Hoogleraar: AIVD moet lokale politici ook kunnen screenen om criminelen tegen te gaan

De hoogleraar Emile Kolthoff heeft het idee opgeworpen om lokale politici tussen de verkiezingen en de installatie te laten screenen door de AIVD of een andere speciale dienst. Op deze manier wil de criminoloog criminelen weren uit de politiek. 

“In het land merken wij dat er 0,0 screening wordt gedaan. En dit in een periode waarin het aantal pogingen de politiek te beïnvloeden juist zal toenemen. Zeker in Noord-Brabant, Limburg en Zeeland waar de politie de druk op de georganiseerde misdaad opvoert, zoeken criminelen actief naar mogelijkheden die strijd te beïnvloeden. “

Tot nu toe hebben we vooral te maken gehad met kandidaten van de PVV die zich misdragen hebben of strafbare feiten hebben gepleegd. Dit is natuurlijk niet PVV eigen, maar komt bij veel partijen voor. Er moeten duizenden plaatsen opgevuld worden in het land en lijsten moeten compleet gemaakt worden. Daar hebben partijen het al moeilijk mee, aangezien steeds minder mensen actief willen of kunnen zijn voor de plaatselijke partij of plaatselijke afdeling van een landelijke partij.

Veelal heeft dit te maken met krimpende gemeenten, maar ook de hoeveelheid werk dat het kost en de vergoeding die men er voor krijgt. Al met al zijn partijen al blij als ze mensen gevonden hebben. Dit maakt het noodzakelijk om af en toe een oogje dicht te knijpen, of om niet te veel verder te vragen.

Kolthoff heeft wel degelijk gelijk dat dit niet ten koste moet gaan van de kwaliteit van de mensen en de eventuele criminele achtergrond van kandidaten. In Brabant is het bekend dat criminelen het politieke circuit willen betreden, om op deze manier criminaliteit ruimer baan te geven. Dit moeten we koste wat het kost voorkomen.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

21 reacties

 1. swetsnek

  Waarom alleen lokale politici ,de landelijke politici mag ook rustig hoor, daar zitten ook criminelen zat

 2. loes530

  vind ik ook swetsnek

 3. Zout

  Sigrid Kaag is Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking en is gehuwd met een voormalig Palestijns ambassadeur en Fatah-politicus. Fatah is een een politieke partij met een terroristische tak, de Al-Aqsa Martelarenbrigade.

  Lijkt mij reden genoeg om zo iemand vooral geen minister te laten zijn, laat staan plaats te nemen in de Tweede Kamer, het centrum van onze ‘democratie’ en macht.

  1. Guus Geluk

   Ministerskandidaten worden door onze inlichtingendienst gescreend. Als Kaag banden heeft met een één of andere terroristiche organisatie, zou zij dat, voor een dienst die kan meekijken over de schouders van Russische hackers, onmogelijk verborgen hebben kunnen houden.

   1. Floris

    Banden? Nederland FINANCIERT het Palestijnse terrorisme. Zover zijn ze van het padje in Den Haag.

    En hoe komen de Palestijnse leiders aan hun enorme vermogen? Heb je daar al eens over nagedacht, zachtgekookt ei?

    Kaag poseerde met de corrupte graaier en terrorist Arafat en die foto hangt in haar huis. Alleen dat is al voldoende reden om zo iemand geen ministerspost te geven.

    1. Guus Geluk

     Welke terroristische organisatie zou door Nederland worden gefinancierd? En voor zo ver Kaag weet, heeft Arafat de Nobelprijs voor de Vrede ontvangen.

     1. Floris

      Onder welke steen leef jij?

      https://likud.nl/2013/12/palestijnen-weigeren-te-stoppen-met-het-betalen-van-moordenaars-met-europese-ontwikkelingshulp/

      En wat die Nobelprijs betreft, dat was een grof schandaal. Dat soort idiote dingen krijg je als linkse watjes het voor het zeggen hebben.

     2. A3aan

      Sorry, kan niet anders, jezus GG wat is u een lul.

