Column Jan Roos: Na vooringenomen Anita Witzier laat ik mij nooit meer gebruiken door de NPO. Bel maar een ander!

Jan Roos houdt ermee op, zo kondigt hij aan. Tenminste: met de NPO. Hij zal nooit meer verschijnen in een programma van de publieke omroep, omdat hij het zat is te dienen als de ‘Kop van Jut’. In zijn column legt Jan uit hoe hij tot die beslissing gekomen is. Het heeft namelijk het één en ander te maken met Anita Witzier van de KRO-NCRV…

Ik was gisteren te gast bij De Reünie, een programma van de KRO-NCRV. Zelf heb ik het nog nooit gezien omdat ik nauwelijks televisie kijk, laat staan dit soort gekeuvel op de Nederlandse Publieke Omroep.

Eigenlijk wilde ik er niet meedoen, maar werd uitgenodigd om mijn klasgenoten van de middelbare school weer te ontmoeten toen ik met mijn vriendin in de auto zat. En zij vond dat ik het juist moest doen om me ook eens van een andere kant te presenteren en haalde me over. Enfin, met lood in de schoenen ging ik dus richting Hilversum. Het was best gezellig om de meeste van de deelnemers weer te zien, maar tijdens de opname was het gelijk weer raak. Zelfs bij dit weinig inhoudelijke niemandalletje.

Toen het hoofdstukje Jan Roos werd behandeld trok presentatrice Anita Witzier een gezicht of ze net in een vers gedraaide honderdrol was gestapt. Na wat negatieve teksten over mij werd er een filmpje ingestart met het bekende fragment bij PowNews waar ik een aantal Kamerleden aanspreek op hun uiterlijk. Dit was een item dat ging over pesten op de werkvloer. Het mooie is dat overal waar ik bij de NPO kom dit stukje steeds weer wordt getoond. Bij Jinek, bij Nieuwsuur, bij Pauw en ga zo maar door. Steeds weer dat stukje van een jaar of vier geleden zonder te vermelden waar het precies over ging. En daarmee doen ze precies wat ze anderen steeds van beschuldigen: selectief knippen en framen.

Anita Witzier tijdens een aflevering van De Reünie. Bron: Screenshot KRO-NCRV.
Anita Witzier tijdens een aflevering van De Reünie. Bron: Screenshot KRO-NCRV.

Geen woord over het best beluisterde nachtradioprogramma van Nederland, Echte Jannen, dat ik presenteerde en schreef. Niets over twee nominaties van de hoogste radioprijzen die ik ooit kreeg. Twee jaar dagelijkse taboedoorbrekende columns op BNR Nieuwsradio werden niet genoemd. En het Oekraïnerefendum, waarbij ik als frontman parlementaire geschiedenis schreef, bleek het bespreken niet waard. Alleen maar weer dat filmpje waar ik toenmalig minister Blok op zijn uiterlijk aansprak. En daarna vroeg Anita, met een blik of ze net gefermenteerde stierenballen had gegeten, of ik vroeger ook zo’n naar mannetje was, dat alleen maar mensen kon pesten. Het algemene antwoord uit mijn klas was dat dat best wel meeviel en dat je erg met mij kon lachen. Maar dat was haar niet negatief genoeg.

Dus zei Witzier heel zuur: “Nou, ik krijg alleen maar negatieve gevoelens bij hem.” Nu kan ik me niet herinneren dat zij bij mij in de klas zat. Dus hoe kan ze toch in hemelsnaam weten hoe ik mij als zestienjarig jongetje gedroeg? Er werd een filmpje ingestart dat ik aan het eten koken was en aan de verslaggever vertel dat ik van het leven houd en heus niet de hele dag boos ben. Na het vertonen ervan kirde Anita dat ze dat nou echt niet achter me had gezocht. Wat was ze verbaasd dat ik elke dag voor mijn kinderen sta te koken. Dat ik een knappe vriendin heb die zegt dat ze mij een lieve man en goede vader vindt. Echt een heel ander beeld had ze zojuist van me gekregen.

Dat ze daar mee bevestigde dat juist zij vooringenomen is, dat juist haar beeld alleen maar negatief is en niets met de werkelijkheid te maken heeft zal er waarschijnlijk nooit ingaan. Maar ik besloot wel om mij nooit meer te laten gebruiken door de NPO. Als ze een Kop van Jut zoeken bellen ze maar een ander.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

22 reacties

 1. buitenbeentje

  Nou, dan weet je meteen ook waarom Wilders nooit in NPO programma´s langs komt.

 2. Fortiori

  Als ik wakker was beluisterde ik dat programma er zat vaart in. Iemand aanspreken op zijn uiterlijk is natuurlijk niet handig. Dat blijft aan je kleven. Zie waarmee een politieke partij mee te kampen heeft met ongecontroleerde uitspraken. Een verspreking is menselijk en soms ook dodelijk.

 3. Ernst Quispel

  Roos wordt uiteraard geconfronteerd met zijn ranzige tv-geschiedenis. Ik vrees voor hem dat dit zal blijven gebeuren zolang hij bekend blijft. De schrale troost is wellicht dat hij snel aan bekendheid verliest.

  1. Zout

   @Wim: Jij vreest helemaal niets, empathie is tijdens de conceptie aan jou voorbijgegaan.

   1. Bloem

    Was die hele conceptie maar niet voorgevallen

 4. meanstreak2099

  het is inderdaad jammer dat npo een links is die rechts nog steeds niet accepteert

 5. Weethetbeter

  Het enige wat die Roos doet tegenwoordig is janken hoe slecht hij wel niet wordt behandeld. Zielig hoor.

  1. Top

   Zielig? Dat was je moeder, toen je geboren werd.

  2. Zout

   @Trollenmanş: Je valt weer door het mandje!

  3. HW

   Jouw broer misschien!!

 6. sjun

  En zo dienen zich steeds meer programma’s voor bezuiniging aan. Ik denk dat de nuttige info van de publieke omroep zonder problemen op één net past. Dus kan het huidige publieksbudget anders en veel beter besteed worden dan aan roodverpolitiekte zelfpijperij en meningsopdringing. Gelukkig zijn er ook uitstekende Nederlandse media initiatieven op het wereldwijde web te vinden. https://www.cafeweltschmerz.nl/

 7. Ni28

  Witzier doet in dit voorbeeld precies dat wat een slechte presentator zou doen dus in deze is zij geslaagd en voor haar omroep geschikt. Dit is de reden dat Wilders weigert een praatprogramma bij te wonen. De haat en nijd spat er vanaf en persoonlijke gevoel hoort niet door een goede presentator geuit te worden. Een goede presentator hoort neutraal te zijn en volledig zijn/haar eigen ik te negeren. Je mag harde vragen stellen maar de objectiviteit mag niet verloren gaan. Er zijn nagenoeg geen praatprogramma’s door een goede presentator geleid omdat zij allemaal voor de kleur van de omroep optreden. Bepaalde personen krijgen niet eens een podium of worden op de podium afgemaakt door woorden en of beperkte spreektijd. En dat noemt zich dan Publieke omroep, een omroep voor alle burgers. Er zijn geen goede praatprogramma’s meer en ook de cabaret heeft aan kwaliteit ingeboet.

 8. Ni28

  Ernst Quispel oftewel Dopper zou het zo van Witzier kunnen overnemen om zijn haat te laten spatten.

 9. h_keur

  Jan, dat moesten er meer doen.
  Een beetje als honden opvoeden: negatief gedrag negeren. Met de klemtoon op het tweede deel van het woord, anders krijg je daar weer gedonder over.

 10. Duckday

  Jan volkomen juist

 11. Floris

  “Toen het hoofdstukje Jan Roos werd behandeld trok presentatrice Anita Witzier een gezicht of ze net in een vers gedraaide hondendrol was gestapt.”
  —————————————————————————-
  Ik zie het helemaal voor me. Doet me denken aan dit “programma”: https://www.youtube.com/watch?v=l1P4jtu33Rg

  De inteelt-kliek van de linkse kerk in Hilversum acht zich moreel hoog verheven boven andersdenkenden. Zij menen te kunnen bepalen wat “goed” en “slecht” is en menen het recht te hebben andersdenkenden weg te zetten als afschuwelijke mensen. Zoals Janmaat in het programma stelt is dat precies wat er mis is met de linkse media. Dat was in de vorige eeuw…

  Er is nog niets veranderd.

 12. Rosasolis

  Oh wat zijn we moe van al die sensaties sterretjes (vrouwelijk en mannelijk) en van hun domme showtjes. Hoeveel programmas van A. Witzier moeten nog komen om ons te overtuigen dat wij bloot moeten gaan lopen, om geld te krijgen voor “goede doelen”.
  Waarom moeten wij kijkeh naar dit ONZIN op ons publieke omroep! Waarom sprekeh deze stomme omroepsters alleen en altijd het Freselijke platte Noord-Hollands dialect?
  Waarom krijgeh wij op de TV alleen domme serietjes van domme vrouwtjes zoals
  A.Witzier die gelooft dat men moet zich bloot stelleh om geld te krijgeh foor goeie doeleh? En waarom moeteh wij horeh fan boereh in het buitenland die een vrouwtje moeteh krijgeh?
  Jaren geleden heb ik een geweldige leraar gehad van de Koninklijke Conservatorium in Den Haag gehad die z’n beste deed om mij goede Nederlandse taal en uitspraak te leren. Ik heb veel van deze hoogleraar geleerd. En terwijl ik steeds meer leerde over onze taal en cultuur, zag ik steeds meer goedkope TV rotsooi. Hoe langer hoe erger:
  mensen moeten gaan bloot stellen voor goede doelen, boeren moeten via een TV programma zich aanbieden om een boeren echtgenote te krijgen! ik kijk dagelijks naar de officiele 8 uur avond nieuws dienst, maar daarna houdt het echt op! Als er misschien een speciale film komt op een andere zender, wil ik het proberen…hoewel ik doodziek ben van al die reclame onderbrekingen, en de tekortingen van die films.
  Nog steeds, en altijd ben ik een echte radio 4 liefhebber. Ik hoop dat dit, ons zeer informatief cultuur zender steeds verder groeit.

 13. Weethetbeter

  Zijn er eigenlijk reaguurders die naar dit programma hebben gekeken? Of geloofd iedereen dit huilie huilie verhaal van Jan. Het is duidelijk dat de goede man behoorlijk in de put zit.

  1. sjun

   Ik geloof die man op zijn blauwe ogen. Het is niks en wordt niks bij de NPO. Ondanks dat ben ik verplicht om er via de belastingpremie aan mee te betalen ten koste van mijn vrij besteedbare inkomen.

   1. Ernst Quispel

    Uit het kijkonderzoek blijkt een grote belangstelling van het kijkerspubliek voor de programma’s van de NPO en die populariteit neemt toe.
    U behoort wellicht tot de minderheidsgroep die meer waardering heeft voor de programma’s van de commerciële omroep, die het beduidend minder goed doet.

    Het is praktisch en rechtsstatelijk niet mogelijk belastingbetalers alleen te laten betalen voor de overheidsdiensten die ze persoonlijk waarderen. Ik wil dat wel toelichten als u dat niet begrijpt maar vertrouw erop dat u na kort nadenken ook tot dit inzicht komt.

 14. Gerlos

  NPO. Blank mag niet meer maar moet Wit worden.
  Wie is er nu gestoord. ????

 15. Babaji538

  Anita moet een gelukkig mens zijn.

  P. Hermans

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.