Rijksbegroting interesseert Rutte niet: 'In Groningen vind ik de veiligheid het belangrijkst'

Geen categoriejan 12 2018, 20:00
Mark Rutte heeft in zijn wekelijkse persconferentie de burgers in Groningen verzekerd dat hun veiligheid topprioriteit is van het kabinet. De inkomsten van de gaswinning staan ondergeschikt aan de veiligheid van de burgers en hij hoopt hiermee meer duidelijkheid te creëren over de positie van het kabinet in het gasdebacle.

"Nu gaat het nog om een paar miljard op de rijksbegroting. Het is niet zo dat we de verzorgingsstaat moeten sluiten als we geen gas winnen", zei Rutte.

Sinds 2016 zijn de gasbaten ieder jaar zo’n 2 miljard euro. Dat is een stuk lager dan in de periode tussen 2011 en 2015 toen de opbrengsten schommelden rond de 12 miljard euro. Twee miljard op een kleine 300 miljard euro aan rijksinkomsten noemt Rutte "te overzien".

Dat is zeker te overzien, maar alsnog is het maar de vraag hoe die twee miljard euro wordt gedicht. Laat ik voorop stellen dat ik vind dat het kabinet hier veel te lang mee is doorgegaan en het besluit eindeloos heeft uitgesteld. De reacties van de overheid op de aardbevingen waren uiteindelijk lachwekkend geworden, terwijl de rest van Nederland wist hoe laat het was.
Dat de Groningers nu eindelijk gehoord worden en dat het einde van de gaswinning in zicht is, is een goed teken. Toch gaat het geld kosten en de aardbevingen stoppen niet als de gaswinning wordt gestopt. Het blijft een probleem op de lange termijn.
Dat Rutte zegt dat de verzorgingsstaat niet hoef te worden afgeschaft als die twee miljard wegvalt is ergens ironisch. De verzorgingsstaat is zowat opgebouwd door de gasinkomsten. In plaats van investeringen in een staatsfonds, zoals Noorwegen heeft gedaan, heeft de regering decennialang de gasinkomsten gepompt in het uitbreiden van het sociale vangnet. Gratis geld bestaat niet, dus die inkomsten moeten sowieso ergens vandaan komen. de vraag is wie dit gaat betalen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten