Filosoof luidt de noodklok in Trouw: ‘Salafistische organisaties vormen een direct gevaar voor onze liberale democratie, verbied ze’

Daarom moeten organisaties die het salafisme wat hem betreft verboden worden.

Dirk Verhofstadt, moraalfilosoof van de Universiteit Gent, vindt het hoog tijd worden dat politici en bestuurders in West-Europa het salafisme aanpakken.

Hij begint zijn column voor het normaal voorspelbaar politiekcorrecte Trouw door hard uit te halen naar de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb. Die zei onlangs dat elke moslim “een beetje salafist” is, Nou, schrijft Verhofstadt, “als dat waar is, dan zitten we met een groot probleem. Want het salafisme vormt een direct gevaar voor onze liberale democratie.

“Salafisten ­keren zich af van onze democratie en onze manier van leven,” legt hij uit. “Ze willen niet weten van de vrijheid van menings­uiting. Ze verwerpen de gelijkwaardigheid van man en vrouw. Ze vinden ­homoseksualiteit onaanvaardbaar. Ze haten ongelovigen en andersgelovigen. Ze vinden dat onze Grondwet en andere wetten ondergeschikt zijn aan de ­Koran en dat de sharia ook hier moet worden ingevoerd.”

Dat is al erg genoeg, maar daar komt het volgende nog eens bij:

De kern van het salafisme is een absolute loyaliteit ten aanzien van God en de islam enerzijds, en de afkeuring van alles wat niet-islamitisch is anderzijds. Dat betekent niet dat alle salafisten geweld verheerlijken. Maar ze scheppen wel de voorwaarden waarin een toenemend aantal jongeren zich vijandig ­opstelt tegenover onze samenleving. Zelfs de zogenoemde apolitieke salafisten die IS afkeuren, zetten moslims in het Westen aan tot afkeer en afzondering van de niet-islamitische samen­leving.

Ook vreedzame salafisten worden op termijn gevoelig voor het politiek salafisme zoals gepredikt door Sharia4Holland. En dat politiek salafisme leidt vervolgens maar al te vaak tot jihadi-salafisme.

Verhofstadt concludeert:

“Salafistische organisaties zijn niet onschuldig. Ze vormen de voedingsbodem voor de radicalisering van steeds meer moslims. Ze vormen een rechtstreeks gevaar voor onze democratische grondwaarden. Om die reden moeten ze verboden worden.”

De vrijheid van meningsuiting is een groot goed en dat geldt ook voor de vrijheid van religie. Maar als maatschappij hoeven we absoluut geen tolerantie te betrachten ten opzichte van groeperingen die intrinsiek intolerant en zelfs haatdragend zijn, aldus Verhofstadt dus eigenlijk.

Vraag: is er een politieke partij die dit wil oppakken en ermee aan de slag wil gaan?


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

34 reacties

 1. Kees

  De overeenkomsten met fascisme en nazisme waren al langer bekend, leuk dat ook een filosoof dit weer eens beaamd.

 2. Rosasolis

  Vandaag is Trouw 75 jaar oud. En wij kregen een zeer speciale editie om dit te vieren. Gelukkig zijn er altijd artikelen over onrecht, en waarschuwingen over problemen in ons samenleving. Daarom een grote artikel over het gevaar van de opkomende Salafisme in onze grote steden. Compleet met een foto van 2 mannen lopend in het typisch kaftan
  kleding ergens in Amsterdam. Dit fanatieke groep moslims kunnen heel gevaarlijk zijn.
  Zoals tijdens hun demonstraties met dreigementen in Den Haag ruim 3 jaar geleden.

 3. trampoline

  ‘Salafistische organisaties vormen een direct gevaar voor onze liberale democratie, verbied ze’

  Als de overheid weigert om ze te verbieden en zo onze samenleving te beschermen, dan hebben mensen die zich door deze lieden bedreigd voelen het volste recht om in voorkomend geval, ter zelfbescherming, het recht in eigen hand te nemen, toch?

