Verrassend: Rutte heeft geen enkel probleem met Ollongren's lasterlijke uitspraken over Baudet

Verrassend: Rutte heeft geen enkel probleem met Ollongren's lasterlijke uitspraken over Baudet

Hij geeft zijn vice-premier een carte blanche om de beschuldigingen richting de Forum voor Democratie-leider voort te zetten.

Het uitmaken van Wilders en zijn partijgenoten voor racisten is niet meer cool in politiek Den Haag. Dat is allemaal ontzettend 2017 enzo: in dit nieuwe jaar is het dé politieke trend om Thierry Baudet en iedereen die verbonden is aan het Forum voor Democratie zwart te maken. En dat is ook wel te begrijpen: na de mooie binnenkomst in de Tweede Kamer vorig jaar, peilingen die aangeven dat Forum bij de volgende parlementsverkiezingen vertigvoudigen kan én die een mooie winst in Amsterdam voorspellen, is het serieus geworden. Het jachtseizoen is geopend.

De meest enthousiaste jager van dit jaar lijkt onze D66-minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren te zijn. Zij maakte Baudet eind vorige week uit voor 'erger dan Wilders' en een "bedreiging voor de democratie":

"De nieuwste afsplitsing van het populisme gaat verder waar Wilders ophoudt. De partij van Baudet lijkt geobsedeerd te zijn door één van de weinige taboes waar ik als progressieve liberaal aan hecht: het praten over rassen in het politieke debat."

Daarbij zou hij een aanval op artikel 1 van de grondwet, dat discriminatie op grond van wat dan ook verbiedt, uitvoeren met zijn 'racistische' uitspraken. Hij zou willen proberen om de waarde van dat artikel ter discussie te stellen, wat natuurlijk je reinste onzin is: hoewel hij helaas weigert om zich te distantiëren van bepaalde uitspraken door partijleden die in ieder geval niet meteen heel fris ogen, heeft hij wel benadrukt dat hij een racistische lezing van die uitspraken nooit zou steunen. De grondwet staat bij hem ferm overeind.

Nee, zoals Henk Strating hier uitstekend betoogt is het juist Ollongren die het belang van dat artikel ter discussie stelt:

De manier waarop minister Ollongren in haar toespraak over de betekenis van artikel 1 sprak was nogal mal. Met een uitvoerig betoog over haar eigen familiegeschiedenis. Haar Tsaargetrouwe opa moest Rusland ontvluchten en belandde via Nagasaki, Saigon en Hongkong in het Haagse Kijkduin. Zijn Russische, Nederlandse en Haagse gelaagde identiteit (de terminologie van Ollongren) wordt volgens haar door de Grondwet beschermd. Net als haar éigen gelaagde Zweedse, Nederlandse en Amsterdamse identiteit. Hoewel ze het niet met zoveel woorden zegt, lijkt het er op dat ze artikel 1 van de Grondwet verbindt met de dubbele nationaliteit van opa en kleindochter Ollongren. Ik denk niet dat ze daarmee recht doet aan het belang van de Grondwet dat dubbele nationaliteiten immers verre overstijgt.

Oftewel: door het te verbinden met zulke specifieke gevallen - zoals ook bijvoorbeeld de Zwarte Pietendiscussie, zoals Strating ook aanhaalt - mis je het grotere geheel, en kleineer je het. "Daarvoor is het belang van dat artikel voor de Nederlandse rechtsstaat ook veel te groot", zoals hij het verwoordt.

Onze premier lijkt het hier echter allemaal niet mee eens te zijn: hij vindt het louter prima wat voor laster zijn vice-premier allemaal ten gehore brengt. In een brief aan het parlement werd duidelijk dat hij haar niet zou stoppen, of zelfs remmen:

In een brief aan de Tweede Kamer schrijft de premier dat het kabinet 'afstand neemt van iedere vorm van discriminatie'. Hoewel volgens hem de rechter uiteindelijk bepaalt of hier sprake van is, is het maatschappelijke debat volgens hem breder. 'Het past, ook met persoonlijke voorbeelden en invulling, de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties om hieraan deel te nemen', aldus Rutte.

Politieke vijanden zijn vanaf nu dus vogelvrij. Fijn, weten we dat ook weer!

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties