D66 wilde lekker veel organen oogsten, maar oogst vooral heel veel 'nee'-verklaringen: al zo'n 105.000

Geen categoriefeb 20 2018, 21:00
Het loopt nog niet zo lekker met al die nieuwe orgaandonoren sinds D66-Kamerlid Pia Dijkstra de nieuwe donorwet door de Eerste Kamer wist te drammen. Het regent nog niet bepaald nieuwe aanmeldingen voor het orgaandonorschap. Integendeel: mensen meldden reeds honderdduizend mensen zich af bij het donorregister. Goed gedaan hoor, Pia...
Echt van een leien dakje gaat het nog niet met het aantal orgaandonoren in Nederland, nu D66 een wet aangenomen heeft weten te krijgen in de Eerste Kamer om vanaf nu iedereen die niet reageert op een brief van de overheid tot orgaandonor te bombarderen. Het was de bedoeling van de wet om meer orgaandonoren te kweken, maar wat de nieuwe D66-regelgeving vooral weet te bewerkstelligen is dat mensen zich massaal afmelden als donor. En dan bedoel ik echt met horden tegelijk: inmiddels al zo'n 100.000.

"Het aantal mensen dat zich afmeldt als orgaandonor is fors. Sinds vorige week de nieuwe donorwet werd aangenomen, staat de teller al op meer dan honderdduizend keer ‘nee’. De wet van D66-Kamerlid Pia Dijkstra regelt dat mensen die geen bezwaar maken automatisch donor zijn.

Dat blijkt uit het aantal nieuwe registraties en keuzewijzigingen in het Donorregister, dat wordt bijgehouden door het ministerie van Volksgezondheid. De cijfers zijn vanwege de grote belangstelling tijdelijk openbaar gemaakt. Sinds vorige week dinsdag (13 februari), toen de Eerste Kamer instemde met het wetsvoorstel, hebben maar liefst 105.206 mensen in het donorregister aangegeven dat ze geen toestemming geven om na hun dood organen af te staan."

Van die 105.000 zijn er 84.000 nieuwe mensen, maar die andere 21.000 hebben hun keuze gewijzigd. Die zijn dus van 'ja' of 'ja, mits' naar 'nee' gegaan. Nieuwe aanmeldingen voor 'ja' in het donorregister zijn er ook: zo'n 28.000. Dat getal ligt dus beduidend lager dan de nieuwe nee-zeggers.
Gefeliciteerd dus, Pia Dijkstra, met deze 'indrukwekkende' cijfers omtrent orgaandonatie. En hoe vind je nu zelf dat het gaat?
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten