PVV-lijsttrekker Utrecht onder vuur: 'Wij hebben liever dat de ULU-moskee afbrandt'

Geen categoriejan 09 2018, 10:00
Zo zorg je er natuurlijk wel voor dat de PVV nóóit meeregeert: niet in de gemeente, en ook landelijk niet.
De lijsttrekker van de PVV bij de gemeenteraadsverkiezingen in Utrecht, de 62-jarige Henk van Deún, is zwaar in de problemen gekomen nadat hij gisteravond liet weten tijdens een radiouitzending dat de ULU-moskee in Utrecht wat hem betreft mag afbranden. Zo'n hekel, zei hij, heeft hij aan "de islam."
Van Deún reageerde op een uitspraak van DENK-lijsttrekker Mahmut Sungur. Die zei dat hij hoopt dat de ULU-moskee een gebouw wordt waar Utrechters met trots naar kijken, net zoals ze doen met de Domtoren. De reactie van de lijsttrekker van de PVV loog er niet om:

"Wij hebben liever dat hij afbrandt, bij wijze van spreken. Wij zijn echt tegen moskeeën in dit land. Wij erkennen de islam niet als een godsdienst. Het is een ideologie, net als nazisme."

De presentator van het programma vroeg hem die opmerking vervolgens terug te nemen, maar dat weigerde Van Deún:

"Wij zijn tegen moskeeën en vinden dat die allemaal moeten sluiten."

Later zei de PVV'er dat hij "niks tegen moslims" heeft, maar simpelweg niet geconfronteerd wil worden "met de gevolgen van de islam, zoals hoofddoekjes." En moskeeën, blijkbaar.
Naderhand bood Van Deún zijn excuses wél aan. Dit gebeurde zonder twijfel na druk van bovenaf, hoewel daar in de media niets over vermeld wordt.
https://twitter.com/henkvandeun/status/950493249029976064
In een reactie tegen het Algemeen Dagblad legde Van Deún uit:

"Wij zijn tegen moskeeën, maar mensen moeten niet het idee hebben dat wij moskeeën in brand gaan steken."

En:

"Het was op het randje. Maar als de moskee zou verdwijnen, laat ik daar geen traan om."

Leuk geprobeerd natuurlijk, maar de boodschap van Van Deún is wel degelijk duidelijk... en die boodschap bevestigt de beslissing van andere partijen om op geen enkele manier dan ook samen te werken met de PVV. Geert Wilders zegt te pas en te onpas dat het niet kan dat zijn partij, "de tweede partij van Nederland!", geïsoleerd wordt in Den Haag, dat niemand wil samenwerken met de PVV. Dat zou ondemocratisch zijn.
Daar zit natuurlijk wel iets in, maar de PVV laat zich nou ook niet bepaald van zijn meest democratische kant zien door op te roepen alle moskeeën te sluiten -- of ze af te laten branden. Sterker nog, dat is doodeng. En om een religie gelijk te stellen aan het nazisme is evenzo gevaarlijk en zorgwekkend.
Als de PVV ooit echt wil regeren -- op gemeentelijk niveau of landelijk -- moet deze toon gematigd worden... en moeten mensen als Van Deún vooral géén topposities bekleden in de partij. Zolang Wilders dat niet verandert zal zijn partij terecht buitengesloten worden door de andere politieke partijen. Als een nieuwe rechtse partij dan in aanmerking komt voor een coalitie is het Forum voor Democratie (FVD), niet de vrijheid van religie-haters van de PVV.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten