Lijsttrekker DENK-Rotterdam trapt de campagne bijzonder origineel af: ‘Rechtse politici wakkeren racisme aan!’

Het is weer eens een uitspraak die je zelden hoort.

Langzamerhand begint de campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen toch echt op gang te komen. En in zo’n campagne heb je twee manieren waarop je kunt proberen meer stemmen in de wacht te slepen: door duidelijk te maken waarom jij een goede keuze bent en – als je daar weinig argumenten voor weet te vinden – waarom de rest waardeloos is.

Een opiniestuk van DENK-Rotterdam-lijsttrekker Stephan van Baarle in de linkse schreeuwkliek Joop.nl laat duidelijk zien welke taktiek DENK kiest, mocht daar nog twijfel over hebben bestaan. Hij begint met het schetsen van een doemscenario, waarin de Maasstad in feite wordt neergezet als de meest discriminerende stad van het land:

Rotterdam is een fantastische stad, maar ook een stad met flinke sociale uitdagingen. De kans om in armoede te leven is in Rotterdam het grootst van heel Nederland en heel veel Rotterdammers maken discriminatie mee. Daarnaast leven Rotterdammers anderhalf jaar korter dan andere Nederlanders.

Er is in Rotterdam geen sprake van scheidslijnen, maar van kloven. Die kloven wil ik met alles wat in mij zit gaan dichten. Een breuk met het afbraakbeleid van de afgelopen vier jaar, door een keiharde bestrijding van discriminatie, fikse investeringen in het armoedebeleid en de verbetering van de luchtkwaliteit zijn keihard nodig in onze stad.

Hij vervolgt zijn stuk met een tentoonstelling van wat minder vrolijke tweets aan zijn adres, waarin teksten staan als “Schaam je toch diep dat je voor een kankerverwekkende Pislam partij in de gemeenteraad wilt. Ik hoop van harte dat je sterft voor de #GR2018 kanker verrader.” Dat is natuurlijk allesbehalve mals, en het siert Van Baarle dat hij die tweets niet al te persoonlijk opvat. Minder fraai is dat hij de oorzaak voor het gedrag van zulke malloten zoekt bij andere, rechtse politici. “Waarom wordt een geboren Rotterdammer opeens een ‘kanker verrader’?” is de centrale vraag van het stuk, die eigenlijk al in de titel beantwoord wordt: “Eerdmans wakkert xenofobie aan en rijt de onderbuik open”, luidt de weinig subtiele kop.

Hij probeert de schuld voor de bedreigingen aan zijn adres in de schoenen van Eerdmans te schuiven:

Wie ik wel iets kwalijk neem, zijn die politieke agitatoren die met keiharde retoriek en xenofobe uitingen groepen Rotterdammers tegen elkaar opzetten. Mensen zoals Leefbaar Rotterdam-leider Joost Eerdmans en Leefbaar-raadslid Tanya Hoogwerf, die met hun partij openlijk spreken over een ‘lange arm’, over ‘totaal mislukte integratie’ en over een ‘vijfde colonne’. Daarmee scheppen zij een klimaat waarin groepen Rotterdammers worden weggezet op een wijze die doet denken aan de manier hoe NSB’ers werden bejegend in de periode van de Tweede Wereldoorlog.

Wat hij met die laatste vergelijking bedoelt weet ik niet (moeten we opeens medelijden hebben met NSB’ers?) en wil ik eigenlijk ook niet weten. De rest van de aantijging is namelijk al walgelijk genoeg, en typerend voor de manier waarop “RACISME!”-schreeuwende partijen en groepen te werk gaan. Nooit eens bedenken of er misschien een kern van waarheid zit in uitspraken als “totaal mislukte integratie”, en bedenken of die kloven er niet zijn doordat de integratie mislukt is, in plaats van doordat realistische politici op dat feit wijzen.

Maar dat soort gedachten zijn bij DENK nu eenmaal taboe.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

34 reacties

 1. meanstreak2099

  helaas is racisme roepen zo normaal geworden dat er niet meer naar de kern wordt gekeken, heel jammer

 2. eRik2017

  Deze arme man moet dan ook een voorlezen wat zijn eigen achterban allemaal schrijft op de Facebookpagina van DENK.
  Daarnaast, krijgt hij als arme ziel alleen dit soort berichten?

  Ik hoor van DENK echt niets anders meer dan slachtoffer zijn.

 3. Supernoodle

  Eerst de Armeense genocide maar erkennen.
  Dan mogen de proleten van ErdoHitler de mond vol hebben over racisme.

