Dappere vrouwen in Iran doen hoofddoek af op straat, eisen vrijheid

Geen categoriefeb 05 2018, 14:00
Steeds meer vrouwen in Iran doen mee aan het protest tegen de hoofddoekplicht.
Het heeft even geduurd (vanaf 1979, zelfs), maar Iraanse vrouwen hebben het dan eindelijk gehad met de hoofddoekplicht. In Perzië, toen de sjah het daar nog voor het zeggen had, waren vrouwen (relatief) vrij en modern. Sterker nog, er was geen enkel ander land in de regio waar vrouwen zo ontwikkeld, vrij en modern waren.
Helaas veranderde dat op vreselijke wijze na de 'revolutie' van 1979. Toen de gekke mullahs het eenmaal voor het zeggen hadden werden vrouwen behandeld als tweederangsburgers. Ze moesten verplicht een hoofddoek op en mochten niet langer gaan en staan waar en wanneer ze maar wilden. Nee, ze werden niet zo erg onderdrukt als in Saoedi-Arabië, maar hun situatie was (en is) ook niet heel veel beter.
Nou, de onafhankelijke, moderne Perzische vrouw is terug van weggeweest. Iraanse vrouwen gaan namelijk massaal de straat op waar ze hun hoofddoek vervolgens afdoen en er trots mee zwaaien. Zij eisen hun vrijheid terug, en wel meteen.
https://twitter.com/BuzzFeedNews/status/959845900439797760
Het zijn schitterende, inspirerende beelden. Nu is het hopen dat ayatollah Khamenei zijn dictatoriale macht voor de verandering niet gebruikt om 'wraak' te nemen tegen deze dappere vrouwen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten