The Telegraph in handen heeft.

  https://nos.nl/artikel/470400-eu-zet-trollen-in-om-imago-op-te-poetsen.html

  En maar zeuren over nepnieuws… wat een neporganisatie is die EU zelf!

 13. rafi

  Ik mis helaas het belangrijkste, want principiele punt: de politiek mag helemaal niet de media controleren, maar dat moet andersom gebeuren. Brussel moet zich hier verre van houden.

  1. Pit

   @Rafi: Dat staat inderdaad in onze Grondwet. (art. 7)

   ‘In Nederland heb je vooraf geen toestemming nodig om gedachten of gevoelens te publiceren in boeken, kranten of andere media.’

 14. Kodi

  Minister Ollongren krijgt in een motie aangemaand dat Nederland de handen af moet houden van dat instituut in Brussel dat voor ons bepaalt wat nepnieuws is en wat niet. We weten hoe dit instituut al eerder GeenStijl en TPO valselijk en smadelijk beschuldigde van nepnieuws. Nou hoorde ik haar vanochtend op de radio. De Kamer maande haar volgens haar niet aan tot er de handen van af te moeten houden, maar dat er bij dat instituut iets anders moet. Hallo? Is het “Handen er van af houden” dan is het handen er van af houden, net zoals is het “Nee”, dan is het “Nee”. Wat valt daar niet aan te snappen?

  https://pbs.twimg.com/media/DXjmzFnX4AANjyI.jpg

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.