Column Jan Roos: afschaffing van het referendum bewijst dat de elite een staatsgreep jegens het volk pleegt

De elite – geholpen door minister Ollongren, D66 en de Raad van State – is bezig met een staatsgreep te plegen jegens het Nederlandse volk. “Een omgekeerde revolutie,” noemt Jan Roos het. Hij wijst op de afschaffing van het raadgevende referendum.

Zo’n 220 jaar geleden vond de bestorming van de Bastille plaats. Het Franse volk had genoeg van het absolutisme van de koning en de groeiende sociale tegenstellingen in het land. Het is het Europese voorbeeld van een opstand tegen de bestuurlijke en financiële elite.

In Nederland vindt in 2018 precies het omgekeerde plaats: een stille staatsgreep van die elite. Juist de bevolking wordt buitenspel gezet en de bestuurlijke machthebbers versterken hun positie. Onder het mom van ‘het raadgevende referendum bevalt (ons) niet’ werd gisteren de positie van de burger in onze democratie kleiner gemaakt. Dat is een terugval die alleen eerder te zien was in een dictatuur als de DDR.

De financiële elite – de multinationals, ook een tegenstander van het volk tijdens de Franse Revolutie – krijgt van dit kabinet een belastingvoordeel van 1,4 miljard euro dankzij het schrappen van de dividendbelasting. De Nederlandse bevolking zal dit gat moeten vullen. Een omgekeerde revolutie is dus gaande, en iedereen staat erbij en kijkt ernaar.

Ach jeetje, Jan is ook al begonnen met complottheorieën. De arme man is gek geworden! Nou, ja en nee. Ik geloof inderdaad dat er op het moment een complot gaande is om de Nederlandse bevolking verder te knechten. Ik denk alleen dat dit helemaal geen theorie meer is, maar in volle gang in de praktijk wordt gebracht.

Dat dit plaatsvindt met de inzet van een partij als D66 maakt het allemaal nog cynischer; ooit opgericht om de democratie te verbreden en de bestuurlijke elite een halt toe te roepen, maar nu de grootste sponsor van deze contrarevolutie. Het is zoals het er in Afrika zo vaak aan toegaat: de vrijheidsstrijder neemt het op tegen de dictator, maar als-ie eenmaal gewonnen heeft is die troon en macht wel heel erg aantrekkelijk en begint het verhaaltje van voren af aan.

De Europese Unie, de Raad van State en het Koningshuis zijn de ware machthebbers van ons land. Alledrie hebben niets met de wil van het volk. Alledrie zien ze de democratie als bedreiging van hun voortbestaan. Mevrouw Ollongren komt uit de inner circle van de Oranjes, D66 – haar partij – wil dat ons land opgaat in een Groot Europees Rijk en de Raad van State, waar de koning nota bene voorzitter van is, is het belangrijkste rechtsprekend orgaan van ons land en bestaat uit allerlei ongekozen lakeien van de troon die geen rechtenstudie hebben afgerond.

Het referendum holt niet de democratie uit, zoals de vice-voorzitter Piet-Hein Donner van de Raad van State ooit over het referendum zei, maar hijzelf doet dat. Wie dat niet gelooft: in een hele diepe la in Brussel ligt een rapport dat het bestaan van de Raad van State een schandvlek voor onze democratie noemt.

Ondertussen wordt die democratie van ons steeds verder uitgehold door de zittende macht. De Bastille bestormt het volk.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

90 reacties

 1. Guus Geluk

  Even de feiten:

  1) De door het volk gekozen (coalitie)partijen besloten het referendum af te schaffen. Ollongren voert het regeerakkoord uit. Drie van de vier partijen waren overigens al eerder tegen raadgevende referenda.
  2) De juridische vormgeving van de intrekkingswet wordt gesteund door de RvS.

  Wat het koninklijk huis dan wel de EU hiermee te maken heeft blijft duister.

  1. DutchDropveter

   Even de feiten die je dan even lekker overslaat zoals we van Guus natuurlijk gewend zijn…

   1) Het volk heeft een instrument als het (raadgevend) referendum nodig om de politieke draai tegen te houden die niet overeenkomt met de verkiezingsprogramma’s

   2) De raad van staaten bestaat uit een zeer groot deel oud kamer leden en is daarmee alles behalve objectief

   3) Donner (Vice-president RvS) heeft oa tegen het lissabon verdrag gestemd (zoek maar op) en zat toen zelfs namens het CDA in de kamer en is daarmee dus zeer Dubieus.

   4. De RvS zegt niet dat het Juridisch waterdicht is het legt (zoals in de Tweet van de RvS) de bal neer bij de politiek en dat moet dus NIET VERDRAAID WORDEN GUUS!

   5. Als Guusje zich een beetje verdiept had had het de Memo van Willem Alexander allang gelezen en daarmee is het Koninklijkhuis dus DIRECT betrokken.

   6. Het downplayen van de feiten om je eigen mening naar voren te brengen ligt er net ietsje te veel op!

   Je mening = geen feit. Het afdoen als andere van joh jij weet het niet ik wel zegt meer iets over jouw dan over de ander.

   1. Guus Geluk

    Het is een factfree complottheorie die van vaagheden aan elkaar hangt, Dutch. Het spijt me zeer, maar ik kan dit niet serieus nemen.

    1. DutchDropveter

     Mooi ontweken ze zoeken nog mensen bij Draaideur66!

    2. Holland

     Guus, de punten en feiten die Dutch noemt zijn concreet. Dat jij je er uit draait zonder daar op in te gaan verklaart precies wat jij hier komt doen: trollen tot je er bij neer valt.

     1. Pit

      @Holland: Het maakt rugdekker Guus geen reet uit of het concreet of correct is, hij wordt liever genaaid door de moordenaars van de democratie ter linkerzijde van Rutte.

      #pertepenthousepechtold

     2. Guus Geluk

      Soms zijn de complottheorieën dusdanig absurd dat een debat niet meer mogelijk is. Feiten en argumenten doen er niet meer toe.

      Om het in de woorden van de trol te zeggen: dag Holland.

     3. DutchDropveter

      @Guus niet doordrammen je lijkt wel een klein kind!

     4. swetsnek

      Guus gaat ons verlaten ??? ik lees dag Holland lol lol

    3. glazenbol

     Zoals geen zinnig denkend mens jou ook maar een seconde serieus zal nemen!

     1. Guus Geluk

      DFTT.

   2. Pit

    @DutchDropveter: Zie je hoe de rugdekker jouw klinkklare betoog met twee zinnen afdoet?

    #kansloos

    1. DutchDropveter

     Maakt niks uit het feit dat hij hier al ruim 2 jaar aan het stoken is met meningen die hij verhuld als feiten moet ik hem toch complimenteren met zijn doorzettingsvermogen.

     1. Pit

      @DutchDropveter: Nou… neh… Ik heb een hekel aan rugdekkers en lieden die de moord op onze democratie opzettelijk toejuichen!

     2. Abri079

      @ Dutchdropveter.
      Wat goed van je dat je het hebt over doorzettingsvermogen. Dat wijst naar een positieve instelling.
      Zelf gebruik ik liever het woord dwangstoornis. Dit omdat je zelf ook al aangeeft dat er al gedurende langere tijd sprake is van stoken.

      Een beetje als het stripfiguur de intrigant uit Asterix en Obelix.

  2. buitenbeentje

   Ik lees dezelfde drogredenen die in Nazi Duitsland gebruikt werden.

   even de feiten:
   Hitler was democratisch gekozen en de kampbeulen voerden bevelen uit.

   Kadaverdiscipline noemen we dat.

   1. Guus Geluk

    Dat noemen we een Godwin.

    1. Seneca

     @gg
     NL is een bananen monarchie, altijd geweest zal altijd zo blijven. Het grote voorbeeld voor deze samenleving is de voormalige DDR dat een tijd lang kon floreren door figuren zoals jijzelf. Let op beste guus, de kruik gaat net zolang te water tot dat deze barst en dat barsten is nader dan je denkt. De wraak, jazeker de wraak zal verschrikkelijk zijn en jij met je christen zijn als gemalen poppestront, zal een van de eerste zijn die de wraak zal ondergaan.

     1. Guus Geluk

      Op dot forum wordt dikwijls gefantaseerd over wraakacties. Dat moet u vooral doen, maar ik heb meer op met de werkelijkheid.

     2. Frits Jansen

      De DDR was één grote gevangenis. Vertrek uit de DDR – als dat al lukte – was een misdrijf: “Republikflucht” (ontvluchten uit een gevangenis in Nederland is niet strafbaar – ze rekenen erop dat dit bijna onmogelijk is).
      Als je het nou over links hebt; de DDR was een linkse dictatuur, die “Het Kapitaal” als “klassenvijand” zag.
      Aan het eind was de DDR volkomen failliet. Ingestorte bruggen. maar één telefoon in een straat (nee, geen mobieltje). En dat alles ondanks een muur met daar achter honderden meters Sperrzone, met bloedhonden en gedrogeerde schietgrage VoPo’s.

   2. Tom, Enschede.

    Echt niet de meeste ‘kampbeulen’ waren voor (en na) de oorlog vrij normale jongens die tijdens de oorlog de gelegenheid kregen zich te wreken om onschuldigen. Niks kadaverdiscipline volkomen vrijwillig met het volle verstand.