  1. corfo

   @ Supernoodle.
   Sinds een stelletje zandhappende Turken in óns landje een nazi-clubje hebben opgericht komt het racisme er als braaksel uit !
   Ze weten niet eens wat het betekent of hoe je ’t moet schrijven.
   Een stelletje achterlijke geitenn..kers, meer stelt die rotzooi niet voor. De voddebalen die deze zooi “volgen” zijn van ’t zelfde kaliber, bijv. Sylv.S.

 4. Ali Yas

  “fikse investeringen in het armoedebeleid”

  Rotterdam heeft dat juist gedaan door hard in te zetten op positieve participatie. Zoals met dit:

  “Uitgangspunt van het programma is: als een jongere niet mee wil werken aan het voorkomen of veranderen van overlastgevend of crimineel gedrag, dan wordt een harde aanpak ingezet.”

  Door criminaliteit onaantrekkelijk te maken wordt een nuttige rol vanzelf aantrekkelijker en de kans op werkloosheid en armoede kleiner. Het lijkt er niet op dat Kuzu met zijn “keiharde bestrijding van discriminatie” begrijpt waar het om gaat.

  1. corfo

   @ Ali Yas. (volgende week : Winter Yas ?)

   Jazeker, dat belooft wat : er wordt een harde aanpak ingezet en nog een paar van dat soort oprispingen van een boven-ons-gestelde.
   Het keihard aanpakken van criminaliteit en discriminatie zijn uitlatingen die we wekelijks lezen en/of horen. Dit is het dan : woorden, woorden, loze woorden !!
   Niemand durft iets te ondernemen : de ene keer vanwege het z.g. privacy beleid, dan weer i.v.m. te weinig personeel, dan weer omdat de prioriteit dáár nou net niet lag.
   Maar intussen blijft álles bij ’t oude.
   Typisch Nederlands : praten, praten en nog eens praten.
   Met praten is nog nóóit een boef gevangen !!

 5. Ernst Quispel

  Wat je in Rotterdam ziet gebeuren is een logisch gevolg van de xenofobe retoriek van Fortuyn, Wilders en Baudet en de halfslachtige manier waarop partijen als CDA, VVD en ook de PvdA daar in meegingen. Allochtonen kunnen zich niet meer, zoals vroeger, vertegenwoordigd voelen door de traditionele partijen en verenigen zich in allochtone nieuwe partijen die een machtsfactor van belang gaan worden en voor een scherpe polarisatie gaan zorgen.
  Deze segregatie in de politiek is rampzalig voor de integratie van allochtonen en veroorzaakt ook gevaarlijke radicalisering. We hebben dit probleem echter met open ogen geschapen en we zullen de gevolgen ervan moeten dragen.

  1. Zout

   @Wim: (…) xenofobe retoriek…

   Ik dacht al, waar blijft t’ie! Jij bent lid van de club “het komt niet door de allochtoon maar door de autochtoon”

   Dag Wim!

  2. Supernoodle

   Met dank aan decennia lang halfslachtig beleid.
   Vooral knuffelen, subsidies tegenaan gooien, nooit volledig laten integreren (was vroeger racisme) islamisering toejuichen (was een verrijking), Islamitische gekkigheid gedogen, enz.

   Nu krijgen ze de deksel voor de neus, en is de realiteit maar al te opzichtig, door het decennia lang gepamper.

   En nu is huilen geblazen, en is opeens alles racisme.
   Zie de gekkigheid over bv ‘straatnamen, tradities, zee helden, het hypocriete slavernij verleden, gouden koets, enz’

   En nu gaan ze inderdaad naar racistische allochtonen partijen.
   Waarom?
   Doordat de allochtone bevolking maar verder willen profiteren van hun “voorberechtheid” van gratis geld.

   Als men vroeger harder hadden opgesteld tegenover de ‘nieuwkomers’, hadden we deze gekkigheid niet gehad.

  3. swetsnek

   het wordt hoog tijd dat iemand die hersenspinsels eens uit die verminkte hersens van jou gaat slaan

  4. eRik2017

   @Wim. dag Wim!

 6. Floris

  “Er is in Rotterdam geen sprake van scheidslijnen, maar van kloven. Die kloven wil ik met alles wat in mij zit gaan dichten.”
  —————————————————————————-
  Dan zit Van Baarle (Turkse vader) bij DENK verkeerd. Deze dependance van Erdogan is louter uit op provocatie, agitatie en het zich afzetten tegen de autochtonen.

  Dit achter het leugenachtige masker van de zogenaamde “inclusiviteit”. De rellen in Rotterdam vorig jaar maakten goed duidelijk waar de overgrote meerderheid der Nederturken staat. In naam Nederlander maar in het hart Turk. Ook blijkt dat ze geen problemen hebben met een dictator als Erdogan.

