Video: Thierry Baudet veegt de vloer aan met minister Eric Wiebes (VVD natuurlijk)

Schitterende beelden. 

Het gebeurt niet zo heel vaak, maar soms kan een normaal mens echt van de politiek genieten. Zulks was het geval eergisteren, toen Thierry Baudet minister Eric Wiebes even aanpakte in verband met de boringen en de daarmee gepaard gaande schade in Groningen.

Wiebes, die eigenlijk gewoon een accountant had moeten zijn bij een autodealer, kreeg te horen van Baudet dat hij veel te weinig daadkracht had… en vervolgens dat er maar één ding opzat voor hem: voor 1 juli Groningers schadeloos stellen. Doet hij dat niet dan moet de minister wat Baudet betreft “wieberen.”

Je moet de video van het debat echt even kijken — of op zijn minst naar de audio luisteren. Wiebes gaat namelijk écht keihard af. Baudet laat geen spaan van hem heel, en het enige dat de minister kan doen is stotteren en hakkelen dat hij het allemaal in ‘goed overleg’ wil doen. Oh ja, en iets over ‘protocollen.’

Het bewijst maar weer dat het grootste probleem van het kabinet Rutte-III is dat heel veel ministers te licht voor hun taak zijn.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

77 reacties

 1. Code134

  Een dialoog tussen een platte populist en een zorgvuldige bestuurder. Baudet heeft geen bestuurlijke ervaring en kan met droge ogen roepen “hup, dat gaan we even doen, en binnen vier weken hebben alle Groningers het geld op hun rekening”. Deze uitspraak is intens dom maar voor zijn aanhangers moet dit doorgaan voor krachtig bestuur.

  Is dit om te lachen of om te huilen?

  1. Archetype01

   De overheid kan prima het bedrag nu betalen, schadenposten zijn immers al berekend om vervolgens ZELF in de onderhandelingspositie te treden met de N.A.M.

   het ontlasten van de mensen die hier geen schuld aan hebben zou prioriteit een moeten zijn maar is zoals blijkt geen reden voor haast voor het huidig kabinet.

   zo worden de groningers betaald, en kan achteraf de staat het uiterste uit de kan halen, met het voorschot als drukmiddel.

   het enige wat hier om te huilen is zijn jouw trieste oneliners.

  2. Bloem

   Beste heer Code, Graag zou ik u eens horen wanneer uzelf schade heeft en de verzekeringsmaatschappij zet “zo’n zorgvuldige bestuurder” op uw dossier.
   Ach uw huis is onbewoonbaar, waarbij de schuldvraag ontegenzeggelijk bewezen vastgesteld is, echter er moeten eerst protocollen worden vastgesteld en met de lokale overheid overlegd worden alvorens er uitbetaald gaat worden. Al die tijd moet u maar zien hoe u het redt. Op uw vraag: Is dit om te lachen of om te huilen?” met alle respect u kunt er misschien om lachen, een weldenkend mens zal eerder huilen om uw domme opstelling. U laat uw gefingeerde sociale gezicht wel erg snel vallen zodra het om autochtone Nederlanders gaat. Zodra het kansenparels betreft stelt u zich een stuk socialer op.

   1. Zout

    @Bloem: Jij denkt toch niet dat Wim Cock en z’n multinick Exguus geïnteresseerd zijn in jouw betoog over onbewoonbare huizen door gaswinning?

    Nogmaals: In de provincie Groningen wonen ‘maar’ 580 duizend mensen. In de provincie Zuid Holland (Den Haag) wonen 3.1 miljoen mensen. Mag jij driemaal raden hoe groot de berg schijt is die Wiebes heeft aan Groningen.

   2. Code134

    Ik meen dat de overheid een verplichting heeft om de Groningers schadeloos te stellen.
    Ik begrijp uw punt niet.

    1. Vit

     Ik zou zeggen kom eindelijk eens op met dat pakkie.

   3. Marija

    Heel goed Bloem.

  3. Vit

   Nee gerechtigheid, hoe zou jij het vinden als jouw huis vol met scheuren zit? Ga jij dat zelf allemaal repareren?

   1. Zout

    @Vit: Jij denkt toch niet dat Wim Cock en z’n multinick Exguus in staat zijn hun eigen huis te repareren? Het interesseert ze geen ene moer hoe het die arme Groningers vergaat.

    Nogmaals: In de provincie Groningen wonen ‘maar’ 580 duizend mensen. In de provincie Zuid Holland (Den Haag) wonen 3.1 miljoen mensen. Mag jij driemaal raden hoe groot de berg schijt is die Wiebes heeft aan Groningen.

  4. Roughwood

   Altijd hetzelfde met die VVD bewindslieden. Veel woorden, geen daden. En de NL burger moet weer bloeden. Het meest droevige aan deze hele kwestie is dat de voorganger van de door u als ‘zorgvuldig bestuurder’ getypeerde Wiebes (belastingdienst loopt inmiddels op rolletjes, breek me de bek niet open) de zaak al lang had moeten oplossen. Goh, was dat ook een ‘zorgvuldig bestuurder’ uit de VVD rangen? Wat een toeval allemaal!

   1. corfo

    @ Roughwood.
    “Zorgvuldige/deskundige” bestuurders bij de VVD ? Blijkt nergens uit.
    Of mogelijk worden bedoeld : Opstelten, Teeven, v.d. Scheur, Robin Linschoten, Hogervorst, Loek Hermans en -tig anderen ?
    Trouwens ons aller Rubberen Rutje is toch wél een VVD-licht hoor, jammer dat niemand dát licht ziet !!

  5. Holland

   Trol134 is een platte populist pur sang. Alles wat hij bralt is populistisch. Het is links geklets, overheidsverdedigend-geklets, maar bovenal populistisch gelul. En zelf heeft hij dan niet in de gaten, dat is het domme. Trol134 gaat af als een gieter.

   1. Zout

    @Holland: Wim Cock gaat af en hij heeft geen Exguus. Dat is ook precies wat hij hier doet.

    Maar wanneer worden die arme Groningers nu eindelijk eens volledig schadeloos gesteld? Daar moeten de politieke voorbeelden van Wim en zijn dertig multinicks nog even over nadenken, nog even over debatteren, nog even over in gesprek, precies zoals dat al jaren gaat. Maar wel nog even doormodderen zodat FVD de grootste kan worden. Op naar de volgende aardbeving: Nieuwe verkiezingen! Weg met dat zooitje van Rutte III.

   2. glazenbol

    Vertel eens iets nieuws

  6. Farn

   Wal een lul reactie, daar hebben ze al tig jaren de tijd voor gehad om dit te regelen, maar nooit de intentie gehad om de financiële afhandeling te realiseren.

  7. hans-e-pans

   Volgens mij had Rubberen Mark R. het voor het oog van de camera zo eentweedrie in een lach en een grijns en met brede armgebaren geregeld. Volgens mij had hij het toen ook over een paar weken, maarja wist hij toen veel dat deze zorgvuldige kwiebes het moest uitvoeren.

   Of misschien wist hij het juist wel.

  8. swetsnek

   Die hele tweede kamer die op het filmpje bijna leeg is ??? en twee wijffies die achter Baudet zitten te lullen over hoe laat de aardappels gaar moeten zijn .
   Zeg maar de tweede kamer ten top en nou gauw weer achter je vrouwtje aan rukker .

 2. rosmalen53

  Wel betere video’s gezien
  Van Wilders bv FvD is de nieuwe elite en VVD
  Die Derrie kan me gestolen worden met zijn hautaine toontje
  Schadeloos stellen op kosten van de burgers natuurlijk lekker makkelijk
  Wanneer komt er eens een video over de islam
  Oh wacht dat durft ie niet aan
  Bang dat ze beveiliging nodig hebben

  1. denk eens na

   Ros als we even een paar jaartjes geen asiel zoekers binnen nemen dan word het schadeloos stellen een fluitje van een cent, denk dat iedereen er beter van word.

   1. corfo

    @ denk eens na.
    Bovendien : als NL ook nog eens de dividendbelasting voor buitenlanders zou blijven innen, dan, ja dan pas zouden wij misschien een “rijk” landje zijn.

 3. Mark kuiper

  Wiebes is een prima bestuurder maar alleen voor financiën

  1. Code134

   Ik denk dat Wiebes dit dossier goed zal kunnen oplossen. Hij profiteert van het feit dat de tijd nu politiek rijp is voor stevige stappen. De gasproductie zal de komende jaren zeer fors omlaag gaan en het schadeprotocol staat nu zozeer onder druk dat het de komende maanden wel tot resultaten zal leiden.
   De tijd is rijp en dat is voor een polderbestuurder altijd een goede zaak: hij is gelegitimeerd flink door te pakken.

   Een bijkomend voordeel van deze gascrisis is dat we gedwongen zullen zijn veel sterker in te zetten op duurzame energie. Ik denk dat we de komende jaren stappen zullen moeten zetten voor veel meer zon- en windenergie, anders zullen we die terugvallende gasproductie alleen kunnen opvangen door import van gas uit het buitenland, een economische afhankelijkheid die we zoveel mogelijk moeten vermijden.

   1. sonar

    Code als jij denkt,dan zijn de rapen gaar.
    Denken voor jou zal moeilijk gaan zonder hersenen.

 4. DolleDries

  Ik heb niets met die Wiebes maar dat van die Baudet was ook om niet aan te zien om even de populaire jongen uit te hangen.

  1. Jetske

   Wat een overdreven gedoe weer, vond het
   een walgelijke vertoning van Baudet, die
   op dit punt samen met Denk tegen heeft
   gestemd. Hij wist dat er veel publiek
   zou komen en moest natuurlijk zijn
   toneelstukje even opvoeren.
   Gelukkig werd hij afgekapt door de
   voorzitter!

   1. Vit

    Een topgozer is het, jammer dat er mensen zijn die hem niet begrijpen.

    1. Vit

     Gooit ‘kunnen’ naar boven.

   2. Zout

    @Jetske: Niets is te gek voor de gedupeerden in Groningen, toch? Of interesseert het jou, net als je vriendje en alter ego Wim Cock en Exguus geen bal hoe het die arme mensen daar vergaat. Zolang jouw voetjes door het Groninger gas verwarmd worden is het voor jou niets meer dan overdreven gedoe?

    1. Jetske

     Zout

     Natuurlijk vind ik het verschrikkelijk voor de mensen in Groningen. Baudet stemde gewoon tegen en staat in de tweede kamer de mensen uit Groningen te beduvelen. Gelukkig zijn ze daar in het noorden met
     bewijzen over de weer eens toneelspelende Baudet geïnformeerd!

     1. Zout

      @Jetske: Ik denk dat jij je vergist. In Groningen gaan ze massaal FVD stemmen, al weet Den Haag natuurlijk ook wel dat er niet veel kiezers in Groningen wonen.

 5. trampoline

  Wiebes is helemaal geen zorgvuldige bestuurder maar iemand die de lafhartige politiek en de NAM (en daarmee de Shell en Exxon Mobil) beschermt. Het is van de gekken dat de Staat 2/3 van de schade betaalt en de NAM slechts 1/3. De NAM is hoofdverantwoordelijke en dient met haar aandeelhouders voor de volledige schade op te draaien; al het andere is onacceptabel.

  Als ik Groninger was zou ik stoppen met het betalen van elke belasting. Als de staat hun laat barsten dam mogen zij de staat laten barsten. Weg me het Haagse tuig!

  1. Code134

   Als je de NAM laat betalen laat je de Staat betalen.

   Je begrijpt er niet veel van.

    1. Code134

     Strict genomen heb je gelijk dat de NAM een private onderneming is die aangesproken kan worden op de schade maar het is toch volstrekt duidelijk dat hier de overheid uiteindelijk voor de schade gaat opdraaien. Anders zou deze kwestie wel civielrechterlijk kunnen worden opgelost.

   1. trampoline

    De NAM is Shell en Exxon Mobil. Ik kom uit die wereld.
    De Staat mag nooit opdraaien voor het wanbeleid van de NAM.
    Jij begrijpt er zelf niets van, volslagen idoot!

    1. Code134

     “volslagen idoot!”

     Rustig maar, je moet nog een hele dag door en vanavond de slaap vatten.

     1. corfo

      @ Cootje.
      Maar @ trampoline heeft wel volkomen gelijk !

 6. buitenbeentje

  FvD is een mengsel van VVD en D66 ( vóór voltooid leven bijvoorbeeld). Ieder voor zich en God voor ons allen. Lees eerst maar zijn programma eens door voor je juicht. Voor “het volk” zit er niets in.

  Dat mag natuurlijk, maar ik heb het een beetje gehad met partijen die geen sociale agenda hebben, net als met partijen die alleen maar een sociale agenda hebben (de Rood/Groene religie)

  1. Guus Geluk

   “FvD is een mengsel van VVD en D66 ( vóór voltooid leven bijvoorbeeld). Ieder voor zich en God voor ons allen. Lees eerst maar zijn programma eens door voor je juicht. Voor “het volk” zit er niets in.”

   Dat heb je juist samengevat. Voor het arbeidersvolk zit er niet veel in.

   1. Zout

    @Exguus: Kom op Wim, na de jarenlange uitzuiging, obstrueren en retarderen van de Groninger bevolking moet zelfs jij, ouwe Spaanse cock, toegeven dat het gelul moet stoppen en het betalen moet starten.

