Amsterdam wacht niet op de gekozen burgemeester: zoekt uit of ze zelf stemmingen kan organiseren

We kunnen waarschijnlijk nog tot Sint-Juttemis wachten tot we eindelijk in heel Nederland gewoon mogen kiezen wie we als burgemeesters willen hebben. In Amsterdam lijken ze daar echter niet meer op te willen wachten.

Officieel is D66 een partij die meer inspraak in de politiek van de Nederlandse bevolking wil. Raadgevende referenda, gekozen burgemeesters: ooit behoorde het allemaal tot de kroonjuwelen van die kliek die ooit net zo stellig als Forum voor Democratie het partijkartel wilde breken. Totdat ze er zelf onderdeel van werden, dan. Sindsdien moet het raadgevend referendum juist geschrapt worden, en is het direct verkiezen van de burgervader ook geen enorme prioriteit meer. Reken er dus maar niet op dat het er snel van gaat komen met die stemming.

Dat betekent echter niet dat de burgers van dit land dat niet willen: het platform MeerDemocratie heeft genoeg handtekeningen onder Amsterdammers opgehaald om het onderwerp op de agenda te zetten. En warempel: in tegenstelling tot hun landelijke varianten, lijken lokale partijen wél wat te zien in het laten aanwijzen van de meest prominente gemeentebobo door inwoners van Amsterdam zelf.

Het idee komt zo ongeveer neer op alles waar D66 op nationaal niveau nu tegen is. Omdat in de wet staat vastgelegd hoe burgemeesters worden verkozen, kan een gemeente niet opeens afwijken van die procedure. Daarom is het voorstel om een raadgevend referendum te houden, waarbij de kandidaten die gesolliciteerd hebben op de post op het biljet komen te staan. De keuze van de Amsterdammers zal vervolgens ‘stevig meegenomen worden’ bij de besluitvorming in de gemeenteraad. Nouja, dat is althans het idee.

Blijft wel een probleempje over: wat te doen zodra de mogelijkheid tot het houden van referenda afgeschoten wordt? Kan dit hele feest dan nog wel doorgaan? Dit en andere vragen zullen onderzocht worden door een referendumcommissie die moet gaan kijken of de organisatie van eens volksstemming daadwerkelijk te doen is. Laat het een teken aan de landelijke politiek zijn dat het nu echt eens afgelopen moet zijn met die achterkamertjesbenoemingen.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

31 reacties

 1. eRik2017

  Eigenlijk wil ik helemaal geen gekozen burgemeester.
  En waarom niet? Een Nederlandse stad heeft mix van inwoners met een verhouding van bijvoorbeeld allochtonen en autochtonen, studenten en werkenden, gelovigen en niet gelovigen en ga zo maar door.
  Een gekozen burgemeester zou kunnen worden gekozen vanuit perspectief van een opgebouwde meerderheid die met andere perspectieven stemt dan als het optreden van burgervader van een locale samenleving, voor een goede gebalanceerde samenleving. Een meerderheid zou een Burgemeester kunnen kiezen vanuit perspectief van herkomst, sociale status, beroep, of een geloof.

  Een toeziende overheid (regionaal/nationaal) mag op basis van prioriteit van landsbelang hier een zwaarwegende stem hebben.

  Wel zie ik heil in iets vernieuwends. bijvoorbeeld een keuze van het volk uit door een x aantal door de overheid aangedragen kandidaten.
  Vandaag krijgen burgers van Amsterdam alleen maar onzekere en verwarring zaaiendse roddels. Femke Halsema, Alexander Pechtold, Rogier van Boxtel.
  Ik denk dat ik voor een meerderheid Amsterdammers spreek als ik zeg: “Geen van de drie”

  Het ambt van volksvertegenwoordiger gaat de komende jaren vele malen meer lading krijgen. Een Volksvertegenwoordiger die het vertrouwen wint van de bevolking en die kandidaten voorstelt en de bevolking zegt: “Liefst hadden wij jou, maar wij vertrouwen op de door jou voorgestelde kandidaten.” Een bevolking die vertrouwen krijgt in de volksvertegenwoordiging en aan de slag en hard aan het werk gaat met vertrouwen in het algemeen belang, en niet de woorden van de minister van economische zaken.

