De zorg moet nóg meer kapot worden gemaakt: verplegers moeten zich letterlijk doodwerken van werkgeversorganisatie

Ah ja, de zorg kan best nóg een klap in het gezicht gebruiken. Toch?

Verpleegkundigen werkzaam in academische ziekenhuizen zijn bang dat het ziekteverzuim binnenkort zal exploderen. De reden? Er worden plannen gemaakt om hen vaker nachtdiensten te laten draaien.

Dat is extra problematisch omdat het ziekteverzuim in de sector “al zeer hoog is,” aldus De Telegraaf terecht. Heel gek is dat niet. Uit onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat meer dan twee op de drie verplegers lichamelijke klachten heeft door nachtdiensten. Het gaat in die gevallen eerst en vooral om geïrriteerdheid en slaapproblemen, maar dat soort problemen moeten we niet onder het tapijt vegen. Met name slaapproblemen zijn, op lange termijn, desastreus voor een mens.

En nu komt het:

Werkgeversorganisatie NFU wil dat oudere werknemers vaker nachtdiensten gaan draaien. Het gaat om alle 65.000 werknemers van de acht academische ziekenhuizen, onder wie verpleegkundigen en artsen. Daarmee hoopt de NFU het personeelstekort in de ziekenhuizen op te vangen. In de zorgsector als geheel zijn de komende jaren 100.000 tot 125.000 extra medewerkers nodig.

Dus om het schrijnende tekort aan zorgpersoneel op te vangen wil NFU het personeel dat er wel is letterlijk doodwerken.

Kan iemand mij vertellen hoe dat in vredesnaam logisch gevonden wordt door de werkgeversorganisatie én door haar vrienden in Den Haag. Want, laten we wel wezen, uiteindelijk zijn de politiek en werkgeversorganisaties in de zorg twee handen op één buik.

De komende jaren is er behoefte aan 100.000 tot 125.000 nieuw personeel in de zorg. Daar wordt veel te weinig aan gedaan. Als gevolg daarvan zal het bestaand personeel zich bijna letterlijk dood moeten werken om nog voor patiënten (en ouderen) te zorgen. Een kind begrijpt nog dat dit a) bijzonder ongezond is voor dat personeel en b) ook nog eens negatief uitpakt voor patiënten (en ouderen) omdat hun verplegers doodop en prikkelbaar zijn.

Maar blijkbaar gaat dat er niet in bij NFU én de regering.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

50 reacties

 1. Ernst Quispel

  De werkgevers hier de wens toeschrijven dat medewerkers zich dood gaan werken lijkt me een tikkeltje overdreven. Men wenst de personeelsinzet te verhogen, niet dat er doden gaan vallen.

  1. Bloem

   Ter info, ik heb uw vraag bij het artikel “Wilders gearriveerd in Moskou” alsnog beantwoord.

   1. Ernst Quispel

    Ja, Bloem, u slaagde er in ferm door te wrijven in de zelfgemaakte vlek. Mijn complimenten.

    🙂

    1. Bloem

     U begrijpt niets, u wil niets begrijpen en u zult nooit iets begrijpen.

     1. Bloem

      U bewijst met uw reactie eens te meer mijn stelling aan het eind van mijn antwoord aan u “Eigenlijk zou ik niet eens op uw onzin moeten reageren, aangezien u alleen maar op een relletje uit bent en het toch niet mogelijk is u enige kennis en inzicht bij te brengen. U begrijpt niet eens dat er mensen zijn die niet vol continue op een forum rondhangen. In- en In triest, Get a life”.

     2. Ernst Quispel

      Game, set en match!

     3. Pit

      @Bloem: Zuigtrollen kun je beter geen eten geven, zoals je ziet!

     4. Original NL

      DFTT!!!!

   2. DolleDries

    En ik had nog de vraag wat het motief van Rusland zou zijn om het vliegtuig neer te schieten.

    1. Ernst Quispel

     De Russen hadden geen motief. De door de Russen gesteunde rebellen schoten het vliegtuig per ongeluk uit de lucht in de veronderstelling dat het Oekraïens gevechtsvliegtuig betrof.
     Daarmee is de verantwoordlijkheid van de Russen voor de tragedie niet weggewist: men leverde aan de rebellen de BUK-raket en men voerde in strijd met het volkenrecht oorlog tegen een wettige regering.

     1. DolleDries

      Dat maakt ook nog steeds waarom stuurde men onverantwoordelijk een passagiers vliegtuig een oorlogsgebied in zonder radar waar al 16 vliegtuigen waren neergeschoten.
      Waarom liet men dat toe en nam zulke risico’s.

     2. Guus Geluk

      Onverantwoordelijk, of beter gezegd: misdadig, was het om de seperatisten een BUK-raket te leveren. De Russische Federatie draagt een zware verantwoordelijkheid.

     3. Ernst Quispel

      Dat was met de wijsheid achteraf een fout van de luchtvaartmaatschappijen maar daar zat geen bewust motief achter.

     4. DolleDries

      Guus ik had jou niets gevraagd maar toch. Ik denk dat Ernst het wel alleen af kan. Trouwens die regering was niet wettig de vorige was grondonwettelijk afgezet
      Buiten dat en dan stuur je met zoveel levensgevaar er een passagiers vliegtuig er over met 300 man zonder radar terwijl er al 16 militaire vliegtuigen waren neergeschoten. Dat lijkt mij doodslag door schuld men wist dat die installaties er stonden.. Werd dat vliegtuig soms al dekking gebruikt.

     5. Kodi

      Ze zeggen dat deze wapenfabriek een brievenbusfirma in Nederland heeft waardoor deze nauwelijks of geen belasting betaalt…

     6. Guus Geluk

      Dood door schuld is het per ongeluk uit de lucht schieten van een passagiersvliegtuig, Dries, en het wapen daarvoor te hebben geleverd.

      Je vraagt je af of de Russische elites de slaap nog kunnen vatten.

     7. DolleDries

      Nee Guus dood door schuld is een vliegtuig de heksenketel van een oorlog insturen.
      Hoe kunnen de verantwoordelijk hiervoor nog slapen zou je zeggen

     8. Ernst Quispel

      Dat is de wereld op z’n kop, DolleDries: je verdedigt de mensen die een passagiersvliegtuig uit de lucht schoten en verwijt de vliegtuigmaatschappijen die dit gevaar niet voorzagen dood door schuld.

      Ben je wel goed bij je hoofd?

     9. Guus Geluk

      Nee, Dries, als de door de Russen geleverde BUK, seperatisten als bemanning incluis, daar niet had gestaan, was MH17 niet door deze BUK neergehaald.

      Je draait om de zaken heen, waarom?

     10. DolleDries

      Ik verdedig niemand en zeker niet die lui die onze landgenoten als schietschijf een oorlogsgebied instuurde.

  2. Siemien

   @Ernst jij heb het natuurlijk en overduidelijk totaal niet begrepen duss, jij hebt geen idee over welke werkdruk het gaat, hoe hoog die druk is en wat er steeds weer veranderd allemaal..
   Want je zit achter je toetsenbordje commentaar te geven, te zuigen als een trol..

   1. corfo

    @ Siemien.
    Klopt wat u zegt.
    De figuur waarop u reageert heeft vermoedelijk nog nóóit één klap werk uitgevoerd en weet absoluut niet waarover hij praat. U kunt proberen wat u wilt, maar hij, @Ernst, zal het nóóit kunnen én willen begrijpen.
    DFTT !!!!

    1. Kodi

     In welke alias dan ook en IRL heeft El Trollo Pinochhio nog nooit iets gegenereerd waar maatschappelijke behoefte aan was. Hij heeft nog nooit maatschappelijk nuttig werk verricht.

  3. Kodi

   Dat is nog eens verhoogde personele inzet, met dank aan het sociale afbraakbeleid van Rutte: 30 000 banen weg in de zorg.

   https://www.ad.nl/gezond/30-000-banen-weg-in-de-zorg~ad781584/

   En personeel werf je niet terug met nieuwe functienaam, lager loon, nul uren contracten en andere arbeidsvoorwaarden uitkleden, maar door beter te betalen en anderszins beter te behandelen. Dat laatste komt echter niet in de vocabulaire van de werkgevers voor.

 2. Meester Kong

  Midden vorige eeuw haalden wij het tekort aan arbeiders uit het buitenland, wat is het probleem 🙂

  1. DolleDries

   Ja bij ons in het bedrijf werkte er toen ook Friezen.

  2. Kodi

   Wat het probleem met dat werkgevers arbeidskrachten uit het buitenland ophalen is? Dat die werkgevers niet hun eigen personeel beter willen betalen. Het lag niet aan ons dat wij het werk niet wilden doen. Het lag aan die werkgevers die ons niet (beter) wilden betalen. En nu zeggen die werkgevers personeel tekort te komen. Wel, ze hadden eens personeel, maar die hebben ze ontslagen. En of het personeel wat ze nu zoeken moet zich dus maar even een lager loon, minder contracturen en andere verslechterde arbeidsvoorwaarden laten welgevallen. Stel die werkgevers niet in staat arbeidskrachten in het buitenland op te kunnen halen. Het is de enige manier waarop zij zijn aan te manen eens normaler te gaan doen.

   1. rafi

    +++

  3. Frits Jansen

   Een milde vorm van slavernij zou ook goed helpen. Het mooie van slavernij is dat de eigenaar van een slaaf er belang bij heeft dat de slaaf in goede conditie blijft. Werkgevers zal het een rotzorg zijn waar hun wegwerp-personeel blijft.

  4. Siemien

   @kong het minachting van eigen personeel gaat als een boemerang tegen keren daar helpen buitelandse arbeiders niet bij, hoewel ook jij een warm hart toedraagt aan open grenzen waarbij het uitmelken van deze arbeiders dan niet uitmaakt..

  5. sonar

   Kling klong dat doen nu nog,alleen hangen aan het geld infuus ,dat al zwaar genoeg dat geld ophalen.

  6. swetsnek

   Die buitenlanders van jou liggen nu in het ziekenhuis dat is het probleem

 3. Babaji538

  Eerlijk gezegd, weet ik nergens
  iets van.
  Het gaat gewoon goed en we gaan
  allemaal samen positief verder!

  Gisteren, heb ik WIN-WIN Actie, bij Ad & Gerry
  gehad.
  Puk en Muk vliegen om de wereld (Jos Haens & Frans Fransen).

  Petra Hermans

  1. Holland

   Eerlijk gezegd,
   vind ik te midden van al dit gezeik en gezeur
   op DDS,
   de berichten van Petra Hermans
   soms wel een verademing

   1. Pit

    @Holland: Ja de vaginamonologen, waarbij Petra het vooral tegen zichzelf heeft, zijn bij tijde en wijle verrekte irritant.

 4. Kodi

  Hierin vervluchtigen onze premiegelden. Dit soort managers en adviseurs verdienen het als decoratie voor de lantaarnpalen te eindigen. Voor bestuurders zonder moraliteit hoort in ons land geen plaats te zijn.

  Darryl N. reed in een Porsche 911 Targa 4S, een BMW i8 en een Audi A8, had vijftien peperdure horloges en woonde riant. Toch deed de directeur van de zorginstelling voor verstandelijk gehandicapte jongeren er alles aan om – op het oog – niet meer te verdienen dan de balkenendenorm.

  Hij slurpte dus meer dat een ton aan salaris binnen. En dat was niet genoeg.

  Rechtbank Rotterdam legt frauderende oud-directeur van zorginstelling Vivence celstraf op van vier jaar

  Ex-directeur Darryl N. (38) heeft jarenlang geldbedragen, die bedoeld waren voor zorgverlening, zichzelf toegeëigend. Hij kreeg dit voor elkaar door nepfacturen en valse leningsovereenkomsten in de boekhouding op te laten nemen. De boekhouder wist hiervan en heeft voor medeplichtigheid een jaar cel, waarvan zes maanden voorwaardelijk, gekregen.

  De voorzitter van de raad van toezicht wist volgens de rechtbank dat Darryl N. geld aan het witwassen was, maar heeft daar niets tegen gedaan. Hij heeft daarvoor een boete van 5.000 euro gekregen. De rechtbank heeft in de veroordeling laten meewegen dat de voorzitter zelf niet heeft geprofiteerd van het geld.

  https://www.volkskrant.nl/wetenschap/rechtbank-rotterdam-legt-frauderende-oud-directeur-van-zorginstelling-vivence-celstraf-op-van-vier-jaar~a4546473/

 5. Frits Jansen

  Fijn dat we arbeidsrecht hebben in Nederland. Een werkgever die werknemers langer laat werken dan toegestaan krijgt een boete.

  Nachtdiensten zijn vervelend, maar onvermijdelijk. Ook stewardessen krijgen klachten door een onregelmatig dag-nacht ritme, verergerd door jet-lag.

  1. eRik2017

   Stewardessen krijgen klachten door een onregelmatig dag-nacht-ritme? Waar haal je deze onzin vandaan?

 6. Ni28

  Al die arme meisjes(en jongens) die zich aanmelden bij Opleidingscentra bij de ziekenhuizen weten in hun naïviteit niet wat ze te wachten staat. Het mooie van dat beroep zullen zij snel vergeten in de praktijk in dit wereldje. Een slaaf had het makkelijker bij wijze van spreken, kunt je soms denken. Het zou mij niet verbazen als steeds minder mensen zich voor dit werk gaan aanmelden. En dan storten de ziekenhuizen in want verpleging is de ruggengraat van een ziekenhuis. Helaas wordt deze niet gekoesterd, in tegendeel.

 7. Kodi

  WAAROM DE ZORG ONBETAALBAAR IS GEWORDEN: 70 miljard AWBZ-premie is NIET aan zorg besteed!
  https://eunmask.wordpress.com/2014/09/10/waarom-de-zorg-onbetaalbaar-is-geworden-70-miljard-awbz-premie-is-niet-aan-zorg-besteed/

 8. rafi

  We zijn onder het neoliberale bewind van de laatste decennia al lang hard op de weg terug naar 19e eeuwse, libertaristische, laissez-faire kapitalistische arbeidsomstandigheden, met een tweedeling in de maatschappij tussen enkele happy few en een heel grote onderlaag, zonder een sterke middenklasse. Gelukkig maakt de dood geen onderscheid.
  Vervanging zou geen probleem zijn geweest als al die sinds de abortuswet (van zo rond 1980?) geaborteerde kindertjes er nu zouden zijn geweest om bv. verpleegster te worden.

 9. Ni28

  De staatstrol bagatelliseert het probleem. Waarschijnlijk nooit op een werkvloer geweest, alleen op het tennisveld.

  1. Ni28

   Correctie: Staatstrol moet staatstrollen zijn.

 10. Ni28

  Nogal off topic de reacties.

  1. swetsnek

   Ze trappen er weer met beide beentjes in hahahahaah

 11. Uiterst Links

  Het zou logischer zijn om meer personeel aan te nemen om de personeelstekort op te lossen maar goed, het is natuurlijk goedkoper voor werkgevers om de werknemers dood te laten werken. Say captalism

  1. Original NL

   De gezondheidszorg zit vol met “managers”
   en ander niets toevoegend volk.
   Bijna elk personeelslid heeft wel een eigen beeldscherm tijgerin.
   De gezondheidszorg had nooit aan de zorgverzekeringen moeten worden overgedragen.De hoeveelheid zeer hongerige mondjes is hierdoor alleen maar toegenomen.
   Hoeveel procent van onze zorgpremie gaat er daadwerkelijk naar de patient nadat alle tussenschijven zijn voorzien van een beloning die meestal het dubbele bedraagd van diegene die daadwerkelijk met de zorg bezig zijn.

   1. eRik2017

    Bangerangggg @Original
    Het klopt volledig wat je zegt. Helaas!

   2. Kodi

    Hoeveel werkelijk produktief wit aan het bed kunnen we er wel niet bij krijgen als we deze lagen uitvreters managers, adviseurs en zo die zelf niets aan waarde aan het produkt zorg toevoegen op straat trappen? Dan kunnen dezen zich gaan vervoegen bij het UWV op zoek naar werk waar wel echte maatschappelijke behoefte aan bestaat!

 12. swetsnek

  Zet leraren in die hebben tijd zat

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.