    2. Guus Geluk

     Je kunt een mening hebben over haar opvattingen met betrekking tot de Palestijnen, maar indien de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst niets heeft gevonden dat erop wijst dat zij een gevaar voor Nederland is, zie ik het probleem niet.

     Bovendien is Kaag gebonden aan het regeerakkoord. En aan de pro-Israëlische coalitiepartijen.

     https://nos.nl/artikel/2213784-vvd-cda-en-cu-knarsetanden-na-palestijnse-hulpgeldactie-minister-kaag.html

     1. Floris

      Het is nog maar de vraag of de AIVD haar goed gescreend heeft. En verder zullen de idioten in Den Haag het wel helemaal geen probleem vinden dat ze vriendschappelijk omging met Arafat en getrouwd is met een van z’n broeders in het kwaad. Zo rolt het nu eenmaal daar.

      Dat deze minister niet objectief is, is een feit. En ze kiest de partij van de terroristen. Bah.

      Dat Rutte heeft toegestaan dat deze palestijnenpijper in z’n kabinet kwam, zegt ook veel over die gast. Waait met alle winden mee.

     2. Guus Geluk

      D66 is op zichzelf altijd pro-Palestina geweest en Kaag was een goede ministerskandidaat vanwege haar ervaring bij de Verenigde Naties.

      Het is in elk geval opmerkelijk dat Kaag de coalitie niet over haar stap heeft ingelicht. Mogelijk om te voorkomen dat men haar plan zou blokkeren.

 4. tomygun

  En zij denkt dat Astrid Inge Van Dam daar toe instaat is
  Na haar 50 jarige schoonheids slaap ? .

 5. Weethetbeter

  Laat dat screenen nu maar zitten want dan krijgt de PVV helemaal geen kandidaten meer.

 6. Ernst Quispel

  Dit lijkt me slecht nieuws voor de PVV.

  1. Henk-Jansen

   Het lijkt me inderdaad niet onwaarschijnlijk dat er een aantal criminelen op de pvv-lijsten geïnfiltreerd zijn. Vooral aangezien de interne screening van kandidaten niet veel meer was dan de namen een keertje te googelen.

   1. corfo

    @ Haha-Jansen.
    Wat u stelt zou best mogelijk kunnen zijn, ’t is alleen nog niet aangetoond, zoals bijv. bij de VVD; hoeveel namen wilt u ? Loek Hermans, Robin Linschoten, Jan Houwers, Henri Keizer enz. enz.
    Penthousje P. vergeten ? Oh nee, sorry, dat was uiteraard privé.
    PvdA, met Moorlag die gehandicapten voor een hongerloontje in dienst nam via z’n eigen “uitzenbureau”
    CDA met SS’er Willem Aantjes (is overleden d.m.v. een cyaankali-capsule).
    Denk, bestaat uit alleen maar uit criminelen, evenals Bij1.
    Wat betreft “criminelen” binnen een partij dan kan ik nog wel ff doorgaan, HH.Jansen.
    U kent er ongetwijfeld nog wel een aantal !?

    1. Henk-Jansen

     Alle partijen hebben rotte appels binnen de gelederen. Echter aangezien de kandidaten bij de pvv grotendeels vreemdelingen zijn en de pvv überhaupt weinig ervaring heeft op gemeentelijk niveau lijkt me de kans op crimininelen op de lijst bij de pvv groter.

    2. Ernst Quispel

     In alle genoemde voorbeelden (Pechtold, Moorlag, Aantjes) is er geen sprake van crimineel handelen.

     Smerige en domme laster dus.

 7. Babaji538

  Ik mag zeggen, dat Willem-Alexander genuanceerd
  te werk dacht te kunnen gaan.
  Het kon bijna, niet beter.

  Zeer ongepast.
  Zeer ongehoord.

  Men kan proberen, werk van internet
  te verwijderen.

  Petra Hermans

  1. corfo

   @ Babaji538.

   “Een goed lid verslapt niet”.
   (ook niet als hij van ’t z.g. Kon. Huis is)
   Ruud Johan Hermans
   (’t is familie, maar ik weet niet meer van wie)

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.