  Mijn geloof is dat Thierry Baudet juist deze politieke stroming aan het exploiteren is. Ik ben het nog steeds op een goed aantal punten met hem oneens, en ik waardeer de continuiteit die Mark Rute biedt als leider van onze huidige volksvertegenwoordiging.
  Er is geen enkele reden om beide als tegenstanders van elkaar te zien, eerder als twee bijdetijdse politici die verandering kunnen brengen.

  Phoehh, dat was een hele verhaal, maar ben blij dat ik het heb opgeschreven.

  1. Abri079

   Of het ambt van de volksvertegenwoordiger meer lading krijgt hangt m.i. af van het gedrag van diezelfde volksvertegenwoordigers de komende jaren.

   In de afgelopen vier decennia heb ik niet het gevoel gekregen dat men ons in de stad, de provincie of op landelijk niveau vertegenwoordigde.

   Volksvertegenwoordigers waren en zijn meer bezig met eigen en partijbelangen. Als dat niet botst met het landsbelang acteert men. In het geval van de referendumwet en het U referendum handelt de regering wat mij betreft direct in strijd met het landsbelang en de democratie.

   We krijgen de gekozen burgemeester terug in ruil voor het referendum. Dan mogen wij vast kiezen op een aantal personen die door de zittende partij en worden aangeboden. Of wij dan beter af zijn gaan we ontdekken maar als optimist met levenservaring vrees ik met grote vreze.

   1. Pit

    @Abri: De ‘gekozen’ burgemeester naar Utrechts model? Je kunt kiezen uit twee kandidaten die door de gemeenteraad (landelijke kartelpartijen) zijn goedgekeurd?

    De gekozen burgemeester is een burgemeester die als eerste heeft gesolliciteerd. Daarna worden de sollicitanten uitgenodigd en worden deze sollicitanten onderworpen aan vraaggesprekken met vertegenwoordigers uit de stad of gemeente. Die vertegenwoordigers bestaan uit leden van de gemeenteraad maar ook uit burgers, ondernemers en mensen uit het bedrijfsleven.

    Na de de sollicitatieronden en gesprekken geven de vertegenwoordigers uit de sollicitatiecommissie hun voorkeur voor maximaal 5 kandidaten, en dat kan dus iedereen zijn, en uit die vijf kandidaten mogen de burgers van de stad of gemeente kiezen. Maar niet eerder nadat deze kandidaten campagne hebben gevoerd.

    Succes!

  2. wheelboy

   eRIK 2017
   Wij zijn het enige westerse land dat zijn burgervader niet kiest .Democratie houd in dat het volk zijn vertegenwoordigers kiest .Ook een burgemeester en CDK zijn volksvertegenwoordigers .

   Ik ben het niet eens met de regering die er nu zit .Sterker nog ik vind het een aanfluiting van de democratie . Zouden we dan ook moeten zeggen ik vind dat we ons parlement maar niet moeten kiezen .Want de mix die voor een gemeente telt qua opbouw bevolking geld ook landelijk .Maw je praat jezelf tegen met je betoog.

   1. eRik2017

    #wheelboy
    Mijn betoog ging over de Burgemeester en locale politiek, niet de landelijke politiek.
    Als het parlement wordt gekozen, dan wel benoemd vanuit een cultuur zonder Nederlandse achtergrond, dan is er iets heel anders aan de hand.

 2. Uiterst Links

  De wethouders bepalen de politiek, niet de burgermeester. Ik vraag me dan ook echt af wat voor zin het heeft om de burgermeester direct te kiezen

 3. Bon-vivant

  De burgemeester moet m.i. gekozen worden door de gemeenteraad. Dan kunnen ze hem/haar ook weer afzetten (bij disfunctioneren). Anders kan bij ruzie tussen de burgemeester en de raad de volgende rare situatie:
  De burgemeester: ik ben gekozen door de kiezer, dus ik stap niet op.
  De leden van de raad: wij zijn ook gekozen door de kiezer, dus wij stappen niet op.

  Binnen de gemeente kan er maar één gremium het laatste woord hebben. En dat is mijn inziens de gemeenteraad. Eigenlijk net als De Tweede Kamer in de landelijke politiek.

  1. Abri079

   De burgemeester die gekozen wordt door een gemeenteraad is zeker van zijn baan zolang die gemeenteraad met die verhouding in stand blijft.
   Een gemeenteraad in een andere verhouding stuurt de burgemeester dan ook weg als hij niet doet wat de raad wil.
   De burgemeester staat dan ook niet meer boven de partijen maar is voor zijn inkomen afhankelijk van de raad en zijn gedrag.
   In de diverse wetten zou opgenomen kunnen worden dat een burgemeester of een gemeenteraad het laatste word heeft.
   Is dat wat werkbaar is?

  2. Ernst Quispel

   Ik ben het geheel eens met Bon-vivant. Naast de steekhoudende praktische argumenten die hij noemt vrees ik ook populistische chaos en ondemocratisch gedoe bij de rechtstreekse verkiezing van de burgemeester. Het staat naar mijn idee ook op gespannen voet met ons representatieve democratische stelsel. We kiezen immers onze MP, terecht, ook niet rechtstreeks.
   Ik meen wel dat de nu feitelijk al vigerende praktijk van de getrapte verkiezing van de burgemeester door de Gemeenteraad nu in de Grondwet zou moeten worden opgenomen.

   1. eRik2017

    Ernst-Wim heeft echt moeite genomen enkele zinnen te schrijven waarvan hij hoopt dat meerderen absoluut geen chocola kunnen maken van wat hij schrijft, en waarbij hij hoopt al deze mensen te kunnen beoordelen dat zij niet in staat zijn om zijn volgens hem goed Nederlands taalkundig brouwsel te begrijpen.

    Wim, je maakt jezelf belachelijk

    dag Wim

    1. Pit

     @Erik: Gisteravond laat nog even wat heen en weer gepost met Wim’s rugdekker Bon vivant.

     Lees maar even mee: http://www.dagelijksestandaard.nl/2018/02/nieuwe-donorwet-heeft-nu-al-averechts-effect-10-000en-geven-aan-geen-donor-meer-te-willen-zijn/

    2. Pit

     @Erik: Bon vivant is een taalneuqertje en hij is Wim’s rugdekker. Hij krijgt van mij de troltrofee!

     1. Ernst Quispel

      DFTT.

     2. Pit

      @Erik: Mijn statements worden meestal bevestigd door Wim met zijn vier letterige natte scheet. ^

   2. wheelboy

    Ernst Quispel ,
    Je hebt echt een plaat voor je kop . Wij als volk moeten uitmaken wie onze volksvertegenwoordigers zijn .Ook een burgemeester en cdk zijn volksvertegenwoordigers .En als lokaal op een door jou genoemde populist gekozen wordt .Wat is daar dan ondemocratisch aan?

    Ondemocratisch is dat een kliek uitmaakt wie jou vertegenwoordigd .En een PM kiezen is een heel ander verhaal .Rutte is door ong 20% van de bevolking gekozen .
    En als de lokale bevolking een dorpsgek kiest als vertegenwoordiger so be it .

  3. Nog1

   @ Bon vivant
   Je verhaal zou ergens op slaan als de burgemeester en de gemeenteraad dezelfde taken zou hebben. Maar dat is niet zo.

   De burgemeester zit de raad voor maar heeft geen stemrecht. Voor de rest is hij de uitvoerende macht. De raad voert niet uit, maar bepaalt de kaders van de uitvoer en is de wetgevende macht.

   Constitutioneel zijn ze al ‘tegenstanders’ door het dualisme. De verkiezing zou dit juist zuiverder maken en de huidige problemen (een kwart van de colleges door conflicten met de raad bestuurders verloren) ten dele oplossen.

 4. denk eens na

  Eerst een IQ test afleggen voor dat je mag stemmen, te laag IQ ,nog maar eerst jip en Janneke lezen ,

  1. Henk-Jansen

   Gelukkig dat een groot deel van de pvv-stemmers dan niet meer mee mogen doen!

   1. Abri079

    Dat is een stelling. Kunt u die onderbouwen met controleerbare feiten Of is het uw mening?

    1. denk eens na

     Amsterdam zuid oost en nieuw west hebben weinig te tellen zo schat ik in.

    2. swetsnek

     Dat kan ie niet Abri79 zijn IQ rijkt niet verder dan dat van een vis

 5. sjun

  Is Team Asscher al met de campagne begonnen of laat Lodewijk zich deze kaas van het brood eten door Putin’watcher’ Halbe Zijlstra

 6. Babaji538

  Volgens mij, zie ik rechts, één van mijn grote
  vriendinnen, staan.

  Petra Hermans

  1. Holland

   Petra bevriend met Ploumen? Dan is Petra ook aanwezig geweest in Poetin’s datsja.

 7. Guus Geluk

  Slecht plan van de Amsterdammers.

 8. PindaRinda

  Amsterdam,Amsterdam wat is er aan de Hand?Meest verloren Stad van het LAND.
  Een GEEST dwaalt door je straten,waarden en normen hebben je verlaten!
  Minstens 1 dode in de week en tal van anderen op de kweek.
  Het Sodom van dat landje aan de zee maar ach wat moet je ermee?
  En niet meer terug te draaien dus nooit meer te verfraaien.
  Gedoemd tot sterven aan het einde van de nood,
  Amsterdam,Amsterdam je bent zo goed als DOOD!

 9. Nog1

  Ik lees ‘Omdat in de wet staat vastgelegd hoe burgemeesters worden verkozen, kan een gemeente niet opeens afwijken van die procedure. ‘

  Maar dat is niet zo. Volgens de wet wordt de burgemeester benoemd door de kroon. De huidige procedure die neerkomt op een stemming door de gemeenteraad van 2 kandidaten, staat in geen enkele wet en is strikt genomen zelfs ongrondwettig.

  1. Guus Geluk

   “Volgens de wet wordt de burgemeester benoemd door de kroon.”

   Ik meen dat het parlement dit uit de grondwet heeft gesloopt.

   https://nos.nl/artikel/2212436-burgemeester-uit-grondwet-maar-nog-te-vroeg-voor-verandering.html

   1. Nog1

    @ Guus
    Daar zijn ze idd mee bezig, maar dat wetgevende proces is nog niet afgerond.

    Overigens is daarmee de huidige praktijk nog steeds onwettig. Dat het gedeconstitutionaliseerd word betekent slechts dat het van een grondwetsartikel een ‘gewoon’ wetsartikel wordt.

    1. Guus Geluk

     Precies.

 10. Frits Jansen

  Ik wil geen gekozen burgemeester, omdat ik nogal “interlokaal” leef, en hoogstens de burgemeester mag kiezen van de stad waar ik mijn nachten doorbreng.

  Jaren werkte ik in een buitenwijk van Amsterdam waar mijn werkgever zich in allerlei bochten moest wringen voor voldoende parkeerplaatsen, want de “groene” grachtengordeldieren in het stadsbestuur waren voor bakfietsen en niet voor auto’s. Maar je kunt een account manager of een service-technicus niet met de tram naar de klant sturen. Alleen woonde ik niet in Amsterdam (heb ik ook nooit gedaan) dus had ik daar niets te vertellen.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.