CDA: “Handelen van Zijlstra is niet verstandig… Hij moet verantwoording afleggen aan de Kamer”

Het CDA geeft minister de mogelijkheid uitleg te geven, maar steunt hem niet openlijk…

De buitenland-woordvoerder van het CDA, Martijn van Helvert, heeft ook gereageerd op ZijlstraGate. De minister van Buitenlandse Zaken (van de VVD, natuurlijk) ligt onder vuur omdat hij jarenlang gelogen heeft over een zogenaamde ontmoeting met Russische president Vladimir Poetin in 2006. Volgens Zijlstra zou Poetin toen gezegd hebben dat hij een Groot Rusland wil creëren, en dat dit “Groot Rusland” uit delen bestaat die nu zélf soevereine staten zijn (Balkanlanden om een voorbeeld te noemen).

Het enige probleem: Zijlstra heeft Poetin toen helemaal niet ontmoet.

Van Helvert laat weten op Twitter dat Zijlstra wat hem en zijn partij betreft onmiddellijk verantwoording dient af te leggen in de Tweede Kamer over zijn handelen. Dit moet hij doen in een brief én in een Kamerdebat. Met andere woorden, hij komt er niet met één strategie vanaf.

Het CDA geeft Zijlstra dus de mogelijkheid uitleg te geven, maar steunt hem niet openlijk, wat natuurlijk een nauwelijks verholen vorm van kritiek aangezien het CDA een coalitiegenoot is van Zijlstras VVD.

Als Zijlstra ook maar een beetje politiek inzicht (en schaamtegevoel) heeft houdt hij de eer nu aan zichzelf. Coalitiegenoten roepen hem op het matje, de oppositie eist zijn vertrek, en buitenlandse media hebben het verhaal nu ook opgepakt waardoor het een internationaal schandaal is. Hoe langer hij aanblijft des te groter de schade voor Nederland. Eens kijken hoe lang het duurt voordat hij én Rutte dat beseffen en daar conclusies aan verbinden.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

30 reacties

 1. Ni28

  Ik vond Zijlstra altijd een arrogante kereltje maar hij blijkt nu ook dom te zijn.

  1. Ernst Quispel

   “een arrogante kereltje”

   🙂

  2. Pit

   @Ni28: Valt het jou ook op dat Wim niet verder komt dan taalneuqen? #ontwimmen

   1. corfo

    @ Ni28.
    Zijkstraal is een stomme en zéér arrogante ballenhapper.
    In het Friese dorp waar deze omhooggevallen niksnut vandaan komt, schijn deze vlerk niemand meer te kennen, zegt niemand goedendag, zoals in een Fries dorp gebruikelijk is. Óók z’n voormalige clubgenoten van de voetbalclub zijn plots onbekenden voor hem geworden.
    Alle andersdenkenden worden door dit misbaksel de “maat genomen”, terwijl hijzelf het grootste gif verspreidt.
    Oprotten, deze nep-nieuws verspreider !!!

 2. Guus Geluk

  Laten we eerst het kamerdebat afwachten. Eventueel kan hij dan altijd nog middels de koninklijke weg aftreden. Het is altijd interessant om een politicus strijdend ten onder te zien gaan.

  1. hans-e-pans

   Ja, lekker een kamerdebat onder regie van lachebek Rubberen Mark R.

   1. Pit

    @Hans: Jeanine Hennis is zo ook aan haar einde gekomen. Politiek was zij verantwoordelijk voor de dood van militairen en de janboel bij defensie. Overigens, en dat kan alleen in de politiek, is ze gewoon weer terug op haar pluche als woordvoerder financiën.

    1. eRik2017

     @Pit
     Wat een rust even he?
     Wim en Guus zijn samen even een wandelingetje aan het maken. hand-in-hand had. Bij het voorbijgaan van de serre wuiven zij naar de andere oudjes.
     Wim heeft nu een blauw rolatortje. Daar is hij blij mij, want vroeger wilde hij een blauw fietsje, maar kreeg een rood fietsje.
     Aan het mandje van het blauwe rolatorje wappert een rood vlaggetje met een wit maantje in het midden. Wom vindt het vlaggetje zo mooi. Hij heeft het van iemand gekregen als dank voor zijn activiteit op een ander forum om mensen tegen elkaar op te hitsen.
     Guus en Wim hebben het tijdnes hun wandeling over Pit en eRik, hoe vervelend die wel niet zijn. Guus h=geeft Wim een kusje op zijn wang! Wees niet bezorgd Wim, ik zal je steunen.
     Nu snel naar binnen, want de zuster serveert zometeen krentewegge met thee. En zoals Wim gfewend is, wil hij twee plakjes om ervoor te zorgen dat iemand anders het lekkers helemaal misloopt.
     dag Wim
     #ontwimmen

     1. Pit

      @Erik: Het ultieme ontwimmen!

     2. Guus Geluk

      Pit (= eRik17) is weer aan het trollen. Met inachtneming van het advies Don’t feed the troll, zal ik hem in het vervolg negeren.

     3. eRik2017

      @Pit
      Yes, yes yes!!
      Guus gaat mij negeren! Pfff zeg, het heeft even wat moeite gekost, maar dan heb je ook wat.
      Dankje Guus! Ik hoop dat jij je aan je woord houdt! kan je je vriendje Ernst-Wim en al zijn Raad van Wim vriendjes op het hart te drukken hetzelfde te doen? Bij voorbaat ontzettend dank!
      #ontwimmen

     4. Pit

      @Erik: Helemaal goed! Ik was al ontwimt en wil ook graag ontguust zijn. Ik geef toe dat er een fundamenteel verschil huist tussen die twee, maar als je Wim faciliteert dan val je uiteindelijk toch ook door de trollenmand.

     5. eRik2017

      Net als bij echte mollen, je moet ze uitroken.

      #ontwimmen #ontguusen

     6. Guus Geluk

      DFTT.

   2. Guus Geluk

    De premier heeft in deze niet gelogen.

    1. Pit

     @Guus: Hoeveel leugens wil je van Rutte hebben? Ze zijn ruim verkrijgbaar.

  2. Bloem

   Beste Guus, een kamerdebat is totaal zinloos, de VVD kan zich niet permitteren alweer een minister van VVD-huize naar huis te bonjouren. Het wordt wel steeds duidelijker dat het partijkartel een hoop brekebeentjes op verantwoordelijke functies heeft gezet de afgelopen decennia.
   Wat je ook van de VVD en het bestaan van een partijkartel vindt, dhr. Halbe Zijlstra heeft Nederland flink te kakken gezet op het wereldtoneel. Het enige geluk dat hij heeft is dat mw. Merkel er in Duitsland een groter potje van maakt waardoor ze het wereldnieuws domineert.

   1. Guus Geluk

    “Wat je ook van de VVD en het bestaan van een partijkartel vindt, dhr. Halbe Zijlstra heeft Nederland flink te kakken gezet op het wereldtoneel.”

    Tja, ik ken staatsmensen die hun natie erger voor schut hebben gezet (https://www.haaretz.com/israel-news/report-trump-revealed-covert-israeli-mission-in-syria-to-russians-1.5626703), maar je hebt een punt.

 3. Stanly2000

  Een kamerdebat is zoals gewoonlijk volledig zinloos. De coalitiepartijen zullen hem tot het einde verdedigen. De kadaverdiscipline en partijkartel op zijn best.

  1. Viertel

   Wat de coalitie vindt, is in deze niet zo relevant. Als Zijlstra geen goed verhaal heeft (zeer onwaarschijnlijk trouwens dat hij dat wel heeft, de leugen is al minister 4 jaar oud) kan hij niet geloofwaardig functioneren als Minister van Buitenlandse Zaken. Internationaal is er al aandacht voor de Zijlstra-Gate. New York Times, Washington Post en Pravda hebben er al over gepubliceerd.

 4. Bloem

  Krijg net volgende bericht “Handelsmissie naar China met minister-president Mark Rutte en ministers Sigrid Kaag, Carola Schouten, Bruno Bruins en staatssecretaris Stientje van Veldhoven 8 t/m 13 april 2018”
  Rutte gaat onderzoeken hoe hij de persvrijheid verder kan inperken in het daarin gespecialiseerde land

  1. Pit

   @Bloem: Kaag, die is getrouwd met een Palestijn en Hamas-lid.

 5. Ernst Quispel

  Ik vind het formeel juist dat Zijlstra de kans krijgt om zich te verdedigen in de Kamer maar zijn positie wordt hiermee wel heel erg moeilijk.
  Ik zou liever zien dat hij de eer aan zichzelf houdt en aftreedt.

  1. eRik2017

   Wij hopen ook dat jij de eer en hand aan jezelf slaat Wim!

   #ontwimmen

   1. Ernst Quispel

    eRik2017, je bent een doodzieke trol die alleen maar bezig is dit blog naar gort te helpen.

    Ik zou je willen vragen niet op mij te reageren en ik zakl dat ook niet op jou doen.

    1. eRik2017

     Te laat Ernst-Wim.
     De meeste reaguurders hier willen jou als buiten-nederlandse staatströl uitroken, and so be it!
     Er zijn er velen die jou expliciet hebben gevraagd niet te reageren, maar je blijft het al treiterend toch doen. Eenzame man! Je besteedt er al dagen achtereen je hele dag aan. Pesten, treitreren en vernederen.
     #ontwimmen

   2. harmen timmerman

    @eRik2017: Wat ben jij toch een vervelend en verwend ventje, nare trol!!

 6. Kodi

  Gaat die verantwoording in de Kamer gebeuren of neemt het CDA genoegen met dit eigen praatje? En als het gaat gebeuren, hoe gaat het CDA dan eventueel stemmen indien er een motie van wantrouwen wordt ingediend?

 7. Bon-vivant

  Dit is volgens mij het achtste DDS-bericht vandaag dat over de bekentenis van Zijlstra gaat. Het wordt daarmee buitenproportioneel opgeblazen. Alsof de wereld aan het vergaan is.
  Geloof me mensen, volgende week heeft niemand het er nog over. In de krant waarin dit nieuws staat, is dan alweer lang de vis verpakt.

 8. Babaji538

  Ik vind het niet verstandig, om het over
  “verstandig” te hebben. Droplul.
  Petra Hermans

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.