De Oostenrijkse rechts-populistische regeringspartij FPÖ in problemen door nazi-liederen

De meeste mensen zagen het natuurlijk al aankomen: de rechts-populistische FPÖ in Oostenrijk wordt met een vergrootglas in de gaten gehouden. De van oorsprong nationaal-socialistische partij neemt nu deel aan de regering in Oostenrijk samen met de conservatieve ÖVP. Het is nu al raak.

Donderdag schreef een Oostenrijkse krant over de studententijd van de nu 31-jarige [Udo] Landbauer. Hij was jarenlang vicevoorzitter van de vereniging Germania, waar liederen werden gezongen over de vergassing van Joden. De krant wist de hand te leggen op een exemplaar van de liedbundel van Germania.

De naam klinkt al niet zo je-van-het in de context van nazi-Duitsland en de Oostenrijkse deelname eraan, maar dat terzijde. Landbauer is een favoriet bij de regionale verkiezingen in Oostenrijk en zegt zelf geen weet te hebben van deze liederen. Dat lijkt mij nogal ongeloofwaardig als je vice-voorzitter bent van zo een club, maar goed. De president van Oostenrijk, de linkse Van der Bellen, eist dat de politicus opstapt, ook al loopt er nu nog een onderzoek naar het fenomeen.

“Het belachelijk maken van de Holocaust, van de vergassing van miljoenen Joden… Ik wil maar zeggen: waar ben je dan mee bezig?”, zei Van der Bellen, zelf lid van de Groenen, in het tv-interview.

Van der Bellen heeft natuurlijk helemaal gelijk als dit het geval is, maar het onderzoek loopt nog naar wat er precies gebeurd is en op welke manier. Misschien heeft Landbauer wel gelijk en kon hij er niets van weten. Dan waren het kleine groepjes mensen, of een dispuut dat deze liederen zong. Om nu iemand gelijk te gaan afserveren zonder de context te weten is voorbarig.

Dit voorbeeld laat wel zien wat de situatie voor de komende jaren zal zijn voor de FPÖ. De uitwassen van het nazisme zijn uitgeroeid volgens de partij en ze zeggen een degelijke rechts-conservatieve partij te zijn. Ik zelf vind dat de partij een kans verdient, al ben ik het er mee eens dat we goed moeten opletten. Desondanks vind ik het echt te voorbarig om nu al politici te gaan wegsturen als een onderzoek nog geen eens afgelopen is. Dat schijnt nogal een ding te zijn in de politiek. Publiekelijk te schande maken en dan pas de feiten afwachten.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

22 reacties

 1. buitenbeentje

  1. Vandaag zijn er Landestags verkiezingen in Niederösterreich. Landbauer is Lijsttrekker voor de FPÖ. Bij toeval (jaja, wer´s glaubt wird selig, zeggen ze hier) komt dat allemaal in de week voor de verkiezingen aan het licht.
  2. In het oude Liederenboek van Germania kwamen liederen voor, die niet door de beugel kunnen. uit de oude boeken zijn betreffende bladzijden gescheurd of zwart gemaakt, in de nieuwere boeken komen gewraakte passages niet meer voor.
  3. Van der Bellen is president en staat boven de partijen, hij had hier gewoon zijn mond moeten houden, er wordt genoeg over gezegd, zonder dat hij verkiezingen (weer) probeert te beïnvloeden.
  4. De Oostenrijkers zijn de manipulaties van de groene en rode partij meer dan zat, ze konden nog wel eens voor een verrassing komen te staan.
  5. Zowel Landbauer als Germania hebben zich in zo sterk mogelijke bewoordingen uitgesproken tegen betreffende passages. Landbauer: “schockiert über jene Text- und Liedpassagen, welche heute zum Gegenstand politischer Diskussionen geworden sind. Als dieses Buch gedruckt wurde, war ich elf Jahre alt. Ich erhalte davon heute zum ersten Mal Kenntnis und ziehe auch sofort die notwendigen Konsequenzen.Im Konkreten bedeutet dies, dass ich meine Mitgliedschaft in diesem Bund (“Germania zu Wiener Neustadt”) umgehend ruhend stelle und die Einsetzung einer Untersuchungskommission mit allen auch rechtlichen Konsequenzen fordere, um diese skandalöse Angelegenheit restlos und umfassend zu klären, gegebenenfalls auch vor Gericht” meer op https://diepresse.com/home/innenpolitik/noewahl/5358957/Landbauer-stellt-GermaniaMitgliedschaft-ruhend.