   3. Pit

    @Buitenbeentje: Juist, en Adolf had heel wat Wimmetjes en Guusjes die hem onderdanig waren, allemaal geënt op de parlementaire democratie.

    #nietzelfnadenken

    1. Guus Geluk

     De voortdurende Godwins doen afbreuk aan de afgrijselijke wreedheid van het Nazi-regime, ik word er eerlijk gezegd een beetje misselijk van.

     1. DutchDropveter

      Stop dan op DDS te schrijven en ga lekker een eind fietsen 😉
      Wij blij
      Jij blij
      Iedereen blij!

     2. Archetype01

      ja want volgens Guus kun je het nazi regime maar beter vergeten.

      ik heb liever dat iedereen weet wat er gebeurt is en zich daar niet meer toe geschokeerd zijn dan dat iedereen het vergeet en op de herhaling wacht.

     3. Guus Geluk

      Natuurlijk Archetype, er gaat een heel nieuwe wind waaien in ons land. Een heus Nazi-beleid.

      Het regime-Rutte warmt zich al op.

     4. Archetype01

      Dat is jouw mening misschien, zou je leuk staan die niet af te schilderen als de mijne.

      feit blijft Referendum is al eerder eens afgeschaft, en dat heeft Nederland dus nu gemeen met die eerdere afschaffing.

      Een ongemakkelijk feit blijft een feit hoe ongemakkelijk jij hem ook vind.

     5. buitenbeentje

      Jij roept de hele tijd “parlementaire democratie” en “volgen van uitvoeren regeerakkoord”. Dat is jouw fascistische manier van (pogen) een discussie in de kiem te smoren. Nou zal ik van jou niet misselijk worden, je bent voor mij te veel blinde volger, zoals die “Befehl ist Befehl” typetjes, die brengen mijn bloeddruk niet omhoog, daarom neem ik ook meestal de moeite niet op je te reageren.

      En wat ik deed was inderdaad een “Godwin”. Er staat nergens dat we dat deel van de geschiedenis moeten vergeten. De geschiedenis herhaalt zich keer op keer op keer en de mensheid leert er maar niets van. De hond likt zijn baasje ook als hij geslagen wordt.

     6. Abri079

      @ Guus Godwin Gans.
      En vervolgens doe je het zelf!

      Mijn hemel! Wat zal je moeder en spijt van jouw verwekking en geboorte hebben. Je hoopt als ouders toch dat je je kinderen iets meegeeft anders dan dit orakelend sufferdje.

     7. Guus Geluk

      Nee, buitenbeentje, ik ben altijd tegen het raadgevend referendum geweest. Daar hoef ik helemaal niemand voor te volgen. Dat jij je kennelijk niet hebt verdiept in de argumenten van de tegenstanders is jouw zaak, maar stop nu eens mrt het Godwinnen. Kom met echte argumenten.

     8. Guus Geluk

      Pit, hou op met zuigen!

  3. Siemien

   @Guusje, de door het volk gekozen partijen schaffen ook € 1.400.000.000 dividendbelasting af dit stond niet in 1 regeerakkoord en wilde de kiezers natuurlijk ook niet, als je bedenkt wat men daar bv in de zorg mee had kunnen doen.

   Sterker nog, deze regering luistert helemaal niet naar haar kiezers, hoe kom jij daar nou bij, iemand die een wet uitvoert betekent nog niet dat het “volk” het daar mee eens is, nog sterker is het, dat dit onderwerp niet eens aan het volk voorgelegd wordt, het wordt gewoon even door de strot gedrukt, dus hoezo wordt gesteund.

   1. Guus Geluk

    De partijen zijn echter gekozen door het volk en bezitten derhalve het mandaat wetsvoorstellen in te dienen.

    Intussen staat de VVD nog als grootste in de peilingen, Siemien.

    1. DutchDropveter

     ah dus nu mag het volk door een opinie peiler opeens weg geraadpleegd worden om de virtuele zetels te gebruiken in jouw verhaal.

     Om vervolgens die 75% welke voor referenda zijn heerlijk aan de kant te zetten. En zo kennen we Guus weer selectief!

     Maar Guus waarom is het geen Gustaafff meer? (let op mensen 3x f doe er je voordeel mee @google)

    2. Abri079

     @ Guus de Gans.
     Hoeveel onzin kun je produceren in een zin?
     Heb je niet opgelet bij staatsinrichting?
     Ieder Kamerlid mag een wetsvoorstel indienen. Dat heeft dus niets te maken met de partijen in de regering.
     Denk aan de wet Hillen.
     Bijgaand een linkje zodat ook je evenknie Henk ook weet hoe dat werkt.

     https://www.tweedekamer.nl/kamerstukken/wetsvoorstellen

     1. Guus Geluk

      Hou op met kleineren, Pit.

     2. Abri079

      @Gansje.
      Ik ben Pit niet. Noch Kodi of wie dan ook behalve mijzelf.

      Zodra jij begint met inhoudelijk te reageren op basis van controleerbare feiten in plaats van stoken en trollen.

      Je reactie eerder geeft al aan dat je algemene ontwikkeling op een laag pitje staat. Niet erg, maar zorg er dan voor dat je eerst wat algemene ontwikkeling opdoet. LOI en andere instituten kunnen je prima van dienst zijn.

     3. Guus Geluk

      Pit geniet ervan om te zuigen en zo andersdenkenden tot frustratie te brengen. Kleineren, stoken en trollen.

    3. Rechtsaf

     @guusje het volk had gestemd en wat bleek de PVV ging van 15 naar 20 zetels (1.300.000 mensen) m.a.w. de 2de partij van Nederland Guus.
     En wat doet elite Den-Haag hiermee precies schuift de PVV dus 1.300.000 stemmers (mensen) aan de kant.
     Links is een disgrace voor Nederland..

     1. Guus Geluk

      Links had de PVV al uitgesloten, overeenkomstig de wil van het electoraat. Voor VVD/CDA was het echter duidelijk dat een samenwerking met deheer Wilders niet mogelijk was.

      https://www.rtlnieuws.nl/nederland/politiek/vvd-en-cda-sommen-argumenten-tegen-wilders-op-in-brief

  4. henkie

   Die Guus spreekt zichzelf tegen/ liegt weer eens.
   Hij beweert dat hij dit niet serieus kan nemen, maar ondertussen bijt hij zich erin als een pitbul.
   Niet verwonderlijk, het is zijn job om, met een mooi verpakte verkooppraatje onzin en halve waarheden te verkopen om de waarheid in twijfel te trekken.

   1. Guus Geluk

    “Niet verwonderlijk, het is zijn job om, met een mooi verpakte verkooppraatje onzin en halve waarheden te verkopen om de waarheid in twijfel te trekken.”

    Ja hoor, Henk, ik word ervoor betaald.

    Sarcasme.

    1. Ernst Quispel

     Voor welk Ministerie werk jij, Guus?

     🙂

     1. Guus Geluk

      Op een groot donkergrijzen kolos aan de Europaweg 4 te Zoetermeer, Ernst.

     2. Abri079

      De vraag was voor welk ministerie je werkt. Niet op welk gebouw je nu zit. Als loodgieter, neem ik aan?

     3. Guus Geluk

      Voeder de trol Pit niet.

  5. wheelboy

   Wat een onzin Guus .Jij weet drommels goed dat de Kiezer die op D66 stemt doorgaans voor een directe democratie is .En dat zelfs de jonge democraten dit eisen . Daarbij komt .Niemand maar dan ook niemand is het 100% eens met wat zijn of haar partij doet .Zelfs leden niet .
   Maar wat je ook van dat referendum denkt .Wederom is een stuk democratie ten grave gedragen .En dat juist in een tijd waar je juist het volk meer rechten zou geven .

  6. van Urk

   Guus.
   Het volk heeft niet op deze partijen gekozen omdat ze te horen hadden gekregen of in hun programma hadden gelezen dat deze partijen het referendum wilden afschaffen. Nadat deze partijen het eens waren om het referendum af te schaffen hoor en lees ik juist meer kritiek van het volk. Er is gewoon sprake van misleiding door deze partijen die zeggen tijdens de verkiezingen het beste voor het volk over te hebben maar achter de schermen weer hun eigen agenda gaan volgen. De adviseur van Rutte gaf het zelf toe; hij heeft gewoon lak aan de mening van de kiezer.

   1. Guus Geluk

    Het is toch bekend dat drie van de vier partijen weinig ophebben met referenda?

    1. van Urk

     Met andere woorden: Het volk moet niet achteraf gaan klagen waar ze op gestemd hadden. Het punt is dat politici juist dingen gaan doen waar het volk niet eens als eerste om gevraagd hebben. Meer geld naar de zorg, onderwijs, veiligheid, werkgelegenheid, minder vluchtelingen en minder geld naar de EU zijn de hoofdzaken waar het volk om gevraagd hadden en waar deze partijen volgens hun eigen beloftes er voor zouden gaan zorgen. Maar niet over iets “heiligs” als het referendum of “privekwesties” als de donorregistratie.

  7. Rechtsaf

   @guus “Hoezo, de door het volk gekozen (coalitie)partijen”

   Nederlander niet blij met schrappen referendum
   Zondag 25 februari

   Meer dan de helft van de Nederlanders vindt het niet goed dat het raadgevend referendum wordt afgeschaft. Uit de wekelijkse peiling van Maurice de Hond blijkt dat 59 procent van de ondervraagde mensen het geen juist besluit vindt.

   Onder hen zijn volgens De Hond opvallend veel (54 procent) CDA-stemmers. Het CDA stemde in de Tweede Kamer voor afschaffing van het referendum. D66-stemmers zijn verdeeld over het besluit. Het raadgevend referendum kwam er mede door D66, maar die partij schaft het nu ook weer af. 63 procent van de ondervraagden die D66 stemmen kan zich er in vinden, 31 procent is het er niet mee eens.

 2. DolleDries

  Je kan er niet omheen dat de DDR en nazi Duitsland de zelfde stappen maakte om het volk de mond te snoeren

  1. Ernst Quispel

   Is het DolleDries al bekend dat de fascistische Junta in Den Haag al bezig is concentratiekampen op de Veluwe in te richten om aanhangers van het FvD en de PVV te interneren?

   1. Marija

    Hoewel dom verklaard, denk ik toch gelijk te hebben als ik wéér zeg dat de moffen 73 jaar na dato alsnog de oorlog winnen?

    1. Marija

     bericht hiervoor gericht @DD

   2. Roughwood

    Als je alle reacties van Ernst Quisling op deze website op je in laat werken, moet de conclusie zijn dat we hier hebben te maken met een, enige inhoud en diepgang ontberende, links facistische, policor moraal- en deugtrol met een narcistische persoonlijkheidsstoornis, lijdend aan het Dunning-Krugereffect. Tjonge jonge, wat een oeverloze sneuheid en dieptrieste treurnis…

 3. Ben Zine

  Uitstekende analyse van Jan.

 4. sjun

  Er komt een moment dat het volk vlotter optrekt naar Den Haag dan de socialistenleider Pieter Jelles Troelstra destijds kon bevroeden. Tijd voor politieke afrekeningen op de eerstvolgende kiesmomenten om te voorkomen dat onbeschaafde correcties plaatsvinden.

  1. Pit

   @Sjun: Amen to that!

   Ik vrees alleen dat het volk zich in algemene zin liever laat bedonderen dan dat ze een aflevering van de Luizenmoeder overslaan.

   1. Marija

    +++

  2. Abri079

   @ Sjun.
   Die onbeschaafde correcties hebben al plaatsgevonden. Ondanks de mooie woorden van de toenmalige mp Balkenende heeft de politiek niets geleerd en gaat men, lees Penthouse Pechtold, Ollongren, Rutte cs, door op het niveau van 5 mei 2002.

   Dat vind ik bijzonder kwalijk en dom.

 5. Ernst Quispel

  De retoriek vliegt al behoorlijk uit de bocht. Als je het afschaffen van het disfunctionerende correctieve referendum een staatsgreep noemt ben je ernstig de weg kwijt.

  1. Holland

   Een staatsgreep is een actie om de macht in een land over te nemen en de bevolking monddood te maken. In die zin lijkt me dat Jan Roos -en ook Baudet- de term volkomen juist gebruikt.

   1. Pit

    @Holland: Dat is de enige en juiste conclusie.

  2. DutchDropveter

   Het gaat dan ook niet om het intrekken van de wet. Maar op de manier hoe deze er doorheen geduwd is en met welke spoed dit gebeurd is. Wetende dat in December Willem alexander de eerste memo stuurde.

   Dit terwijl er met het antwoord van de uitslag van het referendum bijna 300 dagen moesten wachten. Je kunt het niet me eens zijn maar de verhouding is compleet zoek!

  3. Abri079

   @ Wim, EQ, code134 cs.
   De retoriek vliegt de bocht uit! Vervolgens verwijs je naar het disfunctionerende correctieve referendum?

   Ik wist niet dat wij die in Nederland hebben/hadden.

   Bij anderen vallen over typefouten maar zelf op inhoud de plank volledig missen?
   Balk splinter?

   1. Abri079

    Als aanvulling op mijn eigen bericht naar EQ en zijn clubhuis met personen.
    Als je zo inhoudelijk de plank mist, anderen verwijten dat zij de weg kwijt zijn, kan ik niet anders dan constateren dat het DK effect echt bij jou aanwezig is.

  4. sonar

   Kwippie de weg ben jij al kwijt geraakt bij jouw geboorte.

  5. Rechtsaf

   @ernstig “disfunctionerende correctieve referendum” is natuurlijk grote onzin, probleem was dat Den-Haag niet het antwoord kreeg waar het op hoopte en dan is het ineens disfunctioneel!?

 6. Duke

  Het Koningshuis erbij betrekken is erg zwak. De Koning is officieel de voorzitter, maar ga er in de praktijk maar niet vanuit dat hij zich bemoeit met de dagelijkse gang van zaken. Daar heeft hij teveel andere verplichtingen voor.
  En Ollongen mag dan bevriend zijn met mensen van het Koningshuis, D66 en Ollongren zijn keihard republikeins (“Als de PVV aan de macht komt, moet Amsterdam een republiek worden”).
  Een nationaal Koningshuis is er verder helemaal niet bij gebaat om te verdwijnen in een (republikeinse) EU superstaat zoals D66 dat wil.

  1. DutchDropveter

   @duke Het Koningshuis erbij betrekken is erg zwak?
   Ze bemoeien zich er toch echt zelf mee!

   Bron: https://www.tweedekamer.nl/downloads/document?id=c3ed90be-106c-47b5-bf18-fe36bc1b72b8&title=Koninklijke%20boodschap.pdf

   1. Duke

    Nee, jij snapt gewoon de werking van de totstandkoming van een Nederlandse wet niet.

  2. rafi

   @Duke: Je schrijft:

   ‘En Ollongen mag dan bevriend zijn met mensen van het Koningshuis, D66 en Ollongren zijn keihard republikeins (…)
   Een nationaal Koningshuis is er verder helemaal niet bij gebaat om te verdwijnen in een (republikeinse) EU superstaat zoals D66 dat wil.’

   Ik heb eens gehoord dat Beatrix D’66 stemt. Laurens Jan Brinkhorst was in Leiden haar studiemaatje en is nu familie geworden via Pauline (sorry, klinkt te proletarisch, het moet nu zijn: ‘Laurentien’) Brinkhorst.

   Je stelt je bij een onzalige vermaledijde EU superstaat een land zoals de VS voor. Maar het gaat veel subtieler. De afzonderlijke natiestaten zullen voortbestaan, maar alleen als ceremoniele geraamtes. Inclusief een puur ceremonieel en protocollair koningshuis. De Oranje’s zullen zich lekker prins, koning etc. mogen blijven noemen, met hoge ‘salarissen’ en alle leuke dingen die ze nu ook hebben van dien. De macht die ze nu nog achter de schermen uitoefenen zullen zij op een andere, even eervolle manier kunnen blijven botvieren, op zijn Bilderbergiaans.

   Je zult toch ook niet kunnen ontkennen dat prins Bernhard en Beatrix aan de wieg stonden van het Bilderberg-beraad, dat uit is op een Europese federatie? Denk je nu echt dat ze masochistisch zijn? Ze moeten voor zichzelf of hun nazaten een heel mooi alternatief weggelegd zien in datgene wat de Bilderbergers nastreven.

   Zo’n superstaat is er de facto al wanneer er naast de EURO ook nog eens een europese superminister van financien, een EU-begroting en een euroleger zijn. Dan zal Nederland GEDWONGEN worden om geld te geven tegen zijn wil, en soldaten te sturen wanneer ‘Brussel’ dat maar wil. Terwijl men nog steeds, zoals nu, maar dan meer en meer slechts theoretisch, zal kunnen blijven spreken over de afzonderlijke landen. HET kenmerk van nationale soevereiniteit, een eigen leger, dat het eigen grondgebied verdedigt, zal dan niet meer zijn.

   Niet dat zij van elkaar door bepaalde culturele kenmerken onderling zullen verschillen, want de eigen cultuur wordt door extreem links en door de islam en vele negers en negerinnen om zeep geholpen. Maar dat gaat buiten de Brusselse eurocraten om.

   1. Pit

    @Rafi: Ik heb eens gehoord dat Beatrix D’66 stemt.

    Ik denk dat het klopt. Kijk maar op de gastenlijst van Bilderberg. D66-politici zijn daar opvallend vaak te gast, samen met Beatrix toen en Willem Alexander nu.

 7. EllyD18

  De oppositie is helemaal buitenspel gezet en ik heb de indruk dat ook de kamerleden van de coalitiepartijen gedoemd zijn tot jaknikkertjes van hun aan handen en voeten gebonden ruggengraatloze leiders.

  1. DutchDropveter

   Dus de kans dat ze deze 4 jaar gaan uitzitten is behoorlijk nihil.
   Mits ze er even snel een wet doorheen duwen die stelt dat als iemand een partij verlaat de zetel terug naar de partij moet. En dat zie ik nog gebeuren ook want dit kabinet mag van de EU en Willem never nooit niet vallen anders wint het volks brrrr vies he Democratie!

   1. Holland

    De trolletjes zijn op dit moment allemaal stil. Logisch, alle ambtenaren hebben tussen 12.30 en 13.30 uur lunchpauze. Ze zitten nu even gezellig bij te praten in de kantine van de AIVD/Grondlijn.

 8. Frits Jansen

  Jan Roos droomt nog na van ver vervlogen tijden, toen hij nog enige invloed had. Nu zet hij een tandje bij met onzinnige uitspraken, maar hij zal zijn tragische lot niet ontgaan.

  De geestelijk minder bedeelden onder de lezertjes mag ik er aan herinneren dat wij altijd nog verkiezingen hebben. En dat Nederland een heel laagdrempelig land is als het gaat om het oprichten van politieke partijen.

  1. DutchDropveter

   Ik denk dat je vergeet dat de media grotendeels gestuurd wordt waardoor inderdaad de Geestelijk minder bedeelden via de NPO en RTL deels te feiten toegespeeld krijgen. Wat niet uitkomt wordt of heel laat uitgezonden of heel mooi weggemoffeld.

   Dat gaat even goed maar ik en vele andere zijn niet achterlijk. Advies zoek eens naar de vrouw van Ollengren en waar zij directeur van is 😉

   Gewoon negeren zeker? afgelopen uitzendingen worden bepaalde leden bij Zondag met Lubach dus niet meer onder vuur genomen. Hoe zou dat nou toch komen…

   Nee vooral wijzen naar mensen met een andere mening en ze Geestelijk zwak noemen jij bent er een voor draaideur66 chapeau!

 9. h_keur

  Of het instrument van het referendum, zoals dat in deze wet was vastgelegd, waag ik te betwijfelen. De vele aanpassingen, mede door de eerste kamer tot stand gekomen, maakte de wet niet erg werkbaar.
  Maar het argument van de minister, dat we nu met een schone lei moeten beginnen en gaan nadenken hoe het wel moet, slaat werkelijk nergens op. Dat nadenken had al vele jaren geleden moeten beginnen.
  Immers we leven in een snelle tijd met nog snellere veranderingen op allerlei gebied.
  Toch wordt er wel geregeerd met een volkomen dichtgetimmerd regeerakkoord, dat geen speelruimte voor de komende vier jaar biedt.
  Een kind begrijpt nog, dat zoiets niet werkt.
  Met dat gegeven het enige voorhanden instrument, hoe onvolkomen ook, om bij veranderde omstandigheden de stem van het volk in de besluitvorming te betrekken, weg te gooien en er niets tegenover stellen is onacceptabel. Het getuigt van slecht bestuurders inzicht. Hierbij hanteer ik dan nog het standpunt, dat bestuurders van dit land oprecht handelen, maar helaas, ook dat is steeds minder het geval.
  Er is zeldzaam zoveel verdeeldheid onder de bevolking geweest en de wijze van handelen met dit basluit, bevordert dat alleen maar.
  Klagen, dat er teveel partijen zijn, waardoor besturen vrijwel onmogelijk wordt gemaakt is waar, maar dit besluit bevordert, dat we straks nog meer partijtjes krijgen en het land helemaal niet meer bestuurbaar is. Al met al een buitengewoon slechte ontwikkeling, die moeilijk tot niet omkeerbaar is.

 10. sonar

  Guus kom naar Huus want jouw hersenpan staat op springen door het verdraaien en liegen van de feiten.

 11. Gerlos

  Mevr. Ollongren is totaal de weg kwijt kan ook niet anders als je gestudeerd hebt aan de Ikea Universiteit. Er zitten nog steeds schroefjes bij haar los, jammer.

 12. BigLJohn

  De democratie is bijna helemaal verdwenen. De vrijheid van meningsuiting is aan het verdwijnen. Wie de waarheid verkondigd wordt voor racist uitgemaakt, en is voorbestemd om door justitie vervolgd te worden. De scheiding van kerk en staat is een lachertje aan het worden. De Wil van – immigranten – is Wet in Nederland. Democratie in Nederland betekent in de praktijk dat een kleine minderheid zijn zin doordrukt ten na-dele van de overgrote meerderheid. Verkiezingen en stembusfraude gaan voortaan ook al hand in hand. De PVV had voor de laatste tweede Kamerverkiezingen 37 virtuele zetels. Enkele dagen later na de verkiezingen bleken er maar 20 van over te zijn. Daarentegen kwam de VVD, die door zowat iedereen verguisd werd, als grote overwinnaar uit de verkiezingsstrijd. En wat te denken van Groen Links, oftewel de voormalige communistische partij van Nederland ? In het verleden de naam veranderd naar Groen Links, zo dat de naam CPN niet meer opvalt, ware zij bij de laatste verkiezingen goed voor zo’n 10 extra zetels. En natuurlijk, het referendum gaat voorgoed verdwijnen. En iedereen die niet goed oplet moet na zijn dood leverancier worden van organen. Net een garagebedrijf dat een ruilmotor in gaat bouwen in een auto. Bedankt D66, maar niet heus ! Moeten onze oudjes ook voortaan van D66 de pil van Drion gaan slikken omdat zij te duur geworden zijn voor de zorg ? En wat vind de Nederlander van dit alles ? Hij gedraagt zich als een willoze zombie. Hij heeft alleen maar interesse in voetbal, boer zoekt vrouw, en Idols. En dat intussen ons land naar de verdommenis gaat, heeft hij nog steeds niet in de gaten !

  1. Ernst Quispel

   Vergis je niet, dit is geen satire, BigLJohn gelooft dat de werkelijkheid echt zo in elkaar zit.
   Wat een tragisch leven heb je dan?

   1. BigLJohn

    Ernst Quispel; Geloven doet men in de kerk, en daarbuiten heerst de bikkel harde realiteit. Maar niet iedereen wil deze aanvaarden. Gelijk de idiote houding die velen hadden vlak voor de tweede wereldoorlog uitbrak. We zouden weer neutraal blijven, net als in 14 – 18, en laat Duitsland nou maar zei het volk, terwijl Colijn midden jaren 30 verklaarde; Langgenoten, gaat u maar rustig slapen, er is niets aan de hand, de regering waakt over u ! Gelijk de huidige regering over ons waakt, onder supervisie van Brussel wel te verstaan….

    1. Ernst Quispel

     Dat bedoel ik, de angst bestaat vooral in het eigen hoofd.

  2. Frits Jansen

   Wie de waarheid verkondigD – PVV spelling!
   In het politieke debat mag je bijna alles zeggen. Al blijft het onbehoorlijk mensen louter op grond van hun afkomst of huidskleur af te keuren.
   Heeft u voorbeelden dat een minderheid z’n zin doordrukt? Ik denk dat u het eerder heeft over teleurstelling dat niet meer mensen u gelijk geven. En dan is het onsportief om de “scheidsrechter” de schuld te geven.
   Tegenover nierpatiënten bent u ronduit wreed. Maar ja dat hoort bij deze website, een wedstrijdje in grof doen.
   Zeg eens eerlijk, bent u een Kremlin-trol?

 13. Robert Leiden

  … De elite pleegt een staatsgreep …

  Er is geen staatsgreep want de gekozen parlementariërs zitten er nog steeds en de grondwet is nog steeds intact.
  En de ‘Elite’ is net zo niet bestaand ‘Het Volk’.

  Maar daar zit natuurlijk de frustratie bij JR.
  A hij is niet gekozen, hij heeft de kiesdrempel niet gehaald.
  B Zijn Oekraine referendum is als een nachtkaars uitgegaan.

  Maar ligt dat dan aan de Elite of aan Het Volk. O ja, die bestaan beide niet.
  Zou het soms aan Jan Roos zelf gelegen kunnen hebben?
  Nou…
  http://www.duimspijker.com/opinie/terugblik-jan-roos-snapt-er-geen-reet-van/

 14. Babaji538

  Jan, ik heb destijds zó genoten
  van het interview tussen jou en Han ten Broeke!
  Je zou dat gezellig samenzijn nog eens elders,
  mogen/moeten plaatsen.
  Nou, zag ik dat “Ten Broeke” een beetje boos
  of gepikeerd overkomt, zó de laatste tijd.
  Hij was een connectie van mij, op LinkedIn.

  Petra Hermans

 15. Frits Jansen

  Dat de Raad van State een “schandvlek” zou zijn is puur een verzinsel. Ja, het is een oud grapje om zogenaamd diep geheime bronnen te citeren. Dat maakt je gewichtig, terwijl je die bronnen alls kunt laten zeggen wat je wilt want ze bestaan niet echt.

  De Raad van State is slechts een juridisch adviesorgaan. Ze zeggen terecht dat de wetgever het laatste woord heeft. Maar ze zijn ook slechts een adviesorgaan, d.w.z. dat het kabinet hun adviezen kan negeren. Misschien is dat het schandvlek-aspect: in een land als Duitsland kan de rechter een stokje steken voor onrechtmatige overheidsbeslissingen. Maar ik weet niet of ze daar wel de afschaffing van het referendum, en het ontbreken van de mogelijkheid daar een referendum over te houden zouden afkeuren.
  Juridisch bestaat zoiets als het lex posterior beginsel: als er meerdere tegenstrijdige wetten zijn over hetzelfde onderwerp gaat de laatste voor.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.