 4. Feit

  Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb, die zei onlangs dat elke moslim “een beetje salafist” is.

  +

  “Salafistische organisaties zijn niet onschuldig. Ze vormen de voedingsbodem voor de radicalisering van steeds meer moslims. Ze vormen een rechtstreeks gevaar voor onze democratische grondwaarden. Om die reden moeten ze verboden worden.”

  Luister je mee, KErnst?

  Hier strijden we tegen. Doe je mee?

  1. Roughwood

   Die is zoals te verwachten oorverdovend stil en gaat in dit geval ook niet reageren, acuut gevalletje links selectief gehoor. Schermt zelf altijd met Trouw artikelen, maar zal dat nu niet doen in verband met onwelgevallige inhoud.

 5. Floris

  “Salafisten ­keren zich af van onze democratie en onze manier van leven,” legt hij uit. “Ze willen niet weten van de vrijheid van menings­uiting. Ze verwerpen de gelijkwaardigheid van man en vrouw. Ze vinden ­homoseksualiteit onaanvaardbaar. Ze haten ongelovigen en andersgelovigen. Ze vinden dat onze Grondwet en andere wetten ondergeschikt zijn aan de ­Koran en dat de sharia ook hier moet worden ingevoerd.”
  ——————————————————————————–
  Dit is helemaal in lijn met de islam.

  Islam zou in z’n totaliteit verboden moeten worden.

  Maar dat zit er uiteraard niet in. Olie en zo.

 6. Babaji538

  Ik vind het nuttig, dat dit soort artikelen
  niks bijdragen aan onze beeldvorming.

  Petra Hermans

  1. Floris

   Ik had het op de verwarming moeten spuiten, dan was het met een sisser afgelopen.

   Pa Hermans

   1. A3aan

    @ Floris: +++

    1. Zout

     +++++

   2. A3aan

    “De vrijheid van meningsuiting is een groot goed en dat geldt ook voor de vrijheid van religie.”

    Aangezien Islam, m.n. salafisme, geen religie maar een ideologie is die, zeker in Europa, niet gewenst is, is het geoorloofd salafisme te verbieden en te bestrijden. Géén salafisten in overheidsfuncties.

    1. monach

     In feite was profeet Mohammed de eerste salafist, en profeet Mohammed is het grote voorbeeld voor de moslims. Ook de koran is van zijn hand. Daarom is iedere moslim in meer of mindere mate een salafist. Verhaal kort – de gehele islam opdoeken is het beste voor de mensheid.

    2. monach

     Het salafisme is een islamitische stroming, waarvan de aanhangers terug willen keren naar de vroegste vorm van de islam, die ontstond toen Mohammed zijn geloof begon te prediken aan de Arabieren.
     De aanhangers van islamitische staat deden hetzelfde, dus terug naar de islamitische oorsprong van veroveren, stelen, verkrachten, seksslavinnen, en ongelovigen vermoorden. Want dat is precies wat profeet Mohammed ook deed.

     En omdat iedere moslim een minimaal een beetje salafist is, staat ons nog een hoop ellende te wachten.

 7. Ben Zine

  https://nos.nl/artikel/2181661-saudi-arabie-verspreidt-extremisme-met-miljarden-ook-in-west-europa.html?
  https://www.theguardian.com/us-news/video/2017/may/21/trump-joins-ceremonial-sword-dance-in-saudi-arabia-video

  Wrang dat het salafisme voornamelijk wordt geëxporteerd door Saoedi-Arabië (1e link), het land waar Trump zo dik mee is bevriend (2e link). De VS spelen een duivelse dubbelrol in het Midden-Oosten.

 8. Guus Geluk

  Ahmed Marcouch diende een motie in om te onderzoeken of salafistische organisaties konden worden verboden, maar het toenmalige kabinet zag er geen heil in.

  Ik ben het met deze columnist eens: salafistische organisaties moeten worden verboden. Eventueel met een stok achter de deur van een celstraf voor een ieder die een salafistisch element uit de grond probeert te stampen.

 9. Floris

  Salafisme: “Islamitische stroming die zegt het zuivere geloof uit de begintijd van de profeet Mohammed na te streven. De volgeling van deze leer zijn in hun interpretaties compromisloos en rechtlijnig. Wordt door Westerse veiligheidsdiensten gezien als een bedreiging voor de staatsveiligheid.”

  http://www.cultureelwoordenboek.nl/index.php?lem=8759

  Met andere woorden: de meest zuivere vorm van islam. Als dat een bedreiging voor de staatsveiligheid is (en dat is het) dan is er maar één conclusie mogelijk: er is iets heel erg mis met die islam. De hele islam.

  Als het fundament rot is, is de rest van het gebouw ook niet in orde.

  1. rafi

   Goed gezien.

 10. RobertMarsman

  Ik geloof dat Wilders al 10 jaar lang de noodklok luidt maar die wordt er voor belachelijk gemaakt. Als je het probleem echt wil aanpakken kan je beter de hele islam verbieden want het salafisme is het probleem maar een symptoom van het probleem.

 11. rafi

  Deze Belg kan het weten want, afkomstig uit een rooms-katholiek land, zal hij wel weten dat vroeger het roomse geloof net zo aankeek tegen protestanten en hen zozeer vervolgde dat Luther zelfs liever turks dan paaps wenste te zijn. Ook het Vaticaan heeft (immers nog nooit herroepen!) wereldlijke pretenties (VaticaanSTAD), had (en heeft nog steeds?) moeite met anders gelovenden en de paus wilde ook de baas spelen over wereldlijke vorsten via inquisitie en canoniek recht (denk aan bv. de investituurstrijd). Gelukkig is Europa daar nu van verlost (al zou ik niet tussen bv. Polen of Hongaren willen wonen). Maar het is wel handig om (niet teveel!) rooms-katholieken onder je bevolking te hebben: zij weten hoe de totalitaire EN gewelddadige islam werkt en denkt: ze kennen dus iets vergelijkbaars van huis uit en kunnen dus nuttige waarschuwingen geven, zoals bij dezen.

 12. Ni28

  Moslims die niet gewelddadig zijn denken in wezen niet anders dan de gewelddadige. Op hun tijd zullen zij toch de partij kiezen van de gewelddadige groep boven de onze.

  1. monach

   Inderdaad, je hebt actieve salafisten [openlijke jihad], en passieve salafisten [geven stilzwijgende goedkeuring aan de actieve salafisten].

 13. denk eens na

  Wat die filosoof heeft opgeschreven wordt hier op dds dagelijks gezegd

 14. monach

  Islamitische Staat waren ook salafisten met een ideologie van de wereld veroveren en de mensheid te zuiveren middels genocide.
  De nazi’s hadden ook een dergelijke ideologie.
  Salafisten zijn daarom de nieuwe nazi’s, en omdat ieder moslim minimaal een beetje salafist is, blijken we een volk binnen gelaten te hebben die een soort van nazi ideologie aanhangen.

  En als we deze ideologie, met iedere niet-moslim als doelwit, en die voortkomt uit de koran, laten gedijen, dan is de ellende voor de volgende generatie niet meer te overzien

 15. Nasrani

  Ongeloofelijk! Wat een nieuws. Dit zal in Nederland inslaan als een bom.

  1. sonar

   Nasrani dan wel het liefst in Den Haag.

 16. cor wit

  Onze politiek gaat hier niks mee doen .
  Zij gaan liever thee drinken in de moskee. Rutte vind het allemaal best .
  Zij wachten zoals altijd tot het te laat is .
  En dan gaat Rutte na een aanslag zijn zogenaamde medeleven tonen aan de nabestaande. Hij heeft ook een spreek woord de onderste steen komt boven .
  Zoals ik al eerder heb geschreven deze man is een gevaar voor Nederland .
  Rutte heeft nog steeds niet in de gaten dat de islam maar ėėn doel heeft .
  Verwijder deze man uit de politiek aub.
  Ps welke democratie.!!!! ?????

  1. Zout

   @Cor: De democratie van 150 zetels gedeeld door de stem van 10.563.456 kiezers = 0,000014199898215% (Tweede Kamerverkiezingen 2017)

 17. PindaRinda

  Triest maar waar!NIET meer terug te draaien ook!De linkse pemperaars hebben ons land verkwanselt aan “MULTICULTI”!Over 50 jaar een moslimstaat en geen enkele kerk meer te vinden in waarschijnlijk HEEL Europa!Een waarschuwende vinger word gebroken en de houder ervan weggezet als RASCIST!Een woord dat allang zijn betekenis en doel heeft verloren en alleen nu wordt gebruikt om politieke tegenstanders te demoniseren en minderheidsgroepen een stem en AANDACHT te geven!Een blik op het wereld gebeuren leert ons dat het europese gedachtengoed een links socialistisch speeltje is geweest en steeds dieper wegzakt in de beerputten waar het de afgelopen decennia in is weggezonken een ondragelijk stank achterlatend!En “het volk”wat over het machtigste wapen beschikt,ooit in kiezers handen gegeven,ZIJN STEM,verzaakt deze, uit angst voor het onbekende, keer op keer te gebruiken!De enige macht die ECHT teld in deze, tot ondergang gedoemde wereld, is GELD!GELD en nog eens GELD!

  1. Frits Jansen

   Als je een beetje rechts bent vind je het wel prima dat het geld wint. Want van islam word je net rijk, tenzij je toevallig boven een oliebron woont.

   Op Cyprus zag ik overigens een (roomse) kerk die tot moskee was omgebouwd. Fris wit geschilderd van binnen, en met een heerlijk acht tapijt in plaats van die kille stenen.

   Nee, ik ben rooms noch moslim.

 18. Kodi

  Zeer griezelige reportage van Israëlische journalist die undercover gaat als moslim-immigrant.

  Volgens hem zijn niet aanslagen het gevaarlijkst maar de silent takeover van orthodoxe islam.

  “The DNA of European Islam, is a radical DNA.”

  https://www.youtube.com/watch?v=EOznoFtkBOg&ab_channel=ArutzShevaTV

  1. Kodi

   Germany: Arab-Israeli journalist forges Syrian passport and poses as refugee, concludes most migrants don’t intend to integrate
   https://theoldcontinent.eu/arab-israeli-journo/

 19. Frits Jansen

  Salafisten zijn een marginaal gezelschap van religieuze extremisten, een soort islamitische Staphorstenaren. Het lijkt me veel te vroeg voor paniek.

  Nee, de vrees wordt niet door de vroegere Belgische minister-president uitgesproken maar zijn broer.

 20. Troelstra

  Hans Jansen – Islamiseren zonder meerderheid

  Een kleine, vastberaden groep gewelddadige moslims die de sharia in alle details serieus neemt, en toegepast wil zien, pleegt zo nu en dan terreurdaden, want de koran en de sharia roepen daartoe op; misschien niet in alle interpretaties maar wel in die van de beroepsmoslims. De rest van de bevolking wordt hier angstig door, en zal geneigd zijn de overlast van die terreur af te kopen door de vechtbooslims ‘een beetje’ hun zin te geven. Dan maar geen tekeningen en cartoons over Mohammed in de krant, en weg met de islamkritische boeken die in de universiteitsbibliotheken bewaard worden. Is het echt zo erg als boekhandels geen islamkritische drukwerkjes in hun etalages achter het glas leggen? Wanneer een gewelddadige halfbezeten minderheid (die misschien niet eens de echte islam vertegenwoordigt, want ‘islam is vrede’, zei die professor laatst nog op de tv) – wanneer die vrome minderheid verwijdering van zulk drukwerk eist, wat maakt dat dan eigenlijk helemaal uit? Als kleine kinderen geen eten hebben, dat is pas erg. Maar de terreur van zo’n vastberaden minderheid zal op den duur steeds meer last veroorzaken, en aanvankelijk als ongewenst en vervolgens als ondragelijk worden beschouwd: het zal op den duur haast elk offer waard zijn om van booslimse kwaadaardigheden verschoond te blijven. Ook moslims zullen zich mogelijk ergeren aan sharia-fundamentalisten, maar zullen zich niet openlijk tegen de invoering en toepassing van de sharia willen keren. Niet alleen omdat verzet gevaarlijk is, maar ook omdat onder moslims de vage overtuiging heerst dat de sharia heilzaam is, mogelijk zonder altijd precies te weten waarom dat zo zou zijn. De politieke bewegingen in het land zullen het als hun taak gaan zien booslimse terreur te stoppen om te voorkomen dat er nog meer slachtoffers vallen, dat wil zeggen: ze zullen de booslimse minderheid geen aanstoot willen geven, dat wil zeggen: zij zullen het als hun taak gaan zien te verbieden wat de islam verbiedt en op te leggen wat de islam oplegt. En dat wil dan zeggen dat die politieke groeperingen de sharia aan het invoeren zijn en daarmee dus meewerken aan verdere islamisering van de hele bevolking, zonder dat het sharia-fundamentalisme, of zelfs maar mildere vormen van de islam (indien voorhanden) een meerderheid hebben. Dit procedé is al effectief vanaf een laag promillage vechtbooslims binnen een bevolking. De niet-islamitische politieke partijen van alle schakeringen zullen van de niet-islamitische bevolking eisen dat ze dingen nalaten die gewelddadige moslims boos zouden kunnen maken. De gewelddadige moslims hoeven zelf niets te doen, de niet-islamitische politieke bewegingen die het individuele overleven van hun aanhangers prioriteit geven, nemen hun taak over en doen het werk. Ook op islamcritici hoeven moslims die tot het gebruik van geweld geneigd zijn, nauwelijks nog te letten: de herinnering aan Theo van Gogh en de aanblik van een zwaar bewaakte partijleider wiens burgerleven onmogelijk gemaakt is, heeft een kalmerende werking op andere politici, op uitgevers, redacties, boekhandelaren en auteurs. Met weinig moeite kan zo een onvoorspelbare vastberaden gewelddadige groep de omringende maatschappij manipuleren en op kosten jagen, want elke vorm van verdediging tegen terreur kost geld. Die kosten wil de overheid liever niet dragen, want het geld moet naar de EU en Griekenland. Op die manier is het landsbelang geworden om in ’s hemelsnaam dan maar shariaregels in te voeren, dat is: te islamiseren. Wanneer kritiek op de islam, omwille van de lieve vrede, eenmaal verboden zal zijn, zullen mensen vergeten waarom je ook weer geen moslim moest worden. Een van de eisen van de islam is: geen religieuze symbolen van andere godsdiensten in openbare ruimten. Wanneer andere godsdiensten dan de islam eenmaal uit het openbare leven verdrongen zijn, zijn de velden rijp om te oogsten. Het is voor deze tactiek noodzakelijk herinneringen aan de niet-islamitische wereld buiten beeld te houden: geen davidssterren, kruisen, sinterklazen, bijbels, kerstbomen of, in de supermarkt, wijn en ham. Maar hoe zat het nu toch ook weer, waarom was het verkeerd tot de islam toe te treden? Omdat de theologie van de islam mensen er toe brengt hun schouders op te halen over de redelijkheid. Zonder basisrespect voor redelijkheid kan een moderne maatschappij (die het moet hebben van innovatie en talent) niet overleven. Zonder respect voor redelijkheid, zonder geloof in de vrije wil, zonder een vorm van wederkerigheidsethiek (‘wat gij niet wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet’), zonder vrijheid van meningsuiting, zonder emancipatie van vrouwen, slaven en ongelovigen zullen ook het huidige Amerika en het huidige Europa geleidelijk aan veranderen in wat Libië nu al is. Een groep van een paar duizend beroepsbooslims is in staat een proces op gang te brengen waarop onze geliefde en capabele regeerders geen antwoord hebben.

 21. Troelstra

  Islam = fascisme

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.