  Linkse partijen in de verdrukking, zowel groenen als SPÖ staan op groot verlies, gebruiken alles om anderen te demoniseren, waar heb ik dat meer gezien. De timing en de bron (Falter) doen vermoeden dat het hier alleen maar gaat om beschadiging van de FPÖ kandidaat en de FPÖ.

 2. Ernst Quispel

  Het kan toch geen verbazing wekken dat de FPÖ nazi’s aantrekt?

  1. Original NL

   Kwispel……Het kan toch geen verbazing wekken dat merkels beleid nationale gevoelens creëert?

   1. Ernst Quispel

    Nee, dat lijkt me ook niet. Veel Duitsers zijn trots op Merkel en daar is wat mij betreft ook alle reden toe.

    1. Original NL

     Ja maar buiten duitsland denkt men daar gelukkig anders over!
     (Op een paar dwazen na dan)

     1. Ernst Quispel

      Dat is niet mijn waarneming: Merkel wordt internationaal gewaardeerd als een grote staatsvrouw en een groot Europeaan.

     2. Holland

      In Duitsland heeft Merkel bijna afgedaan. Ze werd met moeite in het zadel gehouden door de elite van CDU/CSU en SPD, maar nog een misstap en ze kan opstappen. Bijna de helft van de Duitsers betreurt het dat er nu weer een GroKo is met Merkel aan het roer.

     3. Ernst Quispel

      Ja, bijna de helft maar de kans is groot dat Merkel gewoon weer vier jaar de dominante Bondskanselier is die ze altijd is geweest.
      Een geruststellende gedachte.

     4. Original NL

      Veel duitsers zijn trots op merkel..
      Ah….vandaar dat zij meer dan 90 % van de stemmen heeft behaalt tijdens de verkiezingen.
      Jezus dat heb ik even gemist sorry.

     5. Original NL

      Ja kwispel…….20 a 30% van de cdu stemmers moeten dit van meneer pastoor anders komen ze in de hel.
      Dat ze hiermee de hel in dit leven creëren ontgaat ze helaas.
      Dat u met merkel 250.000 economische vluchtelingen per jaar een geruststellende gedachte vindt is ronduit
      schokkend.

    2. Steve Van der Vekens

     Je kan misschien beter in haar kont kruipen, dan is iedereen gelukkig.

  2. Stanly2000

   Heb je reactie van buitenbeentje (insider) niet gelezen?

 3. Ni28

  Als de extremen elkaar bevechten is het schadelijk voor de normale burger die in het midden zweeft. Geen extreem die normaal is.

 4. EllyD18

  Jammer voor de FPO dat er mensen zijn die hun succes verzieken.

 5. Parestado4

  Meneer AH was toch ook een Oosterijker?

 6. corfo

  Mogelijk vergis ik mij, dat lees ik dan wel : maar uh…..
  het Wilhelmus (óns volkslied) is dat géén Slavernij-lied ?
  Als ik álle coupletten lees, bekruipt mij iets van :
  Arregatsie, dat gaat over “slaven” !!

 7. corfo

  De Oostenrijkse president, van der Bellen, is een “gevaarlijke” man; hij demoniseert andersdenkenden en zet mensen tegen elkaar op. Hij doet alles wat de meeste linksdenkenden doen als ze gaan merken aan de verliezende hand te zijn.
  Het zijn mensen van een bijzonder laag allooi.

 8. Ernst Quispel

  Het antisemitisme is niet alleen in landen als Polen, Hongarije en Tjechie in politiek rechtse kringen sterk in opkomst, het geldt helaas ook voor Oostenrijk waar het antisemitisme altijd levend is gebleven.

  1. Zout

   Dag Wim!

   1. Guus Geluk

    De FPO is opgericht door Nazi’s en de Israëlische regering streefde ernaar de FPO-ministers te boycotten. In Polen nam men een wet aan, waar de Israëlische regering forse kritiek op had. Dit antisemitische sentiment in de Visegrad wordt genegeerd danwel goedgepraat door de rechtspopulistische elite, maar als het van de moslims komt zijn de rapen gaar.

    Wat is de conclusie die we hieruit kunnen trekken, beste Erik?

 9. Babaji538

  Wereldwijd, is de situatie uit de hand
  aan het lopen.
  Voor deze chaos, sta ìk, niet in.

  Den Haag mag begrijpen, dat het onhoudbaar
  is geworden.

  Petra Hermans

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.