EU-prominent José Manuel Barroso in opspraak vanwege ‘lobbyen’: wie had dat nou gedacht

De Europese Unie is een politieke slangenkuil. Men denkt weleens dat de Europese Unie een soort supranationaal orgaan is met de omgang van een Nederlands of Duits parlement. Dat is natuurlijk onzin. De Europese Unie is een gat met allemaal verschillende politieke culturen. De meest geniepige en corrupte politieke cultuur bepaalt de dominante cultuur binnen de politiek. Dat merken ze in de EU nu ook.

De belofte van Barroso om niet voor Goldman Sachs te lobbyen, lijkt op niets gebaseerd. Dat blijkt uit een brief van Europees Commissaris Jyrki Katainen. De Fin had in oktober 2017 een overleg met Barroso. Katainen is Commissaris voor groei, banen en concurrentie en is een van de vicevoorzitters van Jean-Claude Juncker, Barroso’s opvolger als voorzitter van de Europese Commissie.

Barroso en Katainen spraken elkaar achter gesloten deuren, en de naam van Barroso stond niet aangemeld bij de afspraak: wel was vermeld dat Katainen met Goldman Sachs zou praten. Volgens Katainen is er gesproken over defensie en handel. Van de ontmoeting is geen verslag gemaakt.

Als mensen hier echt verbaasd over zijn, dan moeten ze zich toch echt even achter de oren krabben, want dat klopt natuurlijk niet. Behoorlijk naïef en het legt ook een groot probleem bloot. De Europese Unie wordt gezien als een metafysisch project met als doel Europese vrede. Die motivatie is natuurlijk heel goed, maar de Europese Unie bestaat uit mensen, normale mensen. Met hun zwakke en sterke eigenschappen. Het zijn geen engelen of robots, maar mensen met een eigen agenda en motivatie.

Laat deze kwestie dan ook een les zijn dat we niet argeloos macht moeten overdragen aan een instituut dat bestaat uit mensen. Goede en slechte mensen, zwakke en sterke mensen. Punt.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

21 reacties

 1. eRik2017

  Help ons dit Topic #Wimvrij te houden

  #ontwimmen

  1. Rechtsaf

   Nigel is echt een topper, echt jammer dat hij is opgestapt..

   1. Heinz

    Hij heeft zich gedrukt

  2. Pit

   #doodzwijgen

 2. Florissa

  Pechtold en Rutte passen precies bij dit clubje, heimelijk afspreken ,en er zoveel mogelijk zelf aan overhouden .

 3. Babaji538

  ‘Eenvoudig, bescheiden en toegewijd.’

  Petra Hermans

  1. Pit

   #vaginamonoloog

 4. Ben Zine

  En nu Rutte (in de persoon van Ollongren) het Nederlandse volk monddood heeft gemaakt door het referendum af te schaffen (persoonlijk daartoe bevolen door Juncker) kunnen we een Nexit ook wel vergeten. Het was immers door middel van een referendum dat de Britten zich uitspraken voor een Brexit. We zitten volledig in de tang van Brussel, want het Kartel in Den Haag is 100% pro-EU. De enige twee anti-EU partijen (PVV en FvD) worden bij voorbaat uitgesloten van regeringsdeelname, dus we kunnen hier bij DDS wel van alles roepen, maar het is gewoon een feit: We kunnen geen kant meer op, we zitten als ratten in de EU-val. Denk daar maar eens goed over na.

  1. Pit

   @Benzine: (…) kunnen we een Nexit ook wel vergeten.

   Dat denk ik niet. Als we massaal FVD gaan stemmen dat gaat die Nexit er echt wel komen, feit alleen al dat er regelmatig over wordt gesproken en over nagedacht stemt tot hoop.

  2. Duke

   Die nexit komt er wel. De EU is gedoemd te mislukken want het is gebouwd op drijfzand. Eurofielen zien dat ook en schreeuwen daarom om een superstaat, met eigen leger en belastingheffing.

 5. Ni28

  Men zou de corruptie via het EU uitbannen maar zelf corrupt worden is makkelijker dan corruptie bij een ander bestrijden. Straks komen de Balkanlanden erbij en kan de feest beginnen.

 6. Ni28

  De politiek en media kartels zijn ook gebaseerd op corruptie.

  1. Pit

   @Ni28: De hele EU is natuurlijk een regentenfeestje op kosten van de belastingbetaler. Machthebbers die denken een mandaat te hebben zodat ze doen wat hen zelf belieft. Als de dood voor het populus zorgen zij er zelf wel voor dat we geen stem hebben of krijgen.

   De Brexit is de opmaat voor wat er werkelijk leeft bij de burgers in de EU.

   #1juni2005
   #6april 2016

 7. Ernst Quispel

  “ De Europese Unie wordt gezien als een metafysisch project”

  Zo leer je nog eens wat.

  🙂

 8. Duckday

  Nederland Exit wat heeft de normale man vrouw voor voordeel van de EU en Euro (monsterverbond) Hoogmoed waanzin leugens Bedrog wetten die nergens op slaan Er worden steeds meer landen binnen gehaald die corrupt zijn

  1. Fortiori

   Sterke argumentatie. U heeft er verstand van !

   1. corfo

    @ Fortiori.
    Hoewel ik weet dat @Duckday zeer wel in staat is z’n eigen boontjes te doppen, moet ik hem toch wel groot gelijk geven en zeggen dat ik uw reactie enigszins ónder de maat vind. Een beetje kinderachtig, vindt achteraf ook niet ?
    Maar mogelijk kunt u wél alle gróte voordelen van de EU voor de “normale” mens heeft gebracht, opnoemen ? Ik wacht in grote spanning op uw antwoord, hoewel ik weet dat er één voordeeltje voor de “gewone” mens is : men hoeft geen geld meer te wisselen bij de EU-binnengrenzen; paspoort of ID-kaart moeten bij diverse binnengrenzen opnieuw getoond worden. (einde Schengen-verdrag)

  2. Pit

   @Duck: Fortiori = Wim

  3. Frits Jansen

   Corruptie komt door armoede. Zo zijn de kapotbezuinigde Nederlandse universiteiten corrupt: ze willen dat studenten zo snel mogelijk een diploma krijgen want dat brengt geld in het laadje, en ze kunnen dat voor elkaar krijgen omdat ze zelf de exameneisen bepalen. Dat studenten vervolgens werkgevers teleurstellen is van later zorg.

 9. Florissa

  We hebben hier te maken met de grootste beroving aller tijden, en iedereen kijkt er naar en vind het oke .

 10. Frits Jansen

  Er is niets tegen lobbyen als het maar evenwichtig vanuit twee kanten gebeurt. Dan is het een goed middel om parlementariërs te informeren.
  Rijke bedrijven hebben wel meer fondsen om te lobbyen, maar worden daarom ook gewantrouwd in Brussel. de rooklobby voorop. Helaas beseffen weinigen dat politici best open staan voor een tegen-lobby, en met de moderne elektronische communicatiemiddelen hoeft dat ook niet al te duur te wezen. Wel heb ik geconstateerd dat tegenlobbies vaak niet erg consistent zijn, en dat verzwakt de boodschap.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.