Nigel Farage: ‘EU-onderhandelaar Brexit Michel Barnier wil tijdrekken en het VK zien zweten’

De EU vindt het best leuk om te zien hoe de spanningen toenemen in Londen.

Brexit-activist en voormalig UKIP-leider Nigel Farage had gisteren een ontmoeting met Michel Barnier, de EU-bureaucraat die door Brussel is aangesteld om de Brexit-onderhandelingen te voeren. Farage had Barnier uiteindelijk zo ver gekregen om hem te ontmoeten, omdat hij ervan overtuigd was dat de May-overheid de denkbeelden van Brexit-stemmers waarschijnlijk niet goed genoeg verwoordt.

Nou, dat bleek te kloppen. Zoals Farage achteraf uitlegde begreep Barnier niets van de referendumuitslag. Hij dacht dat het om 350 miljoen pond per week” ging voor de NHS en leugens en desinformatie verspreid door het Brexit-kamp. Toen Farage zei dat onbeperkte massa-immigratie uit Oost-Europa juist het belangrijkste onderwerp was in de ogen van Brexit-kiezers keek Barnier hem verbaasd aan.

Farage zag dezelfde blik toen hij Barnier vroeg wat de EU en het VK besproken hadden over de grensregeling tussen beide gebieden na Brexit. Dat was, aldus Barnier, iets om later nog eens te bespreken. Ze waren nu bezig met heel andere zaken. Zoals hoeveel het VK de EU moet betalen? Is dat dan alles waar ze het tot nu toe over gehad hebben?

Nou, blijkbaar wel. Want de EU en het VK hadden ook nog niet gesproken over de handel. Die gesprekken beginnen in maart. Dat is opvallend omdat de gesprekken beëindigd moeten worden in oktober 2018. Dat is nogal kort dag. Zoals Farage terecht stelt:

“Ik geloof nu dat Barnier, de man die ooit op buitengewoon dreigende wijze zei dat ‘de klok doorloopt’,  het prima vindt om tijd te rekken en Groot-Brittannië te zien zweten.”

Dit is natuurlijk grotendeels de strategie van de EU in deze onderhandelingen. Brussel wil het zolang rekken dat het Verenigd Koninkrijk uiteindelijk wel akkoord ‘moet’ gaan met een deal die meer in het belang is van de EU dan van het VK. Die strategie klinkt Barnier ongetwijfeld heel leuk in de oren, maar er is één klein probleem: uiteindelijk kunnen de Britten er ook voor kiezen om zonder uitgebreide deal uit de EU te stappen. Handel op basis van de World Trade Organisation-voorwaarden is altijd mogelijk.

Brussel vergist zich dus enigszins als het denkt dat de Britten onbeperkt in de hoek gedrukt kunnen worden. Op een gegeven moment kan Londen de knoop zélf doorhakken. Barnier en zijn eurofiele matties lijken dat te vergeten. Gelukkig doet Farage dat niet. Nu hopen dat hij het oor heeft van Theresa May zodat ze niet uiteindelijk akkoord gaat met een deal die funest is voor haar land.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

4 reacties

 1. Ben Zine

  Jammer dat Farage de onderhandelingen niet aanstuurt. Met May wordt het niks. Onvoorstelbaar dat het VK kan beschikken over Farage, maar hem niet inzet. Dat is zo ongeveer hetzelfde als wanneer je Messi in je elftal hebt, en hem vervolgens op de bank zet.

 2. corfo

  De EU is alleen maar bezig om andere lidstaten zo angstig te maken voor een eventueel uittreden uit de EU, dat die landen het niet zullen gaan doen.
  De Engelsen zullen ff moeten doorbijten en dan zijn ze van het EU-circus verlost, het kost ze wel een paar centen, maar dat is éénmalig. Nederland is weer de Gekke Henkie en gaat vast wel méér betalen als Engeland eruit is gestapt.
  Heel begrijpelijk dat er geen referendum komt aangaande het NL-lidmaatschap van dat dictatoriale clubje, de uitslag is bekend bij onze Nationale Hielenlikker, Rubberen Rutje.
  Deze man laat zich te graag fêteren en aflebberen door Zuipschuit Juncker, bij een referendum in NL zou dat gelik en gelebber afgelopen zijn, en wat moet je dan als genderneutrale figuur ?

 3. Heinz

  Neen, alle belang ligt bij het VK . Het wil wel toegang houden tot de Europese markt. Niet meer bij wilen horen en toch het profijt willen consumeren van die markt.

 4. Babaji538

  Het zou kunnen. Is eventueel mogelijk.
  Petra Hermans

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.