Drama in Trumpland: Breitbart-baas Bannon en Trump trekken ten strijde... tegen elkaar

Geen categoriejan 04 2018, 8:00
Het gaat helemaal mis in Trumpland.
Het kan verkeren. Zo waren twee van de meest invloedrijke mannen van de 'nieuw-rechtse' beweging een ongelooflijke force to be reckoned with, juist ómdat ze samenwerkten, en zo besluiten ze opeens om elkáár aan te vallen. Want ja, het is helemaal losgegaan in Trumpland.
Breitbart.com-baas Steve Bannon zegt namelijk in een nog te verschijnen boek dat Donald Trump Jr.'s (dat is dus president Trumps zoon) ontmoeting met de Russen "verraderlijk" was. Ook wordt hij geciteerd als zeggende dat het echte onderzoek van special investigator Robert Mueller zich richt op witwaspraktijken en fraude... en dat die uiteindelijk via Don Jr. en Jared Kushner naar Trump zelf leiden.
Oh ja, voegde hij daar aan toe, en die Don Jr. gaan ze helemaal aan gort scheuren bij de FBI. Op nationale tv.
Trump kon dat niet waarderen en liet weten in een persverklaring dat Bannon volgens hem "niet alleen zijn baan verloor" toen hij ontslagen werd, "maar ook zijn verstand." Hij beschuldigt de Breitbart-baas ervan dat hij niet loyaal is, dat hij roddelt, leugens verspreidt, en alleen maar actief werd voor de Trump-campagne voor zichzelf.
Oeps.
Oh, en het laatste nieuws is dat Trumps advocaat Bannon een brief heeft gestuurd waarin hij hem het bevel geeft om zijn mond te houden over de president en diens familie. Hij zou zijn geheimhoudingsplicht namelijk geschonden hebben.
Tot voor kort waren Trump en Bannon uitgesproken bondgenoten. Bannon gebruikte Breitbart om alle concurrenten van Trump uit te schakelen: van Rand Paul tot Jeb Bush, en van Marco Rubio tot Ted Cruz. Iedereen besefte tijdens de campagne dat het de 'Trump-Breitbart-Bannon'-tandem was die Trump zo'n sterke kandidaat maakte... en die hem in staat stelde om elke controverse het hoofd te bieden.
De afgelopen paar maanden is Trump echter steeds meer als een 'normale Republikeinse president' gaan regeren. Ja, op Twitter is hij nog de nationaal-populist, maar in de praktijk -- dus qua beleid -- lijkt hij meer op George W. Bush en George H.W. Bush dan op de Trump van tijdens de campagne. En dat vindt Bannon maar niks, wat ongetwijfeld de reden is dat die Trump nu publiekelijk aanpakt.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten