Dappere vrouwen in Iran doen hoofddoek af op straat, eisen vrijheid

Steeds meer vrouwen in Iran doen mee aan het protest tegen de hoofddoekplicht.

Het heeft even geduurd (vanaf 1979, zelfs), maar Iraanse vrouwen hebben het dan eindelijk gehad met de hoofddoekplicht. In Perzië, toen de sjah het daar nog voor het zeggen had, waren vrouwen (relatief) vrij en modern. Sterker nog, er was geen enkel ander land in de regio waar vrouwen zo ontwikkeld, vrij en modern waren.

Helaas veranderde dat op vreselijke wijze na de ‘revolutie’ van 1979. Toen de gekke mullahs het eenmaal voor het zeggen hadden werden vrouwen behandeld als tweederangsburgers. Ze moesten verplicht een hoofddoek op en mochten niet langer gaan en staan waar en wanneer ze maar wilden. Nee, ze werden niet zo erg onderdrukt als in Saoedi-Arabië, maar hun situatie was (en is) ook niet heel veel beter.

Nou, de onafhankelijke, moderne Perzische vrouw is terug van weggeweest. Iraanse vrouwen gaan namelijk massaal de straat op waar ze hun hoofddoek vervolgens afdoen en er trots mee zwaaien. Zij eisen hun vrijheid terug, en wel meteen.

Het zijn schitterende, inspirerende beelden. Nu is het hopen dat ayatollah Khamenei zijn dictatoriale macht voor de verandering niet gebruikt om ‘wraak’ te nemen tegen deze dappere vrouwen.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

12 reacties

 1. eRik2017

  Ik denk dat Wim al een briefje zit te tikken dat de vrouwen gewoon hun hoofddoekje op moeten houden.
  In Europa zijn we er net in geslaagd de pitspoezen van de F1 en Tour de France te verwijderen, en nu zou het hoofddoekje verdwijnen?
  Kan niet he Wim? Er noel iets te onderdrukken blijven toch?

  Overigens, ik ben helemaal solidair met deze vrouwen. Heldinnen vind ik het!

  1. buitenbeentje

   Gisteren super bowl in de VS.
   Wanneer gaan ze hou eindelijk die cheerleaders verbieden?

  2. Bloem

   @eRik, u heeft helemaal gelijk. Ze riskeren hiermee letterlijk lijfstraffen. Wanneer de shariapolitie ze te pakken neemt heeft dat ernstige gevolgen voor ze. De heren Jansen en Quispel interesseert dat helemaal niet, die zijn het steevast oneens met islam-critici.

 2. Ritter

  Daar kunnen de Zweedse “feministen” een voorbeeld aan nemen.

  https://pbs.twimg.com/media/DVJ3Z2NVoAE5aqe.jpg:large

  1. Zout

   @Ritter: Zelfcensuur en sociaal gewenste onderwerping is hetzelfde als zelfhaat.

 3. Dollaert

  Ik herinner me nog goed hoe links Nederland de revolutie in Iran bejubelde! Die Ayatolla Khomeini kon eindelijk vanuit zijn ballingschap in , PARIJS!! , terugkeren naar Iran om de revolutie te leiden. Vreemd, dat daar nooit eens onderzoek naar gedaan is in welke vorm Frankrijk hier iets mee te maken had..
  “Ayatollah Khomeini kwam op 1 februari 1979 terug uit Parijs en werd de leider van de revolutie”.

 4. Two Ravens Black Kettle

  De Perzen zijn oorspronkelijk een broedervolk. We zitten in dezelfde taal-familie. Helaas bogen ze voor de ideologie van een wrede krijgsheer en zwoeren ze de andere geloven af (ofschoon religieuze minderheden nog altijd meer rechten in het theocratische Iran hebben dan bij ‘onze’ bondgenoten Saoedi Arabia en Qatar. (en binnenkort Turkije)

  Maar natuurlijk worden de jonge Perzen weer door het Westen in de steek gelaten.
  Het Westen dat stond te juichen toen de Suni Orthodoxie door het Midden-Oosten stormde (ze noemde het zelfs Arabische lente) maar consequent wegkijken wanneer jonge meisjes en jongens verdwijnen in Iran.
  Ont-zet-tend dappere mensen.
  Ze riskeren alles
  Folteren, massaverkrachtingen, letterlijk hun leven
  Alleen omdat ze een menswaardig bestaan willen leiden, een beetje vrijheid.

  En wat horen van de Deug Gemeente alhier
  De Deug Politici met hun Deug Media

  Het geluid van dooie krekels op een grafveld.

 5. Ni28

  Misschien kan Ollongren hier een voorbeeld van nemen met haar overweging om vrouwen bij de politie hier onder de hoofddoek te stoppen. In wezen bevecht zij de Iraanse vrouwen die hun vrijheid terug willen. In wezen steunt zij de ayatollahs.

 6. sjun

  Binnenkort ook in Slotervaart?

  1. Punt

   Inclusief hoofddoek.

 7. Paaldanseres

  Ojee… als die linkse mutsen hier nu maar weten voor welke vrijheid ze nou weer moeten gaan demonstreren. Is het nou wel een hoofddoek, of toch geen hoofdoek… vrijheid van dragen van kleding, of niet, wel of geen vrijheid voor Iraanse meiden en vrouwen…. ze raken nu zowat helemaal de kluts kwijt. Jaja… het is me allemaal wat. Vragen, vragen, vragen.

 8. Rosasolis

  Er is zo veel fout nu in iran, onder leiding van de Ayatollahs. Ik kan herinneren de fotos
  van school meisjes in gewone moderne uniformen, net als de vele lager scholen in de UK.
  Zonder hoofdoekjes, met korte rokken en blote knietjes. Under het regiem van de Sjah
  werd hoge onderwijs voor meisjes en vrouwen gestimuleerd. En ik herinner een 2 pagina advert. in Mens en Melodie, (een bekende blad voor mensen in het klassiek muziek vak). De sjah was toen bezig om een conservatorium te bouwen in Teheran. Hij was op zoek naar een aantal docenten uit Europa. Er was toen een symfonie orkest in Teheran, en een beginnende opleiding voor jonge muzikanten, zangers, en ballet dansers. Wat velen niet weten, de Sjah was niet een moslim. Hij en zijn familie
  waren Zoroasters. Dit is de religie van de oude Perzie. Dit religie kent ook vrouwelijke priesters, en koninginnen. Dus er was nooit discriminatie tegen vrouwen binnen de
  Zoroasters van Perzie. In feite, het woord “Ayatollah” is de oude Zoroaster benaming voor een leider…mannelijk of vrouwelijk! De mensen van Perzie spreken nog steeds het oude Farsie taal. Dus, toen de She-itisch moslims de zogeheten Islamitisch Revolutie veroorzaakten hebben zij de Zoroaster, Joods, en Christelijk geloven verboden. Toen was de Zoroaster gelovigen de 2de grootste groep. Het eeuwenoude
  land dat bekend was als Perzie, (ook in de Bijbel), werd Iran. Er zijn nog steeds vele
  Zoroasters, maar al hun diensten moeten in geheim gehouden worden. Ook die van de
  Joden en Christenen. Ik denk dat binnenkort, een nieuwe revolutie in Perzie zal georganiseerd worden. Dan zullen wij veel meer horen van “alzo spraak Zarathustra”,
  de bekende compositie van Richard Strauss, die heel bekend werd door die oude film
  Space Odessy 2001. Zarathustra was een zeer bekende Perzich Zoroaster leider.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.