Krijgt Wilders toch nog zijn zin? Rotterdamse Essalammoskee mogelijk illegaal gebouwd

PVV-voorman Geert Wilders pleit al jaren voor het afbreken van de Rotterdamse Essalammoskee, voor hem hét symbool van de islamisering van Nederland. Nu lijkt het erop dat hij zijn zin misschien ook nog eens zal krijgen.

De Essalammoskee in het Rotterdamse Feijenoord – de wijk waar de gelijknamige club gehuisvest is – is de grootste moskee van Nederland: duizenden gelovigen kunnen er tegelijk terecht, en zelfs voor een stad als Rotterdam met een toch al goedgevulde skyline valt het gebouw goed op. Voor sommigen staat dat symbool voor de religieuze vrijheid in ons land, maar voor Geert Wilders is het vooral hét teken dat de islamisering ver is doorgeslagen. Als de PVV’er al een hekel heeft aan “haatpaleizen” in het algemeen, is dit toch wel zijn meest gehate plek: wat hem betreft mag het ding zo snel mogelijk tegen de vlakte.

Tot voor kort leek dat een loze campagneleus waarvan iedereen – inclusief, hopelijk, Wilders zelf – ook wel wist dat het er nooit van zou komen. Dat die realiteit is echter flink op losse schroeven komen te staan, nadat pijnlijke feiten over de bouw van de moskee naar buiten zijn gekomen. De kans is namelijk aanwezig dat het gebouw helemaal nooit gebouwd had mogen worden, omdat de contracten die destijds voor de koop van de grond en de bouw misschien niet rechtsgeldig zijn. Hoe dat kan? De statuten van de moskee bevatten ooit een passage dat bestuursleden enkel gekozen mochten worden uit bewoners van Rotterdam-Zuid, om zo de binding met de buurt te versterken. Die statuten zijn echter gewijzigd, waarna Arabische lieden – dat wil zeggen, in Arabische landen woonachtig – tot het bestuur toetraden. Die lui hebben vervolgens de desbetreffende contracten getekend.

De Rotterdamse rechter heeft nu echter, naar zin van de Marokkaanse moskeegemeenschap, bepaald dat die statuutwijzigingen op onrechtmatige wijze zijn doorgevoerd. Dat betekent dus dat de desbetreffende Arabieren nooit in het bestuur hadden mogen zitten, én dat de door hun getekende stukken niet geldig zijn. Wat dus weer betekend dat er in feite nooit toestemming door de gemeente is verleend voor de bouw van de Essalammoskee.

Of de moskee daarmee echt gesloten zal worden en afgebroken wordt? Dat lijkt toch nog steeds een onwaarschijnlijk scenario. Hoe je het ook wendt of keert, het ding staat er, en dat gaat de gemeente niet zomaar ongedaan maken. De boel tegen de vlakte gooien en er iets anders voor in de plaats neerzetten is een enorm kostbare operatie waar weinig animo voor zal zijn, en moskeeën lenen zich vanwege hun zeer specifieke architectuur nou ook niet echt voor het omdopen tot een andere functie ofzo. Nee, waarschijnlijker is dat er alsnog een nieuw contract wordt opgesteld, om de boel legaal te krijgen. Maar reken maar dat Wilders het tot zijn beloftes voor de gemeenteraadsverkiezingen zal maken om de sloopbal wél tegen die islamitische muren te smijten.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

20 reacties

 1. Nasrani

  ‘T zou fijn zijn. Hoe meer moskeeën worden afgebroken hoe beter. Beter voor Nederland, beter voor de wereld.

  1. Zout

   Amen!

   1. hans-e-pans

    Tijdens de bouw van deze moskee blijken er vele dingen niet volgens de ingediende bouw-/werktekeningen gebouwd te zijn. Tijdens de bouw schijnt er een soort van regiebouw plaatgevonden te hebben, dat betekend dat er tijdens de bouw delen van het gebouw zijn veranderd zonder daar de gemeentelijke instanties in te kennen.

    De meest opvallende afwijking van bouw-/werktekeningen zijn de minaretten die naar verluid twee maal zo hoog gemaakt als dat op de tekeningen was aangegeven. Bouw-/werktekeningen zijn contractstukken waarnaar overeenkomstig de moskee gebouw zou moeten zijn. Daarom heten ze ook bouw-/werktekeningen.

    Tijdens de bouw moet de verantwoordelijk dienst van de gemeente toezicht houden of de bouw wordt uitgevoerd overeenkomstig bouw-/werktekeningen waar de goedkeuring op is verstrekt. Men zal bouwcommissie van Rotterdamse Essalammoskee wel op de blauwe ogen vertrouwd hebben dat de bouw volgens de contracstukken uitgevoerd zou worden.

  2. Pjotter

   Nasrani@ Reken je niet rijk en onderschat de invloed van de islam in NL niet.

 2. Anton Adriaan

  Maar natuurlijk zit hier illegaal geld in deze moskee! Dat hoef je je niet eens af te vragen.
  Vanaf het begin van de bouw van dit afzichtelijke project gaat het al mis met alle eerlijkheid. Maar.. aan de andere kant, had je werkelijk verwacht dat het bestuur van deze moskee het eerlijk volgens de boekjes ging doen? Neh, natuurlijk niet!

  1. meanstreak2099

   nope, kan me nog een verhaal bedenken dat er een illegale moskee werd gebouwd met tegenzin van de buurt en die werd door de gemeente ook gelijk legaal gemaakt.
   ik wens wilders succes maar dit is gewoon vechten tegen de bierkaai

 3. Marija

  haha tis nog geen 1 april hoor………..

 4. Lex

  Volgens mij is deze moskee gefinancierd door Qatar Arabische emiraten.

  Hopelijk word de wet nu eens nageleefd en worden er acties ondernomen.

  1. denk eens na

   Het was laatst in het nieuws dat de pvda salafisten willen tolereren . Ene burgemeester van rotjeknor was het daar volledig mee eens .

 5. Feit

  Kunnen we niet alvast een museum maken van dat gebouw?

  Er komt een tijd dat we onze kinderen moeten vertellen dat er in NL ooit moslims gewoond hebben.

 6. Kodi

  Goed bekeken is iedere Islamitische haathut hier illegaal, want de Islam hoort niet in Nederland.

 7. sjun

  Er kan toch gewoon een markthal, theater, conferentieruimte en bazaar van gemaakt worden? Zo functioneert het gebouw nu ook al alleen gebeurt dat nu zonder dat er belasting afgedragen wordt.

 8. Duke

  De rechter en rechtmatigheid doen er niet toe, zolang de gemeente maar toestemming geeft. Iedereen in Rotterdam kan dus bouwen wat hij wil. Nou ja, iedereen misschien niet (discriminatie).

 9. buitenbeentje

  het is allemaal heel interessant, maar er gaat niets veranderen. De moskee blijft staan, de salafisten blijven salaferen en de gemeente blijft likken. Fraude heet in Arabische landen handel en dat is cultuur, dat moeten we respecteren. Hoe vaak zien we niet bij dit soort instanties dat er gesjoemeld wordt met geld en vergunningen. Een Nederlander kan meteen beginnen met slopen, je zou het discriminatie kunnen noemen, maar dat is éénrichtingsverkeer.

  Aboutaleb wordt binnenkort waarschijnlijk lid en zet persoonlijk zijn handtekening.

 10. Ni28

  Dit voorval laat zien dat het Midden Oosten het hier voor het zeggen heeft en niet onze overheid. Of is de overheid zo dom en bang voor de islamitische gemeenschap dat zij uit hun hand eten. Daarom blijft alles bij het oude en wordt er een A4-tje toegevoegd die niets uitmaakt, waar kennen wij dat van?

  1. Marija

   Klopt arabieren hebben de macht overgenomen en nederlandse s.ukkel-regering volgt willoos en klakkeloos.

 11. Gerlos

  Deze moskee stinkt aan alle kanten, met geld duistere figuren en met de bouw. Het zou een zegen zijn van Allah als dit gedrocht met de grond gelijk gemaakt gaat worden, natuurlijk met de wil van Allah.
  Opgeruimd staat netjes.

 12. RobertMarsman

  Of die nu wel of niet illegaal gebouwd is. Ze zouden elke moskee in Nederland moeten sluiten, aangezien moskeeën niets anders zijn dan islamitische barakken waar jihadisten gerekruteerd worden.

  1. Zout

   De eerste werd geopend in 1955. Vandaag de dag staan er meer dan 450!

   1. Original NL

    Zout…Dat zijn er 450 te veel!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.