    1. Guus Geluk

     Ik heet geen Wim, Zout, maar weet wel dat jij Abri heet.

     1. Zout

      @Exguus: Kom op Wim, Den Haag moet de poeplap trekken, zo noemen ze een portemonnee namelijk in Den Haag.

   2. Zout

    Nog heel even, nog een klein tijdje, nog even praten nog even overleggen, nog even de koppen bij elkaar, nog even…

    Je kunt die 580 duizend Groningers natuurlijk gemakkelijk voor je uitschuiven, het gas uit hun bodem houdt de rest van Nederland al ruim 60 jaar warm. Dat er nú iets moet gebeuren snapt iedereen, behalve Den Haag (lees, VVD, CDA, PvdA, D66)

    O ja, wie het nog meer niet snapt?

    – Spaanse Wim
    – Spaanse Exguus
    – Spaanse Cock
    – Wim Cock
    – Wimwater
    – Spaanse Julianakazerne
    – Spaanse Henkie
    – Spaanse Error
    – Spaanse Heinz
    – Spaanse Hut ten

   3. DolleDries

    Guus

    Dat heb je juist samengevat. Voor het arbeidersvolk zit er niet veel in.
    Ik ben eens een keer met je eens. FVD is zeer liberaal gericht en dat belooft niet veel goeds voor de arbeider. Het is terug zetten naar de jaren 20 van de vorige eeuw waar de arbeider zonder vastigheid weer aan de poort kan wachten of wel het volledig recht van de sterkste.
    Daarom sta ik achter de PVV die op dat gebied veel socialer is.

    1. Zout

     @DD: PVV is ook een uitstekende keuze!

    2. Guus Geluk

     Je zou kort kunnen zeggen dat PVV voor de Henk en Ingrid is, terwijl Forum vooral de Felixxen en Juliëtten onder de kiezers heeft.

     1. Vit

      Hij is goed echt waar!

     2. DolleDries

      PVV is voor de mensen die werken of gewerkt hebben of door ziekte en gehandicapt zijn niet kunnen werken. Hoe ze heten maakt niet uit.Misschien heten ze wel Guus en Truus.

 7. Vit

  @Zout
  “Je kunt die 580 duizend Groningers natuurlijk gemakkelijk voor je uitschuiven, het gas uit hun bodem houdt de rest van Nederland al ruim 60 jaar warm. Dat er nú iets moet gebeuren snapt iedereen, behalve Den Haag (lees, VVD, CDA, PvdA, D66)”

  Ook buiten Nederland want we verdienen/verdienden dik aan export.

  https://www.tno.nl/nl/over-tno/nieuws/2017/8/nederland-sneller-van-exporteur-naar-importeur-van-gas/

  1. Zout

   @Vit: Inderdaad. En Den Haag heeft allang laten zien dat ze liever miljarden aan Griekenland doneren dan dat ze onze Groninger landgenoten ondersteunen en volledig schadeloos stellen.

   Als je daar eens goed en diep over nadenkt dan rijzen je de haren te berge. Het is onvoorstelbaar dat ze onze Groningers zo gevoelloos in de kou laten staan!

  2. Vit

   Het is natuurlijk goed dat we er 300miljard aan verdiend hebben maar dan moet je niet lullig doen over een paar miljoen ‘Collateral Damage’.

 8. denk eens na

  Wat is er zo moeilijk aan , schade vast stellen en uit betalen, als we nieuwe straaljagers kunnen kopen, asielzoekers met bosjes binnen laten wat een half miljoen per persoon kost kunnen we ook zeggen de eerste paar jaar geen asielzoekers en uitbetalen die schade.

  1. Zout

   @denk eens na: Jij hebt het goed in de gaten! Wel de ‘vluchtelingen’ met boot- en vliegtuigladingen binnenhalen, maar geen volledige schadeloosstelling voor onze Groninger landgenoten.

   Dat ze nog ogen hebben in Den Haag frappeert mij volkomen, want die hadden ze zich allang uit de kop moeten schamen!

   1. Marija

    Hoe langer men wacht met schadevergoedingen en herstel, hoe langer men doorgaat met winning van gas uit Groningen.
    Hoe groot is die WINST denkt U? Daar kunnen ze straks VET de schade mee opvangen.
    Een direct verbod op winning van aardgas kwam er niet, ondanks de aantoonbare
    verantwoordelijkheid van de NAM voor de veroorzaakte schade.
    Zie je het ook?

 9. Fortiori

  Zal het de Groninger helpen of helpt het Baudet. De Groningers moeten subiet hun geld krijgen dat staat buiten kijf. Treurig en triest, ieder weldenkend is die mening toegedaan. Oppoetsen van de revers lijkt mij toch een rol te spelen voor Baudet.

  1. Zout

   @Wimtiori: Voorlopig is de rest alleen maar aan het kletsen, en dat al járenlang.

   Wel worden er zonder protest miljarden (17 miljard) afgestort aan Griekenland en staat er een blanco cheque t.w.v. ongeveer 40 miljard klaar voor het ESM.

   FVD roept al tijden dat er direct schadeloos gesteld moet worden, dat hoor ik van de rest nog niet zo, jij wel?

  2. Kodi

   Voorlopig gaat er 13 miljoen extra naar dat rioolvolk de Pallezwijnen in Gaza voor hun raketten en hun smokkeltunnels.

 10. Kodi

  De gasvelden bij ludieke actie afdichten met een hele grote kurk erop; Dan heeft Den Haag direct een groot probleem.

  1. Zout

   @Kodi: Ik heb al een gehoord dat er boeren zijn die de gasputten aan stront willen rijden met hun tractoren.

   Ik kan mij er wel wat bij voorstellen als je boerderij op instorten staat, en dat je weet dat Rutte wel miljarden aan Griekenland overmaakt en jou, als hardwerkende Groninger boer, laat verrekken.

  2. Code134

   nee, dan hebben de mensen die koken op en hun huis verwarmen met gas een groot probleem.

   Kodi doet dat met zonne-energie?

 11. Babaji538

  De man ziet er lichtelijk overspannen uit.
  Hij is zich, natuurlijk (!), terdege bewust
  van zijn verantwoording, nationaal en internationaal.
  Het bankwezen verloopt in dezelfde graad
  van waardeloosheid.

  Dank u, Petra Hermans

  1. Zout

   Wie zijne reet niet leegt zal den kont krabben waarbij het veegt.
   Dank u, Peter Herman (broer van Petra)

   1. corfo

    @ Zout.
    hahahaha, hij is goed !
    Goed voorbeeld doet goed volgen !!
    Maar uh……….die Petra, zou die nog meer broers hebben ?

    1. Zout

     @Corfo: Dank voor je compliment. We moeten het toch een beetje opleuken rondom de Petradwaas, anders is het huilen met de gasput open.

   2. Heinz

    Wat betaalt u @corfo voor zo’ complimentje?

    1. corfo

     @ Heinz.
     Als je dat zou weten, zou je ’t ook gaan proberen, tenminste, als jouw taalschat toereikend is.

     1. Heinz

      Ik ben bezig om mijn taalschat te verrijken met scheldwoorden. Het gaat mij niet goed af.

  2. corfo

   @ Babaji538.

   Als je de koe bij d’r horens vat, kun je haar niet tegelijkertijd in d’r kont kijken.
   Ruud Johan Hermans
   (broer van Petra Hermans)

   Babaji zou een oosters (India) soortement van wijsgeer moeten zijn maar ik zie daar weinig van terug in de reacties van Babaji538.

 12. Tinneke

  Vandaag Code Rood!!!

 13. trampoline

  Het zou volstrekt terecht zijn als de 1.4 miljard dividendkorting zou worden gebruikt voor de afhandeling van de schade in Groningen. Grote bedrijven jatten al veel te veel van ons burgers en het kabinet staat daar achter. Dit politieke zooitje moet onmiddellijk weg. Nieuwe verkiezingen!!!!!!

 14. Duckday

  Wat heeft de NL politiek nog meer kapot gemaakt VVD CDA D66 PVDA
  een ellelange was lijst marktwerking hoe help ik mijn land kapot maken Eneco door dolgedraaide wethouders die eisen verkoop het want men ruikt EURO en zij vertrekken straks met stille trom kunnen nooit aansprakelijk gesteld worden door de miskleunen

 15. Ni28

  Dit kabinet koos voor tweede keus ministers omdat zij geen lange regeerperiode verwachten. De koppen moeten ongeschonden blijven als het zo ver is. De falende ministers worden op hun tijd weer rijkelijk beloond met een mooie functie natuurlijk.

 16. Zout

  Nóg meer miljarden naar Brussel en Groningen aan het gas?

  Europese Commissie wil meer Nederlands geld: https://www.trouw.nl/democratie/europese-commissie-wil-meer-nederlands-geld~a3b6e648/

 17. Kodi

  Je kan maar beter Pallezwijn in Gaza zijn. Dan krijg je gratis geld. Maar liefst 13 miljoen extra weer.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.