Antisemitische schoften vallen joods restaurant Amsterdam waar Palestijn aanslag pleegde wéér aan

Geen categoriejan 03 2018, 21:00
In december werd het kosjere restaurant HaCarmel in Amsterdam óók al aangevallen, toen door een Palestijn die alle ruiten aan diggelen sloeg, 'uit woede om de erkenning van Jeruzalem als hoofdstad van Israël'.
Het is weer eens zover hoor. In december werd het kosjere restaurant HaCarmel aan de Amstelveenseweg te Amsterdam al eens aangevallen. Destijds gebeurde dat door een 'Palestijnse' terrorist, die met een Palestijnse vlag in de ene hand en een knuppel in de andere de ruiten van de eetzaak aan diggelen sloeg. Daarna stapte hij nog even de zaak binnen om een daar hangende Israëlische vlag te jatten en daarmee wat in het rond te zwaaien. Toen dat zich alles had voltrokken, grepen agenten - die het hele voorval hadden zien gebeuren, maar niets deden om het te verhinderden - eindelijk in, en werd de antisemitische gek afgevoerd.
Antisemitisch? Ja. Want ook al is het officiële verhaal dat dit komt door de 'schandelijke' erkenning van Donald Trump: dit is antisemitisme. Immers: als het je écht puur om die beslissing gaat en je echt je woede met geweld met uiten, dan val je de Amerikaanse ambassade aan. Of desnoods de Israëlische. Maar het restaurant van een man die noch in Amerika, noch in Israël woont? Het enige wat hem en dat hele gedoe bindt is zijn geloof of afkomst, en dat maakt het tot een rein antisemitische daad.
Enfin: het blijkt niet het einde van het verhaal te zijn. De betreffende restauranteigenaar had waarschijnlijk gehoopt dit alles in 2018 achter zich te kunnen laten, maar niets bleek minder waar. Deze week kwam een nieuwe straatterrorist langs om een presentje achter te laten: hij of zij besmeurde de gloednieuwe ruiten met "een nog onbekende substantie". En nee, dat is geen ongelukje geweest, aldus de eigenaar:

'Ik ben kwaad. Ik geloof niet dat het een ongelukje was. Het zit op twee ramen. Niemand doet dat', zegt Bar-On, de eigenaar van het restaurant. 'Bij de buren wordt nooit op de ramen gespuugd, maar bij mij wel.'

Ja, hoe zou dat nou komen? Zou het misschien te maken hebben met zijn afkomst, waar sommige mensen nogal een hekel aan lijken te hebben? Dat ligt natuurlijk meer dan voor de hand, al helemaal na de vorige aanval: iets anders hierachter zoeken, is simpelweg naïef.
Vooralsnog lijkt men geen idee te hebben wie erachter zit, en de eigenaar lijkt ook weinig vertrouwen meer te hebben dat de politie dat zal ontdekken. En geef hem eens ongelijk: de vorige terroristische gek, die op heterdaad betrapt werd, mocht na een paar dagen alweer gaan. Waarom zou dat nu anders gaan? Toch geeft de man zich niet gewonnen:

Hij denkt er niet over om te stoppen: 'Ik ga nog tien restaurants openen. Niemand breekt mijn leven. Alleen met een kogel misschien, anders niet.'

Triest genoeg zullen die tien restaurants dan wel eens goed moeten nadenken over het aanpakken van hun beveiliging: zoveel heeft ons deze gebeurtenis wel weer getoond.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten