Uitzendbureaus werken massaal mee aan discriminatie: liever geen Marokkaan of Turk? Geen probleem!

Geen categoriejan 30 2018, 11:00
"Mag ik eigenlijk niets van vinden en zeggen, maar ik snap het."
Volgens de Nederlandse wet is het niet geoorloofd voor werkgevers om te discrimineren (op basis van huidskleur, afkomst, religie, etc.). Uit onderzoek van Radar blijkt echter dat uitzendbureaus die gevraagd worden door werknemers om actief mee te werken aan discriminatie tegen Turken, Marokkanen en Surinamers dat best willen doen.
De NOS meldt dat Radar een undercover-onderzoek uitvoerde door contact op te nemen met uitzendbureaus, zogenaamd uit naam van een callcenter. De Radar-redacteur in kwestie (die zich voordeed als iemand van het bedrijf dat callcentermedewerkers wilde aannemen) liet vervolgens weten aan het uitzendbureau dat men liever geen Turken, Marokkanen of Surinamers wilde hebben.
Dat is discriminerend en daardoor in strijd met de wet (en de grondwet!). Toch wilden bijna de helft van de 78 gecontacteerde uitzendbureaus hier best aan meewerken. Zo kregen Radar-redacteuren uitspraken te horen als "mag ik eigenlijk niets van vinden en zeggen, maar ik snap het" en "ik mag het niet hardop zeggen, maar ik heb het gehoord."
Met andere woorden, de uitzendbureaus weten dat ze de wet aan hun laars lappen, maar doen het lekker toch. Of zijn daar in ieder geval toe bereid.
Het trieste met mensen als Sylvana Simons is dat hun gejank over racisme waar er geen racisme is ervoor zorgt dat écht racisme genegeerd wordt. Dat zul je nu ook zien. De meeste rechtste sites zullen dit nieuws ongetwijfeld negeren of zelfs goedpraten -- niet omdat racisme oké is, maar omdat Simons en co. ervoor hebben gezorgd dat nepracisme eerst en vooral gebruikt wordt om alles en iedereen wat maar enigszins rechts is mee om de oren te slaan. Het is een politiek wapen geworden in de handen van extreemlinks, en dus doen de meeste rechtse commentatoren liever alsof racisme en discriminatie helemaal niet voorkomen.
Niet slim, want juist daardoor geven we Simons op termijn juist invloed. Waar er écht sprake is van discriminatie moeten wij van rechts hard optreden en ingrijpen. Want de strijd tegen racisme heeft niets te maken met links en rechts... of zou dat niet moeten hebben.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten