Het begin van het einde voor Merkel: reacties op regeerakkoord binnen haar partij allesbehalve positief

Het moet wel heel gek lopen als Angela Merkel bij de volgende verkiezingen wederom als kandidate voor het Bondskanselierschap naar voren zal worden geschoven.

Merkel’s grote droom is uitgekomen: ze wordt, naar alle waarschijnlijkheid, voor de vierde keer Bundeskanzlerin van Duitsland. Dat is ze al sinds 2005, en zal ze dus nog tot 2022 blijven. Maar dan is het waarschijnlijk toch echt over met de pret: een kabinet Merkel V zit er niet meer in.

En dat heeft alles te maken met de vorming van Merkel IV, die sinds gisteren rond is met het sluiten van een regeerakkoord tussen CDU, CSU en SPD. Angela Merkel, Horst Seehofer en Martin Schulz hebben er na een historisch lange formatie allen hun zege aan gegeven, maar dat ging naar alle waarschijnlijkheid niet bij alle kampen even van harte. De sociaaldemocraten van Schulz en zijn SPD zijn uiteindelijk toch wel de grote winnaars van dit politieke spelletje te noemen: zij waren eerst helemaal niet geïnteresseerd in het vormen van een nieuwe coalitie, en hebben hun huid uiteindelijk peperduur verkocht. Zij hebben onder andere het ministerie van Financiën én Buitenlandse Zaken gekregen, zo ongeveer de twee meest invloedrijke en prestigieuze posten.

Ook de CSU kan echter tevreden zijn: als kleinste partij hebben zij weliswaar maar één ministerie gekregen, maar wel precies dat waar ze op hoopten: het ministerie van Binnenlandse Zaken. En laat dat nu net verantwoordelijk zijn voor migratiezaken, iets waar de CSU als geen ander veel harder wil gaan optreden.

Eigenlijk is er maar één verliezer aan te wijzen: de CDU van Merkel. Vooral het verlies van Financiën valt hen erg zwaar. Eigenlijk hebben ze de restjes gekregen, puur en alleen zodat Merkel voor de tigste keer regeringshoofd kan spelen. Leuk voor haar dus, maar niet voor de rest van de partij. Het mort stevig binnen de partij, wat haar positie op de lange termijn allerminst goed zal doen. Volgens peilingen denkt maar liefst 63% van onze oosterburen dat de regeringsdame hierdoor uiteindelijk verzwakt is. En dat is terecht: grote kans dat men zich bij de CDU-top over vier jaar wel zal bedenken voor ze Merkel weer als kandidate kiezen. Het is deze formatie overduidelijk geweest dat men koste wat kost aan de macht wilde blijven: inhoudelijk ging de strijd eigenlijk slechts tussen de CSU en de SPD, en de CDU vond alles wel best.

Het te lang in handen hebben van macht maakt nu eenmaal decadent.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

10 reacties

 1. EllyD18

  Het gaat alleen om macht.
  Ook bij onze premier, hij moest nog vier jaar hebben koste wat kost en nu hoor of zie je hem praktisch nooit.

 2. Ben Zine

  Het slechte nieuws is dat we dus nog 4 jaar met dat verschrikkelijke mens zitten opgescheept. Tegen die tijd kan ze haar heilige missie (het ondermijnen, saboteren en sociaal en demografisch destabiliseren van Duitsland) beschouwen als volbracht.

  1. Steve Van der Vekens

   Meer illegalen verdomme! Knoop dat mens op, ze heeft het bloed van de terreurslachtoffers en talloze verkrachtigingen en moorden aan haar handen. Slaap maar verder.

 3. Arubano

  Ik ben ook van mening dat de houdbaarheid van welke regeringsleider dan ook, maximaal 8 jaar is. Iedere natie zou dat ook moeten vastleggen en waarborgen dat een leider niet langer mag blijven.

  1. Steve Van der Vekens

   Het is er ook aan te zien dat haar houdbaarheidsdatum ruim overschreden is, gesymboliseerd met oude, stinkende en verrimpelde schimmelkaas.

 4. Ni28

  Een regering in elkaar flansen omdat er een regering moet zijn is een verkeerde uitgangspunt. De grootste verliezer komt er beter uit dan de partij van Merkel zelf. Dat kan haar toch nog de kop kosten in de komende stemming die een formaliteit zou zij.

 5. Ernst Quispel

  “Maar dan is het waarschijnlijk toch echt over met de pret: een kabinet Merkel V zit er niet meer in.”

  Ja, dan is deze Grand Dame 17 jaar Bondskanselier geweest en dan zal ze deze zware verantwoordelijkheid wel een keer willen afleggen.

  Of de kiezer dat dan een goed idee vindt is de vraag. Duitsers houden van degelijke professionals en met Merkel hadden ze welvaart en stabiliteit.

 6. Kees

  Waarschijnlijk goed dat ze nu toch mag regeren, dan zal dit tot een verdere afbrokkeling van haar macht leiden, en die van SPD.

 7. P.Sisterons

  Volgens die oost-duitse snol moet alles kapot want ze staat onder druk van de wapenindustrie. Ze is allang helemaal losgezongen van de werkelijkheid en door “persoonlijke omstandigheden” al sinds jaar en dag afhankelijk van dagelijkse injecties.
  Dat zullen geen vitaminepreparaten zijn.

  1. Ernst Quispel

   Bron?

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.