Onafhankelijkheidsverklaring van Nederland gekozen als ‘pronkstuk’ in tijden van een uitdijende EU

Op NPO 2 werd bekend gemaakt dat de onafhankelijkheidsverklaring van Nederland, het Plakkaat van Verlatinghe, is gekozen als pronkstuk van Nederland. Als tweede eindigde de microscoop van Anthoni van Leeuwenhoek en als derde eindigde de welbekende Nachtwacht. 

‘Ambassadeurs’ van negen objecten probeerden deze week onder leiding van Jort Kelder hun onderwerp zo goed mogelijk over het voetlicht te krijgen. Ambassadeur van het winnende Plakkaat (44 procent van de stemmen) was neuropsycholoog Erik Scherder.

Het is de eerste onafhankelijkheidsverklaring van de wereld en was bedoeld om de Spaanse koning Filips II af te wijzen als heerser van de Nederlanden. In 1581 besloten de Staten-Genaal van Nederland om deze onafhankelijkheidsverklaring te ondertekenen, welke ook in de toekomst als voorbeeld zou dienen van vele onafhankelijkheidsdocumenten, zoals de Amerikaanse ‘Declaration of Independence’. Na de onafhankelijkheid werd Nederland de eerste moderne Republiek in Europa. Nu zijn we een van de laatste monarchieën. Er kan veel veranderen in een aantal eeuwen.

Dat zien we bijvoorbeeld ook met betrekking tot de Europese Unie. Nederland geeft steeds meer onafhankelijkheid weg aan de EU, waardoor ons land verder degenereert tot louter een provincie van een Europese federatie. Dat het Plakkaat als pronkstuk is gekozen is dus bijzonder en ook triest tegelijkertijd. Een mooie herinnering en een voorbeeld voor de toekomst waarin de Europese Unie steeds meer macht naar zich toe trekt. Laten we onze onafhankelijkheidsverklaring niet vergeten. Het verleden vertelt ons soms meer over de toekomst, laten we leren van de lessen uit het verleden.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

30 reacties

 1. Archetype01

  ja tijd voor een revised versie.

  1. George van de linden

   Archetype01,

   Ik weet dat je “herzien” bedoeld maar laten het aub op deze site Nederlands houden !!!
   We zijn al zo aan het ver-Engelsen !
   Ok, Engelse termen eruit gooien kan stoer staan maar b.v. mijn schoonvader van 82 heeft dan een probleem als ie dit tegenkomt.

   1. Archetype01

    waarom is het een must voor jouw schoonvader om exclusief nederlandse comments te vinden?

    hij kan het artikel toch prima lezen.. als hij een comment niet begrijpt is dat dan een ramp?

    1. denk eens na

     En het staat een beetje idioot om als Nederlander Engels te schrijven.

     1. Abri079

      Slechts een woord maar. Meer een kwestie van zie mij eens intelligent zijn.
      Dan nog twee keer een woord voor commentaar.
      Maar niet echt belangrijk dus als persoon.

     2. Archetype01

      ben geen nederlander dus daar eindigt jouw argument

     3. Mart

      Och straks wordt arabish de voertaal.

 2. Ego-non-solus

  “Doe wel en zien niet om” is een bekend credo. Politici kijken dan ook niet om maar leren uit het verleden dus ook niet. Doen ze dan ‘wel’? Neen, helaas ook niet. Vooruitkijken evenmin. Wegkijken is wél snel geleerd en daarin excelleren lijkt een onderlinge wedstrijd geworden.

  Neen, omvolking en uitverkoop aan de EU, dat zal het zijn en niets anders. Een slechte boodschap om het weekend mee in te gaan.

  1. Zout

   @Ego: Juist gezien, met die omvolking wordt zelfs heuse vaart gemaakt, boot- en vliegtuigladingen hebben ons land bereikt en zullen ons land de komende tijd bereiken. Ben jij nog trots op en blij met mijn Nederland?

 3. Ruud562

  Oei, dat plakkaat werd toen wel bedacht, opgesteld en ondertekend door blanke, eh, witte mensen! Kan het dan nog wel ons pronkstuk zijn??

