Trump hater Jay-Z gaat af bij de Grammys: acht nominaties, geen enkele keer winst

Ach wat sneu nou toch, zeg.

Toen rapper Jay-Z zich dit weekend liet gaan op CNN dacht hij ongetwijfeld dat hij het weekend op schitterende wijze zou afsluiten met tenminste één keer winst bij de Grammys, die gisteravond werden uitgedeeld. Het zou perfect zijn: eerst komt Jay-Z op tv waar hij Trump bekritiseert (en een “superbug” noemt), en vervolgens wordt hij beloond voor zijn mondigheid door een paar mooie grammys in ontvangst te nemen.

Helaas was er één probleempje voor hem: de Grammys werkten niet mee. Hij was weliswaar zeven keer genomineerd, maar uiteindelijk verloor hij steeds weer. Hij moest het met name afleggen tegen Kendrick Lamar (die alle rap categorieën won) en Bruno Mars (die alle grote [algemene] categorieën won).

De afgang van Jay-Z was zo compleet dat zelfs de linkse Washington Post zich genoodzaakt voelde om zijn vernedering even te belichten:

“I didn’t think they gave the rightful respect to hip-hop.” That was Jay-Z’s position back in 2002 when someone asked him why he’d boycotted the Grammys since 1999.

Leap ahead 16 years to Sunday’s 60th Grammy Awards in New York — where Jay-Z led the nominees with eight nods — and that respect was still nowhere to be seen. For the first time ever, three of the artists nominated for album of the year were rappers: Jay-Z, Kendrick Lamar and Childish Gambino, the nom de rap of actor-director Donald Glover. But all three artists lost to “24K Magic,” a collection of overly hygienic funk ditties by Bruno Mars. Jay-Z went home empty-handed.

Nu klopt het wel dat de Grammys nog altijd te weinig respect hebben voor hip-hop, maar er is ook nog iets anders aan de hand: Jay-Z’s album 4:44 was gewoon echt niet het beste rapalbum van het jaar. En hetzelfde geldt voor zijn singles, optredens, en weet ik het wat meer. Kendrick Lamar is op dit moment gewoon een niveau hoger — en vooral creatiever — dan Jay-Z. Daarbij is het opvallend dat Lamar óók duidelijk links is, maar dat hij het eerst en vooral over beleid en sociale misstanden heeft. Jay-Z speelt daarentegen voortdurend op de man.

Juist daarom is het mooi dat Jay-Z het gisteren moest afleggen tegen Lamar in de rap-categorieën. Lamar is een artiest terwijl Jay-Z onderhand lijkt te geloven dat hij een politieke profeet is. Kritiek hebben op de politiek is prima, ook in muziek (en zéker in hip-hop). Maar ga daarbuiten niet net doen alsof je de nieuwe Jezus bent.

Jay-Z doet dat wél. Hij is daar nu voor ‘beloond’ met welgeteld nul Grammys terwijl hij maar liefst acht keer genomineerd was.

Lekker hoor.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

11 reacties

 1. DolleDries

  Waar gaat dit over.

  1. Zout

   Over Trump hater Jay-Z die afging bij de Grammys

   1. DolleDries

    Niet interessant dus.

   2. Steve Van der Vekens

    🙂
    Volgens mij heeft dat iets met huidskleur te maken, omgekeerd racisme of zo, maar dat is wegens schuldgevoelens niet strafbaar.

  2. George van de linden

   DolleDries,

   Nergens over:-)

   Dit gaat ergens over: Marokkaanse ouders bezorgd wegens door Marokkaanse jongeren bevolkte Mocro maffia in Amsterdam.
   ‘We erkennen dat dit een probleem is van Marokkaanse Nederlanders’

   UH..is het niet zo dat we in heel Nederland een probleem hebben met Marokkanen, inclusief in mijn middelgrote gemeente!?

   1. DolleDries

    EN BOSCH – Het Openbaar Ministerie (OM) is dringend op zoek naar een beruchte ex-tbs’er die maandagochtend de benen nam tijdens een rechtszaak tegen hem. De 48-jarige John van T. moest bij de rechtbank in Den Bosch verschijnen wegens gijzeling van twee personen in Budel vorig jaar, maar vertrok volgens regionale media toen de officier van justitie tbs tegen hem wilde gaan eisen. Had iemand in 1989 al iemand dood gestoken.

  3. hans-e-pans

   Is het nu al weer komkommertijd?

 2. Heinz

  Schande, Trump kan ook niets goed doen. Bestel je Russische hookers, dan krijg je hackers…

 3. Steve Van der Vekens

  Jay-Z’s scoutstotem: Glimlachend Paard.

 4. buitenbeentje

  hiphop, rap en dan het woord artiest in 1 zin. devaluatie.

 5. Nasrani

  Ja ja, intelligente jongen die Jay-z. IQ van rond de 70 maar wel heel rijk. Gen goede combinatie.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.