Groningers zijn het zat: gaan weer de straat op tegen de regering

Wat gebeurt er als er alleen maar ambiguïteit heerst en ontoereikendheid over een belangrijk en heet onderwerp? Dan is het volk het op een gegeven moment gewoon beu. De Groningers hebben veel te verduren gehad, maar er komen geen goede oplossingen. Daarom gaan de Groningers weer de straat op.

In de stad Groningen is vanavond opnieuw een fakkeloptocht uit protest tegen de gaswinning in de provincie. Aanleiding is de relatief krachtige aardbeving van vorige week in Zeerijp, met een kracht van 3,4. Vorig jaar februari was er ook zo’n demonstratieve mars, daar deden toen 4000 mensen aan mee. Dit keer rekent de organiserende Groninger Bodem Beweging (GBB) op 8000 à 10.000 deelnemers.

De regering houdt rekening met het stoppen de gaswinning en daarnaast ziet het de gasinkomsten niet meer als vitaal voor de begroting. Dat zijn al een aantal stappen, maar het doet voor de rest weinig aan de kosten en schade die al gemaakt zijn. Juist vanwege dat punt is de bevolking boos.

De regering moet de mensen betalen via een constructie, of via de Staat zelf of via de NAM, om de Groningers tegemoet te komen. Zo lang daar geen duidelijkheid over bestaat is het voor de rest allemaal poppenkast. Een theaterstuk om beleid vooruit te schuiven en de burgers bezig te houden. Mark Rutte vertelde dat het door de formatie komt dat de procedures omtrent schade nog niet duidelijk zijn. Binnen de regering is daar dan weer onduidelijkheid over.

Stop met ronddwalen, stop met excuses en stel de goede prioriteiten. Uiteindelijk komt het daar op neer, prioriteiten stellen.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

13 reacties

 1. Archetype01

  juist groningen, laat je horen.

 2. fusilier

  Denk je nou werkelijk dat Groningen wat interesse bij deze m.p opwekt, deze M.p gaat over lijken als het om geld gaat .Er is geld zat , maar ze laten die mensen gewoon dood bloeden. Smerige streken van deze overheid met voorop gladjanus wiebus en rutte.

  1. van Urk

   De Palestijnen hebben het geld vele malen harder nodig.

   1. Zout

    Rutte en zijn D66-vrienden hebben liever islamvrienden dan dat ze de huishouding van Groningen op orde brengen, zoveel blijkt wel. Nu is Sigrid Al Kaan natuurlijk ook goed bekend met de islam, haar man is immers palestijn.

   2. Lex

    De Palestijnen hadden in welvaart kunnen leven ze hebben er zelf voor gekozen dus nu ook niet janken.

   3. Abri079

    Beste Van Urk,

    Je opmerking is werkelijk terecht! Wat een sufferds zijn de de donateurs uit de wereld.
    De leiders van de groepen in Libanon hebben het geld echt nodig.
    Het leven in andere landen is zoveel duurder.
    De Libanese livre is niet meer wat het ooit geweest is.

 3. DolleDries

  Griezelig die fakkel optochten.

  1. van Urk

   DolleDries@ Inderdaad een roekeloos gedrag van de Groningers. Willen zij met al dat gas in de buurt soms heel Groningen gaan opblazen?

 4. Zout

  In de provincie Groningen wonen ongeveer 580 duizend mensen. Ongeveer 400 duizend Groningers mogen hun stem uitbrengen maar doen dat niet allemaal. Stel dat ongeveer 60% hun stem uitbrengt, dan blijft de teller steken op 240.000 stemmen. Er zijn ongeveer 65.000 stemmen nodig voor een zetel in de Tweede Kamer waar er ook weer 150 zetels verdeeld worden.

  De provincie Groningen staat garant voor ongeveer 3,5 zetels. Een lachertje, en dat blijkt ook. Den Haag heeft al tientallen jaren politieke schijt aan Groningen en zal dat ook houden, denk ik.

 5. DolleDries

  Gisteren is aan alle leden van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden een vier pagina’s lange memo overhandigd, waaruit blijkt dat de regering Obama, de FBI, de Hillary Clinton campagne en het ministerie van Justitie op buitengewoon illegale wijze hebben samengespannen en hun macht op extreme wijze hebben misbruikt tegen president Donald Trump, zowel tijdens als na de verkiezingen van 2016. Tal van parlementariërs toonden zich geschokt en verbijsterd. De memo zou wel eens een groot aantal kopstukken hun baan kunnen kosten, inclusief Robert Mueller, die de speciale onderzoekscommissie naar Trump leidt.

  Een Congreslid vergeleek het illegale pact tegen Trump met ‘de activiteiten van de KGB in Rusland… Het is zo alarmerend, dat het Amerikaanse volk dit moet zien,’ aldus de Republikeinse afgevaardigde Jim Jordan. ‘Het is zorgwekkend, het is schokkend,’ waren de woorden van collega Mark Meadows. ‘Een deel van me wenst dat ik het niet had gelezen, want ik wil niet geloven dat dit soort dingen in dit land, wat mijn thuis is en waar ik van houd, kunnen gebeuren.’
  Een groot aantal andere Congresleden pleitten er eveneens voor om de informatie over het complot, dat behalve illegaal ook ronduit verraderlijk is, zo snel mogelijk vrij te geven, en spraken de verwachting uit dat daarna hoogstwaarschijnlijk de nodige koppen zullen gaan rollen, en sommigen mogelijk in de gevangenis zullen belanden.
  ‘De echte Obama, de wraakzuchtige narcist, aan iedereen blootgesteld’
  ‘Deze FBI/FISA (Foreign Intelligence Surveillance Act) documenten zijn verwoestend voor de Democraten,’ reageerde voormalige Secret Service agent Dan Bongino. ‘Het hele beeld van een welwillende Barack Obama zal worden vernietigd. De echte Obama, de wraakzuchtige narcist, zal nu aan iedereen worden blootgesteld.’
  Eerder schreven we over researchfirma Fusion GPS, dat de voormalige Britse spion Christopher Steele inhuurde om een nepdossier over zogenaamde samenwerking tussen Trump en Rusland samen te stellen. In oktober vorig jaar onthulde de Washington Post voor de eerste keer dat de Democratische Partij en het campagneteam van Hillary Clinton de financiers en opdrachtgevers van dit nepdossier waren.
  ‘Grootste schandaal in Amerikaanse geschiedenis’
  De reacties van het publiek liegen er niet om. ‘Obama’s FBI spande samen met de Clinton campagne om een presidentskandidaat, en daarna een gekozen president en zijn gezin, te vernietigen. Het is het grootste schandaal in de Amerikaanse geschiedenis. Het publiek dient de waarheid te horen.’
  ‘Goed om te weten, en begrijpelijk dat de leden van het comité van het Huis woedend zijn. Maar als het eindresultaat niet een aantal aanklachten en vervolgingen wegens schandelijke criminele opruiing is, zal de Obama/Hillary corruptie de nieuwe norm zijn.’
  ‘Als Congresleden op de nationale tv verklaren dat deze memo onze democratie kan bedreigen, moet je deze zeker vrijgeven. Dit spelletje van het moerastuig in DC moet worden beëindigd.’
  Vallen Obama en Hillary nu ook in Europa van hun voetstuk?
  Het Witte Huis zou de memo mogelijk binnen 5 dagen aan de pers geven, waarna het volk zelf de omvang van het schandaal, dat met de info die nu al beschikbaar is ‘Watergate’ velen malen overtreft, kan bepalen.
  Of Barack Obama en Hillary Clinton dan ook in Europa hun ‘heilige’ status verliezen bij de elite, is echter maar de vraag. De jarenlange blinde aanbidding van beide Democraten, gekoppeld aan de redeloze haat tegen Trump, lijkt daarvoor bij de door links beheerste massamedia te groot. Die kunnen zich niet van hun jarenlange ‘verlossers’ afkeren, zonder enorm gezichtsverlies te lijden – hoe hard de feiten ook zijn.

 6. trampoline

  Als onze overheid de schadeloosstelling samen met de aandeelhouders van de NAM zo opzettelijk vertraagt, dan is het volstrekt begrijpelijk als de Groningers weigeren tot die tijd nog langer belasting te betalen.
  De tijd van je fatsoenlijk gedragen is voorbij!

 7. Rosasolis

  Eindelijk komen de Groningers op voor hun rechten. Ik wens hun veel succes, maar ik twijfel als dit grote demonstratie enige indruk zal maken op Rutte. Gisteren was er een interessant interview op radio 4, met een bekende organist. Die een zeer schokkende
  rapport gaf over de schade aan de orgels in de hele provincie, veroorzaakt door de
  aardbevingen. Groningen is beroemd als de “Orgel Tuin van Nederland”. Maar de schade is enorm. Sommige orgels zijn nu over 350 jaar oud, en het zal een vermogen
  kosten om ze van de schade te herstellen. Een van de orgels die beschadigd werd door het recent aardbeving is de prachtige Martini orgel in Groningen stad. Jaren geleden gaf ik een recital in dit Martini Kerk, met een bekende organist…Welke orgel
  is nu de allermooiste van Nederland: Die van de St. Bavo in Haarlem, (waarop Handel heeft gespeeld), of de Martini orgel in Groningen?
  Ik ben benieuwd of het Ministerie van Cultuur zal miljoenen beschikbaar stellen, om de
  prachtige orgels van Provincie Groningen te herstellen?

 8. Babaji538

  De overgang tussen woning en straat
  is volgens mij, miniem.
  Petra Hermans

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.