  1. corfo

   @ Ruud562.
   Weet je wel zeker dat er geen zwarte mensen, negroïde types bij betrokken waren, of was iedere zwarte mens in die tijd een slaaf ?
   Nee toch, hopelijk ?

  2. Ego-non-solus

   @Zout: korter kan het niet: als ik hier geen kleinkinderen had was ik weg.
   En ‘jouw’ Nederland is het óók niet. Wel geweest maar je bent cq wij zijn van de verkeerde huidskleur, geschiedenis en – vooral – verkeerde mening.

   1. Zout

    @Ego: Ik weiger het op te geven! Daarom stem ik FVD en blijf ageren!

    1. corfo

     @ Zout.
     Ik blijf het doen !!!
     ++++++ !!!

   2. Mart

    Ego,juist voor je kleinkinderen zou je weg moeten gaan en een betere omgeving voorbereiden.Ik kan die van mij ook hier in Brasil opvangen… maar ik ben bang dat ze al gehersenspoeld zijn en helemaal niet meer wegwillen….nu het nog kan!

  3. Abri079

   Gelukkig is het plakkaat op een huidkleurig stuk papier opgesteld.
   Stel je voor dat het op blank papier was gezet!

 4. Fortiori

  Nederland is een prima land. Een land met historie van turfstekers en kolendelvers. Boeren en buitenlui. Pannenkoeken met stroop. Bami, nassi, pizza. Je kunt het slechter treffen.

  1. denk eens na

   Je vergeet de radicale islam

   1. Zout

    Radicale islam is een pleonasme.

    1. denk eens na

     oke

    2. Ernst Quispel

     Dat lijkt me onjuist, niet alle vormen van islam zijn radicaal.

  2. Abri079

   Nederland staat bekend om zijn geschiedenis over nasi, bami en pizza.
   Aardappels, stamppotten, havermout, karnemelkpap, zalm we aten het vroeger nauwelijks.

 5. Ni28

  Paradoxaal genoeg kiest de Nederlander voor een onafhankelijkheidsverklaring terwijl hij zo pro EU is. Of zou zijn? Het lijkt op een verborgen symboliek. Liever onafhankelijk maar toch bang voor van bovenaf ingeprente onzekerheid of zelfs vermeende ramp. De kiezer kunt je alles wijsmaken.

 6. Ooggetuige

  Er is van alles te zeggen over Het Plakkaat, maar het is waanzin om het in een anti-EU pleidooi te betrekken. Het Plakkaat is een document waarin de Staten de argumenten op een rij zetten om Filips II de soevereiniteit af te nemen en die aan te bieden aan een ander, te weten de hertog van Anjou. Dat gebeurde uit politieke overwegingen, die aardig vergelijkbaar zijn met de redenen (we redden het niet alleen, samen sta je sterk, we kunnen goed met de Engelsen samenwerken, maar je weet nooit of die afhaken als er op het vasteland gedoe is) waarom Nederland in de 20ste eeuw voorop liep bij oprichting van de EU.

  1. trampoline

   Toch nog even een commentaartje.
   Het Plakkaat ontstond toen politici nog echt bestuurden en niet, zoals nu, hun stem verkochten aan de meest biedende zoals multinationals en de grote dictatoriale macht EUSSR.
   Politici zijn het grootste tuig ter wereld; alleen al daarom is het Plakkaat een legitieme reden om de verantwoordelijken weg te jagen, op te pakken en te veroordelen.

 7. Ruud562

  @Corfo
  Nee, daar ga ik niet van uit. Maar ik maakte zorgen over de tere zieltjes van nu. Moeten ze na Zwarte Piet, onze taal en onze vroegere zeehelden nu zich dadelijk ook hierover druk gaan maken! Terwijl hun geestelijke belasting toch al op een onaanvaardbaar hoogtepunt staat.

 8. Babaji538

  Als de kolder in de kop van een man slaat,
  snijd ik met een scherp mes de stinkzwam door.
  Voor mijn part, in twee.

  De rest gebeurt vanzelf.

  – Bambi

  Petra Hermans

 9. swetsnek

  Lijkt mijn vrouw haar boodschappen kladje wel voor de AH

 10. Carolina

  Mooi. Geboorte van ons land. Waar een klein landje groot in kan zijn.

  Welterusten

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.