  1. Ernst Quispel

   De bijdrage van Floris is een heldere illustratie van de polarisatie en segregatie die door autochtone Nederlanders is ingezet en vanzelfsprekend een gespiegelde reactie opriep en oproept.

   Racistische populisten als Wilders en Baudet laden een grote verantwoordelijkheid op zich.

   1. Zout

    @Wim: Racistische populisten…

    Dag Wim!

   2. sonar

    Kwippie waarom blijf jij maar met woorden racist en populist strooien,terwijl jij zelf de islam beoefend en alles wat er in de Koran staat goed keurt.
    Daaruit kunnen we vaststellen dat jij zelf bent wat jij in een ander zijn schoenen wilt schuiven.
    Om met Rutte te spreken pleurt op naar de zandbak en blijf daar.

   3. Floris

    Trol Wim keert (zoals inmiddels bekend mag worden verondersteld) als vanouds de zaken om.

    De autochtone Nederlanders hebben de islamitische immigranten decennialang het voordeel van de twijfel gegeven. Vroegtijdige klokkenluiders als Janmaat kregen electoraal geen poot aan de grond. Politiek en media propageerden “integratie met behoud van eigen identiteit”. Eisen werden er nauwelijks gesteld.

    Pas nadat bleek dat dit niet werkte en de zelfgekozen segregatie van deze immigranten met hun achterlijke cultuur tot een tweedeling in de samenleving leidde, verschenen critici als Fortuyn op het toneel, die de problematiek EINDELIJK bespreekbaar maakten.

    Mensen als hem beschuldigen het probleem veroorzaakt te hebben is even onzinnig als een arts die de diagnose van een fatale ziekte stelt ervan beschuldigen die ziekte op z’n geweten te hebben.

    1. denk eens na

     Floris de 5de redder des vaderlands .Dikke duim.

    2. Zout

     +++++

   4. Supernoodle

    @Quispel.

    Ik hoop dat de Hindoes gelijk hebben, want als er enige rechtvaardigheid bestaat in de wereld, word jij gereïncarneerd als een vrouwelijke homoseksuele jood in Amsterdam. Dan zul je begrijpen hoe erg het is om mishandeld te worden door primitieve idioten die jij zo bewonderd.

   5. tomygun

    Quispel staart ,
    Je bent een L** blijft een L** simpel gezegd een landverader .

   6. swetsnek

    DROP DEAD ASSHOLE

 7. tomygun

  Als ik denk wat denk denkt dan denk ik dat denk hier
  niet thuis hoord .

 8. DolleDries

  Antisemiet, antiwesters, homofoob, vrouwen onderdrukker en Erdogan fan Adnar Oktar schrijft boekje om oorlog tegen Koerden in Nederland en België op te starten
  Posted on januari 31, 2018 door Bolo in Artikelen // 4 Comments

  Een verkapte poging van de smerige Turkse dictator Erdogan om in de lage landen een oorlog te ontketenen tussen de Turken en de Koerden op een manier waar nazi Duitsland trots op zou zijn geweest. Een fascistisch haat boekje geschreven door een van zijn knechtjes om de in Nederland aanwezige Turken er nog maar eens op te wijzen dat alle Koerden dienen te worden uitgeroeid. Wellicht kan de Nederlandse regering hierbij wel helpen hebben ze in de jaren dertig ook gedaan met aan andere onderdrukte bevolkingsgroep.
  Het verspreiden van pamfletten om een straatoorlog te ontketenen om gezamenlijk de genocide op de Koerden te kunnen voltooien. En niet de eerste keer dat Koerden binnen Europa worden opgejaagd door Turken die hier leven volgens de regels, waarden en normen van de Turkse dictator en de islam.
  In Nederland ontvingen in elk geval inwoners uit Rijswijk en IJselmonde een prul met de naam ‘De verraderlijkheid en de wreedheid van de PKK’ een gedrocht dat overigens te lezen is middels deze link mocht u dit van fascisme, racisme en tot haat aanzettende prullaria willen inzien. Enige voordeel van deze link is het feit dat er dan geen bomen voor hoeven te worden omgehakt.

  Wat wil dictator Erdogan hiermee bereiken?
  Ach de Turken kijken niet op een genocide meer of minder echter nu er zoveel Turken buiten hun eigen land zijn gaan wonen kunnen ze de hulp van deze frontsoldaten prima misbruiken om het leven van eenieder waar hun dictator last van heeft onmogelijk te maken. Denk even aan de NSB in Nederland die ook ruim voordat nazi Duitsland in Nederland aan de macht kwam al netjes in kaart hadden gebracht wie er wel en niet te vertrouwen waren om zodoende de Duitse bezetters optimaal te kunnen helpen.
  De Turken hebben de afgelopen jaren reeds menig Koerdisch dorp met de grond gelijk gemaakt en de bewoners verdreven. Nu gaat men verder de grens over in Syrië en richting Irak met de opruiming. Erdogans grote voorbeeld noemde dit het creëren van meer ‘Lebensraum’, de Turkse dictator noemt het een veiligheidszone maar volgens mij is het exact hetzelfde.
  Met de verspreiding van dit boekje wordt nogmaals bewezen dat een escalatie tussen Turken en Koerden op ons grondgebied niet ver af is. Het is niet de eerste keer dat er in Europa conflicten worden uitgevochten door bevolkingsgroepen uit oorlogsgebieden die steeds weer voor problemen zorgen.

  De Europese Unie of de NAVO doen hier niets tegen, niet tegen het verdrijven van de Koerden en niets tegen het vergrote van Turkije door buurlanden aan te vallen. Men houdt zicht liever bezig met de vluchtelingenellende en de mogelijkheid voor Turken om visumvrij te kunnen reizen. Iets wat door de Turkse dictator misbruikt wordt om zo veel mogelijk Koerden te dumpen in lidstaten van de EU. Voordeel voor de Turkse dictator is het feit dat de verdreven Koerden geen aanspraak meer kunnen maken op hun eigen leefgebied binnen Turkije of tegen de Turkse grens en vanzelf een leven gaan opbouwen in andere landen, afgezonderd van elkaar en om die reden krachtloos om te strijden voor hun eigen Koerdische Staat.
  Het andere voordeel voor deze opper Turk is het verschuiven van het strijdtoneel tussen de Turken en de Koerden naar de Europese steden in bijvoorbeeld Nederland, België, Duitsland, Engeland, Frankrijk en ga nog maar even door. Hier kan Turkije ‘niets’ aan doen in dit is de verantwoording van het land waar deze gevechten plaats vinden. Deze landen moeten dan uiteraard wel de kant van Turkije kiezen in deze conflicten anders wordt de dictator boos en gaan marionetten zoals de ‘denk’ sekte hier in Nederland steigeren en samen met extreem linkse Nederlanders roepen over de rechten van de Turken die alhier dan worden geschonden. De Koerden spreekt men uiteraard niet over deze moeten worden uitgeroeid, althans volgens Erdogan en zijn kudde blinde schapen wereldwijd vertegenwoordigt.
  Een burgeroorlog binnen onze landsgrenzen en ook nog eens een oorlog waar wij als Nederlanders niets mee te maken hebben. Of toch wel?
  Was het niet aan de Koerden beloofd dat ook wij ze zouden helpen aan een eigen staat wanneer ze ons zouden helpen om Erdogans strijdmakkers de islamitische staat te verslaan?

 9. Nasrani

  Minder Turken en Marrokanen in Nederland. Geen dubbele paspoorten. Geen buitenlandse nationaliteiten in onze kamers. Tja, ik ben racist. En er nog trots op ook.

  1. Weethetbeter

   Was de rest op dit forum ook maar zo openhartig als jij.

   1. Zout

    Trollemans!

 10. Zout

  Dat de Mohammedanen naar Nederland zijn gekomen is één, dat ze daarna een partij oprichten is twee, maar dat ze ons vervolgens betichten van racisme, dat gaat een stap te ver.

  Ga gerust terug naar je vaderland en stop met zeiken. Je hebt de begrippen gekaapt en hebt hier niets te zoeken.

 11. fenderbender

  RACISME???? hahaha

  Ik moet mijn Turkse vriendin in het geheim ontmoeten omdat ik als NEDERLANDER niet geaccepteerd word door haar familie, haar woorden, als mijn neven dit weten dat wij elkaar zien, maken ze ons beiden af. Erdoganvolgers en Denkstemmers.

  Flikker toch op

  1. corfo

   @ fenderbender.

   Ik neem zonder meer aan dat hetgeen u hier zegt, volkomen juist is.
   Echter, de wegkijkers, moslimknuffelaars, parasietenlikkers onder ons, zullen u nóóit gelijk geven en zullen blijven zeggen dat u een racist bent !
   Dat is typisch smerig, links gedrag.
   Óók al zou uw reactie niet de waarheid zijn (ik betwijfel dat echter !) dan kan ik de weldenkende zeggen : dit verhaal is volledig correct !!
   Racisme, vreemdelingenhaat en moordzucht komt vóór bij islamieten !
   Tip voor dhr. @fenderbender : kleedt u zich bij een volgende ontmoeting met uw Turkse vriendin maar in een lange witte japon of trek een pantalon aan waarvan het kruis tussen uw enkels bungelt !

 12. fenderbender

  @ Corfo

  Wat iemand van mij vind of of noemt lig ik niet wakker van, dus is vergeefse moeite.
  Als mijn vriendin komt dan word er van te voren al een alibi gepland.
  Haar auto parkeert ze een straat verderop, en komt via de achteromsteegjes bij mij binnen.
  Hoofddoek gaat af en ze ploft op de bank en daar zit een nederlandse vrouw, die hier geboren en getogen is. Een vrolijke lachebek , goede opleiding en baan.
  Er is enkele keren geprobeerd vanuit haar familie, haar uit te huwelijken aan voor de familie geschikte, turkse kandidaten. Dat heeft ze kunnen voorkomen door zich zo te presenteren, dat die kerels zeiden , daar hebben we geen zin in. behoeft geen uitleg denk ik, maar zeg maar niet het standaard onderdanige type waar ze los op kunnen gaan.

  Ik kan mij op geen enkele manier inleven in haar realiteit, gevangen in een cultuur waaruit ontsnappen betekent, outcasting van familie en vrienden, en voor de rest van haar leven daar niet meer in de buurt komen. Het kost haar haar leven.
  Blijkbaar volgens de Shariawetgeving ben je verplicht deze afvalligen te straffen, leven te nemen en als voorbeeld tentoon te stellen.

  Als je nu links, rechts, of overdwars bent. Dat heeft hier in Nederland volgens mij geen plaats.

  Alle nederelanders of turken of wie dan ook zijn niet hetzelfde, ok, maar dit bestaat wel degelijk. (nederelanders is een typo, maar in deze contest laat ik het zo staan)
  Denk(Sharia)aanhangers, een boodschap,

  Flikker toch op

  1. corfo

   @ fenderbender.
   Nogmaals : uw verhaal is voor mij niet “vreemd”.
   Vanuit mijn vorige werkkring is mij het één en ander bekend.
   Ook ik weet als geen ander hoezeer het racisme heerst onder islamieten/moslims; maar, beste @fender, het linkse gajes in Nederland zal dát blijven ontkennen, al zouden ze er zélf mee te maken krijgen. Uw relaas op dit forum zal bij hen géén enkele verandering teweeg brengen, daar is dat soort mensen eigenlijk te dom voor.
   Maar u, én uw vriendin zitten met dat grote probleem, dat zelfs een geváárlijk probleem kan worden !
   Ik word kostmisselijk van het gelispel van dat linkse spul over “democratie in Nederland”, in een échte democratie zou uw probleem niet kunnen bestaan !
   DENK-aanhangers : begin eens te denken !!!

 13. fenderbender

  @ Corfo

  Je kunt het niet zo zwart/wit neerzetten, ik heb een kennis uit friesland en die noem ik domme fries, betekent niet dat alle friezen dom zijn. En dat is dan mijn mening, who cares.
  Islam/Moslim is niet het probleem, over het algemeen kan dat best functioneren in nederland/europa. Met enige aanpassing, maar dat is toch normaal dacht ik.
  Sharia is een ander verhaal, voor een ieder die zich daarin wil verdiepen, een totaal van de pot gerukte idiote ideologie, die eeuwen achterloopt en in bepaalde landen nog word nagevolgd.
  Sorry, korte metten, wegwezen hier, heeft hier niets verloren.

  Onze vrienden van Denk zijn duidelijke aanhangers van deze wetgeving, alhoewel ze dit nooit openlijk kunnen spuien.
  Hun sublimatieve onderliggende boodschap is overduidelijk.

  Sommige mensen schieten gelijk in een linkse of rechtse kramp als ze kritiek krijgen , en dan gaat het alleen nog maar over gelijk en ongelijk hebben, nou succes ermee.
  Ondertussen woekert deze ellende daardoor alleen maar door.

 14. Gerlos

  Hoe kan het toch dat er meercracisme komt idioot Stephan van Baarle, door zulke uitspraken te doen die nergens op slaan uilskuiken.
  Ga zo door en het racisme in Rotterdam zal verder toe nemen. En zorg er eerst maar voor dat die veel vervelende Turken en Marokkenen zich eens gaan gedragen en aan gaan passen aan ONZE NORMEN EN WAARDEN. Maar daar hoor ik je niet over mafketel.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.