Staatscommissie en Tweede Kamer opnieuw woedend om Defensiebeleid

Staatscommissie en Tweede Kamer opnieuw woedend om Defensiebeleid

De commissie-Van der Veer heeft tergende conclusies getrokken met betrekking tot het Defensiebeleid. De Tweede Kamer heeft door het rapport woedend gereageerd op de Defensietop, maar uiteindelijk is het allemaal een show voor de bühne.

De meeste partijen willen dat minister Bijleveld van Defensie alle conclusies en aanbevelingen van de commissie zo snel mogelijk overneemt. Zij heeft dit al toegezegd. De commissie zegt dat het veiligheidsbeleid snel kan worden verbeterd en dat dit geen rocket science is.

De VVD is boos op de Defensietop en snapt niet waarom er nog niets veranderd is aan het beleid, ondanks alle kritiek vorig jaar. Mede door het mortierongeval is voormalig minister Hennis van de VVD opgestapt. Maar er is niet veel tijd verstreken tussen deze momenten en nu getergd gaan reageren is politieke poppenkast.

De problemen bij Defensie zitten veel dieper. Geldtekort en daardoor structurele problemen bij Defensie. Dit tast de processen aan en de structuren binnen de organisatie. Net doen alsof dit binnen een aantal maanden, of zelfs maar jaren, is opgelost is puur wensdenken. Mede door de VVD is afgelopen decennia structureel bezuinigd op Defensie en dat heeft langdurige problemen tot gevolg.

In plaats van heel de tijd boos doen en gaan wijzen naar de Defensietop, moet de politiek vooral even aan zelfreflectie doen. Een aantal keer concluderen dat de politiek tekort is geschoten is niet genoeg. Men moet in de Tweede Kamer erkennen dat zij degene zijn die mensen op militaire missies stuurt en Defensie onderhoudt in de vorm van budgetten. Alleen dan kunnen we stappen ondernemen.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties