Ewald Engelen veegt de vloer aan met José ‘EU-graaier’ Manuel Barroso

Meneer de sociaaldemocraat blijkt een zakkenvuller eersteklas te zijn. Schokkend he?

In wat ik niet anders dan een schitterende column kan noemen haalt Ewald Engelen hard uit naar José Manuel Barroso, voormalig voorzitter van de Europese Unie. Deze man presenteerde zich tijdens zijn hele politieke carriere voortdurend als een echte sociaaldemocraat — en in zijn jonge jaren zelfs als overtuigd socialist — maar na zijn voorzitterschap bleek meteen dat meneer achter gesloten deuren een zakkenvuller pur sang was. Hij ging namelijk werken voor, jawel, Goldman Sachs.

Die move kwam hem meteen op flink wat kritiek te staan, niet in de laatste plaats omdat critici doodsbang waren dat hij zijn nieuwe functie zou gebruiken om lekker te lobbyen bij zijn voormalige collega’s van de EU.

Nou, zei Barroso, dat zou hij nooit doen. Echt niet! Ben je gek!

Afgelopen week werd bekend dat hij dit natuurlijk wél gedaan heeft. Eind 2017 had hij een onderhoud met de vice-voorzitter van de Europese Commissie. In het geniep.

Reden voor Ewald Engelen om op FTM.nl eens goed los te gaan op de hypocriete Barroso. Daarbij is met name zijn conclusie van groot belang:

Vind je het dan gek dat kiezers uitwijken naar de linker- en rechterflank? Vind je het gek dat elites worden uitgekotst? Vind je het gek dat burgers genoeg hebben van technocraten? Vind je het gek dat het Europese project met groeiende argwaan wordt bekeken?

Natuurlijk vinden Barroso en co. dat wel degelijk vreemd. Maar een normaal weldenkend mens begrijpt die ontwikkeling maar al te goed. Want elke dag weer worden we geconfronteerd met het graaigedrag en de hypocrisie van ‘het politieke midden.’ Barroso is daar een uitstekend voorbeeld van, maar dat geldt niet minder voor onze eigen VVD en PvdA. Zoals deze twitteraar terecht stelt:

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

5 reacties

 1. DolleDries

  De leider van de AfD zei dat landen geen verplichting aan de multiculturaliteit hebben om eindeloos maar migranten binnen te halen. Dat was genoeg! Woest beende Merkel uit de Bondsdag!

  https://www.youtube.com/watch?time_continue=105&v=2jRYCuxUePY

  1. sonar

   Beter was het geweest als Europa was uitgegaan en nooit meer was wedergekeerd.

 2. Frits Jansen

  Ewald Engelen is hoogleraar in Amsterdam en wordt door mij als belastingbetaler betaald om les te geven en onderzoek te doen, als ik het wel heb in de “economische geografie” (een schertsvak?) Maar zijn optreden is een aanfluiting voor de wetenschap.
  Hij is een vaardig demagoog. Op een SP bijeenkomst hoorde ik hem foeteren dat studenten worden geïndoctrineerd in marktdenken. Maar wie de markt radicaal afwijst is een communist erger dan de toenmalige DDR-junta, en die kon zich al uitsluitend met grof geweld handhaven. Met als gevolg bittere armoede.

  Iemand die een hoge functie heeft gehad bij een overheid – zoals Barroso – is waardevol als adviseur voor het bedrijfsleven. Dat Engelen niet van bedrijfsleven houdt laat zich raden, maar laat hem dan snel een visum aanvragen voor Noord-Korea (al zal hij dat ook al te rechts vinden omdat ze meededen aan de Olympische Spelen).
  Nu verdienen politieke leiders – in weerwil van hardnekkige geruchten – helemaal niet zo veel, soms minder dan topambtenaren. Daarom is er de onuitgesproken deal dat ze na hun vertrek een lucratieve adviesfunctie mogen vervullen.

  Het zou pas echt kwalijk zijn als Barroso de bankiers hele foute adviezen geeft. Maar wie zegt dat hij ze niet – van binnen uit – oproept tot een meer maatschappelijk verantwoord gedrag? Maar Engelen is de waard die zijn gasten niet vertrouwt: hij rekent er bijna op dat Barroso wel fout zal zijn (geworden).

  Van zo’n schreeuwlelijk als Engelen word je niets wijzer. Ja, hij past in DDS: lekker hardop mopperen. En in zijn geval nog in de baas z’n tijd.

 3. corfo

  Noem mij één z.g. EU-“leider” die géén graaier is !

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.