De angstaanjagend snelle manier waarop machines leren: wordt 2018 het jaar van de robotrevolutie?

Een nieuwe video van de onvolprezen CGP Grey legt in eenvoudige taal uit hoe robots langzaamaan slimmer worden. Of eigenlijk: de video legt uit waarom niemand begrijpt hoe robots precies intelligenter worden.

Ook dit jaar heeft de techniek niet stilgestaan. En nee, dan bedoel ik niet dat Samsung en Apple nog snellere en nog hippere smartphones hebben uitgebracht. Ik doel op computeralgoritmes. De code die alle software, dus ook de browser waarmee je dit artikel leest, in het leven roept. Die algoritmen bestaan natuurlijk al net zo lang als dat er computers zijn, maar langzaamaan worden ze steeds uitgebreider en complexer.

Omdat wij mensen slordige warhoofden zijn? Nee, daar heeft het niets mee te maken. Het gaat erom dat wij mensen beginnen te begrijpen dat computers de meeste taken veel sneller kunnen uitvoeren dan wij. En ja: daar hoort dus ook het schrijven van algoritmen bij. Hoe computers dat flikken? Heel simpel: trial and error. Eigenlijk doet de computer maar wat als het een programma wil maken dat een bepaalde taak moet uitvoeren. Het knutselt een botje in elkaar, en stuurt dat vervolgens door naar de virtuele testafdeling. Als die robot vervolgens de test goed heeft afgelegd, gaat-ie weer terug naar de bouwafdeling. Daar wordt-ie dan weer verbouwd, en opnieuw richting de testafdeling gestuurd. Dan wordt gekeken of die verbouwingen het algoritme nauwkeuriger of minder nauwkeurig maakten. Zowel, dan wordt het weer verder verfijnd net zo lang tot de resultaten niet verder te optimaliseren zijn. Zoniet, dan wordt opnieuw begonnen en een andere truc geprobeerd.

Net zolang tot hét perfect algoritme uit de computer komt gerold. Hoe dat vervolgens werkt? Niemand die het weet, want de computercode is dermate complex geworden dat niemand nog wijs wordt uit die ontelbare regels met code.

Betekent dat dus dat computers slimmer aan het worden zijn dan wij mensen? Gedeeltelijk misschien, maar dat betekent niet meteen dat we allemaal meteen bang hoeven te zijn voor Terminator-achtige toestanden. Wel zullen we langzaam moeten accepteren dat we in een wereld gaan leven waarin zelfs de allerknapste informatica-koppen geen vat meer kunnen krijgen op bepaalde computerprocessen.

Programmeurs staan in ieder geval in de startblokken om dergelijke zelflerende algoritmes op een steeds grotere schaal uit te rollen. Maak je borst dus maar nat, want in 2018 zal het van alle kanten op je afkomen…


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

12 reacties

 1. Vit

  Bij mijn laatste werkgever (sociale werkplaats) zei mijn baas dat ik me maar eens moest buigen over automatisering, ik zei toen geef me 1 miljoen euro ter beschikking en je kunt iedereen naar huis sturen maar dat kan de bedoeling niet wezen, opgelost dus en kon ik als ambtenaar verder met mijn gewone werkzaamheden (tukkie doen).

  1. Zout

   Is het werkelijk? Je verwacht het niet heh?

  2. corfo

   @ Vit.
   Moge 2018 een nét zo’n “vruchtbaar” jaar voor u worden als het afgelopen jaar.
   (Jammer dat de 1 miljoen niet is door gegaan)

   1. Vit

    Nah ik was er nog aan tekort gekomen waarschijnlijk.

 2. Ni28

  Pas op moment dat algoritmes de werking van het menselijke brein benaderen zullen zij echt zelf gaan denken. Tot die tijd is het reactie op bouwfouten en onvoorziene omstandigheden en combinaties daarvan en daar zit de mens nog altijd zelf achter. Dat kunt je zien als zelf denken maar dat is het niet. Wel spannend allemaal en praktisch als je ziet hoe een afstandsbediening functies van de andere overneemt. Dus niets is onmogelijk.

 3. buitenbeentje

  Het allerbelangrijkste is dat de aan/uit knop blijft bestaan of dat je in ieder geval de stekker uit het stopcontact kan halen.

  1. Zout

   Grote kans dat dit straks verboden wordt: Sleepnetwet.

   Karin Ollongren wrijft haar klamme D66-handjes al warm.

 4. Rosasolis

  Ik zie niet dat de robots gaan ons leven beheersen. Er is te veel aandacht en fantasie verhalen in films en in boeken. Ik denk niet dat robots gaan opzettelijk alles overnemen van mensen, zoals dat pratende robot computer “Hal” in het beroemde SF film “2001”.
  Robots zijn machines, die door mensen gecontroleerd worden. Chirurgen gebruiken
  soms een robot voor een zeer delicaat operatie. Omdat ik last heb van Astma, zou ik graag een van die nieuwe robot stofzuigers willen hebben, zodat ik kan lekker comfortabel in een stoel zitten, en de werk aan de stofzuiger-robot laten doen, door middel van een afstandsbediening. Hopelijk worden deze nieuwe robots wat goedkoper, want zij kunnen een grote hulp zijn voor velen met lichamelijke klachten.

 5. Parestado4

  En niemand kan kopen of verkopen dan die het merkteken heeft van beest.Wie verstand heeft berekene het getal van het besst en zijn getal is 666.Nou dat is nog al een koud rekenkunstje.Het cijfer 6 is in het hebreeuws de letter waaf.Als we die drie letters combineren,krijgen we http://www.Conclusie:Niemand kan kopen of verkopen zonder het beest.
  Waarschuwing:Wee degeenen die het beest aanbidden en nummer van het beest in /aan hun lichaam ontvangen!

 6. Jantje

  De mensen die er echt verstand van hebben verwachten singulariteit,dat is dat computers net zo intelligent zijn als mensen (daarna nemen ze hun vernieuwing helemaal zelf in handen en zullen ze zichzelf sneller ontwikkelen), rond het jaar 2040.
  Vanaf 2028 zullen computers meer capaciteit hebben dan onze hersenen.
  Een luchtige maar duidelijke uitleg (engels en wel een lang stuk) staat hier:
  https://waitbutwhy.com/2015/01/artificial-intelligence-revolution-1.html

 7. Babaji538

  Het in de mond nemen van het woord ‘hegemonie’
  is van hogere kwaliteit dan erover schrijven (..).

  Het gekunsteld zijn en gekunsteldheid
  getuigen van geen enkele getuigenis.

  Mijn huid wordt vanuit een andere categorie aangeraakt.

  Petra Hermans

 8. Babaji538

  Liefdeloosheid en onheusheid, als uiting
  van expressie zonder expressie, driften
  zonder pijn, zijn een uitermate geschikt
  teken zonder thema.

  P. Hermans

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.